Po 5. etape Vuelty Kruijswijk skončil, narazil do neoznačeného stĺpika na ceste

24.8.2016, 12:40 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 24.8. zvlnena etapa ciel rovina Viveiro > Lugo 171 km Meersman
 
 
Vrchári sa na Vuelte dostali do akcie, ako už býva zvykom, veľmi skoro a až v piatej etape prišla druhá možnosť aj pre šprintérov. Ich kvalita je ale najslabšia na Grand Tour za posledné roky, za čo si čiastočne môžu aj organizátori zostavením etáp. Očakávali sme teda, kto by mohol dosiahnuť životné víťazstvo a napodobniť Gianniho Meersmana z nedele.
 
Finišu v meste Lugo, kde bývali slovenskí novinári počas MS v Ponferrade aj s reprezentáciou Bieloruska na čele s Vasilom Kirienkom, predchádzalo 171 zvlnených kilometrov s 2 600 nastúpanými metrami a obyčajným dvojčlenným únikom Tiega Machada (Kaťuša) s Julienom Moricom (Direct Energie).
 
Kaťuša pricestovala do Španielska s asi najslabšou zostavou spomedzi tímov World Tour. Nemajú tu lídra na celkové poradie (po štyroch etapách im chýba cyklista v Top 30) ani šprintéra prvého či druhého sledu, takže to logicky skúšajú v únikoch. To isté sa dá povedať aj o Direct Energie, ktorý je dlhé roky posledným tímom nad čiarou, ktorý dostáva vuelťácku divokú kartu, takže sa tu potrebuje odprezentovať. Nikto asi nečakal, že včera vyhrá etapu s jedným z najmenej známych pretekárov v štartovej listine, takže narozdiel od Kaťuše s asi desaťnásobným rozpočtom mohli mať Francúzi dobrú náladu.
 
O dobrej nálade nemohlo byť reči u Warrena Barguila (Giant), Vincenteho Reynesa (IAM), Federica Zurla (Lampre-Merida) a dnes už aj Luisa Masa (Caja Rural) s Murillom Fischerom (FDJ). Títo pretekári, väčšinou kvôli pádom, už odstúpili z pretekov.
 
BMC sa, samozrejme, staralo o tempo hlavného poľa. Športový riaditeľ Valerio Piva povedal, že červený dres rozhodne chcú udržať, ale verí, že šprintérske tímy im v tom pomôžu. V prvých dvoch hodinách etapy sa tak stalo iba v prípade jedného jazdca Treku, ale to ešte nebolo rozhodujúce. Dvojica svoj náskok dostala na maximálnu hranicu šiestich minút a štyridsiatich sekúnd.
 
Vuelta sa tento rok zatiaľ neprezentuje vysokými horúčavami, ktoré tu panovali v minulých ročníkoch. Dnes pretekári súťažili pri dvadsatich stupňoch celzia za vytrvalého dažďa. To mohlo zdramatizovať záver dnešnej etapy s viacerými zaujímavými zákrutami.
 
Trek sa snažil pomáhať BMC v udávaní tempa, ale bol sužovaný problémami. Ricardo Zoidl spadol a vyzeral slušne dotlčený. Po pár minútach si volal pomoc lekára aj Markel Irizar. Medzi tým sa do pelotónu vrátil Morice, ktorý nemal na to, aby držal tempo so skúsenejším Machadom.
 
Postupne sa s blížiacim cieľom dralo spomedzi oblakov aj slnko a dážď ustával. To bola dobrá správa pre bezpečnosť v Lugu, do ktorého zavítal pelotón prvý raz 81 kilometrov pred cieľom a smeroval ešte na jeden okruh po okolí.
 
52 kilometrov pred cieľom bol vrchol jediného klasifikovaného kopca najnižšej kategórie a vzhľadom na minimálne rozdiely v tejto klasifikácii bol aj o dva body z pelotónu záujem. Štartové pole sa poriadne natiahlo a dva body si pripísal Thomas De Gendt, ktorý aj dnes obliekal bodkovaný dres Alexandra Genieza. Vzhľadom na to roztiahnutie hlavného poľa si Belgičan povedal, že trošku prevetrá nohy, narobí starosti pelotónu a ukáže sa. Preto ostal chvíľu vpredu. Tempo bolo ale vysoké a ukázal sa iba na desať minút. Poriadny kus roboty odpracoval aj Martin Velits.
 
Machadovi pelotón dával dostatok priestoru, nepredstavoval riziko. Každý tím poslal na čelo balíka iba jedného pretekára, aby šetrili sily na záver. Vedeli, že Portugalčana hravo dobehnú. Stalo sa tak 16 km pred páskou. Medzi tým už vozovka takmer úplne vyschla.
 
Pelotón pohromade dorazil pod neklasifikované stúpanie od piateho po druhý kilometer. Čelné pozície logicky opustili šprintérske celky, aby to tempo nebolo príliš vysoké a pracovali ľudia z Tinkoffu a Sky. Na nástup sa odhodlali Simon Clarke (Cannondale) a Philippe Gilbert (BMC). Ich pokus bol márny a špurtovalo sa. Zvíťazil Gianni Meersman (Etixx), ktorému to výborne rozbehol Zdeněk Štybar. Druhý preťal pásku Fabio Felline (Trek) tesne pred Kévinom Rézom (FDJ). Meersman bol v závere trošku agresívny a vytláčal mladého Taliana, ale bol jasne rýchlejší, takže vyhral by aj bez toho.
 
 
meersman 2016 vuelta vitazstvo 2 eqsf
Gianni Meersman s dnešným triumfom (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Dojazd ovplyvnili dva pády. V prvom skončil hrdina Gira Steven Kruijswijk (LottoNL), ktorý má po Vuelte. Vyzeralo to na kľúčnu kosť. Podobne dopadol Robert Kišerlovski (Tinkoff). O niečo lepšie Nikias Arndt (Giant). V druhom páde tesne pred cieľom sa ocitli borci, ktorí boli na 10-12. pozícii v balíku a našťastie sa problémy vyhli favoritom, ale Valverde s Quintanom boli k nemu veľmi blízko. Na jednej strane ich môže tešiť, že to prežili v zdraví, ale na druhej skvelou pozičnou jazdou nič nezískali, pretože rozhodcovia všetkým pridelili rovnaký čas. V počítači síce dlho rozdiely svietili s Valverdem na vedúcej pozícii, ale na pódiu do červeného obliekli Atapumu.
 
Lídrom bodovacej súťaže sa s veľkým náskokom stal Meersman, keďže v nedeľu a dnes mal na páske úplne iných súperov. Kráľom vrchárov ostáva Geniez, ktorý už zajtra bude mať na sebe bodkovaný dres. Pocta nosenia bielej farby ostáva Calmejanemu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gianniho Meersmana (víťaz)
"Vôbec som nečakal, že začiatok Vuelty sa takto vydarí, ale veril som si ja sám a aj tím mne. Ráno som si povedal, že pôjdem do toho s ľahkosťou a nepripúšťal som si žiadny stres. Tieto veci sú vždy základom úspechu. Vynikajúcu pomoc som dostal od Zdeněka Štybara, ktorý to rozbehol ideálne a potom už bola rada na mne. Cítil som sa silný. Záver bol nervózny, dúfam, že chalani, ktorí spadli, budú v poriadku.
Ja som rád, že tím mi dal šancu na tejto Vuelte a dve víťazstvá za päť dní? Neuveriteľné. Som nesmierne šťastný, že tu môžem byť."
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Kruijswijka a následky kolízie
 
 
Druhý hromadný pád spôsobil neoznačený stĺpik na kraji cesty, do ktorého narazil Steven Kruijswijk a zlomil si kľúčnu kosť. S bolesťami dokončil etapu Robert Kišerlovski, ktorý mal takisto podozrenie na zlomenú kľúčnu kosť, a na zemi sa ocitol aj Esteban Cháves. Organizátori sa za nesprávne zabezpečenie a označenie posledných kilometrov ospravedlnili.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Steven Kruijswijk
""Rebrá a kľúčna kosť ma veľmi bolia. Narazil som  ťažko do toho stĺpika. Je hrozné, že musím opustiť podujatie kvôli niečomu, čo na ceste vôbec nemalo byť. Okamžite cestujem domov. Po Gire bola Vuelta mojím ďalším veľkým cieľom a som veľmi znechutený, ako musím odísť z týchto pretekov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Neil Stephens (DS Orica)
"Bol to veľmi hektický finiš. Máte pri sebe šprintérov, vláčiky a favoritov na titul, ktorí vedľa seba bojujú o pozíciu na extrémne úzkych a technických cestách. Máte šťastie, keď sa vám nič nestane. Esteban Cháves bude v poriadku, stratil trochu kože na ramene a má nejaké modriny, ale povedal, že je to súčasťou našej práce."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberto Contador
"Mám za sebou ďalší deň, nič sa mi nestalo. Dokázal som sa vyhnúť jazdcom, ktorí spadli predo mnou, a prísť do cieľa. Robert Kišerlovski však spadol, verím, že bude v poriadku. Podobné dojazdy sú veľmi nebezpečné. V tranzitných etapách sa dá očakávať, že to bude jednouchšie, ale toto nebol ten prípad. Momentálne bojujeme na konci etáp o sekundy akoby to bola bitka o minúty."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie organizátorov pretekov
"Po hromadnom páde veľmi ľutujeme, čo sa stalo. Nehoda sa stala kvôli prekážke na ceste. Začali sme interné vyšetrovanie, prečo nebol ten stĺpik, ktorý spôsobil pád, označený, ako bolo plánované. Naša organizácia bola v kontakte so zasiahnutými tímami a vyjadrili sme im naše najhlbšie ospravedlnenie a takisto aj Stevenovi Kruijswijkovi."
 
 
Výsledky
1. MEERSMAN Gianni Etixx - Quick-Step link ikonka 4:16:42 100
2. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:00 40
3. RÉZA Kévin FDJ link ikonka 00:00 20
4. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:00 12
5. WAEYTENS Zico Team Giant - Alpecin link ikonka 00:00 4
6. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00  
7. HARDY Romain Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
8. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00  
9. VANBILSEN Kenneth Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
10. GONCALVES José Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 17:39:52 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:28  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:32  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:38  
5. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 00:38  
6. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:07  
7. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 01:10  
8. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 01:12  
9. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 01:14  
10. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step link ikonka 01:22  
11. CALMEJANE Lilian Direct Energie 01:24  
12. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 01:35  
13. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 01:52  
14. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 01:55  
15. WYSS Marcel IAM Cycling link ikonka 02:07  
16. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 02:13  
17. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 02:17  
18. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 02:27  
19. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 02:34  
20. ROSSETTO Stephane Cofidis, Solutions Crédits 02:35  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 

 
 
Hodnotený kopec na trase:
3 20 modre 52 km - Puerto de Marco de Álvare: dĺžka 11,8 km; sklon 3,6 % (3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z najľahších etáp na podujatí musí skončiť v rukách najrýchlejších borcov, ktorí takúto šancu musia využiť. Koncovka piatej etapy bude vhodná pre silových šprintérov, pretože cieľová páska je v miernom kopci, a ešte predtým sa nachádza krátky úsek s priemerným sklonom 3,5 %. Rýchli jazdci si musia dať pozor aj na poslednú zákrutu, ktorá striehne len 500 metrov pred cieľom. Hlavnými ťahúňmi pelotónu budú Etixx - Quick-Step, Trek-Segafredo a Giant-Alpecin, ktorí by mali mať potrebnú silu, aby dostali utečencov pod kontrolu. Na papieri je najrýchlejší Niccolo Bonifazio, Nikias Arndt sa zase môže spoliehať na skúsený lead-out, ktorý mu pomôže na cieľovej páske. Po víťazstve v druhej etape bude povzbudený Gianni Meersman, ktorí má takisto pri sebe kvalitných spolujazdcov. V šprintérskej koncovke sa budú chcieť ukázať aj Cort, Sbaragli, Drucker alebo Schwarzmann.      
 
Krátky opis trasy:
Šprintéri dostanú druhú príležitosť v historickom meste Lugo, ktoré založili Rimania a kde sa zachovali starobylé hradby, ktorú sú zapísané v UNESCU. Cyklisti opúšťajú pobrežie a posunú sa smerom do vnútrozemia, tým najrýchlejším jazdcom znepríjemni cestu len stúpanie Marco de Álvare. Tento kopec má však nepravidelný sklon a obsahuje aj úseky s priemerom osem percent. Po tejto prekážke zostáva do cieľa dlhých 50 kilometrov, takže šprintérske celky budú mať dostatok času, aby eliminovali vedúcu skupinu.
 
 
etapa 05
profil etapy: 2599 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop