Pred Tour sa všetci favoriti zhodujú, že to budú ťažké a napínavé preteky

1.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pred Tour de France sa všetci hlavní kandidáti na titul zhodujú, že to budú veľmi náročné preteky, kde sa bude bojovať až do úplného konca. Ale každý z nich sa teší na túto ťažkú výzvu.
 
Nielen pre Chrisa Frooma sú to najdôležitejšie preteky v celom ročníku, jazdec tímu Sky sa preto zodpovedne pripravil na vrchol ročníka. "Cítim sa v potrebnej forme, po Dauphiné som dobre trénoval. Cítim sa sebavedomý aj preto, že mám okolo seba veľmi silnú zostavu. Myslím si, že je to najsilnejšia partia, akú kedy tím Sky mal na Tour de France. Ale je to potrebné, pretože nás čakajú veľmi ťažké preteky. Zameriavam sa na tretí týždeň, aby som tam bol lepší ako v minulosti. Podľa mňa sa bude tvrdo jazdiť až do dvadsiatej etapy."
 
Britský jazdec musel pred podujatím vyjadriť rešpekt svojím súperom, ktorí budú podľa neho oveľa nepríjemnejší ako v ostatných edíciách. "Myslím si, že úroveň pretekov bude veľmi vysoká. Proti nám bude stáť silnejšia konkurencia, súperi sú v lepšom stave ako pred rokom. Podľa mňa sa na štarte objaví približne 10 jazdcov, ktorí sa môžu dostať na pódium. Na začiatku pretekov musím povedať, že mojím hlavným súperom je Nairo Quintana, ktorý je motivovaný ako nikdy predtým. Trasa mu bude sedieť, pretože je určená pre klasických vrchárov. Obsahuje síce dve časovky, ale tie nie sú rovinaté, takže vrchári ich zvládnu dobre."
 
 
quintana froome podanie ruk movfv
Quintana s Froomom na stom ročníku (© Movistar Team)
 
 
S obrovským odhodlaním sa postaví na štart Nairo Quintana. Kolumbijský jazdec na Tour vždy finišoval na druhom mieste, teraz je jednoznačne zameraný na žltý dres. "Som vyspelejší, pokojnejší a mám okolo seba silný tím. V príprave sme všetko urobili dobre, od začiatku sezóny sme zvládli každé etapové podujatie, takže sme správne pripravení na Tour de France. Páči sa mi tohtoročný profil, horské dojazdy si veľmi užívam. Prvé rozdiely vytvorí Arcalis, verím, že na Mt. Ventoux budem bližšie k víťazstvu ako v roku 2013. A potom nás čaká Morzine, ktorý je pre mňa špeciálnym miestom, pretože som tu získal moje prvé profesionálne víťazstvo. Časovka v Megeve nemusí byť rozhodujúca, keďže potom sú ešte dve horské etapy. Ale zlý deň tu bude znamenať stop pre každého favorita. Najväčšími rivalmi budú Froome a Contador, ale silných súperov bude oveľa viac. Obávam sa len stresu a pádov v úvodných etapách, ale budem mať pri sebe zostavu zloženú z univerzálnych jazdcov, s ktorými to zvládneme a neurobíme takú chybu ako pred rokom v Holandsku."         
 
Kvality svojho pretekára potvrdil aj generálny manažér tímu Movistar Eusebio Unzué, ktorý urobí všetko preto, aby bol jeho zverenec na konci úspešný. "Na Tour sa predstaví najlepšia verzia Naira Quintanu. Momentálne je sebavedomejší, istejší, lepšie pripravený a skúsenejší. Je pripravený vyhrať Tour de France." 
 
 
quintana nibali suboj 2016 movf
súboj Naira Quintanu s Vincenzom Nibalim v tejto sezóne (© Movistar Team)
 
 
Silných favoritov na víťazstvo dopĺňa Alberto Contador. Španielsky jazdec cíti, že s francúzskou GT má ešte nevyrovnané účty a veľmi rád by ešte raz vybojoval najcennejší dres. "Je to jedna z najťažších Tour za posledné roky, takže dôležitú úlohu bude hrať schopnosť regenerácie. Myslím si, že to bude nepredvídateľné. V prvých horských etapách môže Froome získať nejaký náskok, ale záverečných päť etáp je veľmi ťažkých, ktoré dokážu všetko zmeniť. Bude to otvorené až do posledného dňa. Trénujem len preto, aby som vyhral Tour. Viem, že konkurencia je veľmi silná, najmä Froome a Quintana, ktorý je na tom vynikajúco. Ja sa môžem spoľahnúť na kvalitný zostavu do kopcov, ale som šťastný, že budem jazdiť aj s Petrom Saganom. Môže byť pre mňa dôležitým mužom, keď budem chcieť niečo podniknúť a pokúsiť sa destabilizovať situáciu na trati. Som veľmi hrdý, že je so mnou v tíme. Je to privilégium."
 
Pre súperov bude nepríjemný Richie Porte, ktorý v tíme BMC dostal príležitosť jazdiť proti najlepším jazdcom na svete. Austrálsky cyklista chce preto dosiahnuť čo najlepší výsledok. "Zdá sa, že v tomto roku sa mi ujde na trati veľká pozornosť od súperov, som na to pripravený. Mojím cieľom je zabojovať o pódium. Verím, že mám na to potrebné schopnosti, ktoré som ukázal v predchádzajúcich pretekoch v tomto ročníku. Pre mňa však bude najdôležitejšie, aby som mohol podať svoj najlepší výkon a aby mi v tom nezabránili žiadne vonkajšie vplyvy ako pády alebo choroba. Cítim nervozitu, ale všetko mám pod kontrolou, aby som bol na štarte pripravený. Mám najlepšiu kondíciu, v akej som kedy bol. Mnoho ľudí je zvedavých, ako budeme spoločne jazdiť s Tejayom. Máme dobrý vzťah, veľa sme spolu trénovali a hovorili o tom. Treba si počkať na záverečný týždeň, v akej pozícii sa budeme nachádzať."   
 
V hľadiska výsledkov na Tour je úspešnejší jeho tímový kolega Tejay van Garderen, ktorý má na tomto podujatí rovnako veľké ambície. "Na preteky sa teším, na Tour som už pretekal s väčšinou jazdcov, ktorí boli vybratí do našej zostavy. Som veľmi šťastný, že máme takýto tím. Mám veľkú motiváciu a cítim, že som sa dostal do skvelej kondície."
 
Romain Bardet má pred sebou náročnú úlohu, aby sa presadil v takomto nabitom štartovom poli, ale môže sa mu to podariť vďaka odvážnej jazde. "Zdá sa, že máme pred sebou výnimočnú trasu. Nebude sa podobať na tie predchádzajúce. Horské previerky budú rozhodujúce, prvá skúška nás čaká už v piatej etape. Táto etapa sa nachádza v blízkosti môjho domova, časti tu trénujem, preto sa veľmi teším, že sa tu predstaví pelotón Tour de France. Budem sa snažiť presadiť v klasifikácii, ale konkurencia je veľmi silná."
 
 
bardet 2015 boucles drome ardeche fr
Romain Bardet patrí do širšieho okruhu favoritov (© boucles-drome-ardeche-fr)
 
 
Z domácich borcov má väčšie šance na úspech Thibaut Pinot, ktorý v posledných pretekoch jazdil veľmi sebavedome, ale jazdec tímu FDJ si uvedomuje, aké je hierarchia na podujatí. "Nie som ten najsilnejší. Zameriavam sa na Top 5. Všetci snívame o víťazstve, ale musíme byť realistickí. Nie som najsilnejší jazdec v pelotóne a v minulých rokoch tu vždy kraľoval ten najlepší cyklista. Hlavnými kandidátmi sú Froome, Quintana a Contador. Prvý týždeň určí naše možnosti. Obávame sa prvých piatich etáp, potom to už bude pre nás príjemnejšie. Cítim tlak, ktorý nie je jednoduché zvládnuť, ale je to stále rovnaké, odkedy som skončil na treťom mieste v roku 2014. Trošku som si na to zvykol a veľmi sa teším na začiatok pretekov."
 
Premiéru si odkrúti Fabio Aru. Taliansky pretekár je odhodlaný ukázať na najslávnejšom podujatí, že jeho predchádzajúce úspechy na GT z neho urobili ešte lepšieho cyklistu: "Mám veľkú motiváciu a som šťastný, že budem jazdiť na Tour. Cítim sa dobre, mal som potrebnú vysokohorskú prípravu v Alpách, takže sa teším na štart. Bude to iné ako na Gire či Vuelte, konkurencia je tu silnejšia a pozornosť médii oveľa väčšia. Ale necítim tlak ako líder tímu. Zažil som to na iných GT, takže to nie je pre mňa nová situácia. Navyše, budem mať pri sebe Vincenza, ktorý mi poradí a ktorému môžem veriť. Máme medzi sebou veľmi dobrý vzťah. Je ťažké označiť hlavného kandidáta na titul, štartové pole je veľmi silné. Záverečný týždeň je naozaj ťažký, ale náročné etapy prídu už v polovici pretekov. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Ak chcete byť úspešní na tomto podujatí, musíte zvládnuť každú jednu etapu."
 
 
bardet 2016 chodba tdf tgaf
Warren Barguil chce bojovať o biely dres (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Warren Barguil bude pokračovať v zbieraní skúseností, ale už je dostatočne vyzretým jazdcom, aby si nemohol položiť vážne ciele. "Mojím zámerom je pokúsiť sa získať biely dres. V minulom roku pri mojej premiére na Tour som mal obavy, každý mi hovoril, že je to veľký stres a tlak. Teraz viem, čo ma čaká, preto sa môžem viac sústrediť na môj výkon. Trasa je navrhnutá pre vrchárov. Hneď v druhej etape sa môžu vytvoriť malé rozdiely, podobne ako v minulom roku na Mur-de-Bretagne. Zaujímavý bude aj finiš na Mt. Ventoux, nikdy predtým som tam nebol. Ale myslím si, že mi bude vyhovovať, pretože mám rád dlhé a ťažké kopce. Vlastne celá druhá časť Tour môže byť pre mňa zaujímavá."
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop