Vuelta zostáva vrchárska, ale strmé kopce doplní ITT na konci pretekov

16.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Španielska Grand Tour v posledných rokoch založila svoj charakter na kopcoch a ťažkých vrchárskych previerkach, v nasadenom trende bude pokračovať aj v tejto sezóne. Pretekári sa musia pripraviť až na desať finišov na vrchole stúpania.
 
Aj tentoraz majú cyklisti pred sebou náročnú cestu, pretože organizátori vždy parádne využijú kopcovitý ráz krajiny na Pyrenejskom polostrove. Aj zdanlivo jednoduché etapy sa odohrajú na členitom teréne, a keď sa bude takto postupovať počas celých troch týždňov, pre každého jazdca to bude poriadna skúška vytrvalosti.
 
Ako vždy, Vuelta sadne vrchárom, pre ktorých sú pripravené rozmanité príležitosti. Klasifikácia sa môže rozhodnúť na krátkych, ale brutálnych stenách, no k dispozícii sú aj tradičné etapy s dlhými kopcami, ktoré budú mať kľúčový vplyv na pomery v GC. A dva dni pred koncom je nachystaná časovka jednotlivcov, ktorá môže byť jazýčkom na váhach pri vyrovnanosti výkonov hlavných favoritov.
 
 
Svižné kopce od začiatku pretekov
 
Podujatie odštartuje svojím tradičným spôsobom, večerná tímová časovka určite odhalí silu jednotlivých zoskupení. Dĺžka 28 kilometrov je dostatočná vzdialenosť, aby sa medzi tímami mohli vytvoriť zaujímavé rozdiely, preto bude pre každú zostavu dôležité, aby sa v úvodnej previerke predviedli čo najlepšie. Potom dostanú jednu zo svojich mála príležitostí šprintéri, v meste Baiona tak nemôžeme očakávať nič iné ako hromadný dojazd pelotónu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre na La Camperona v roku 2014
 
 
Kopcovitá krajina v Galícii sa prvýkrát predstaví už v tretej etape, kde sa nachádza výbušný finiš na vrchole krátkeho stúpania Mirador de Ézaro. Necelá dva kilometre dostanú do najvyššej pohotovosti všetkých vrchárov, a aj keď sa tu nedajú vyhrať celé preteky, jasne uvidíme pripravenosť jednotlivých favoritov. Bude to síce "len" hra o sekundy, ale takýchto ponúk bude v ďalšom priebehu ešte niekoľko, čo v konečnom dôsledku môže znamenať peknú výhodu pre výbušných vrchárov.
 
Môžeme sa o tom presvedčiť hneď v nasledujúcej etape, ktorá je takisto zakončená cieľovým stúpaním. Ani Mirador Vixía de Herbeir nepatrí medzi najobávanejšie kopce, ale aj tak sa tu budú musieť ukázať v dobrom svetle najlepší vrchári, v opačnom prípade môžu riskovať zbytočné menšie straty.
 
Potom budú pripravené tri etapy, ktoré majú pretekárov priviesť pred kľúčové kopce úvodného bloku. Ale sme na Vuelte, takže to nebudú ľahké profily pre šprintérov. Najrýchlejší jazdci by si mali postrážiť hromadný dojazd v piatej etape, ale šiesta previerka obsahuje na konci zaujímavé lezecké skúšky, ktoré budú pre šprintérov ťažké a ktoré budú motivovať útočníkov. Je pravdepodobné, že do mesta Ribeira Sacra príde do cieľa okresaný balík. Siedma etapa bude napínavou naháňačkou medzi utečencami a šprintérmi, a bude to zaujímavý súboj, pretože ani vedúca skupina, ani balík si na takomto kopcovitom profile nemôžu byť stopercentne istý svojím úspechom.
 
Na konci prvého týždňa striehnu tri etapy zakončené kopcami v Astúrii. Najskôr sa bude finišovať na prudkej stene Alto de La Camperona, ktorá má potenciál, aby na posledných troch kilometroch vytvorila smerodajné rozdiely medzi favoritmi. Ak kandidáti na titul potrebovali nejaký čas na rozbehnutie sa, ôsmy deň už musia jazdiť vo vynikajúcej forme. V ďalšej etape sa bude končiť na Alto del Naranco. Tento kopec nie je príliš ťažký, aby sa na neho museli favoriti špeciálne pripravovať, preto očakávame bitku len pred jeho vrcholom.
 
Úvodnej časti podujatia však bude kraľovať Lagos de Covadonga. 12-kilometrové stúpanie odhalí skutočnú lezeckú formu každého favorita, na vrchole sa objavia vpredu len tí najlepší. Covadonga bude mať značný dopad na klasifikáciu, preto nepochybujeme o tom, že práve tu sa budú chcieť vytiahnuť najsilnejší vrchári na pretekoch.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCovadonga v roku 2014
 
 
Tradične náročný záver druhého týždňa
 
Druhý súťažný blok odpáli ťažký dojazd na ďalšej stene Peňa Cabarga. Pripravené náročné sklony budú o to nepríjemnejšie, že prichádzajú po voľnom dni, takže niektorí jazdci sa tu nemusia dostať do potrebného tempa. A Peňa Cabarga im to nemilosrdne zúročí.
 
Potom sú nachystané dve baskické predstavenia, ktoré prebehnú na kopcovitom profile, kde sa môžu vytiahnuť útočníci. V dvanástej etape stojí pred cieľom v meste Bilbao náročné stúpanie Alto El Vivero, ktoré môže narobiť paseku vo vedúcej skupine i v pelotóne. Nasledujúci deň čaká na pretekárov najdlhšia previerka, ktorá je na členitom teréne takisto vhodná pre utečencov. Budeme však zvedaví, či si na túto výzvu trúfnu nejakí odolní šprintéri, či sa ich spolujazdci pokúsia kontrolovať túto etapu.
 
Vrcholom nielen druhého týždňa, ale celých pretekov bude parádna štrnásta etapa. Pelotón sa dostane do francúzskych Pyrenejí, kde sa nachádzajú štyri stúpania, jedno ťažšie ako druhé. Kráľovská bitka vyvrcholí na Col d'Aubisque, kde sa očakávajú veľké rozdiely aj medzi favoritmi. Bude to veľmi náročný vytrvalostný deň, ktorý má predpoklady, aby sa zaradil k tomu najlepšiemu, čo uvidíme v celej sezóne 2016.
                                   
Po vyčerpávajúcom dni je pripravený ďalší finiš na vrchole stúpania. Aramón Formigal nie je taký odstrašujúci, na jeho nepravidelných sklonoch sa odohrajú hlavné ataky len pred vrcholom a pre etapový triumf vyrazia utečenci. Bude to však zaujímavé predstavenie, pretože pätnásta etapa je veľmi krátkou záležitosťou, ktorá sa pôjde vo veľkej intenzite, čo môže niekoho zaskočiť. Jazdci na GC si potom na chvíľu vydýchnu, v šestnástej etape sa postavia na čelo balíka šprintérske tímy, ktorý už netrpezlivo čakali na svoju ďalšiu príležitosť.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov všetkých etáp (© lavuelta.com)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Tvrdá bitka až do samého konca 
 
V záverečnom týždni je pripravený zaujímavý mix etáp a tri z nich dajú definitívnu bodku za celkovým poradím. Najskôr sa vytvoria isté rozdiely na cieľovom kopci Alto Mas de la Costa, ktoré opäť vzbudzuje rešpekt brutálnymi sklonmi, a platí tu to isté, čo po prvom voľnom dni. Ak po odpočinku niektorí z favoritov prežije krízu, dvojciferné gradienty na Mas de la Costa mu to poriadne zrátajú. V pokojnejšom duchu sa odohrá osemnásta etapa. Šprintéri sa nemôžu zľaknúť zvlneného terénu, takýchto príležitostí veľa nedostanú.
 
Rozhodujúcu fázu pretekov potom odštartuje časovka jednotlivcov. 37 kilometrov je svižná vzdialenosť, kde budú mať navrch špecialisti na túto disciplínu. Medzi favoritmi budú mať výhodu univerzálni borci, doplatia na to klasickí vrchári, ale v závere GT to môže byť vyrovnanejší súboj. Rovinatá časovka je vtesnaná medzi horské etapy, aby klasifikáciu nerozhodli len kopce, ale tie budú mať aj tak posledné slovo. Záverečná ťažká previerka končí na dlhom stúpaní Alto de Aitana, kde sa dá upraviť pozícia v poradí. Pri malých rozdieloch v GC to môže byť nebezpečný kopec, uvidíme, či po súťaživých troch týždňoch bude ešte priestor na napínavú lezeckú bitku.
 
Preteky jasne sedia vrchárom, na ktorých čakajú relevantné kopce už od tretej etapy a vrchárske schopnosti musia predvádzať až do samého konca. V priebehu celého podujatia sa objavujú krátke, ale brutálne cieľové kopce, na ktorých sa nebudú vytvárať príliš veľké rozdiely, ale v celkovom súčte budú mať zaujímavý dopad na klasifikáciu. Úplne z iného súdka budú dojazdy na Lagos de CovadongaCol d'Aubisque a Alto de Aitana, kde výbušných jazdcov vystriedajú silné vrchárske motory. Bude zaujímavé sledovať, ako si s týmito "dvojitými" prekážkami poradia favoriti, ale ak chce byť niekto úspešný, musí byť veľmi silný aj na prudkých, aj na dlhých stúpaniach.
 
Do rozhodovania v klasifikácii sa zamieša aj časovka jednotlivcov, všetko bude závisieť od priebehu pretekov. Čím sa bude v kopcoch jazdiť vyrovnanejšie, tým väčšiu váhu bude zohrávať ITT. Nebýva zvykom, aby na Vuelte bola časovka umiestnená takmer na konci podujatia, uvidíme, akým spôsobom to ovplyvní dynamiku pretekov.
 
Naopak, šprintéri si už zvykli, že na španielskej GT musia o svoju šancu tvrdo bojovať. V tomto ročníku našli zhruba len päť vhodných príležitostí, kde môžu s chuťou kontrolovať priebeh etapy a zariadiť hromadný špurt balíka, ale nebudú to mať jednoduché. Problémy im budú robiť najmä útočníci, ktorí sa budú na zvlnených a kopcovitých profiloch cítiť ako ryba vo vode. Preto to budú zaujímaví jazdci skúšať takmer v každej etape.               
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop