V Romandii sa predstaví silná konkurencia, získa Froome tretí titul?

25.4.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky v kopcovitom regióne vo Švajčiarku bývajú pokladané za finálnu prípravu pred Girom, ale v ostatných ročníkoch sem smerujú predovšetkým jazdci, ktorí sa sústredia na Tour de France. V Romandii tak uvidíme proti sebe jazdiť Frooma a Quintanu, ale konkurencia bude oveľa širšia.
 
 
romandia sceneria tcgfv
Aj toto je scenéria TdR, tento rok TTT nebude (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Úspech vedie cez tri najťažšie etapy 
 
Na podujatí nie je ľahká ani jedna etapa, každý deň sa na trati objavia kopce. Organizátori dokážu vhodne skĺbiť časovkárske kilometre a horské etapy, úspešný cyklista musí ukázať potrebnú výkonnosť a univerzálne schopnosti. Hneď prvý deň prebehne vo vysokej intenzite. Prológ je dlhý len štyri kilometre, ale obsahuje kilometrové stúpanie s priemerom 6,3 %, takže uvidíme napínavý vstup do pretekov.
 
Prvá etapa prebehne na klasickom zvlnenom teréne s jednoduchým finišom, preto v meste Moudon očakávame špurt pelotónu. Ale na tomto teréne sa rýchli jazdci určite zapotia. Nasledujúce tri etapy budú mať rozhodujúci vplyv na poradie v GC. Najskôr je pripravený horský dojazd na stúpaní Morgine (7,3 km; 7,1 %), pred ktorým stojí kopec Les Champs s podobnými hodnotami. Je to prvá príležitosť pre najlepších vrchárov na podujatí, aby získali k dobru nejaký čas pred ITT.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrezentácia ročníka 2016
 
 
V jazde proti chronometru si pretekári zmerajú sily hneď na druhý deň. Časovka je dlhá 15 kilometrov a pre cyklistov bude veľkou výzvou. Cesta začne stúpať už po troch kilometroch a potom sú pripravené dve krátke stúpania, ktoré dosahujú priemerný sklon šesť až sedem percent. Zvyšných šesť kilometrov prebehne v zjazde a na rovine. Ťažký triptych zakončí kráľovská etapa. Pelotón poriadne natiahne stúpanie Col de Planchet (10,4 km; 8,9 %), po ktorom nasleduje krátka prekážka La Rasse (1,5 km; 9,5 %). Etapa vyvrcholí na kopci Barboleusaz (8,9 km; 7,8 %), ktorý sa pôjde dvakrát. Je to najťažšia etapa na podujatí, ktorá príde na rad po dvoch náročných dňoch, preto bude pre všetkých poriadnou skúškou vytrvalosti. Záverečný deň v Ženeve by si mali opäť užiť rýchli pretekári.
 
 
Môže sa v silnej konkurencii zopakovať minuloročné prekvapenie?
         
Charakter pretekov vyhovuje najmä Chrisovi Froomovi. Britský jazdec je vynikajúcom vrchárom a časovkárom, v Romandii už získal dva tituly. V tejto sezóne toho veľa nenajazdil, naposledy sa predstavil na Okolo Katalánska, kde mu ešte niečo chýbalo k špičkovej forme. Nepochybujeme však, že Froome je hladný po úspechu, preto sa bude chcieť predviesť v nejakej horskej etape a ITT. Po jeho boku bude jazdiť Geraint Thomas, ktorý má za sebou sústredenie v nadmorskej výške, preto uvidíme, či sa dokáže pohybovať na vysokých priečkach v GC.
 
 
romandia 2014 podium lamfv
Takto sa radoval z víťazstva Froome v roku 2014 (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Na cieľové stúpania sa teší Nairo Quintana. Kolumbijský jazdec má na svojom konte víťazstvo z Katalánska, ale v ďalších pretekoch v Baskicku neukázal svoju najlepšiu formu. Ale zato tam predviedol vynikajúci výkon v časovke, ktorý musí zopakovať aj v Romandii. Po tomto podujatí sa vracia späť do Kolumbie a do Európy sa príde ukázať už len na Tour de France. Quintana tak plánuje zakončiť jarnú časť sezóny v čo najlepšom svetle.
 
Silnou dvojicou bude disponovať tím Kaťuša. Minuloročný titul obhajuje Ilnur Zakarin, ktorý patrí do skupiny silných univerzálnych jazdcov, a vynikajúce výkony tu každoročne predvádza Simon Špilak, ktorému podobné týždňové preteky veľmi sedia. V ostatnej edícii sa veľmi dobre prezentoval Thibaut Pinot, ktorý ovládol kráľovskú etapu. Následne mu však nevyšla časovka, v tomto smere je odhodlaný nadviazať na svoje stúpajúce výkony v ITT.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej kráľovskej etapy
           
 
BMC bude utužovať spoluprácu medzi Tejay van Garderenom a Richie Portem. Obidvaja sú výbornými časovkármi a v kopcoch takisto patria medzi najlepších na svete, uvidíme, ako sa im podarí zosúladiť osobné ambície. V americkej zostave bude pretekať aj Peter Velits. Slovenský jazdec sa potrebuje ukázať v čo najlepšom svetle, k dispozícii bude mať časovku a zaujímavé etapy, kde má dobrú príležitosť, aby predviedol, či jeho forma má stúpajúcu tendenciu.  
 
Na Giro už myslí Tom Dumoulin, pre ktorého bude najväčším testom v Romandii jazda proti chronometru. Na taliansku GT sa zameriavajú aj Rafal Majka a Rigoberto Urán, obidvaja majú schopnosti, aby sa presadili v pripravenej ITT a v horských etapách. Dobrý výkon v kopcoch očakávame aj od Bardeta, Lopéza, Franka, Ruia Costu či Mollemu, na vysokých priečkach v klasifikácii sa môže objaviť aj Keldmerman. Ako vidno, na trati bude konkurencia nesmierne veľká.
 
V dvoch očakávaných hromadných dojazdoch pelotónu budeme sledovať formu Marcela Kittela. Keď nemecký jazdec zostane v týchto prípadoch v balíku, pred páskou bude favoritom číslo jeden na etapový triumf. Do Romandie sa prichádzajú presadiť aj Impey s Gerransom, v pripravených etapách vie veľmi dobre šprintovať Ben Swift, šancu na dobrý výsledok majú aj Cimolai, Bonifazio alebo Rojas.       
 
 
fotogaleria ikonkaProfily jednotlivých etáp (© tourderomandie.ch)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop