Sagan je pripravený na OH vydať maximum, súperi oceňujú jeho prínos pre MTB

17.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Účasť Petra Sagana na olympijských hrách v disciplíne MTB cross-country vzbudila veľký ohlas a rozruch. Svetové osobnosti vítajú jeho rozhodnutie, ale zároveň mu nedávajú veľkú šancu na medailu. Samotný slovenský jazdec sa na preteky veľmi teší a na trati predvedie svoj najlepší výkon.
 
Jeden z najlepších horských cyklistov na svete Nino Schurter privítal Saganovu prítomnosť na OH v tejto disciplíne, ale myslí si, že to bude mať veľmi ťažké, aby sa dostal na pódium. "Účasť Petra Sagana na olympiáde v horských bicykloch je dobrou správou nielen pre našu disciplínu, ale pre cyklistiku všeobecne. Jeho prítomnosť bude priťahovať obrovský záujem a pozornosť. Je skvelé vidieť, že napriek jeho veľkým úspechom na ceste si stále myslí, že môže byť konkurencieschopný aj na horskom bicykli. Viem si predstaviť, že na štarte bude dobre pripravený, ale úprimne povedané, nemyslím si, že môže skončiť v popredí. Nie je to moja neúcta k nemu, ale bude štartovať príliš vzadu, a to je obrovská nevýhoda. Dokonca, keby sme z toho miesta štartovali ja, Kulhavý alebo Absolon, mali by sme veľmi malú šancu, že môžeme získať medailu. V našej disciplíne je veľmi ťažké dostať sa dopredu. Okrem toho si nemyslím, že takúto zmenu môže zvládnuť tak rýchlo. Je to úplne iný rytmus. Na OH sa predstavia svetoví jazdci, nemyslím si, že sa môže len tak objaviť medzi najlepšími."
 
V podobnom duchu sa vyjadril aj taliansky borec Marco Aurelio Fontana, ktorý vidí značný rozdiel medzi cestnými pretekmi a tými na horských bicykloch. "Peter Sagan bude mať po Tour vynikajúcu formu, ale v našich pretekoch ho čaká úplne iný rytmus. Musíte zrýchliť, potom si na chvíľu odpočinúť a opäť ísť na plné obrátky. Určite má technické zručnosti na horský bicykel, ale bude musieť trénovať na intenzite. Bude pre neho veľmi ťažké, aby sa dostal na pódium. Ale je to fenomenálny jazdec, od neho môžete očakávať čokoľvek. Pred niekoľkými rokmi som videl u neho túžbu znovu si vyskúšať túto disciplínu, preto je pre celé naše odvetvie výborné, že sa do toho na OH pustil."
 
Legenda tejto disciplíny a dvojnásobný olympijský víťaz Julien Absolon sa teší, že bude Sagan pretekať na OH v teréne. "Je skvelé vidieť, že napriek svojím veľkým úspechom na ceste má Peter Sagan stále vášeň pre horské bicykle. Vyzerá to tak, že na horských bicykloch stále trénuje a jazda v teréne ho veľmi baví. Myslím si, že sa u neho prejaví veľký nedostatok pretekárskeho rytmu v tejto disciplíne, ale pre všetkých bude zaujímavé mať ho pri sebe na trati a sledovať, čo môže dosiahnuť."
 
Bývalý švajčiarsky jazdec na horských bicykloch a cyklokrosár Thomas Frischknecht nedáva Saganovi veľké šance, ale oceňuje jeho prínos pre popularitu  MTB. "Peter Sagan má takú šancu stať sa olympijským šampiónom v horských bicykloch, akú by mal Nino Schurter v cestných pretekoch. Obidvaja môžu predviesť rešpektovaný výkon vo svojej nepreferovanej disciplíne, ale ani jeden z nich nemôže pomýšľať na medailu. Ale Sagan pritiahne veľkú pozornosť, čo je vynikajúce."
 
 
sagan 2016 horsky bicykel tnkf Matteo Marchi
Peter Sagan na horskom bicykli (© Courtesy Tinkoff Team / Matteo Marchi)
 
 
Medailová nádej našich západných susedov Jaroslav Kulhavý chápe Saganove rozhodnutie, pre všetkých bude jeho prítomnosť určite veľkým zážitkom. "Pre Petra je to super. Na horských bicykloch začínal a bol na nich úspešný. S jeho technikou sa bude na trati baviť. Po Tour nemal dostatok času na prípravu, ale môže vybojovať pekný výsledok. Ale nemyslím si, že z toho bude medaila. Môže sa v pretekoch odrhnúť a dostať sa dopredu, kde pôjde s hlavnými favoritmi, ale na medailu tam budú iní jazdci. Podľa mňa bude pripravený veľmi dobre, ale ten výkon a intenzita sú úplne iné ako v cestných pretekoch. Pre neho to bude zábava, možno trošku i marketing a pre neho osobne reklama. Navyše, je veľký šoumen, tak to robí aj z tohto dôvodu."
 
Jeho reprezentačný kolega Ondřej Cink vysvetlil, prečo bude pre Sagana veľmi ťažké štartovať z poslednej pozície. "Jeho účasť bude spestrením, je to najväčšie hviezda cestnej cyklistiky. Môj názor je, že má malú šancu na medailu, ale každý ide na OH s týmto cieľom. Sagan je na tom skvele v cestných pretekoch, ale top pretekári na horských bicykloch sú výkonnostne niekde inde. Jeho nevýhodou bude, že štartuje zozadu. Navyše, v Riu je štart zložitý, pretože na začiatku sa nachádzajú tri zákruty, kvôli ktorým veľmi záleží na pozícii. Musíte byť vpredu, potom sa tam už ťažko dostanete. Ale Sagan má na trati veľmi dobrý prehľad, tak by mohol mať dobrý štart."  
 
Ako vždy, Peter Sagan vyjadrenia svojich nových súperov nerieši, sústredí sa len na svoj výkon a to, čo ho baví. "Mne je úplne jedno, čo hovoria ostatní. Ja som tu preto, lebo tu chcem byť. Neprišiel som sem s vysokými ambíciami, že dokážem urobiť dieru do sveta, ale s tým, že uvidíme, čo sa stane. Ak nevyhrám, nebudem sklamaný. Ak zvíťazím, bude to dobré. Chcem vybojovať čo najlepší výsledok."
 
Pri jeho rozhodovaní, v akej disciplíne sa predstaví na OH, musela zvážiť aj jeho stále veľká vášeň pre horské bicykle. "Už na olympiáde v Londýne som chcel pretekať v cross-country, ale nebolo to možné. Bol to môj veľký sen. Toto rozhodnutie sa zrodilo už v januári. Dosiahol som veľké úspechy na trati, stal som sa aj svetovým šampiónom. Teraz mám pred sebou olympijské hry. Uvidíme, ako to dopadne. Som tu kvôli mojim osobným dôvodom. Chcem to skúsiť a na trati vydám maximum."
 
Aktuálny držiteľ dúhového dresu v cestnej cyklistike si však uvedomuje, že v teréne ho nebude čakať nič jednoduché. "Všetko to bude o jednom dni, o 90-tich minútach. Taktiku budem tvoriť priamo počas pretekov. Môžete stratiť šancu hneď na začiatku, ale môže to byť dobré. Ak budem mať šťastie, môžem sa dostať dopredu pomerne rýchlo. Ale môžem pri tom minúť veľa energie. Je to úplne iné úsilie ako v cestných pretekoch. Trénoval som veľmi tvrdo, som pripravený podať najlepší výkon."    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop