Kalifornia s novým imidžom, Sagan prichádza s trojicou slovenských spolujazdcov

13.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najväčšie cyklistické podujatie v Severnej Amerike prešlo v tomto roku zaujímavou obmenou, ktorá sa najviac prejavila na zložení etáp. Obhajca titulu Peter Sagan bude mať pred sebou veľkú výzvu, v jeho misii mu budú pomáhať aj traja slovenskí spolujazdci.
 
Okolo Kalifornie považujú mnohí jazdci za kvalitnú prípravu na Tour de France, americkí organizátori to chcú zakaždým využiť v čo najväčšej miere a neustále zvyšovať úroveň svojho podujatia. V tejto sezóne ešte viac rozvinuli spoluprácu so známou spoločnosťou A.S.O., čo sa odzrkadlilo nielen na vizuálnej stránke pretekov, ale aj na samotnej trase, ktorú skúsení odborníci výrazne osviežili.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily jednotlivých etáp (© amgentourofcalifornia.com)
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
 
Francúzsky vplyv sa jasne prejavil
 
V úvodných dvoch etapách majú šancu presadiť sa rýchli pretekári, ale profily nie sú také jednotvárne ako v minulosti, keď sa jazdilo iba po širokých cestách na diaľnici. Hneď na začiatku podujatia je v polovici etapy pripravené stúpanie prvej kategórie, na ktorom sa môžu dostať do problémov niektorí cyklisti, ale to by nemalo ovplyvniť očakávaný hromadný dojazd. V druhej etape určite nepríde do cieľa kompletný pelotón, prvé dve stúpania rozdelia balík, a potom bude veľmi záležať na tom, ako sa v pripravenom zjazde preskupia pozície. Záverečné dva kopce sú ďaleko od cieľa, ale ak pelotón nebude mať potrebnú silu, môže to poskytnúť dobrú príležitosť pre útočníkov. V opačnom prípade uvidíme na konci špurt okliešteného balíka, v ktorom sa udržali odolní šprintéri.
 
Jednoznačne najťažšou previerkou na pretekoch bude tretia etapa, ktorá finišuje na ťažkom stúpaní Gibraltar Road (12 km; 8 %). Tento kopec je dlhý a ťažký a bude doménou najsilnejších vrchárov, ktorí tu budú chcieť vytvoriť čo najväčšie rozdiely. Nasledovať bude etapa pre výbušných pretekárov, na ktorých čakajú na konci dva zaujímavé kopce. Len 2 km pred páskou stojí kilometrové stúpanie s priemerom cez desať percent, ktoré poskytuje ideálnu možnosť na rozhodujúci atak, ale tento pokus musí byť kvalitný, pretože na posledných stovkách metrov je aký-taký priestor na preskupenie pozícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPredstavenie pretekov
 
 
Aj ďalšia etapa bude pre výbušných jazdcov. Po dlhom a postupnom stúpaní do vysokej nadmorskej výšky 2400 metrov na cieľovej čiare stojí kopec (1,7 km; 5,9 %), kde sa môžeme tešiť na atraktívny silový špurt. Šiesty deň je pripravená tradičná, 20-kilometrová časovka v okolí mesta Folsom, ktorá je profilovo ideálna pre špecialistov na ITT a ktorá bude mať veľký vplyv na GC. V siedmej etape čaká na pretekárov séria krátkych stúpaní, čo môže byť vhodná šanca pre utečencov. Ak sa po prvej časti budú šprintéri cítiť v poriadku, určite sa pobijú o etapový triumf. Podujatie ukončí šprintérska prehliadka v Sacramente.
 
 
Preteky bez jasného favorita na celkový triumf
              
Úspech v celkovej klasifikácii vedie cez ťažký horský dojazd a časovku jednotlivcov, no v štartovom poli nenájdeme kvalitných univerzálnych jazdcov, ktorí by v obidvoch činnostiach vynikali. Podobne ako v minulom roku tak môžu rozhodnúť o víťazovi pretekov bonusové sekundy, ktoré sa dajú získať v etapách s výbušným finišom.
 
Kopce i časovku zvláda Rohan Dennis, ale austrálsky jazdec v tomto roku veľa nenajazdil kvôli zdravotným problémom. Jeho dominantnou by mala byť časovka, a ak sa bude na trati dobre cítiť, v spolupráci so Sánchezom a Bookwalterom môže dosiahnuť dobrý výsledok aj v kráľovskej etape. Podobnými charakteristikami disponuje aj Lawson Craddock z celku Cannondale. Americký jazdec obsadil deviate miesto v kopcovitom Baskicku a aj v ITT dokáže predviesť potrebné výkony. Môže sa spoľahnúť na dobrú podporu všetkých kolegov, domáci celok chce veľmi uspieť na tomto podujatí a verí, že Craddock bude schopný zopakovať svoje miesto na pódiu z roku 2014.
 
V ostatnej edícii siahal na veľké víťazstvo Julian Alaphilippe. Francúzsky jazdec má šancu, aby v tejto časti sezóny a na takýchto profiloch napodobnil minuloročné ťaženie. Do kariet mu budú hrať aj dva výbušné dojazdy a silný tím, zvedaví budeme na výkony Petra Vakoča a Zdeňka Štybara, či sa im podarí zabojovať o etapový triumf. V belgickej zostave sa na podujatí predstaví aj Martin Velits, ktorý do Kalifornie zavíta štvrtýkrát.  
 
 
alaphilippe kalifornia zlty eqsf
Julian Alaphilippe (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Kaťuša sa bude spoliehať na Machada a van den Broecka, ale ťažko odhadnúť, v akom fyzickom stave sa predstavia na podujatí, keďže obaja smerujú formu na prichádzajúce GT. Ani v tíme Sky neuvidíme klasického lídra na celkové poradie, ale Peter Kennaugh je dostatočne húževnatým pretekárom, aby na podujatí dokázal vybojovať pekný výsledok. V drese Trek-Segafredo uvidíme jazdiť domácich borcov Petra Stetinu a Kiela Reijnena, v kopcoch sa môže vytiahnuť Julián Arredondo. Zdravo motivovaní budú viacerí pretekári z amerických nižších tímov, v celku UnitedHealthcare bude chcieť uspieť úradujúci americký šampión Matthew Busche.
 
 
Saganovi bude mať na trati silných protivníkov
 
Zdravá konkurencia sa predstaví v šprintérskej časti štartovej listiny. V Kalifornii sa tradične darí Markovi Cavendishovi, ktorý bude mať okolo seba potrebnú podporu po každej stránke, aby vo svojich tunajších úspechoch pokračoval. Po šiestich rokoch sa vracia na tieto preteky Alexander Kristoff, tentoraz bude nórsky pretekár veľmi nebezpečný v záverečných špurtoch. Po jarných klasikách už triumfoval na Eschborn-Frankfurt, čím úspešne odštartoval prípravu na TdF. 
 
V celku Direct Energie sa predstaví rozbehnutý Bryan Coquard, ktorému sa nedávno darilo na 4 dni Dunkerque. Francúzsky jazdec sa nezľakne ani náročnejšieho profilu, jeho etapový triumf by potešil aj francúzskych usporiadateľov z A.S.O. Britská celok Sky sa bude spoliehať na Dannyho van Poppela, ktorý vyhral etapu na Tour de Yorkshire, alebo na skúsenejšieho borca Bena Swifta (britský jazdec na pretekoch nakoniec neštartuje kvôli zranenému kolenu). Na podujatí sa predstaví aj John Degenkolb, ale nemecký jazdec sa len vracia do súťažného rytmu po náročnom zranení a do Kalifornie prichádza budovať svoju formu na Starú dámu.
 
 
sagan kalifornia vitazstvo ttsfv
Peter Sagan vlani vyhráva 4. etapu (© Courtsey Tinkoff-Saxo)
 
 
Medzi tradičných účastníkov v Kalifornii patrí Peter Sagan, ktorý na podujatí vybojoval 13 etapových triumfov, čo je rekord podujatia. V minulom roku navyše predviedol skvelú jazdu a vybojoval celkové víťazstvo. Pre svetového šampióna sú to prvé preteky na ceste po prestávke po jarných klasikách, ale Sagan tu vždy dokázal zanechať silnú pečať. Teraz to bude pre neho výnimočná edícia, pretože na podujatí sa predstaví ako obhajca prvenstva, majster sveta a spolu s ním budú pretekať v Tinkoffe ďalší traja slovenskí jazdci - Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minulého ročníka
   
          
Peter Sagan si americké podujatie užíva, rovnako ako jeho účasť domáci fanúšikovia, preto sa určite pokúsi rozšíriť svoju víťaznú zbierku. "Teším sa, že sa môžem vrátiť do Kalifornie. Je to úžasné podujatie, na ktoré mám naozaj dobré spomienky. Tieto preteky pre mňa znamenajú veľa, chodím sem rád jazdiť v posledných rokoch. Verím, že po malom odpočinku sa predstavím v dobrej forme. Budem rád, keď sa mi znovu podarí bojovať o dobré výsledky. V tomto roku nás čaká ťažká edícia, ktorá sa veľmi nehodí môjmu jazdeckému štýlu, ale uvidíme, ako sa mi bude dariť."
 
V tíme Tinkoff bude športovým riaditeľom Patxi Vila, ktorý bude manažovať celú zostavu, aby bol svetový šampión na pretekoch úspešný. "Máme tu rýchlu skupinu jazdcov, hoci nás čakajú náročné profily. Peter je náš kapitán na etapové víťazstvá, v celkovej klasifikácii budeme zvedaví, ako si bude počínať Michael Gogl. Preteky využívame na to, aby sa naši jazdci znovu dostali do súťažného rytmu pred druhou časťou sezóny. Peter si po klasikách dobre oddýchol. Nejaký čas strávil doma, potom na horských bicykloch, takže je uvoľnený a pripravený na ďalšie výzvy. Nemyslím si, že sa predstaví v top forme ako pred rokom, ale bude to pre neho dobrý rozbeh pred prichádzajúcimi cieľmi. Už prvá etapa je pre neho dobrá, podľa mňa nepríde do cieľa kompletný balík, a jeho silným stránkam vyhovujú aj druhá a siedma etapa."          
 
 
sagan kalifornia deti ttsfv
Peter Sagan vlani počas pretekov (© Courtsey Tinkoff-Saxo)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop