MTB na OH: Schurter víťazom, Sagan mal perfektný štart, ale dostal dva defekty

21.8.2016, 15:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 21.8. zvlnena etapa ciel rovina Rio de Janeiro (7 kôl) 37,8 km Schurter
 
 
Horská cyklistika sa od Sydney 2000 jazdieva v záverečný deň olympijských hier a Slováci ju nezvykli masovo sledovať. Po Petrovi Hricovi a Ľubošovi Kondisovi sme ale na OH v Riu mali po tretí raz v histórii zastúpenie v MTB cross-country, keďže v časoch Glajzovcov či Jozefa Nazareja sa táto disciplína na OH nejazdila. Peter Sagan sľuboval parádnu zápletku celým pretekom.
 
Dva týždne ste mohli hlasovať v našej ankete, ako sa Peter umiestni. Zvíťazila možnosť, že obsadí štvrté až ôsme miesto, za ktorú sa vyjadrilo 33 % hlasujúcich. Tak nasledovala 24-percentná podpora 9. až 15. miesta. To boli predpoklady, no horská cyklistika je často ešte viac nevyspytateľná ako cestná.
 
Peter dokonale vyvrátil pochyby o tom, že zo štartu sa mu nepodarí prepracovať dopredu. Už po minúte a pol bol na štvrtom mieste na úplnom čele pretekov a šiel si za svojim snom. Štrnásť minút to vyzeralo ideálne. Jazdil za dvojicou Marco Fontana - Nino Schurter, no prišiel defekt predného kolesa na veľmi zlom mieste a bolo po reálnych šanciach na medailu. Trvalo presne osem minút kým dorazil do depa a vymenili mu predné koleso. Klesol na pozície okolo tridsiateho miesta so stratou dvoch minút na čelo.
 
Peter sa však nemienil vzdať a v nasledujúcom polkole stratil na čelo iba 14 sekúnd a posunul sa na 23. pozíciu s viacerými súpermi nadohľad. Mal pred sebou ešte päť kôl a postupne sa posúval dopredu, no zdolanie každého súpera ho stálo veľmi veľa síl. Nasledoval dlhý časový úsek, keď sa mu darilo postupne dobiehať súperov, ale za ním sa vytvorila veľká skupina, ktorá mu bola v pätách a každým dobehnutým človekom sa rozrastala.
 
Medzitým sa na čele osamostatnila dvojica Nino Schurter - Jaroslav Kulhavý. Po troch kolách na nich strácal Julien Absalon prekvapujúcu až minútu.
 
Vo štvrtom kole mal majster sveta na ceste ďalšie problémy. Stratil dve minúty a prepadol sa o trinásť pozícií. Prišiel teda o to, čo dve kolá budoval. Následne prišlo k ďalším problémom a trom minútam straty. Po dojazde povedal, že mal ďalší defekt. Obrovské trápanie v poslednej piatej desiatke ale neoblomný Sagan nehodlal vzdať a v prvej polovici piateho kola zajazdil iba o 19 sekúnd horší čas ako Kulhavý a posunul sa na 39. miesto. Potom nasledoval ďalší posun na 37. pozíciu, ale to všetko bolo iba kozmatické, bol to už iba súboj nezlomnej vôle o česť.
 
Nino Schurter potvrdil úlohu najväčšieho favorita a v predposlednom kole Kulhavému ušiel. Český hrdina získal pre svoju krajinu desiatu medailu na týchto OH so strieborným leskom. V tesnom súboji o bronz porazil Maxime Marotteho skúsený Španiel Carlos Coloma. Perfektný výkon predviedol piaty Kolumbijčan Jhonnatan Botero, ktorému patrí tento rok až 51. pozícia vo svetovom rebríčku.
 
Petra Sagana stiahli z trate, keď jazdil na 37. mieste a prišiel do cieľa predposledného okruhu. Mal stratu tesne nad desiatimi minútami, teda limitom pre možnosť nájazdu do posledného kola.
 
Naše cyklistické eso znova popieralo papierové predpoklady. O jeho štartovej pozícii na cross-country pretekoch sa hovorilo ako o najväčšej prekážke pri ceste za úspechom. Nino Schurter dokonca povedal, že ak by on štartoval z posledného miesta, o medaily by nezabojoval. Peter bol ale vedľa neskoršieho víťaza do dvoch minút po štarte. Prežil ich bez ujmy vďaka svojim vyhláseným schopnostiam. Mal aj šťastie. To sa ale od neho úplne odvrátilo a prišli dva defekty. My mu musíme poďakovať aj za pätnásť skvelých minút, ktoré sme mohli prežiť pri televíznej obrazovke v napätí!
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana pre Ľuboša Hlavenu z RTVS
"Dlho som nebol na takýchto pretekoch, takže som rád, že som to mohol ochutnať po siedmich rokoch. Štart som mal výborný, super, že sa mi podarilo dostať tak rýchlo dopredu a šiel som na druhej-tretej pozícii. Keď sme prešli do ďalšieho kola pichol som prednú gumu tesne za depom a polovicu kola som musel odbehnúť. Zjazdy sa nedali ísť vôbec kvôli tomu defektu. Tam som stratil veľmi veľa času. Po výmene kolesa sa mi podarilo ešte dostať dopredu, jazdil som, zdá sa mi, už aj za Top 10, ale znova som dostal defekt a zasa za depom, takže som ďalší okruh musel z veľkej časti odbehnúť. To sú horské bicykle, bohužiaľ.
Myslím si, že by som asi nevydržal až do konca s tými úplne najlepšími, lebo nemám na to ani skúsenosti, ale určite to mohol byť pekný výsledok. Šlo sa mi fajn, bolo to dobré, ale prišli technické poruchy, kde som stratil strašne veľa, takže nedá sa to odhadnúť a už je to aj jedno. Nedá sa nič robiť.
Ďakujem pekne fanúšikom, ktorí ma povzbudzovali. Škoda, že to nevyšlo. Čo už. Teraz sa z toho pokúsim dostať a o týždeň som späť na cestných pretekoch."
 
 
Výsledky
1. SHURTER Nino
Švajčiarsko 1:33:28
2. KULHAVÝ Jaroslav Česká republika 00:50
3. COLOMA Carlos
Španielsko 01:23
4. MAROTTE Maxime
Francúzsko 01:33
5. BOTERO Jhonnatan
Kolumbia 02:16
6. FLUCKIGER Mathias
Švajčiarsko 02:24
7. BRAIDOT Luca
Taliansko 02:57
8. ABSALON Julien
Francúzsko 03:15
9. VALERO David
Španielsko 03:32
10. KORETZKY Viktor
Francúzsko 03:59
37. SAGAN Peter
Slovensko 1 kolo
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:
O týchto pretekoch sa popísalo aj narozprávalo veľa. My nebudeme veštiť z gule a odhadovať umiestnenie Petra Sagana, pretože neexistuje žiadne relevantné porovnanie jeho výkonu so svetovou špičkou v cross-country. Jediné čo vieme je, že bude štartovať zo siedmeho radu, kde bude stáť sám (štartovú listinu vidíte nižšie...). Tiež vieme, že tieto preteky sú mimoriadne nevyspytateľné. Celá cyklistická verejnosť vie, že najväčšími favoritmi na olympijské víťazstvo sú Nino Schurter a Julien Absalon. Šancu na desiaty cenný kov z tejto olympiády budú mať Česi spoliehajúci sa na zlatého medailistu z Londýna Jaroslava Kulhavého. Preteky vypísané na sedem 5,4-kilometrových okruhov môže ovplyvniť aj dážď, pretože meteorológovia sú si istí, že popoludní bude pršať, otázne je, či už v priebehu pretekov štartujúcich pol hodiny po pravom poludní miestneho času.
 
 
rio 2016 mtb trat
mapa pretekov (© rio2016.com)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo trasy cez onboard kameru Juliena Absalona
 
 
Štartová listina
 
1. rada:
2 ABSALON Julien
3 SCHURTER Nino
4 MAROTTE Maxime
5 KORETZKY Victor
1 KULHAVÝ Jaroslav
6 VALERO David
7 FONTANA Aurelio
8 COLOMA Carlos

2. rada:
9 SOTO Andres
10 AVANCINI Henrique
11 MCCONNELL Daniel
12 ANDREASSEN Simon
13 FLUCKIGER Mathias
14 BRAIDOT Luca
15 CINK Ondřej
16 HERMIDA Jose

3. rada:
17 FUMIC Manuel
18 SINTSOV Anton
19 GAZE Samuel
20 ROSA David
21 GEHBAUER Alexander
22 YAMAMOTO Kohei
23 VAN HOUTS Rudi
24 FERREIRA Oliveira

4. rada:
25 ŠKARNITZL Jan
26 REID James
27 ANTONIADIS Dimitrios
28 HAIMY Shlomi
29 FORSTER Lars
30 GAGNE Raphael
31 BOTERO Jhonnatan
32 FERGUSON Grant

5. rada:
33 GROTTS Howard
34 PARTI Andras
35 SCHEIRE Ruben
36 BOUCHARD Leandre
37 TIBERI Andrea
38 MILATZ Moritz
39 DONIZETE Rubens
40 SCHUERMANS Jens

6. rada:
41 FONSECA Andrej
42 HATHERLY Alan
43 BOWDEN Scott
44 MONESE Phetetso
45 BYUKUSENGE Nathan
46 CHAN Chun Hing
47 WANG Zhen
48 LOMBARD Peter

7. rada:
49 SAGAN Peter
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop