Froome a Sky vytvorili pre seba ideálny scenár, súperom chýbala sila, aby ho korigovali

25.7.2016, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V celkovej klasifikácii uspel Chris Froome a jeho dokonalá symbióza s tímovými kolegami, ktorí na konci podujatia dokázali paralyzovať konkurenciu. Aj preto ho neboli súperi schopní vyzvať na skutočnú konfrontáciu.
 
 
tdf 2016 podium 1 movf
pódium: Romain Bardet - Chris Froome - Nairo Quintana (© Movistar Team)
 
 
Froomovi vyšlo všetko, na čo siahol
 
Tím Sky prišiel na Starú dámu s jediným zámerom, na ktorý sa stopercentne koncentroval. Chris Froome bol hlavným favoritom pretekov, preto dostal špičkovú podporu. Už od ôsmej etapy, kedy sa začalo to pravé vrchárske dobrodružstvo, začala britská zostava kontrolovať situáciu v balíku, a nikto zo súperov vtedy nemohol tušiť, akú neprekonateľnú hrádzu vybuduje v kopcoch. A že jej líder nebude potrebovať svoj typický zdrvujúci atak na niektorom z cieľových stúpaní, aby vyhral preteky.
 
Chris Froome a Sky mali na podujatí akoby dve tváre. Na jednej strane v záverečnej časti pretekov stavili na brutálnu defenzívu, ktorú si však mohli dovoliť, keďže niektorí Froomovi pomocníci boli rovnako silní ako lídri ostatných celkov. V ťažkom záverečnom týždni im v kopcoch dokázali ujsť a boli toho schopní len Bardet a Rodríguez, ktorí však neohrozovali žltý dres. Lenže Froome sa snažil jazdiť aj aktívne a predviedol dva nečakané útoky (v klesaní po Peyresourde a na vetre so Saganom), kde síce získal len malú časovú výhodu, ale obrovské psychické povzbudenie. Navyše, tieto kúsky našli priaznivú odozvu medzi fanúšikmi. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chris Froome
"Ťažko sme mohli dosiahnuť viac. Chutí to ako moje prvé víťazstvo, cítim rovnaké emócie. Aj keď som to dosiahol už predtým, len na parížskom pódiu si človek uvedomí, aký je to veľký pocit. Vždy, keď ideme cez Champs-Élysées, je to neuveriteľné, a už neviem dočkať na ďalší ročník. Moji kolegovia každý deň siahli na dno svojich síl, preto bolo dôležité, aby sme na cieľovej páske ukázali, že moje víťazstvo je zásluhou celého tímu."
    
 
Už trojnásobný víťaz TdF ukázal len jeden atak v kopcoch, na Mont Ventoux, ktorý však pod vplyvom známych udalostí nemal výrazný vplyv na GC, a ani nebol taký drastický, aké Froome predvádzal v ostatných ročníkoch. Možno mal naozaj rešpekt pred poslednými alpskými etapami, aby sa nevystrieľal príliš skoro, ale niekde v jeho podvedomí musela rezonovať jeho sila v časovke, kde si nakoniec vybudoval kľúčový náskok. Po tej prvej ITT spolu s predchádzajúcimi marginálnymi benefitmi naskočil do posledného týždňa vo vynikajúcej pozícii, kde už jeho kolegovia vedeli, čo majú robiť.
 
Nikto nemôže mať námietky, že na konci "zatvorili" preteky, pretože tím Sky a Froome už mali nahrané. Na rade boli súperi, aby niečo predviedli, ale ani jeden z favoritov ich nedokázal vyhodiť z rytmu. Froome už mal vyhrané dve etapy, vysoký náskok v GC a predtým útočil v zjazde či na rovine. Nikto im nemohol vyčítať pasivitu, ani keď v závere pretekov predvádzali to, v čom sú skutoční majstri - v silnej defenzíve. V tohtoročnej edícii tak mala ich obrana žltého dresu svetlejšie kontúry.
 
 
Bardet prekvapením na pódiu, Quintana mal byť vyššie 
 
Ostatní favoriti boli veľmi vyrovnaní. V kopcoch sa útočilo len pred cieľovou páskou, skôr sa vyčkávalo, kto z nich bude mať zlý deň. Okrem Frooma sa v časovkách nenašiel nikto, kto by v obidvoch prípadoch dominoval nad súpermi, preto v klasifikácii rozhodovali maličkosti a stabilita výkonov. Tú si počas celých troch týždňov udržal Romain Bardet, ktorý však v devätnástej etape pridal niečo navyše.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Romaina Bardeta
"Pre mňa sú to neopísateľné pocity. V kariére som sa sústredil na pomalý vývoj. Bola to korekcia malých faktorov, ktoré brzdili môj výkon. V druhom a treťom týždni som mal stopercentnú formu, a to preto, že v tom prvom som nemíňal energiu. Bolo to správne rozhodnutie na začiatku pretekov neriskovať. Na Tour som prišiel bez tlaku a pomerne čerstvý. V skupine favoritov som sa cítil dobre, ale na konci bolo treba trošku zariskovať. Mne sa podarilo využiť priaznivé okolnosti a dostať sa na stupne víťazov."
 
 
Domáci jazdec odvážne zaútočil na mokrom a nebezpečnom zjazde pred cieľovým stúpaním, na ktorom si potom vybojoval miesto na druhej priečke v GC. Nebola to iba náhoda, nevyšiel mu len riskantný zjazd, on na náročnom finálnom kopci dokázal udržať svoj náskok až do cieľa, hoci za ním sa ho snažila dobehnúť skupina favoritov. Netreba zabúdať, že podobnú vec predviedol aj v šiestej etape na Dauphiné, kde sa po svojom ataku rovnako dostal na pódium. Bardet je veľkým talentom na Grand Tour, kde si dokáže udržať konštantnosť výkonov počas celých troch týždňov. Keď sa mu podarí prebehnúť cez úvodné hektické etapy bez problémov, ako tomu bolo v tomto ročníku, v kopcoch dokáže byť veľmi nepríjemný.
 
S najvyššími ambíciami pricestoval na podujatie Nairo Quintana. Vzhľadom na priebeh pretekov je pre neho parížske pódium úspechom, hoci pred TdF by si to určite nebol pomyslel. Kolumbijský jazdec zaostal za očakávaniami, ani na jednom cieľovom kopci neukázal svoju vrchársku silu. Predviedol len jeden slabý atak na Mont Ventoux, a dokonca sa zdalo, že ak by sa toto legendárne stúpanie išlo v normálnej dĺžke, mohlo to pre neho skončiť katastrofálne.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu
"Musím zablahoželať Froomovi. Je to môj najväčší súper v kariére a som si istý, že naša rivalita bude trvať ešte niekoľko rokov. Niekedy sa vám podarí vyhrať, inokedy nie, ale v priebehu sezóny som ukázal, že vyhrávať viem. Pri mojej tretej účasti mám tretie pódium. Musím byť spokojný. Ale som sklamaný, že sme neponúkli viac divadla. Po fyzickej stránke mi niečo chýbalo a trpel som aj na alergiu. Trvalo niekoľko rokov, kým som sa dostal na túto úroveň, preto nezahodím môj sen o žltom drese. Teraz si chcem odpočinúť a pripraviť sa na Vueltu, kde chcem tvoriť preteky."
 
 
Po Mont Ventoux si mohol ešte myslieť, že dokáže preteky obrátiť vo svoj prospech, ale po prvej časovke a unavujúcich veterných etapách sa mu žltý dres definitívne vzdialil. Každý si musel všimnúť, že jazdec tímu Movistar nebol v ideálnom rozpoložení. V dôležitých alpských etapách len udržiaval tempo celku Sky, hoci práve on a práve tu mal rozbiť britský horský vláčik. Ak teda chcel vyhrať Tour de France. Nielenže sa mu to nepodarilo, ale ani sa o to nepokúsil. Môžeme len špekulovať, prečo nebol na konci TdF taký silný, ako sa očakávalo, ale aj toto je jeden z dôvodov, že Froome v podstate nemal na trati súpera. Quintana sa napriek tomu dostal na pódium. Po ťažkom priebehu pretekov a trápení to môže mať na neho dobrý vplyv, ale od jedného z najväčších favoritov sa čakalo oveľa viac.
 
 
Top 10 s mladíkmi Yatesom a Meintjesom
 
Najväčším prekvapením boli výkony 23-ročného Adama Yatesa. Talentovaný britský cyklista prišiel na TdF bez priameho zámeru uspieť v GC, ale chcel zbierať skúsenosti a postupne sa zdokonaľovať ako jazdec na Grand Tour. Lenže už od siedmej etapy sa pohyboval na vysokých priečkach v poradí a celkové pódium stratil len v devätnástej etape, kde sa prvýkrát na podujatí necítil dobre. Adam Yates ukázal veľký potenciál, nenaplnili sa obavy, či dokáže udržať svoju vysokú kvalitu výkonov počas troch týždňov. Túto výzvu zvládol vynikajúco a v nasledujúcich rokoch by mala krivka jeho výkonnosti ešte stúpať. Ale už teraz je výborným vrchárom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa
"Dúfam, že v budúcnosti budem bojovať o žltý dres. Každý deň sa učím, ale predovšetkým zbieram skúsenosti. Naučil som sa nestratiť koncentráciu, keď som unavení. Toto bola prvá GT, kde som dokázal reálne bojovať v klasifikácii. Aj keď som sa niekedy necítil dobre, zvládol som to. Musím zlepšiť moju časovku a jazdu v rovinatých etapách, ale v každom smere sa musím zlepšiť. Naďalej budem tvrdo trénovať."
 
 
Na piatom mieste skončil Richie Porte, ktorý síce potvrdil svoje veľké kvality, ale zároveň predviedol, že je tak trochu smoliarom. Už v druhej etape mal defekt a po tomto incidente strácal v poradí takmer dve minúty. Z tejto nepríjemnej situácie sa dokázal ako-tak dostať, pretože v kopcoch bol veľmi silný, ale potom ho veľmi poznačila kolízia na Mont Ventoux, po ktorej nepredviedol v ITT očakávaný výkon a pódium sa mu veľmi vzdialilo. Austrálsky jazdec je skutočne vynikajúcim vrchárom, ale to nestačí, aby sa dostal do Top 3 na Tour de France. Na Starej dáme treba počas celých troch týždňov predvádzať stopercentné a koncentrované výkony, aj keď sa vám v predchádzajúcej etape nedarilo. Ak sa mu to v budúcnosti podarí a všetko pôjde podľa plánu, vďaka svojej univerzálnosti má šancu raz dobyť parížske pódium.
   
Dvaja skúsení španielski borci Alejandro Valverde a Joaquim Rodríguez si ustrážili svoje miesta v najlepšej desiatke. Jazdec tímu Movistar predviedol parádny výkon, keďže na podujatí sa predstavil po náročnom Gire. Valverde výraznejšie nezaváhal ani v jednej náročnejšej etape, ani raz ho nezlomila únava natoľko, aby sa strachoval o Top 10. A to sa tam dostal hneď v druhej etape. Jeho stabilita výkonov na tej najvyššej úrovni nemá vo svetovom pelotóne obdobu. Purito musel bojovať o túto pozíciu oveľa tvrdšie, ale o to krajšie pocity musel mať, keď sa mu to podarilo v poslednej možnej etape. Na svoj útok na Joux Plane si bude ešte dlho spomínať, keď ako jediný tam dokázal utiecť mašine tímu Sky.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martina
"Bola to pre mňa Tour premiér. Prvýkrát som sa zameriaval na GC a prvý raz som tu jazdil v drese Etixx - Quick-Step. V obidvoch prípadoch som sa veľa naučil a uvedomil som si, že mám stále priestor na zlepšenie, aby som bol silnejší. Nachádzam sa pomerne blízko pódiového umiestnenia, čo mi dodalo veľkú sebadôveru a už sa nemôžem dočkať nového ročníka."
 
 
Najlepší výsledok v kariére vybojovali Louis Meintjes a Daniel Martin, ale obidvaja majú na to, aby dosiahli ešte viac. Meintjes má len 24 rokov a už jeho minuloročné desiate miesto na Vuelte potvrdilo značný potenciál. Jazdec tímu Lampre-Merida veľmi dobre zvláda trojtýždňovú záťaž, na Tour dokonca predvádzal najlepšie výkony v samom závere. Po deviatej priečke získal sebavedomie Daniel Martin, ktorý sa veľmi zlepšil v kopcoch, kde stúpla jeho lezecká vytrvalosť. A teraz sa bude sústrediť na to, aby bol lepší aj v časovke.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Baukeho Mollemu
"Z celkového hľadiska bola Tour výbornými pretekmi. Tím ma perfektne podporoval a ešte po osemnástej etape to vyzeralo vynikajúco. Ale podobné nešťastia, ktoré sa mi prihodili, patria neoddeliteľne do nášho športu. Len záleží, ako sa s tým vysporiadate. Keď sa pozrieme na konečný výsledok, jedenáste miesto je moje najhoršie umiestnenie. Ale zároveň to bola moja najlepšia Tour. Keď pominie sklamanie, budem hrdý na moje výkony. Napríklad, na prvú časovku budem ešte dlho spomínať."
 
 
Na desiatej priečke sa nakoniec umiestnil Roman Kreuziger. Český borec atakoval túto pozíciu celý čas, definitívny prienik sa mu podaril až v predposlednej etape, ktorú strávil v úniku. Kreuziger sa dostal do Top 10 druhýkrát v kariére a zásluhu mal na tom nielen odvážny únik na konci pretekov, ale aj zaváhanie Bauke Mollemu a Fabia Arua. Pre Mollemu sa preteky skončili obrovským sklamaním. Po jednom páde nielenže stratil pódium, ale aj najlepšiu desiatku. Totálne zlý deň prežil na Joux Plane Fabio Aru, ktorý tak neodmenil svojich kolegov miestom v Top 10 za statočné výkony, ktoré predvádzali na konci podujatia.
 
 

 
 
tdf 1
Konečné poradie Tour de France 2016
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 89:04:48 1000
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 04:05 800
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:21 675
4. YATES Adam ORICA-BikeExchange 04:42 575
5. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:17 475
6. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:16 400
7. RODRÍGUEZ Joaquim link ikonka Team Katusha 06:58 325
8. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 06:58 275
9. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 07:04 225
10. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 07:11 175
11. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 13:13 150
12. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 18:51 125
13. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 19:20 105
14. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 24:59 85
15. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 28:31 75
16. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 30:42 70
17. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 38:30 65
18. CLEMENT Stef IAM Cycling link ikonka 38:57 60
19. PANTANO Jarlinson IAM Cycling link ikonka 38:59 55
20. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 42:28 50
95. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 3:27:09  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
tdf 2
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 470
2. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 228
3. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA-BikeExchange 199
4. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 178
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 172
6. COQUARD Bryan Direct Energie 156
 
Zobraziť kompletné poradie
 
tdf 3
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff link ikonka 209
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 130
3. PANTANO Jarlinson IAM Cycling link ikonka 121
4. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 84
5. COSTA Rui link ikonka Lampre - Merida link ikonka 76
6. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 62
 
Zobraziť kompletné poradie
 
tdf 4
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. YATES Adam ORICA-BikeExchange 89:09:30
2. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 02:16
3. BUCHMANN Emanuel Bora-Argon 18 42:58
4. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 47:32
5. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:19:56
6. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 1:55:27
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop