Froome a Contador túžia po treťom víťazstve na TDF, titul chce aj Quintana

30.6.2016, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zaujímavá trasa prilákala na francúzsku Grand Tour veľmi atraktívne a silné štartové pole, takže sa môžeme tešiť na otvorené preteky, ktoré sa môžu rozhodnúť len v posledných etapách.  
 
 
Froome chce tretí titul
 
Prvenstvo obhajuje Chris Froome a britský jazdec by rád vybojoval víťazný hetrik. V tomto ročníku sa predstavil na štyroch etapových pretekoch, nie každé podujatie mu vyšlo podľa predstáv. Príliš sa mu nedarilo v Katalánsku a Romandii, ale veľkým stimulom bol jeho triumf na Dauphiné, kde porazil Porteho a Contadora. Aj keď to nebolo dominantné víťazstvo, na začiatku júna bol na tom lepšie ako jeho súperi a na TdF jeho forma určite nebude slabšia.
 
Froome môže byť maximálne spokojný s navrhnutou trasou. V kopcoch patrí medzi absolútnu svetovú špičku, ak nie je vôbec najlepším vrchárom, a je vynikajúci aj v jazde proti chronometru. Práve ITT bola v minulosti jeho veľkou zbraňou, ktorou ničil súperov. Tí hlavní sa však v tejto disciplíne zlepšili, navyše, ani jedna ITT nebude úplne rovinatá. V obidvoch časovkách môže znovu získať na svoju stranu nejaké časové výhody, ale ak chce uspieť, svoj najlepší výkon musí predviesť v kopcoch. Keď bude mať takú výkonnosť, akú predviedol v sezóne 2013 na Mt. Ventoux či pred rokom na La Pierre-Saint-Martin, aj pre elitných vrchárov bude veľmi ťažké udržať jeho útoky.
 
Pri svojich dvoch triumfoch na TdF predviedol najlepšie výkony v prvej časti pretekov a potom udržiaval svoj náskok až do cieľa. No v obidvoch prípadoch bolo evidentné, že jeho forma postupne klesala. V tomto roku sa preto koncentruje na to, aby bol rovnako silný aj v krutom záverečnom týždni. Uvidíme, či kvôli tomu obetuje svoje typické ataky v prvých horských etapách.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFroomov víťazný atak na Dauphiné 2016
 
 
Jeho obrovskou zbraňou bude silný vrchársky tím. Landa a Thomas sa môžu sami presadiť v GC. Ak sa bude Landa držať na predných pozíciách, nepochybujeme, že v ťažkých horských etapách bude útočiť a súperov dostávať pod tlak ešte predtým, kým príde čas na Frooma. Túto partiu dopĺňajú Nieve, Poels a Kiriyenka, ktorí majú dostatočnú kvalitu na to, aby v priebehu celých pretekov dokázali zakryť slabosti svojho lídra.
 
 
Quintana chce prvýkrát vyhrať
 
Veľký útok na žltý dres chystá Nairo Quintana. 26-ročný pretekár svoje dve účasti na tomto podujatí dokázal pretaviť na druhé miesta v GC. Vždy bol silnejší len Chris Froome. Kolumbijský jazdec za necelé štyri roky dozrel nielen fyzicky, ale aj mentálne, preto je pripravený dobyť najslávnejšie preteky na svete.
 
Quintana má za sebou vynikajúcu sezónu. Vyhral Katalánsko, kde si poradil s Contadorom, úspešný bol aj v Romandii, kde jeho rozhodujúci útok dokázal zachytiť len Zakarin, a pred francúzskou GT bol najsilnejší na Route du Sud. A okrem toho sa dostal na pódium v San Luis a Baskicku. V tomto ročníku v kopcoch doslova lieta; keď si vybudoval náskok v GC, v ďalších horských etapách ho nikto nepokoril. Ale to nie je všetko. Kolumbijský jazdec sa razantne zlepšil v časovke. V Baskicku a Romandii sa v tejto disciplíne dostal na pódium, na Route du Sud ju dokonca vyhral pred Chavanelom a Ervitim. Stáva sa tak komplexným jazdcom, ktorý sa už nemusí obávať strát v ITT, ktoré musel dobiehať v kopcoch.
 
Quintanovou veľkou výhodou je jeho stúpajúca krivka výkonnosti počas Grand Tour. V minulej sezóne by potreboval ešte jednu horskú etapu, aby reálne ohrozil žltého Frooma. V tomto roku bude mať na konci pretekov dostatok príležitostí, aby svojim súperom zasadil smrtiaci úder. Podporovať ho bude silná zostava. Valverde a Moreno sú skúsenými vrchármi, uvidíme, ako sa na Valverdeho výkone prejaví blízka vidina olympiády. Izagirreovci, Herrada a Anacona majú univerzálne schopnosti, takže o Quintanu bude dobre postarané na všetkých náročnejších profiloch.
 
 
contador quintana podanie ruk movf
Alberto Contador a Nairo Quintana v Katalánsku (© Movistar Team)
 
 
Contador chce triumfovať po rokoch
 
Alberto Contador čaká na tretí titul sedem rokov. Žiadny pretekár v histórii podujatia nedokázal nadviazať na svoj predchádzajúci triumf po tak dlhom čase, ak nerátame vynútenú prestávku cez obidve svetové vojny. Španielsky jazdec aj vo veku 33 rokov patrí medzi najväčšie hviezdy trojtýždňových pretekov a stále má veľkú motiváciu opäť sa ukázať v Paríži v žltom.
 
Jazdec tímu Tinkoff sa aj v tomto roku baví cyklistikou, na každom podujatí, kde štartoval, zanechal svoju pečať. Na P-N stratil šancu na celkové víťazstvo kvôli zrušenej etape, v Katalánsku ho prekonal iba Quintana, ktorý bol v kopcoch o čosi lepší. Najlepšie sa mu darilo v Baskicku, naopak, najhoršie dopadol v generálke na Dauphiné, kde finišoval piaty, ale podľa vlastných slov to bol dobrý základ pre TdF. V horskom prológu však predviedol parádny výkon.
 
Stále môžeme povedať, že je jedným z najlepších vrchárov v pelotóne a jeho schopnosti sa najlepšie prejavia počas ťažkých GT, pretože dokáže výborne regenerovať. Pistolerove ataky už nemusia mať takú zdrvujúcu silu ako v minulosti, ale stále mu vyhovujú ťažké horské etapy, kde sa môže ukázať jeho lezecká vytrvalosť. A v záverečnom týždni bude náročných etáp dostatok. Okrem toho, v poslednom čase je veľmi silný v jazde proti chronometru, čo bude jeho veľká výhoda. Ak vstúpi do záverečného týždňa na vysokých priečkach v GC, jeho výkonnosť a sebavedomie každým dňom ešte porastú.
 
Nesmieme zabúdať ani na to, že Contador sa nikdy nevzdáva a vždy sa pokúša hľadať akúkoľvek príležitosť, aby pokoril či zaskočil súperov. V tíme bude mať silných pomocníkov. Roman Kreuziger je na tom vynikajúco, do kopcov je pripravený aj výborný Rafal Majka. Ak sa dostal do formy aj Robert Kišerlovski, Pistolero sa môže spoľahnúť na naozaj kvalitnú podporu.
 
 
kreuziger 2016 mcr sr vitazstvo
Roman Kreuziger s čerstvým titulom majstra ČR (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
BMC a dvaja lídri
 
Prvýkrát si vyskúša úlohu lídra Richie Porte, ktorý bude túto pozíciu zdieľať s Tejay van Garderenom. A austrálsky jazdec chce túto príležitosť patrične využiť. V sezóne ho trápili zdravotné komplikácie, ale aj napriek tomu dokázal vybojovať niekoľko pekných výsledkov. Na Tour Down Under a P-N získal druhé miesto, na Dauphiné skončil štvrtý. A práve tu potvrdil, že je skvelým vrchárom, keď ako jediný dokázal udržať Froomov atak v piatej etape. Na druhej strane, v generálke na Tour predviedol aj svoju slabosť, a to nestabilitu výkonov, ktorú ukázal hneď ďalší deň.
 
Porte je typom cyklistu, ktorý potrebuje na pretekoch svoju pohodu. V tom prípade sa dokáže vyrovnať tým najlepším jazdcom na svete, a to v kopcoch i časovke. Ak sa mu budú počas Tour vyhýbať problémy a bude jazdiť konzistentne, na pripravenej trase môže byť veľmi nepríjemným súperom, ktorý to dokáže naplno rozbaliť v poslednom týždni.
 
V tíme BMC sa spoliehajú na jeho spoluprácu s Tejay van Garderenom. Americký pretekár dva razy finišoval na tomto podujatí na piatom mieste a už druhý rok sa chce v tomto smere posunúť vyššie. Uvidíme, ako sa mu bude dariť v silnej konkurencii a na náročnom teréne, ktorý obsahuje ťažké horské etapy. Garderen síce výrazne zlepšil svoje vrchárske schopnosti, ale ťažko povedať, či to bude v toľkých horských etapách stačiť na najlepších lezcov na svete. Aj jeho dokáže na GT zabrzdiť zlý deň, preto musí v tomto ročníku podať veľmi koncentrovaný výkon, aby sa objavil na tých najvyšších priečkach v poradí.
 
 
Myslia na pódium
 
Na podujatí sa objaví aj sebavedomý Thibaut Pinot. Domáci cyklista dosiahol v tomto ročníku niekoľko zaujímavých úspechov. Zvíťazil na Critérium International a v Romandii obsadil druhé miesto. Obidve tieto podujatia mali spoločné to, že Pinot bol najsilnejší v časovke. Jazdec tímu FDJ sa razantne zlepšil v tejto disciplíne, čo sa určite pozitívne prejaví aj na jeho výkonoch v kopcoch. 
 
V minulom roku sa mu na Tour de France nedarilo, ale aj tak dokázal vyhrať etapu končiacu na Alpe d'Huez. Podľa predstáv mu nevyšli ani posledné etapové preteky Critérium du Dauphiné, ale ani tam sa nevzdal a podarilo sa mu ovládnuť šiestu etapu. Náladu mu však vylepšil národný titul v ITT. Vzhľadom na dostatok časovkárskych kilometrov a niekoľko horských etáp, v ktorých je stále silnejší a silnejší, môže mať pred Starou dámou veľké očakávania. Najmä, ak v dobrej forme jazdia aj jeho kolegovia Reichenbach a Morabito.
 
Na premiérovú účasť sa chystá Fabio Aru. Nová talianska hviezda nemá za sebou ideálnu prvú polovicu sezóny, ale Aru je pretekárom, ktorý svoje najlepšie výkony vie predvádzať práve na GT. Počas troch týždňov dokáže kvalitne jazdiť v kopcoch a jeho silnou stránkou je aj mentálna odolnosť, keď sa nevzdáva za žiadnych okolností a bojuje až do konca. Nepochybujeme, že tieto atribúty predvedie aj na Tour a bude patrične pripravený. Uvidíme, ako sa vysporiada s dvomi časovkami, kde by mali byť jeho súperi silnejší.
 
Astana tradične posiela na GT kvalitnú zostavu, kde budí pozornosť aj Vincenzo Nibali. Aktuálny víťaz Gira prichádza na Starú dámu podporovať svojho mladšieho kolegu a pripraviť sa na OH. Keď v tomto smere bude všetko klapať, Aru bude mať pri sebe perfektného pomocníka. Budeme však zvedaví, či sa u Nibaliho neobjavia aj osobné ambície, no minuloročná skúsenosť Alberta Contadora hovorí, že v tom prípade to nebude mať vôbec jednoduché.
 
 
aru fabio valverde vuelta 2015 movfv
Fabio Aru s Alejandrom Valverdem vlani na Vuelte (© Movistar Team)
 
 
Najväčšie šance majú v kopcoch
       
Joaquim Rodríguez si nemohol nechať ujsť príležitosť, aby sa nepredstavil na takejto atraktívnej Tour. Už 37-ročného španielskeho jazdca lákajú najmä ťažké horské etapy, nechajme sa prekvapiť, v akom smere sa dokáže vyrovnať kvalitným mladším súperom. Jeho doménou by mal byť tretí týždeň, podobne ako v roku 2013, kedy na konci TdF predvádzal najlepšie výkony a prepracoval sa na pódium. Podporovať by ho mal Jurgen van den Broeck.
 
Medzi domácimi cyklistami sa stále zlepšujú Romain Bardet a Warren Barguil. Jazdec tímu Ag2r predvádzal počas celej sezóny výborné výkony, s výnimkou Okolo Romandie. Na Dauphiné obsadil druhé miesto, kde dokázal v najťažších etapách zabojovať a posúvať sa v poradí. Na TdF sa bude predovšetkým sústrediť na horské etapy, kde sa nebojí vyraziť do dlhších útkov. Naopak, očakáva sa, že bude strácať v časovkách. To isté platí pre Warrena Barguila. 24-ročný jazdec postupne napreduje a najlepšie sa cíti v kopcoch, ale ani on nepatrí medzi najlepších v ITT. Potvrdil to na Okolo Švajčiarska, kde získal tretie miesto v GC, ale víťazstvo mu ušlo kvôli zlej časovke. Francúzske nádeje dopĺňa Pierre Rolland, ktorý bude na Tour prvýkrát jazdiť v ne-francúzskom tíme. Aj on je najsilnejší v horách, kde si dokáže vylepšiť pozíciu v GC nebojácnym atakom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvo Daniela Martina v Katalánsku
 
 
Z hľadiska etapových pretekov má za sebou veľmi dobrý ročník Daniel Martin. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step sa vyrovnal najlepším vrchárom v Katalánsku a na Dauphiné, na dlhých stúpaniach sa veľmi zlepšil. Na Starú dámu neprichádza s presným zameraním. V klasifikácii sa pokúsi čo najdlhšie udržať pri najlepších a medzi jeho ciele patrí aj etapový triumf. Ak sa mu budú vyhýbať pády a zdravotné komplikácie, má šancu, aby sa druhý raz dostal do Top 10 na Grand Tour. Predtým v roku 2014 obsadil siedme miesto na Vuelte.
 
Zálusk na najlepšiu desiatku si robí Bauke Mollema, ktorý tam finišoval tri razy za sebou. V minulom ročníku sa to podarilo aj Matthiasovi Frankovi, ktorý sa však potrebuje objaviť na štarte v lepšej forme, akú mal v predchádzajúcich pretekoch. Lídrom tímu Lotto-Jumbo bude Wilco Kelderman, ktorý bude chcieť v GC skončiť čo najvyššie alebo vybojovať etapový triumf. Orica sa v tomto smere spolieha na Adama Yatesa, ale na britského cyklistu netlačí ohľadom výsledku. Pre austrálsku zostavu je prvoradé, aby tento talentovaný jazdec zbieral skúsenosti.
   
 
kelderman 2016 face podium baskickof
Wilco Kelderman sa ukázal aj v Baskicku
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop