Vuelta: Atapuma prežil najkrajší deň kariéry, Valverde priznal, že pustili červený dres

23.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj druhý finiš na vrchole stúpania sa stal korisťou utečencov, svoje svetlé momenty na podujatí si užili Lilian Calmejane a Darwin Atapuma. Kandidáti na titul prežili tento deň bez časových strát.
 
Francúzsky borec Lilian Calmejane ako nováčik medzi profesionálmi vybojoval parádny úspech, ktorý v cieli venoval svojmu bývalému kolegovi Romainovi Guyvototi, ktorý zomrel v marci počas tréningu. "Bol som veľmi odhodlaný, aby som sa dostal do úniku. Veril som si, aj keď nie som klasický vrchár a nesedia mi dlhé kopce, ale na takomto stúpaní, aké bolo v cieli, som dobrý. Je to môj prvý rok medzi profesionálmi a moja prvá Vuelta. Mojím cieľom bolo získať etapu a hneď sa mi to podarilo, takže sa cítim veľmi dobre."  
 
Po etape bol nadšený aj Darwin Atapuma, ktorý získal najcennejší dres na tomto podujatí. "Je to najlepší deň v mojej kariére. Mali sme plán, že pôjdem do úniku. Bolo ťažké dostať sa do brejku, ale nakoniec som naskočil do tej správnej skupiny. Na čele pretekov som sa cítil dobre, pretože po Okolo Utahu som mal dobrú formu. Veril som si preto, lebo sa finišovalo na kopci, a videl som, že moji kolegovia v úniku trpia viac ako ja. Keď sme prišli na cieľové stúpanie s dobrým náskokom, začal som myslieť na červený dres. V závere hlavný balík zrýchlil, takže som si nebol istý, či mi to vyjde na líderskú pozíciu, preto som atakoval, aby som sa pokúsil vyhrať etapu. Nakoniec som skončil druhý, ale mám červený dres. Je to pre mňa splnený sen. Moju pozíciu môžem udržať niekoľko dní, ale už len to, že len jeden deň budem mať tento dres, je úžasné."
 
 
vuelta 4 etapa unik cptfw
Lilian Calmejane a Pierre Rolland (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 

Alejandro Valverde vysvetlil, prečo tím Movistar prenechal utečencom etapový triumf a líderskú pozíciu v GC. "Pripúšťam, že udržanie líderskej pozície nebolo naším hlavným cieľom. Sme len na začiatku pretekov, takáto silná vedúca skupina mala veľa energie. Obrana červeného trička je veľmi ťažká, najmä, ak by ste to chceli vydržať až do Madridu. Najdôležitejšie je, že všetci favoriti finišovali pri sebe a že s Nairom sme sa cítili dobre. Čo sa týka Rubena, každý mohol vidieť, že nám na konci pomáhal. Aj on bol fantastický ako všetci naši spolujazdci. Všetci máme pred sebou ešte množstvo etáp, kde sa môžeme presadiť a byť úspešní."

Jeho kolega Nairo Quintana sa stále potrebuje dostať do svojej najlepšej formy, preto musel byť veľmi spokojný, že štvrtú etapu zvládol bez komplikácii a v nasledujúcich dňoch môže pookriať. "Bol to tvrdý oriešok. Mysleli sme si, že to bude jednoduchšie, že zvlnený profil nebude motivovať jazdcov k útoku. Ale stal sa pravý opak, od začiatku sa išlo veľmi rýchlo, až kým sa nevytvoril únik. Dúfam, že v nasledujúcich etapách trochu obnovíme sily, aby sme boli pripravení na náročný predĺžený víkend."
 
Ani Chris Froome nemal na trati výraznejšie problémy, britský jazdec si zatiaľ užíva vydarené preteky. "Na konci sme chceli dostať trošku pod tlak jazdcov z Movistaru. Bolo zaujímavé sledovať Fernandeza, ako stíha útok Petra Kennaugha. Je pre nás výhodné, že v Top 10 máme okrem mňa aj Peta a Lea Koniga. Movistar hral počas etapy taktickú hru. Zdalo sa, že bol rád, že odovzdal červený dres. Veľmi sa nesnažili, aby priviedli späť vedúcu skupinu. Myslím si, že šetria sily pre nasledujúce etapy. Aj my chceme ušetriť čo najviac energie pre druhú časť pretekov."
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 

Alberto Contador pripustil, že na cieľovom kopci sa necítil najlepšie, ale v tejto chvíli je pre neho najdôležitejšie, že nestratil ďalší čas. "Posledný kopec bol komplikovaný, lebo tam fúkal silný vietor. Moja forma bola dobrá, ale nemôžem povedať, že to bolo perfektné. Teraz je najdôležitejšie zostaviť sa. Ďalší komplikovaný deň príde v ôsmej etape, kde nás čaká skutočne náročný finiš.  Už budem rozjazdený a uvidíme, ako budú reagovať moje nohy. Na Vueltu som prišiel bez potrebnej prípravy, ale som presvedčený, že v nasledujúcich dňoch budem silnejší. Som celkom optimistický. Keď sa dostanem do potrebnej formy, pokúsim sa meniť veci v môj prospech."  
 
Do veľkých ťažkostí sa Miguel Angel López, ktorý má vybité zuby a s tým súvisiace bolesti, ale napriek tomu je pripravený na podujatí vydržať. "Cítim nejakú bolesť, ale neprestanem bojovať. Môžem jesť len s ťažkosťami, pretože mám vybité zuby a problémy mi robia aj nervy. Takisto ma bolí aj pitie vody. Je to pre mňa veľmi náročné, ale dúfam, že sa to zmení. Teraz je najdôležitejšie, aby som sa čo najlepšie zotavil. Mám veľkú motiváciu, pretože toto je moja prvá Grand Tour a tím ma podporoval v celkovej klasifikácii, nechcem to zabaliť. Musím zostať pozitívny, takéto veci sa stávajú, ale teraz je to naozaj náročné."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop