Kanada ponúkne široké spektrum výsledkových možností

8.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Kalendár WT nezavíta mimo Európu každý deň. Hneď na úvod sezóny sa rozbieha u protinožcov v Austrálii, no a v druhej časti ročníka má to šťastie Kanada. Dve jednorazovky v hokejovej krajine síce nemajú bohatú históriu, no o to zaujímavejšie môžeme očakávať súboje. Šprintéri, ktorí zvládnu merne kopce, cyklisti obľubujúci jazdu v úniku alebo tiež vrchári. Tí všetci tu môžu napokon oslavovať.
 
Druhá najväčšia krajina na svete nebude najbližšie dni žiť čisto zo Svetového pohára. Cyklistika akoby naruší Kanaďanom ich hokejový svet a bude preto zaujímavé sledovať divácky záujem o tento šport. Cudzí im nie je, Kanada má dokonca aj svojho víťaza Grand Tour. V roku 2012 vyhral taliansky ružový dres Ryder Hesjedal.
 
 
Uzdravený Sagan chce body do svetových rebríčkov
 
Po pretekoch vo Francúzsku, ktoré majster sveta nedokončil kvôli chorobe potreboval pár dní na rekonvalescenciu. Do Kanady ale už prichádza zdravý a pripravený zabojovať o výsledok. "Po krátkej pauze sa opäť teším na pretekanie. Na tieto preteky mám dobré spomienky, v Montreale som v roku 2013 dokázal vyhrať. Máme tu silný tím. Viem, že ak nebudem na konci na popredných pozíciách, ostatní chlapci ma dokážu zastúpiť a vybojovať dobrý výsledok," uviedol Žilinčan pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff. Tiež sa pozerá na svetové rebríčky. Víťazstvo v oboch z nich je blízko, treba však bezpodmienečne ešte bodovať. "Najprv Quebec a potom aj Montreal majú náročnú trať. Môže vyhovovať takmer každému. Ja verím, že som sa dostatočne zotavil a dokážem tu získať dobrý výsledok. Do konca sezóny už neostáva veľa WT podujatí, preto by som tu chcel bodovať. Uvidíme tiež ako dopadne Vuelta," zamyslel sa Peter Sagan. V Španielsku budú bodovať Quintana, Valverde, Contador a aj Chris Froome, teda všetko cyklisti, ktorí ho môžu ohroziť.
 
K tímovej taktike povedal viac aj športový riaditeľ Patxi Vila. "Náš plán útoku je jasný. V prvom rade však budeme musieť vidieť to, ako sa Peter zotavil. Trénuje, mal byť teda v poriadku. Podobne ako v Plouay máme jasný cieľ. Získať body do rebríčka WT. Vo Francúzsku to nevyšlo, o to väčšia motivácia pre celý tím. Myslím si, že trať je pre Petra výhodnejšia v Montreale, no uvidíme ako sa budú preteky vyvíjať priamo na trati," zamyslel sa 40-ročný Španiel. Ak máte v tíme takého jazdca akým je Peter Sagan, v mnohých prípadoch je zbytočné hľadať alternatívu B. Je ale dobré ju mať a ruský celok má otvorené aj zadné vrátka. "Môžeme to napokon rozohrať aj na Romana či Rafala. Sú silní a trať im taktiež vyhovuje. Už dávnejšie som hovoril, že v závere sezóny je úroveň motivácie v pelotóne rôzna. U nás sem prichádzajú mnohí chlapci po dlhšej pauze, takže na pretekanie sa tešia, nemal by byť problém. Myslím, že by sme v Kanade mohli získať pekný výsledok," ukončil Patxi Vila. Petrovi Saganovi bude na severských cestách kryť chrbát aj jeho krajan a kamarát Michael Kolář.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Na štart sa postaví aj Peter Velits, Cannondale  viacerými lídrami
 
Okruhy, ktoré vytvoria v Montreale aj Quebecu dlhých dvesto kilometrov, absolvuje aj náš Púchovčan. Mal by pomáhať lídrovi BMC, ktorým bude v Amerike Greg Van Avermaet. Čierno-červení prichádzajú do krajiny javorov pod taktovkou športového riaditeľa Yvona Ledanoisa. "S vodcom akým je Greg prichádzame veľmi sebavedomí a motivovaní. V Kanade chceme úspech. Náš líder je v skvelej forme a kondícii, čo potvrdzuje počas celej sezóny. Navyše bude podporený skúsenou skupinou jazdcov," uviedol ostrieľaný francúzsky vodca celku. K svojim šanciam sa napokon vyjadril aj samotný Belgičan. "Od olympiády som pretekal len jeden jediný deň. Práve preto som nadšený, že opäť zažijem ten pretekársky pocit. Na jednodňové klasiky sa vždy teším o niečo viac. Ak budeme  jazdiť dosť agresívne môžeme pomýšľať na víťazstvo," doplnil svojho športového riaditeľa čerstvý olympijský víťaz.
 
Preteky oslavujú v tomto roku svoje siedme narodeniny. Medzi menami víťazov by sme našli okrem Saganovho napríklad aj Gerransovo, Gesinkovo, Gilbertovo, Wellensovo či meno Rigoberto Uran. Kolumbijčan vlani vyhral v Quebecu a i tento rok prichádza domáci celok Cannondale do Kanady s veľkými očakávaniami. A práve preto určili ako lídrov hneď tri mená. "Máme jazdcov, ktorí sú schopní čeliť každej situácii. Majú zručnosti a schopnosti zamerať sa na dobrý výsledok. Dôležitá bude komunikácia medzi jazdcami. Tá môže znamenať rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Hlavne vtedy, keď začíname s viacerými vodcami. Tomuto tímu verím!" poznamenal športový riaditeľ zelených Fabrizio Guidi. Cannondale skutočne začína v Kanade s viacerými vodcami, konkrétne s tromi. Okrem Urana to budú bronzový medailista z Richmondu Ramunas NavardauskasTom Jelte Slagter, ktorý už zaznamenal na týchto podnikoch zaujímavé výsledky. Okrem tejto trojice budú preteky výnimočné aj pre Michaela Woodsa. Menovec nášho cyklistu bude totiž pretekať takmer doma. "Pre mňa osobne to budú špeciálne preteky. Montreal nie je tak ďaleko od môjho rodného mesta Ottawy, takže budem v podstate pretekať na domácej pôde. Príde ma podporiť veľká skupina fanúšikov, vrátane môjho otca, ktorý príde aj do Quebecu. Takže podpora bude neskutočná," povedal s úsmevom piaty muž tohtoročného Tour Down Under. "Blízko víťazstva sme mali už v Alberte. Nevyšlo to, takže verím v úspech tu. Máme naozaj silný tím a máme reálnu šancu na horné pozície," dodal 29-ročný cyklista.
 
 
uran 2016 profilova cptf gruber
Vlani sa podarilo v Québecu triumfovať Rigobertovi Uránovi (© Gruber Images)
 
 
Viaceré médiá favorizujú tiež Juliana Alaphilippeho. Mladý Francúz, ktorému ušla olympijská medaila len veľmi tesne, bude mať ohromnú podporu. Celok nášho Martina Velitsa posiela za Atlantik mená ako Petr Vakoč, Matteo Trentin a hlavne Tom Boonen. "Quebec aj Montreal sú pekné preteky s dobrou trasou. O niečo ťažší vyzerá byť ten v Montreale. Chlapci sú motivovaní. Spoliehať sa budeme najmä na skúsenosti Toma Boonena. Celkovo však môžem povedať, že máme veľa mladých chlapcov, ktorí sú pripravení a môžu prekvapiť. Je to pre nich veľká výzva a očakávame dobrý výsledok," uviedol pre oficiálny web športový riaditeľ Davide Bramati. Na vlaňajšok si zaspomínal aj belgický pretekár. "Bol som tu vlani pred MS v Richmonde. Užil som si to, takže som sa rozhodol vrátiť sa. Mám rád tie okruhy, podporu vášnivých fanúšikov a aj celkovú organizovanosť podujatia. Pokiaľ ide o preteky, očakávam veľa útokov, my sa budeme snažiť byť protagonistami ich priebehu," zamyslel sa vysokánsky cyklistický veterán.
 
Ostatné ročníky boli pre fanúšikov, ale médiá veľmi zaujímavé a lákavé. Podobne ako to je aj na pretekoch Okolo Slovenska, aj v Kanade sa koná pre fanúšikov množstvo sprievodných programov. Krajina je ekologicky založená, práve preto je cyklistika propagovaná a hlavy štátu budú podporovať a aj podporujú podujatie, ktoré by mohlo prilákať ešte viac ľudí na bicykel.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop