Po Tirrene naberá na intenzite duel medzi Saganom a Van Avermaetom

17.3.2016, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V tomto roku ponúklo Tirreno - Adriatico jedinečnú príležitosť pre "nevrchárov", aby bojovali o celkové prvenstvo. V konečnom zúčtovaní z toho najviac vyťažil Greg van Avermaet, ktorý sa presadil na úkor Petra Sagana.
 
 
tirreno 2016 podium tnkf
Peter Sagan - Greg Van Avermaet - Bob Jungels (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Van Avermaet získava psychickú výhodu
 
Všetko smerovalo k tomu, že preteky sa rozhodnú v kráľovskej etape na cieľovom stúpaní Monte San Vicino. Organizátorom však prekazilo plány počasie, kvôli čomu sa najdôležitejšia previerka neodohrala. Posledné dve etapy tak dostali úplne iný rozmer, vo výhode sa ocitli tí pretekári, ktorých celky zvládli TTT a v hektických dojazdoch jednotlivých dní sa pohybovali na vedúcich priečkach.
 
Tieto atribúty výborne spĺňal Greg van Avermaet. BMC vyhral tímovú časovku a potom belgický jazdec zakaždým finišoval vo vedúcej skupine. V individuálnej jazde proti chronometru udržal svoje vedenie, ale rozhodujúci moment jeho víťazstva sa uskutočnil predchádzajúci deň, keď v šprinte porazil Petra Sagana. Van Avermaet potom musel obhajovať svoju taktiku na záverečných kilometroch: "Musel som urobiť rozhodnutie. V podobných situáciách niekedy ťahám, inokedy nie. Rozhodol som sa nespolupracovať, lebo za nami zostali naši lídri Garderen a Caruso. Pre nás to nebola dobrá situácia, pretože súperi nám mohli časove odskočiť, a nie my im. Myslím si, že v únikoch som ťahal veľakrát, teraz nie. Ale to je cyklistika."
 
Jazdec tímu BMC prežíva výborný vstup do ročníka. Podarilo sa mu ovládnuť klasiku Omloop Het Nieuwsblad a aj na Tirrene vyhral jednu etapu. Vo všetkých prípadoch sa presadil proti Petrovi Saganovi, keď ho dokázal v závere prešpurtovať. Pri svojich víťazstvách neútočil bezhlavo ako v minulosti, ale za každú cenu šetril sily na finiš, kde je čoraz sebavedomejší. "Vyhrať Tirreno je pre mňa výnimočný moment, pretože takúto možnosť už nebudem mať. Preto som rád, že som ju dostal a dokázal využiť. Etapový triumf na TdF bol asi dôležitejší, ale aj tento úspech je špeciálny."
 
Petrovi Saganovi síce ušiel titul len o jednu sekundu, ale po pretekoch triezvo zhodnotil, že bez zrušenej horskej etapy by sa na pódiu nemohol objaviť. Keď bolo jasné, že kopce neovplyvnia GC, v predposlednej etape Tinkoff urobil všetko preto, aby si svetový šampión vybojoval čo najlepšiu pozíciu pred záverečnou časovkou. Výborný tímový výkon ponúkol Saganovi šancu pobiť sa o etapový triumf, ale Avermaet bol chytrejší. A to rozhodlo.
 
V predchádzajúcich štyroch edíciách tu Sagan zakaždým vyhral aspoň jednu etapu, tentoraz sa mu to nepodarilo. Ale aj tak zanechal na podujatí výraznú pečať. Opäť sa prezentoval v útočnom mode, pred cieľom sa snažil niečo vymyslieť. Tešiť ho môže aj forma spolujazdcov, Bennati, Boaro a Bodnar sú pred klasikami veľmi dobre pripravení, ako veľký prísľub sa ukazuje Gatto. Je dôležité, že svetový šampión neopúšťa toto podujatie zatrpknutý, ale ešte viac motivovaný. Pretože chce víťaziť. "Ak by sa nezrušila horská etapa, nebojoval by som v celkovej klasifikácii. Stratil som jednu sekundu, ale nie som nahnevaný. Naopak, moja motivácia bude ešte väčšia."                            
 
 
sagan 2016 tirreno na cele tnkf
Peter Sagan bol celé preteky veľmi aktívny (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Etixx musí byť spokojný, o vrchároch to neplatí
 
Tieto špecifické preteky mal výborne rozohrané aj tím Etixx - Quick-Step. Najskôr vyhral etapu Zdeněk Štybar, ktorý počas druhého dňa presne vystihol moment na rozhodujúci útok. Aj vďaka tomu dostal príležitosť vybojovať pódium, ale krátka časovka nepatrí medzi jeho najsilnejšie zbrane. Dokázal ho však vystriedať Bob Jungels, ktorý pred sezónou posilnil belgickú zostavu so zámerom zveľadiť svoj potenciál na ardenské klasiky a GC. A nesmieme  zabudnúť ani na víťazný šprint Fernanda Gaviriu. Kolumbijský jazdec sa presadil v zaujímavom dojazde a každými pretekmi zvyšuje svoju reputáciu. Brian Holm sa o ňom vyjadril, že je najsilnejším nováčikom v profi pelotóne, akého kedy videl.
 
Na svoju príležitosť márne čakali jazdci ako Pinot, Nibali, Mollema či Kreuziger, ktorých sa najviac dotkla zrušená etapa. Thibauta Pinota musel potešiť aspoň vynikajúci výkon FDJ v tímovej časovke. V tejto disciplíne tentoraz nepodali najlepší výkon jazdci z Movistaru, zdá sa, že v tomto smere im bude veľmi chýbať Adriano Malori. Vincenzo Nibali sa snažil v napínavých dojazdoch jazdiť aktívne, bolo vidno, že bol veľmi dobre pripravený na horskú etapu. Preto bol kvôli jej zrušeniu aj najviac nahnevaný.       
 
 
Konečné poradie pretekov
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 20:42:22
2. SAGAN Peter Tinkoff 00:01
3. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:23
4. REICHENBACH Sebastien FDJ 00:24
5. PINOT Thibaut FDJ 00:24
6. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:29
7. STYBAR Zdenek Etixx - Quick-Step 00:33
8. KWIATKOWSKI Michal Team Sky 00:39
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 00:45
10. KREUZIGER Roman Tinkoff 00:48
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop