Bretónsko hlási Saganov návrat na cestu

26.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Po krátkej epizódke na horskom bicykli a zmarenom sne o olympijskom výsledku, sa Peter Sagan opäť vracia na bicykel s užšími kolesami. Stane sa tak na podujatí konajúcom sa na Bretónskom polostrove na severozápade Francúzska.
 
Obyvatelia tohto historického územia mali odjakživa bližšie skôr k Írom ako k Francúzom, čomu nasvedčuje aj tamojšia kultúra pestrá na rôzne druhy tanca či hudby. To všetko skôr pripomína Keltov a nie Frankov. I napriek tomu však majú Bretónci s Francúzmi niečo spoločné. Vzťah k cyklistike. Jasným dôkazom toho je podujatie s celým názvom Bretagne Classic - Ouest-France, ktoré tento rok oslavuje už svoje 80. narodeniny a organizátori vypustili z názvu mesto konania Plouay.
 
 
plouay profil
profil pretekov (© grandprix-plouay.com)
 
 
Silný slovenský Tinkoff
 
Aktuálny majster sveta naposledy pretekal ešte na Tour de France. A jeho perfektné francúzske predstavenie by mohlo pokračovať práve tam. V Bretónsku bude pochopiteľne lídrom tímu. Na chvíľu sa ale ešte predsa len vrátil do Brazílie. "Teším sa späť na cestu. Rio bola skvelá skúsenosť. Trochu ma opustilo šťastie, čo je škoda, cítil som, že môžem dokázať oveľa viac." Žilinský rodák sa však už pozerá na poslednú časť poslednej sezóny v Tinkoffe.  "Mohli by sme vo Francúzsku začať od miesta, kde sme skončili. Myslím tým Tour, ktorú sme zvládli bravúrne," dodáva Sagan.
 
Ruský celok prichádza do Francúzska na čele so športovým riaditeľom Patxi Vilom. "Plán číslo jeden bude pre nás podpora Sagana. Uvidíme ako sa cíti. Od Tour de France trénoval len na horskom bicykli, no i tak sa budeme spoliehať hlavne na jeho schopnosti," zamýšľa sa Vila na webe tímu. Prezradil tiež, že majú v zálohe aj plán B, prípadne C a D. Tie však prídu na rad až potom, ak sa náš cyklista nebude cítiť na víťazstvo.
 
Peter Sagan sa bude môcť spoľahnúť aj na krajana Michaela Kolářa a brata Juraja. Starší zo súrodeneckej dvojice by mal byť po páde v Hamburgu fit a pripravený pomôcť. "Čaká nás náročný deň. Stúpaní je tu viac ako sa možno zdá, no máme silný tím a ideme sem po dobrý výsledok," uzavrel športový riaditeľ Patxi Vila.
 
 
sagan juraj kolar miso dubaj 2016 tnkf
Juraj Sagan a Michael Kolář tradične spolu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
So slovenskou stopou aj BMC
 
Celok BMC bude mať vo svojich radoch Petra Velitsa. Púchovčan bude pomáhať jeho lídrovi, ktorým by mal byť Greg Van Avermaet. Jazdec, ktorý bude najbližšie štyri roky ozdobený zlatou farbou, sa na preteky teší. "Po Riu to bude moje prvé podujatie, takže to bude zvláštne. Myslím, že máme silný tím a všetci sú maximálne motivovaní. Záver úspešnej sezóny môže byť ešte pekný," povedal pred pretekmi rodák z belgického mesta Lokeren. 
 
O niečo zhovorčivejší bol pred podnikom športový riaditeľ celku Fabio Baldato. "Máme skutočne silný tím, ktorý je poskladaný okolo jazdcov, ktorí ukázali dobrú formu v Hamburgu a hlavne okolo Grega. Ten bude naším jasným vodcom. Po Tour a hlavne Brazílii bude motivovaný. Nechceme naňho vyvíjať nejaký tlak, no i tak sme istí, že bude bojovať až do konca. Tak ako na každom podujatí."
 
Na preteky sa pripravuje aj domáci celok AG2R. Na pleciach má možno o niečo väčší tlak ako ostatné celky, no hlavným problémom bude to, že jazdci tímu presne nevedia, do čoho idú. Lídrom Francúzov bude Alevis Vuillemoz. "Po Tour de France a Riu som potreboval prestávku. Po tak náročných pretekoch po psychickej i fyzickej stránke som ju skrátka potreboval. Teraz sa však už teším na preteky v Bretónsku. Neviem však čo môžem očakávať, dosť sa totiž pomenili. Podľa môjho názoru to bude čisto šprintérska záležitosť," uviedol jazdec, ktorý sa pod piatimi kruhmi umiestnil v oboch cestných disciplínach v prvej tridsiatke. Jeho ďalšou zastávkou v pretekárskom programe budú záležitosti v zámorí. Okrem Vuillermoza sa tam predstaví aj Romain Bardet, ale aj náš Peter Sagan.
 
Preteky dlhé 245 kilometrov absolvujú aj ich dvaja poslední víťazi. Alexander Kristoff z Kaťuše, ktorý absolvoval aj preteky v Hamburgu a Sylvain Chavanel. No a práve Nór by si mohol po nevydarenom domácom podujatí a piatom mieste v Nemecku napraviť chuť. Podporovať ho budú Ilnur Zakarin či Jurgen Van Den Broeck. Svoje šťastie budú pokúšať a cyklistické schopnosti preukazovať aj Tom BoonenEtixxu či Rui Alberto Faria da CostaDiego UlissiLampre – Merida. Na podujatí sa predstaví aj poľské CCC, kde by mali byť lídrami Maciej PaterskiDavide Rebellin.
 
Samotné preteky odštartujú v mestečku Plouay. To má asi 5400 obyvateľov a najzaujímavejšia udalosť, ktorá sa tu každý rok koná, je práve štart pretekov Bretagne Classic - Ouest-France. Z histórie je zaujímavé, že tu zomrelo viac ľudí počas prvej ako druhej svetovej vojny. Ďalšie boje, tentokrát na bicykloch sa tu odohrajú už túto nedeľu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop