Na Vuelte je náplánovaný opakovaný súboj medzi Froomom, Quintanom a Contadorom

18.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Atraktívna kopcovitá trasa dokáže prilákať na Vueltu zaujímavú štartovú listinu, v tomto ročníku sa môžeme tešiť najmä na novú verziu bitky medzi Froomom, Quintanom a Contadorom, ktorý sa celkom nevydaril na Tour de France.
 
Už dávno neplatí, že španielska Grand Tour je pre jazdcov len alternatívou pri nevydarenom priebehu ročníka. Stále sem prichádzajú cyklisti, ktorým sezóna nevyšla podľa predstáv, ale štartové pole obohacujú aj silní borci z Gira, ktorí po krátkom oddychu môžu druhýkrát v sezóne naháňať špičkovú formu, alebo jednoducho sa tu predstavia pretekári, ktorí účinkovali na TdF a ktorí si chcú predĺžiť sezónu na kvalitnom podujatí. A jedným z nich je Chris Froome.
 
 
tdf 2016 podium 1 movf
pódium Tour de France 2016: Bardet - Froome - Quintana (© Movistar Team)
 
 
Veľká trojka znovu proti sebe
 
Britský jazdec pokračuje v ťažení po triumfe na Starej dáme a bronzovej medaile v ITT na OH, pretože s Vueltou má nevyrovnané účty. Doteraz tu štartoval štyrikrát a hneď pri premiére v roku 2011 dosiahol prelomový úspech, keď obsadil druhé miesto v GC. Potom ešte získal štvrtú a opäť druhú priečku, v ostatnom ročníku preteky nedokončil kvôli zraneniu. Jeho výsledky na Vuelte vôbec neboli zlé, ale jazdec jeho formátu má len tie najvyššie ciele.
 
Horský charakter pretekov mu určite vyhovuje. Na dlhých kopcoch sa môže spoľahnúť na tradične silnú zostavu tímu Sky a svoje zrýchlenie dokáže predviesť aj na prudkých stúpaniach, pretože patrí medzi najviac výbušných jazdcov spomedzi favoritov na titul. Hlavnou otázkou však bude, ako si poradí s náročným programom, pretože absolvovať Vueltu v plnej sile po Tour a OH nebude vôbec ľahké.
 
Postupne mu môže dochádzať energia, takže v časovke v poslednom týždni nemusí podať očakávaný dominantý výkon a môže trpieť v dvoch záverečných horských etapách. A ak na brutálnych cieľových kopcoch nebude mať potrebnú silu kvôli únave, na strmých sklonoch mu spolujazdci veľmi nepomôžu. Všetko bude teda závisieť od toho, akú výkonnosť si udrží počas celých troch týždňov. Froomova účasť na Vuelte jasne naznačuje, že je súťaživý typ a že v tíme Sky majú určite plán, ako môžu byť úspešní. Preto britský tím priváža do Španielska veľmi silnú partiu, kde by mal vynikať aj Leo König
 
 
video v clanku ikonka ciernaSúboj Contador - Froome na Lagos de Somiedo, Vuelta 2014
 
 
Do bitky o celkový triumf sa hlási aj Alberto Contador, ktorý si prichádza napraviť chuť po odstúpení z TdF. Španielsky borec vyhral Vueltu už trikrát (každú účasť premenil na víťazstvo), a ak sa mu to podarí ešte raz, vyrovná rekord Roberta Herasa. Preto bude mať Pistolero špeciálnu motiváciu.
 
Jazdec tímu Tinkoff presne vie, ako sa má jazdiť na jeho domácej GT, že španielske podujatie je veľmi súťaživé a cenné sekundy sa dajú a majú zbierať kdekoľvek. A tento aktívny štýl mu vyhovuje. Jeho výhodou bude aj to, že oproti svojím súperom z Tour bude čerstvejší, ale to sa na trati ukáže len vtedy, keď sa dostane do špičkovej formy. Contador býval vždy silný na prudkých kopcoch, ale v jeho veku by mali byť hlavnou zbraňou ťažké etapy končiace na dlhých stúpaniach ako Covadonga, Aubisque či Aitana. Navyše, jeho tromfom môže byť záverečná časovka, kde by mal zúročiť svoje skúsenosti a patriť medzi najsilnejších na trati.
 
Otáznik však visí nad jeho podporou v kopcoch. Paulinho má síce skúsenosti, ale najlepšie roky za sebou, to isté platí pre Hernandeza, Kišerlovski bol na TdF takmer neviditeľný, a Trofimov pamätá aj lepšie ročníky. Contador síce nikdy nepotreboval v horách výnimočnú podporu, ale v takejto silnej konkurencii by mu veľmi pomohla zlepšená forma spolujazdcov.
 
Po "neúspechu" na Starej dáme Nairo Quintana okamžite vyhlásil, že pôjde pretekať na Vueltu, a kvôli tomu obetoval aj účasť na olympijských hrách. Kolumbijský jazdec tu v minulom roku dokázal vybojovať štvrtú priečku, po ťažkom priebehu a druhom mieste na Tour asi nemohol dosiahnuť viac. Tentoraz na francúzskej GT nepodal predpokladaný výkon, preto si to chce vynahradiť na Vuelte.
 
 
quintana 2016 tdf atak movf
Nairo Quintana sa pokúsi zlepšiť reputáciu u fanúšikov (© Movistar Team)
 
 
Quintana je skvelým lezcom, problémy by mu nemali robiť ani náročné horské etapy, ani brutálne cieľové kopce. Jazdec tímu Movistar sa zlepšil aj v časovke, preto by na konci podujatia nemal v tejto disciplíne počítať veľké straty. Preto budeme zvedaví, či mu stačil mesiac na to, aby sa po Tour pozviechal a do Španielska prišiel v lepšej forme. Ak áno, určite bude patriť medzi najnebezpečnejších jazdcov. Quintana je známy svojou výbornou regeneráciou, preto by sa mohol na podujatí predstaviť pomerne svieži.
 
Aj Movistar bude mať silnú a skúsenú zostavu a nebude v nej chýbať ani Alejandro Valverde, ktorému v tomto roku cyklistika veľmi chutí. Na Gire skončil tretí, na Tour obsadil šiestu priečku a určite nebude chcieť chýbať v Top 10 ani na Vuelte. Ak sa mu to podarí, bude to veľký úspech, pretože tento kúsok naposledy predviedol taliansky jazdec Gastone Nencini v roku 1957.               
 
 
Na úspech v klasifikácii si trúfajú aj mladí borci
 
Po predchádzajúcich úspechoch na GT môže mať tím Orica-BikeExchange veľké sebavedomie. Austrálska zostava nebude chytať len etapové triumfy, ako tomu bolo v minulosti, ale v klasifikácii sa bude chcieť presadiť s talentovanými cyklistami. Esteban Cháves potvrdil na Gire obrovský potenciál, ďalšie skúsenosti prichádza zbierať na Vueltu. Kolumbijský jazdec patrí medzi najlepších vrchárov na svete, ktorý sa cíti pohodlne aj na brutálnych stenách, preto mu pripravený profil veľmi sedí. V minulom roku tu vyhral dve etapy a nosil aj červený dres. Uvidíme, či sa mu podarí druhýkrát v ročníku maximálne vyšperkovať svoju výkonnosť. Spoločnosť mu bude robiť Simon Yates, ktorý má v pláne nadviazať na úspech svojho brata z TdF. Simon je takisto je veľmi dobrý vrchár, ale výbušnejší, preto bude nepríjemný v koncovkách náročných etáp.         
 
V kvalitnej zostave sa predstaví Astana. Miguel Angel López si odkrúti premiéru na trojtýždňových pretekoch a budeme zvedaví, ako si poradí s takouto záťažou, keďže v tomto ročníku potvrdil, že z neho vyrastá vynikajúci jazdec. Jeho najväčším úspechom bolo celkové víťazstvo na Okolo Švajčiarska, preto môže patriť medzi prekvapenia podujatia. Kazašský tím sa bez svojich tradičných lídrov spolieha aj na skúsených borcov ako Scarponi a Cataldo, najmä druhý menovaný túži po veľkom úspechu.
 
 
scarponi 2016 burgosf
Michele Scarponi nesmie chýbať v zostave Astany (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
V tíme BMC sa predstaví po neúspechu na Starej dáme Tejay van Garderen. Americký jazdec aj v minulom roku zachraňoval sezónu na Vuelte, ale v ôsmej etape spadol a preteky sa pre neho skončili. Aj tentoraz si chce vyskúšať španielske kopce, ale vzhľadom na jeho typológiu mu môžu robiť problémy prudké cieľové stúpania, keďže obľubuje dlhé, tempárske previerky. Ale aj takéto možnosti sa nachádzajú v programe, takže van Garderen má pred sebou veľkú výzvu, aby konečne dosiahol pekný výsledok na Grand Tour. Americkú zostavu bude zastupovať aj Samuel Sánchez, ktorý sa v domácich podmienkach vie vždy vyburcovať k najlepším výkonom, veď na Vuelte finišoval v Top 10 až 7-krát. Zaujímavú vrchársku skupinu doplní Darwin Atapuma, ktorý bude chcieť získať minimálne etapový triumf.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinuloročný triumf Estebana Chávesa na Sierra de Cazorla
 
        
Po skvelom Gire sa vracia do hry Steven Kruijswijk. Holandský jazdec na talianskej GT siahal na celkové víťazstvo, ale nakoniec sa nedostal ani na pódium. V každom prípade po kvalitných výkonoch sa zaradil medzi najlepších vrchárov tejto sezóny a v nasadenom trende bude chcieť pokračovať. Na Vuelte bude mať k tomu dostatok príležitostí. Svojimi skúsenosťami mu môže pomôcť Robert Gesink. Dvojicou silných jazdcov bude disponovať aj Cannondale - Drapac. Líderskú pozíciu bude zastávať Andrew Talansky, ktorý predviedol nedávno dobrý výkon na Okolo Utahu a ktorý je konečne pripravený nadviazať na svoje úspechy z rokov 2013-2014. Po jeho boku bude stáť ďalší kvalitný americký jazdec Joe Dombrowski.        
 
Na pretekoch uvidíme aj Warrena Barguila, ktorý sa na Tour nepresadil podľa vlastných očakávaní. Francúzsky jazdec má s Vueltou dobré skúsenosti, v sezóne 2013 tu vyhral dve etapy a o rok neskôr obsadil v GC ôsme miesto. Budeme veľmi zvedaví, ako sa bude na trati dariť talentovaným jazdcom ako Hugh Carthy a Pierre Latour. Obidvaja patria medzi silných vrchárov, Carthy obsadil na Okolo Katalánska deviatu priečku, Latour skončil druhý na Critérium International a dvanásty v Romandii, takže majú pred sebou veľkú príležitosť, aby o svojich kvalitách presvedčili na jednom z najväčších podujatí. Pretekov sa zúčastní aj 24-ročný Louis Meintjes, ktorý sa teší z ôsmeho miesta na TdF. V minulom roku obsadil na Vuelte desiatu priečku, uvidíme, ako sa mu podarilo zregenerovať po náročnej francúzskej GT.
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop