Cestné preteky na OH prebehnú na selektívnej trati, favoriti ladili formu na TdF

3.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Olympijské hry majú v cyklistickej komunite veľký cveng a pretekári na nich radi súťažia, ale nie každému z nich je dopriate bojovať o zlatú medailu. V Rio de Janeiro túto príležitosť dostali vrchári alebo puncheuri, preto na trati uvidíme mnohé veľké mená svetového pelotónu. V silnej konkurencii bude slovenské farby zastupovať Patrik Tybor.
 
 
Selektívna trasa s otvoreným koncom
 
Pri tvorbe trasy má organizačný výbor v podstate voľné ruky, je len na domácich usporiadateľoch, aký profil zvolia a aký typ cyklistov zvýhodnia v súboji o olympijské pódium. Tí brazílski využili kopcovité pobrežie Atlantického oceána a pripravili veľmi náročnú trasu, ktorá sa môže porovnávať s tými najťažšími klasikami vo World Tour.
 
Preteky odštartujú na pláži Copabana a toto svetoznáme letovisku bude aj cieľovou destináciou. Po štarte sa vydajú cyklisti smerom na západ a na pobreží absolvujú 40 kilometrov, kým nedorazia na prvý okruh. Táto otváracia pasáž nemusí byť pokojnou záležitosťou, pretože na ceste bude fúkať vietor.
 
Úvodný okruh dostal názov podľa Prírodného parku Grumari, okolo ktorého budú pretekári štyrikrát obiehať. V tejto časti sa nachádzajú tri dôležité prekážky. Tou prvou je 2-kilometrový úsek na mačacích hlavách. Tieto kocky nebudú také drsné ako na severských klasikách, ale stále to bude nerovný povrch, ktorý na celkovej dĺžke osem kilometrov odoberie jazdcom energiu, čo sa môže prejaviť vo vypätom finiši.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTestovacie preteky na olympijskej trase
 
 
Hneď potom sa pretekári dostanú na krátke stúpanie Grimari climb (1,2 km; 7 %), ktoré je pred vrcholom veľmi prudké, posledných 400 metrov má priemerný sklon 14 percent. Po siedmich kilometroch bude nasledovať druhý kopec, Grota Funda climb (2,1 km; 4,5 %), ktorý je jednoduchší, ale aj tu sa nachádzajú úseky s prevýšením 8-9 %.
 
Po celkom zaujímavej úvodnej pasáži sa cyklisti vrátia späť po tom istom úseku na pobreží. Olympijské preteky vyvrcholia na okruhu Vista Chinese, ktorý sa pôjde tri razy a ktorý obsahuje najťažšiu lezeckú previerku celého podujatia.
 
Rozhodujúci kopec sa skladá z dvoch častí. Tou prvou je ťažké stúpanie Canoas (4 km; 9,7 %; max. 13 %), ktoré je veľmi prudké a takmer polovica tohto kopca dosahuje prevýšenie cez desať percent. Pre všetkých favoritov to bude obrovská výzva, pretože práve toto je miesto, kde sa dá zbaviť svojich súperov. Potom bude nasledovať kilometrový technický zjazd a ďalší výstup, ale Vista Chinesa (4 km; 5,7 %) už nie je natoľko strmý. Lenže na konci ťažkých pretekov tu bude každý kandidát na medailu trpieť a okrem toho pred 6-kilometrovým zjazdom musia všetci zostať ostražití. Po vrchárskych skúškach a zjazde je ešte pripravená pomerne dlhá, 7-kilometrová cesta do cieľa.
 
 
rio 2016 preteky profil
profil pretekov - cyklisti nastúpajú 3690 výškových metrov (© rio2016.com)
 
 
Olympijská trasa je veľmi selektívna. Už prvý okruh vyčerpá pretekárov, a ak sa na začiatku pretekov vytvorí kvalitný únik, pôjde sa tu celkom rýchlo, čo okamžite pocítia slabšie pripravení jazdci. Kľúčové momenty však prídu na okruhu Vista Chinese. Stúpanie Canoas má všetky predpoklady na to, aby rozhodlo preteky, ale ťažko povedať, či to bude až v záverečnom kole. Jednotlivé celky sa skladajú len z piatich pretekárov, preto bude náročné kontrolovať situáciu na trati a udržať všetkých silných jazdcov pokope až do posledného prechodu cez toto stúpanie. Preto sa rozhodujúci atak môže odohrať aj oveľa skôr, keďže na štarte sa objavia viacerí borci, ktorí budú chcieť zaskočiť hlavných favoritov. Na druhom okruhu sa môžeme tešiť na množstvo atakov a nepredvídateľný priebeh.
 
Dôležitú úlohu zohrá aj skutočnosť, že po záverečnom kopci zostáva do cieľa 13 kilometrov. Je to celkom dlhá vzdialenosť, aby sa útočník mohol spoliehať na to, že svoj náskok ubráni až na pásku. Ponúka sa teda možnosť, že na čele pretekov sa udrží menšia skupina a o víťazovi rozhodne špurt malého počtu pretekárov. Lenže nie každý elitný vrchár má rýchly finiš, takže klasickí lezci budú chcieť vytvoriť na trati ťažké podmienky, aby na konci zostalo v hre čo najmenej borcov a rozpútala sa bitka muža proti mužovi.   
 
 
Silné celky musia predviesť tímový výkon
 
Možnosť bojovať o zlatú medailu si nenechal ujsť čerstvý víťaz Tour de France Chris Froome. Britský jazdec pri svojom treťom triumfe predviedol suverénny výkon, ani jeden zo súperov ho nedostal do úzkych, preto na olympijské hry prichádza veľmi sebavedomý. Ťažký profil mu zahral do kariet. Ak predvedie svoje drastické zrýchlenie na stúpaní Canoas, len veľmi málo jazdcov zostane v jeho blízkosti. Ak môže po tomto kopci vydržať niekto sám na čele pretekov až do cieľa, tak je to Froome a jeho časovkárske schopnosti. V jeho neprospech hovorí, že na jednorazových pretekoch doteraz nedosiahol žiadne veľké úspechy a že v záverečnom špurte malej skupiny môžu byť niektorí jazdci rýchlejší. Ak príde do cieľa skupina favoritov, britská zostava sa môže zamerať na Adama Yatesa, ktorý má takisto výbornú formu a zároveň dobrý finiš.
 
Lepšiu trasu si nemohol želať Alejandro Valverde. Skúsený španielsky jazdec sa na podobných jednorazovkách cíti ako ryba vo vode, preto je úspech na OH jeho veľkým cieľom. Na členitom profile bude patriť medzi najsilnejších jazdcov a nezľakne sa ani záverečného špurtu, ktorý je v jeho podaní na konci ťažkých pretekov vynikajúci.
 
Uvidíme, ako si rozdelia úlohy v španielskej zostave, pretože Joaquim Rodríguez chce svoju kariéru zakončiť s olympijskou medailou. Purito bol silný na konci TdF a výborne sa prezentoval aj v San Sebastiane, preto jeho pozornosť bude smerovať na posledný, prudký kopec, a potom bude veľmi záležať, ako si poradí so zvyšnými kilometrami. Ak chce byť španielsky tím úspešný, musí vytvoriť takú stratégiu, aby spoločne využil silné stránky Valverdeho i Rodrígueza.
 
 
rodriguez 2012 ms cauberg velka
Joaquim Rodríguez bude posledný raz reprezentovať Španielsko (© J. Maliňák, C-I.sk)
 
 
Silnú dvojicu pretekárov privedie aj talianska reprezentácia. Vincenzo Nibali sa po víťaznom Gire špeciálne pripravoval na Rio a takúto trasu na olympijských hrách si nemohol nechať ujsť ani Fabio Aru. Prím bude hrať skúsenejší z nich. Nibali je tým správnym typom cyklistu, aby na tomto profile niečo vymyslel, a je dostatočne agresívny a odvážny, aby v závere dostal súperov pod tlak. Podobnými charakteristikami disponuje aj Aru, preto to môže byť práve talianska zostava, ktorá na konci rozprúdi preteky.
 
Päticu cyklistov postaví aj kolumbijská reprezentácia, ktorá bude nabitá silnými individualitami. Talentovaných jazdcov, ktorí v tomto roku dosiahli výborné výsledky, ako Cháves a López, doplnia skúsení Sergio Henao a Urán a po vydarenej TdF aj Pantano. Od týchto prakticky domácich jazdcov sa očakáva aktívna cyklistika, na ťažkom profile budú skákať do únikov. Prudký kopec Canoas vyhovuje najmä Henaovi, svoje skúsenosti bude chcieť využiť aj Urán, ktorý má dobrý šprint a ktorý môže nadviazať na svoju striebornú  medailu z Londýna.        
 
 
chaves 2014 ms vacsia
Esteban Cháves už patrí medzi favoritov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
S veľkými očakávaniami prichádza na podujatie holandská reprezentácia. Na TdF sa ukázali vo výbornom svetle Bauke Mollema a Wout Poels. Mollema síce po problémoch v záverečných etapách vypadol z Top 10, ale v San Sebastiane ukázal, že tie boli len mentálneho charakteru. Španielsku klasiku ovládol po odvážnom výkone a bolo zaujímavé sledovať, ako na rozhodujúcom strmom kopci odrazil útok Joaquima Rodrígueza. Mollema býva na páske takisto rýchly, takže keď sa udrží vo vedúcej skupine, bude si trúfať na medailu.
 
V parádnej forme jazdí aj Wout Poels, ktorý na Starej dáme patril nielen medzi najsilnejších borcov tímu Sky, ale celého štartového poľa. 28-ročný jazdec sa už nevie dočkať, ako sa na štarte postaví proti svojmu tímovému kolegovi Chrisovi Froomovi. Poels v tomto roku už vyhral jednu klasiku, a to hneď Liége - Bastogne - Liége, takže je pripravený pokračovať v nasadenom trende.
 
 
Viacero kandidátov na silný finiš
 
Na olympijské hry nemôžu prísť bez ambícii Belgičania, aj keď nemajú vo svojich radoch kvalitného vrchára. Tento profil si trúfa zvládnuť Greg van Avermaet. Môže sa mu to podariť takým útokom, aký predviedol v piatej etape na Tour, alebo sa bude spoliehať, že sa udrží v skupine favoritov až do konca pretekov. Ale to môže byť pre neho príliš odvážne a riskantné.
 
 
gilbert 2014 ms velka 2
Belgičania na čele s Gilbertom sa pokúsia prekvapiť  (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Zaujímavú partiu priváža krajina galského kohúta. Julian Alaphilippe je novou hviezdou ardenských klasík a momentálne jazdí vo veľmi dobrej forme. Talentovaný jazdec je v kopcoch veľmi odolný a má parádny finiš, no nebojí sa ani atakovať. Aktivitu môžeme očakávať od ďalších členov, najmä Bardet v podobných pretekoch len málokedy čaká v balíku.
 
S pripraveným profilom musí byť veľmi spokojný Daniel Martin. Írsky cyklista sa typologicky veľmi hodí na olympijskú trasu, pretože je výbušný, silný v kopcoch a medzi vrchármi má vynikajúci šprint. Na TdF ukázal, že nemá problém udržať sa v skupine najlepších vrchárov, takže pre týchto borcov bude v závere patriť medzi hlavných nepriateľov. Bude mať však pri sebe len Nicolasa Rocha. Na medailu si robí zálusk aj jeden z najlepších lezcov na svete, Richie Porte, ktorý by privítal veľmi selektívne preteky s náročným priebehom.
 
Poľská reprezentácia priváža na OH svojich dvoch najlepších jazdcov. Michal Kwiatkowski by sa tiež nemohol sťažovať na pripravenú trasu, ak by jazdil v stopercentnej forme. Ale v poslednom období sa mu to nedarilo. Ak by sa predsa len dokázal dostať na svoju najvyššiu úroveň, v závere by mohol zúročiť svoje parádne zručnosti na ardenské klasiky. Rafal Majka má za sebou vyčerpávajúci program, ale nikoho neprekvapí, ak sa bude snažiť dostať do nebezpečného úniku.
 
 
ms 2014 podium velka
V Ponferrade sa podarilo zaskočiť súperov Kwiatkowskemu (© Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Na svoju šancu bude určite čakať Rui Costa, ktorý má vynikajúce spomienky na MS vo Florencii, ktoré sa uskutočnili na podobne ťažkej trase. Portugalský borec sa cez TdF dostal do potrebnej formy, takže ardenský špecialista si bude chcieť vynahradiť chýbajúce etapové víťazstvo, ktoré mu na francúzskych cestách unikalo. V českej zostave sa môže najsilnejším pretekárom vyrovnať Leo König, v tom správnom úniku môžu byť nepríjemní Štybar s Vakočom. Okrem toho sa na podujatí predstavia aj takí borci ako Fuglsang, Meintjes, Taaramae, Špilak, Kiriyenka a Sivtsov.            
  
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop