Súboj Sagan - Van Avermaet uvidíme aj v Beneluxe, rozhodnú časovky. Má Peter šancu?

17.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Po súbojoch v Kanade, ktoré dopadli nerozhodne, sa miniduel majstra sveta s olympijským víťazom rozhodne  na podujatí Eneco Tour. Kto bude po pretekoch spokojnejší uvidíme po siedmych dňoch. Okrem Belgičana a Sagana, ktorého do Holandska privezie po európskom šampionáte lietadlo objednané organizátormi, sa však na zozname favoritov tlačí kvantum ďalších kvalitných mien. A hlavne časovkárov.
 
Za slabšiu konkurenciu na ME môže práve podujatie Eneco Tour. To či je kalendár skrátka preplnený a tímy s cyklistami si musia vyberať, kde sa predstavia, sme sčasti prebrali v preview pretekov s hromadným štartom v kategórii Elite. To, že sa to dá predsa len nejako skĺbiť ukazuje Peter Sagan.
 
 
1. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Bolsward > Bolsward 185 km cieľ: 16:35
2. 20.9. rovinata etapa ciel rovina Breda > Breda 9,6 km cieľ: 16:45
3. 21.9. rovinata etapa ciel rovina Blankenberge > Ardooie 182 km cieľ: 16:30
4. 22.9. zvlnena etapa ciel rovina Aalter > St-Pieters-Leeuw 201 km cieľ: 16:20
5. 23.9. rovinata etapa ciel rovina Sittard-Geleen > Sittard-Geleen 20,9 km cieľ: 16:30
6. 24.9. zvlnena etapa ciel rovina Riemst > Lanaken 185 km cieľ: 16:30
7. 25.9. zvlnena etapa ciel rovina Bornem > Geraardsbergen 198 km cieľ: 16:15
Etapy tohto ročníka Eneco Tour:
1234567
 
 
Náročná úloha pre majstra sveta?
 
Nedeľňajšie preteky vo Francúzsku a deň na to prvá etapa ďalšieho podniku. Ako sa zvykne hovoriť v krčmových debatách, to je aj na koňa veľa. Peter Sagan ale už neraz ukázal, že je jedinečný a nemal by mať žiadny problém. Na preteky sa však predsa len pozerá opatrnejšie. "Nikdy pred tým som na Enecu neštartoval, no sú to preteky, ktoré vyhovujú mojím silným stránkam, navyše tu bude so mnou silný tím. Myslím si, že by sme mohli vybojovať zopár dobrých výsledkov," uviedol pre web svojho tímu slovenský cyklista. Zatiaľ nie je isté, či je to jeho posledný etapák v tomto celku, alebo sezónu uzavrie v Abu Dhabí. "Štartová listina je veľmi kvalitná. My si ale uvedomujeme našu silu a budeme bojovať každú etapu. Sezóna je veľmi dlhá, navyše budem pred tým štartovať na ME, takže som zvedavý ako sa zotavia nohy," dodal. Mohol by bojovať o celkový triumf, no v tejto sezóne šiel v časovkách naplno iba na Tirreno - Adriatico, a to je už pol roka dozadu.
 
O niečo viac k cieľom a ambíciám Tinkoffu povedal športový riaditeľ Tristan Hoffman. "Samozrejme, s Petrom Saganom tu bude naša špička. Máme okolo neho postavený silný tím. V časovke, ktorá pravdepodobne rozhodne, by mal byť na vysokých pozíciách Bodnar. Celkové poradie by malo byť v nohách aj Valgrena, ale prioritou ostáva podpora Sagana." Športový riaditeľ teda potvrdil pre Sagana očakávanú úlohu lídra. Ten sa bude môcť spoľahnúť okrem už na spomenutých kolegov a aj na Erika Bašku, ktorý kvôli podujatiu obetoval kontinentálny šampionát. Nečudo, veď na etapovom podujatí World Tour ešte nikdy nepretekal, takže už len jeho nominácia je úspechom. Kategória U23 v Plumelci skončila pre Slovensko sklamaním, preto dúfame, že rozhodnutie víťaza Handzame Classic z tohto roku prinesie ovocie. "Eneco je známe ako preteky šprintérov. Dokážete na ňom získať veľa časových bonifikácií, ktoré môžu veľmi pomôcť. Pre nás bude dôležitý každý jeden deň, pár by ich mohlo Petrovi Saganovi naozaj sadnúť. Uvidíme," ukončil Tristan Hoffman, čím jasne potvrdil, že špurtovať bude Žilinčan, nie Dohňančan.
 
S veľkým konkurentom pre nášho Sagana a s pravdepodobne najväčším favoritom prichádza do Beneluxu BMC. "Eneco Tour je posledným etapovým podujatím v kalendári, preto je pre nás veľmi dôležité. Vstupujeme doň s viacerými cieľmi. Greg Van Avermaet by chcel vyhrať niektorú z etáp. Chcel by sa zamerať aj celkovú klasifikáciu, no podobné ciele má aj Rohan Dennis, ktorý predviedol perfektnú formu v Británii," uviedol športový riaditeľ Fabio Baldato. Austrálčan skutočne predvádzal na Tour of Britain skvelé výkony. Celkovo tam skončil druhý, podobne ako Greg Van Avermaet vlani na Eneco Tour. BMC má teda skutočne silný tím na čele s austrálsko-belgickou dvojicou. Viaceré média viac favorizujú práve Dennisa, ktorý je v boji proti chronometru lepší. Potvrdil to na národnom šampionáte, ktorý vyhral, ale aj v Kalifornii či na Tour de France. K svojím šanciam sa vyjadril aj on sám. "Vzhľadom na to, že som absolvoval náročné preteky vo Veľkej Británii sa cítim celkom fajn. Rád by som si dobrú formu preniesol aj na Eneco Tour. Dúfam, že dostanem svoju príležitosť v niektorej z etáp, možno aj v GC. Pre priebeh pretekov budú dôležité obe časovky, tímová aj individuálna, no každý tieto preteky už pozná. Z pohľadu celkovej klasifikácie bude dôležitá každá jedna etapa."
 
 
dennis 2016 casovka brit theo
Rohan Dennis na Tour of Britain (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
Ďalší favoriti alebo plejáda skvelých časovkárov a špurtérov
 
Sedemdňové preteky odštartujú 185 kilometrov dlhou a rovinatou etapu. Nič zvláštne, predpokladá sa hromadný dojazd a víťazstvo jedného z rýchlikov. Na výber ich máme hneď niekoľko. John Degenkolb, Marcel Kittel, André Greipel, teda nemecký trojlístok. Okrem nich nesmieme zabudnúť na Marka Cavendisha, Caleba Ewana, Giacoma Nizzola, Alexandra Kristoffa či Sachu Modola, Dylana GroenewegenaArnauda Demarého. Čo by dala aspoň za jedného z nich Vuelta... Počet uchádzačov o etapové vavríny zjavne prevyšuje počet etáp, kde sa môžu realizovať. Podobná šprintérska konkurencia sa len tak ľahko nezíde a z tohto pohľadu je Eneco Tour v sezóne 2016 jasným víťazom! Na preteky z tohto pohľadu nemali ani Giro či Tour, o Vuelte ani nehovoriac.
 
Z pohľadu GC bude zaujímavý hneď druhý deň. Na programe bude bez mála desať kilometrová individuálna časovka v holandskom meste Breda. Brúsia si na ňu zuby viacerí jazdci. Medzi nimi je bez pochýb Španiel Jon Izagirre. Tento 27-ročný cyklista Movistaru skončil tento rok v takmer každej časovke, na ktorú nastúpil, v elitnej desiatke. Najhoršie dopadol na podujatí Volta a la Comunitat Valenciana, kde obsadil 18. priečku. Na zlé sa však zabúda rýchlo, zvlášť ak vyhráte časovky na domácom šampionáte či na Okolo Švajčiarska, a tak suverénne. Nestratil sa ani na Tour de France, kde vybojoval ôsme a siedme miesto. Pre španielsky celok môže priniesť úspech aj Alex Dowsett, šampión krajiny, ktorá sa rozhodla už nebyť súčasťou Európskej únie. Movistar rozhodne má šancu potrápiť favorizované domáce tímy i jazdcov.
 
Preteky sa svojimi 12. narodeninami dostávajú do pubertálneho veku. Uvidíme, či sa podľa toho budú aj správať. Konkurencia je na to dostatočná. Súboje budú prebiehať na viacerých frontoch. Veľmi silný sem prichádza aj celok druhého z bratov Velitsovcov. Etixx - Quick-Step postavil na hromadné dojazdy spomínaného Marcela Kittela. O GC by sa mal pobiť ďalší Nemec, tentoraz Tony Martin. Majster časovky v najväčšej európskej ekonomike sa naladil víťazne v Bristole, kde konečne vyhral a nechal za sebou Rohana Dennisa či ďalšieho adepta na vavrín z Eneca Tour Toma Dumoulina z tímu Giant-Alpecin. Z domáceho tímu má na podujatie dobré aj zlé spomienky český cyklista Zdeněk Štybar. Tie dobré sa viažu na rok 2013, kedy Eneco Tour vyhral. Tie horšie spomienky sa viažu na edíciu 2014, kedy si v piatej etape "pripísal" škaredý pád, ktorý ho stál pár zubov. Asi si všetci spomenieme na škaredé obrázky na zemi ležiaceho a zakrvaveného Štybara. Rodák z obce Planá sa dal však našťastie rýchlo dokopy a stihol dokonca aj svetový šampionát v Španielsku.
 
 
dumoulin 2016 na podiu brit theo
Tom Dumoulin je jedným z favoritov (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
A keď už spomíname ročník 2014 a posledných víťazov, musíme spomenúť aj Tima Wellensa. Jazdec celku Lotto-Soudal bude mať na chrbte štartové číslo jeden už po druhýkrát. Vyhral totiž posledné dve edície. "Eneco je k môjmu srdcu veľmi blízke podujatie. V roku 2014 a vlani som tu vyhral. Práve preto ho mám tak rád. Tento rok to bude ťažké. Nemám takú formu akoby som chcel, navyše časovka, ktorá sa ide, je totálne po rovine, čo mi nevyhovuje. Čo už. Máme však silný tím a pokiaľ zvládneme tímovú časovku, môže to byť dobré," uviedol veľmi diplomaticky víťaz Okolo Poľska 2016 či držiteľ vavrínu zo siedmej etapy na podniku Paríž - Nice, taktiež z tohto roku. Pravda je však taká, že Wellens má šance na úspech nízke kvôli vyššej konkurencii ako zvyčajne vďaka posunutému termínu konania. I napriek tomu, že bude pre belgický celok lídrom na celkové poradie, športový riaditeľ Erman Frison povedal, že chcú získať čo najskôr etapový úspech. Tým nepriamo poveril úlohou hlavného lídra Andrého Greipela.
 
Belgičania majú teda jasno, no ich holandskí kolegovia z Lotto NL - Jumbo nie. Na štart sa postavia s tromi lídrami. Mali by to byť Wilco Kelderman, Dylan Groenewegen, no a dvojicu Holanďanov dopĺňa Slovinec Primož Roglič. Pre mladého pretekára to je možnosť na zbieranie skúseností a atak Top 10. "Preteky sú tak trochu zvláštne. Prechádzajú totiž cez Holandsko, takže budeme doma. A ako domáci sa chceme aj dychtivo ukázať! Budeme sa usilovať o úspech na viacerých frontoch. Či už to je GC, etapový zárez alebo časovka," povedal športový riaditeľ zoskupenia Merijn Zeeman.
 
Medzi ďalších skvelých časovkárov môžeme zarátať Vasila Kirijenku zo Sky. Aktuálny majster sveta v časovke síce nezažíva najlepšiu sezónu, no podceniť ho neradno. A možno sa inšpiruje úspechom jeho mladším krajanom Alexandrom Rjabušenkom, ktorý vyhral na ME kategóriu U23. Možné je všetko, tak či onak by mal byť lídrom "oblohy" Brit Geraint Thomas. Preteky dlhé viac ako 980 kilometrov sú teda pripravené a pripravení sú aj ich protagonisti. Víťaz bude známy už budúcu nedeľu po poslednej etape, ktorá bude finišovať v belgickom meste Gerradsbergen. O výsledkoch, ale aj celom priebehu, vás budeme podrobne informovať.
 
 
ilustrak mlyn tcgfv
Scenéria Eneco Tour (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop