Quintana si užíva titul, Froome verí, že double je možné, Contador chystá zmeny

12.9.2016, 18:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vuelta priniesla napínavejší súboj o titul než Tour de France, hoci protagonisti zostali rovnakí. Nairo Quintana predsa len vyhral v tomto ročníku Grand Tour, Chris Froome zase dostal chuť na double Tour - Vuelta. A šarmantné súboje sa odohrali aj na ďalších stupienkoch v najlepšej desiatke.
 
 
Najlepšia desiatka Vuelta a Espaňa 2016
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 83:31:28 850
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:23 680
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 04:08 575
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:21 460
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 07:43 380
6. YATES Simon ORICA-BikeExchange 08:33 320
7. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 11:18 260
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 13:04 220
9. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 13:17 180
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 14:07 140
 
 
Jedným šikovným ťahom rozhodol preteky
 
Nairo Quintana štvrtú účasť na tomto podujatí pretavil na víťazstvo v klasifikácii. Po sklamaní z Tour de France, kde nedokázal reálne zabojovať o žltý dres, okamžite zameral pozornosť na Vueltu. Kolumbijský jazdec vedel, že bude silný, ale potrebné sebavedomie na víťazstvo mu dodal výborný záver prvého týždňa. Najskôr na Camperone ušiel svojím hlavným súperom a to isté zopakoval na Lagos de Covadonga, kde vyhral etapu a dostal sa do červeného.
 
Lenže ani to mu nestačilo, aby eliminoval Frooma a jeho časovku, preto ďalej útočil. Na Peňa Cabarga a najmä na Aubisque však jeho britský súper vyrovnal sily, a už sa zdalo, že Quintana je v defenzíve, lebo minútový náskok pred časovkou bol veľmi malý. Potom však prišla majstrovská etapa končiaca na Formigal, kde Quintana stavil všetko do hry. Mohlo sa stať, že po celodennom ataku vedúca skupina vybuchne a kolumbijský pretekár stratí všetko, čo mal. Ale nestalo sa a zdanlivo nenápadná etapa rozhodla celé preteky, keďže jazdec tímu Movistar si v záverečnom týždni ustrážil Frooma a na potrebnej úrovni prežil aj časovku.
 
Za riskantný atak v nenápadnej etape a v pomerne náročnej pozícii si Quintana zaslúžil zvíťaziť. Spoločne s Froomom boli najsilnejší borci, rozhodovali len maličkosti. Kým britský pretekár bol jasne lepší v časovke, kolumbijský cyklista neustálou aktivitou v kopcoch dostával svojho súpera pod tlak, až ho nakoniec zlomil. Po Vuelte dostane ich vzájomný súboj na GT inú dimenziu, v budúcom ročníku sa môžeme tešiť na pokračovanie ich vzájomnej rivality.
 
Quintana po nezdare na TdF nakoniec získal triumf na trojtýždňových pretekoch, čo bude mať na neho silný vplyv pred ďalšou sezónou a útokom na žltý dres. "Na Vueltu som prišiel po Tour sklamaný, ale zároveň veľmi pokojný. Z tréningov som vedel, že mám dobrú formu, a tím mi poskytol úplnú dôveru a podporu. Toto víťazstvo znamená pre mňa veľa. Na Tour som získal pódium skôr silou vôle ako vďaka dobrým nohám, necítil som sa tam dobre. Tu som sa dostal do najlepšej kondície a porazil som veľké mená súčasnej cyklistiky, čo robí môj úspech ešte väčší. Splnil sa mi sen. Boli to veľkolepé preteky a najmä skvelý súboj s Froomom. Stále však snívam o tom, že vyhrám Tour de France. Budem tvrdo pracovať a verím, že sa mi to podarí."
 
 
quintana 2016 vuelta cerveny podium movf
Nairo Quintana s druhým titulom na Grand Tour (© Movistar Team)
 
 
Froomova premárnená šanca  
 
Chris Froome našiel veľké zaľúbenie vo Vuelte, pretože tretíkrát vybojoval striebornú pozíciu. Kvôli účasti na olympijských hrách bol v nevýhode oproti svojím súperom, ale britská zostava mala presný plán, ako môže byť jej líder úspešný. Froome najskôr predvádzal pragmatické výkony, nepúšťal sa do veľkých akcií a snažil sa držať v dosahu červeného trička, kým ho nezíska v časovke. Táto taktika mu vyšla takmer stopercentne.
 
Froome ukázal, že dokáže výborne jazdiť aj na brutálnych stenách, čo je nevyhnutným predpokladom pre úspech na Vuelte. Na Peňa Cabarga vyhral etapu a postrážil si aj ostatné podobné dojazdy, ale urobil chybu na Camperone, kde zrýchlil príliš skoro a stratil pomerne veľa času na Quintanu. Problémy mu nerobila ani kráľovská etapa končiaca na Aubisque, ale potom celý tím Sky predviedol fatálnu chybu, ktorá ich stála celé preteky.
 
Britký jazdec si musel dlho vyčítať veľké zaváhanie v etape finišujúcej na Formigal, keď spolu s kolegami ľahkovážne pustili do úniku takých jazdcov ako Quintana a Contador. A trpký pocit musel byť ešte väčší po tom, ako predviedol skvostný výkon v časovke. Lenže ani ten mu nestačil, aby vybojoval červený dres, ale aj vďaka jeho súťaživej povahe a stále výbornej forme sme videli vzrušujúce preteky.
 
Na konci pretekov dostal cenný poznatok, že dokáže kvalitne absolvovať Tour a Vueltu a zároveň si uvedomil, že aj na španielskej GT je potrebná koncentrovaná jazda počas každého dňa, presne taká, akú predvádza tím Sky na  Starej dáme. "Musím povedať, že je to moja najúspešnejšia sezóna. S týmto výsledkom môžem byť spokojný. Samozrejme, chcel som dosiahnuť viac, ale boli to skvelé preteky. Z tej pätnástej etapy sme sa poučili. Neboli sme pozorní a to nás stálo preteky. Takéto veci sa stávajú. V roku 2015 som na Tour získal hneď v druhej etape na Naira minútu a pol, keď sa rozdelil balík, a práve tento rozdiel rozhodol o mojom víťazstve. Definitívne som sa presvedčil, že double Tour - Vuelta je možné. Bol som k tomu veľmi blízko, určite sa o to pokúsim ešte raz. Možno to bude mojím cieľom v nasledujúcom ročníku."            
 
Dve pódiá v sezóne sú známkou veľkej kvality
 
Dôvod na veľkú oslavu má Esteban Cháves. Kolumbijský borec sa druhý raz v ročníku dostal v Grand Tour na pódium, vo veku 26 rokov je to vynikajúci výsledok. Po úspešnom Gire sa chcel presadiť aj na Vuelte, postupom času jeho forma na španielskom podujatí stúpala a nakoniec sa vyšvihol na tretiu priečku, ktorú získal v silnej konkurencii.
 
Cháves je rodeným vrchárom. Na španielskej GT mu nerobili problémy prudké cieľové dojazdy, ale najlepšie výkony predvádzal v dlhých kopcoch. A práve na Aubisque, Formigal a najmä na Alto de Aitana rozhodol o svojom konečnom výsledku. Vo vypätých koncovkách dokázal vždy vyraziť dopredu. Na Aubisque utiekol aj do seba zahľadeným Quintanovi s Froomom, na Formigal záverečným atakom znížil svoju stratu na Contadora a čerešničkou na torte bolo jeho predstavenie v predposlednej etape, kde krásnym útokom ukradol Pistolerovi pódium. Tento odvážny a silný výkon predviedol na samom konci náročných pretekov, čo z neho robí naozaj silného jazdca na Grand Tour.   
 
Kolumbijský jazdec asi nikdy nebude perfektným časovkárom, ale je zaujímavé, že náročné ITT  ho neobrali o Top 3 ani na Gire, ani na Vuelte. Už teraz patrí medzi najlepších vrchárov na svete a určite si je vedomý toho, že akékoľvek zlepšenie v jazde proti chronometru ho priblíži k víťazstvu na trojtýždňových pretekoch. "Mojím cieľom bolo, aby som absolvoval dve GT v ročníku s dôrazom na klasifikáciu, a myslím si, že sa mi to podarilo dobre. Podľa mňa je v mojich silách, aby som raz vyhral GT. Všetko má svoj čas. Teraz sa mi to nepodarilo. Možno nebudem úspešný ani na rok, možno budem čakať niekoľko rokov, to sa nedá predpovedať. Ale čo je dôležité, naďalej budem tvrdo pracovať a výsledky sa určite dostavia." 
 
 
contador quintana chaves
Esteban Cháves dokázal držať krok i unikať veľkým menám (© Movistar Team)
 
 
Contador počíta len s víťazstvom
 
Alberto Contador nemá za sebou vydarenú Vueltu. Po odstúpení z Tour sa nedokázal dostať do špičkovej formy, aby mohol bojovať o celkový titul, a jeho situáciu ešte zhoršil pád v siedmej etape, ktorý zabrzdil jeho fyzický progres. Dokonca mu hrozilo, že nedokončí ani domácu GT, ale nakoniec dokázal bojovať o pódium.
 
V priebehu pretekov však ani raz neprišla Contadorova smršť, ktorou by dostal súperov pod tlak, alebo aby demonštroval, že skutočne môže vyhrať Vueltu. Z prudkých dojazdov  nevyťažil takmer nič, na dlhých cieľových stúpaniach sa snažil niečo vymyslieť, ale ani tam nebol perfektný, časovku zajazdil "dobre", ale ani to nebol výkon, ktorým by zažiaril. Najsvetlejším momentoch bol jeho spoločný atak s Quintanom v pätnástej etape, ale na Formigale sa opäť presvedčil, že na trati sú silnejší borci ako on.
 
Po pretekoch tvrdil, že prežil poučné preteky. Naozaj, musel si uvedomiť, že sa nenachádzame v roku 2014, keď sa po odstúpení z Tour dokázal zmobilizovať a vyhrať Vueltu. To bolo pred dvomi sezónami, teraz má už 33 rokov a v tomto veku sa už ťažko za taký krátky čas stopercentne pripraví na dve podujatia.
 
Do budúcej sezóny preto chystá zmeny a musí si dôkladne pripraviť svoj plán, aby svoju špičkovú formu využil čo najlepšie. Pretože stále má čo ponúknuť a jeho aktívna cyklistika je populárna. "Preteky som si užíval, ale nie som spokojný s mojím umiestnením. Chceli sme vyhrať. V predposlednej etape sme stratili pódium, ale veľmi ma to netrápi. V roku 2013 som pozeral na pódium na Tdf s väčšou žiarlivosťou. Teraz je to iné, veď v polovici pretekov som bol takmer mimo hru. V konečnom dôsledku som spokojný, ako som jazdil. Videli sme skvelé etapy a ja som rád, že som bol toho súčasťou. V budúcom roku budem mať iné ciele, príde k určitým zmenám."
 
 
contador 2016 vuelta pekna tnkf
Alberto Contador ostal bez pódia (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
V Top 10 niekoľko nováčikov
 
Veľmi dôležitý výsledok dosiahol Andrew Talansky, ktorý sa v predchádzajúcom období trošku trápil a nedokázal nadviazať na svoje výborné výkony zo sezón 2013 - 2014. Už počas leta ukazoval, že jeho forma má stúpajúcu tendenciu, a na Vuelte to len potvrdil. V prvej časti pretekov sa približoval k Top 10, rozhodujúci útok do najlepšej spoločnosti predviedol na konci druhého týždňa, keď sa po Aubisque a Formigal napevno usadil v Top 10. Potom ešte vylepšil svoju pozíciu v GC výbornou časovkou, takže po najlepšej GT v kariére musel Talansky nabrať sebavedomie, ktoré ho zdobilo ešte nedávno.
 
Na podujatí sa výborne prezentoval aj Simon Yates, ktorý mal za sebou náročné obdobie. Talentovaný britský jazdec prišiel kvôli dopingovému trestu o TdF, ale na Vuelte si všetko vynahradil. Spoločne s Chávesom tvorili kvalitnú dvojicu a svojmu kolumbijskému kolegovi pomohol vybojovať pódium. Po svojom kvalitnom dlhom ataku v kráľovskej etape mal na chvíľu aj on na dosah Top 3, ale v ďalších náročných etapách boli niektorí borci silnejší. Simon Yates však získal dôležité skúsenosti, ktoré ho budú v nasledujúcich pretekoch posúvať len a len ďalej.
 
Životný výsledok vybojoval David de la Cruz. Domáci cyklista neprišiel bojovať o celkovú klasifikáciu, veď v tomto smere nikdy predtým nedosiahol zaujímavé výsledky, ale všetko zmenil jeho víťazný únik v deviatej etape, po ktorom si na jeden deň obliekol červený dres. V tom momente sa rozhodol, že sa pokúsi presadiť v poradí, a v tých zostávajúcich najťažších etapách sa mu to naozaj podarilo. V pre neho neprebádanom boji každý deň obraňoval svoju pozíciu, a treba povedať, že ani raz už neopustil najlepšiu desiatku.
 
Stabilné výkony počas celých pretekov predvádzal Daniel Moreno a dlhý čas sa tesne nachádzal za Top 10, až sa tam nakoniec dostal po ITT, čo vôbec nie je jeho obľúbená disciplína. Skúsený matador bol platným článkom tímu Movistar, a pri tom všetkom si zaslúži rešpekt, že vo veku 35 rokov dokázal uspieť aj v celkovom poradí.
 
V tejto spoločnosti má premiéru Davide Formolo, ktorý potvrdil, že patrí medzi nastupujúcu generáciu vrchárov. V kopcoch mu to išlo, do elitnej desiatky sa dostal spoločne s Talanskym na konci druhého týždňa. Tradične slabý výkon v časovke ho takmer pripravil o prelomový výsledok, ale talentovaný taliansky cyklista to nakoniec ustál. A po tomto úspechu môže ešte odhodlanejšie zveľaďovať svoju kariéru.
 
Na poslednú chvíľu sa prepracoval medzi najlepších George Bennet. Novozélandský jazdec predvádzal dobré výkony počas celého podujatia, ale ani tie by mu nestačili na prienik do Top 10 nebyť pádu Samuela Sáncheza v časovke a totálneho výbuchu Scarponiho v dvadsiatej etape. Ale šťastie praje pripraveným a Bennet až do konca nič nevypustil a trpezlivo čakal na svoju šancu.          
 
 
formolo 2016 vuelta stupanie cptfw
Davide Formolo prvý raz v Top 10 (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop