ME pomôže Saganove víťazstvo, najviac medailí získali Francúzsko a Taliansko

19.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Udalosťou európskeho šampionátu bola účasť profesionálnych cyklistov, medzi ktorými sa presadili Jonathan Castroviejo a Peter Sagan. Z hľadiska medailovej bilancie kraľovali domáci pretekári a prím hrali aj ďalšie tradičné cyklistické krajiny.
 
 
Jonathan Castroviejo sa konečne dočkal
 
Dvadsiaty druhý ročník majstrovstiev Európy sa prvý raz v histórii otvoril aj pre najlepších jazdcov na svete. Vzhľadom na tohtoročný nabitý kalendár sa v úvodnej disciplíne Elite, ktorou bola časovka jednotlivcov, nepredstavili tie najväčší časovkárske osobnosti, ale aj tak sme boli svedkami pekných súbojov. Potvrdilo sa, že v ITT, ktorá predstavuje približne hodinovú snahu, je veľmi dôležité správne si rozložiť sily, aby jazdec zbytočne neprepálil tempo. Práve to sa stalo Sylvainovi Chavanelovi, ktorý po výborných dvoch tretinách časovky na konci stratil energiu a aj medailu. Presný opak predviedli Victor Campanaerts a Moreno Moser, ktorí to rozbalili len v závere, a doslova vystrelili na pódium.
 
Ale hlavným hrdinom jazdy proti chronometru bol Jonathan Castroviejo. Dvojnásobný španielsky časovkársky šampión predviedol suverénny výkon a vynahradil si predchádzajúce sklamania, ktoré prežil na minuloročných MS a nedávnych OH. Castroviejo pritom nemal jednoduchú sezónu, na začiatku roka v Algarve utrpel ťažký pád, kde si poranil krčné stavce, a do súťažného rytmu sa vrátil len po štyroch mesiacoch.
 
Postupne sa však dostal do výbornej formy. Na domácom šampionáte získal druhé miesto v ITT, na Vuelte bol veľmi platným pomocníkom pre Naira Quintanu a v tamojšej časovke ho dokázal poraziť len Chris Froome. Castroviejo si tak na dôležité víťazstvo počkal až na ME, ale určite to bolo pre neho veľké zadosťučinenie. Striebornú medailu získal 24-ročný Victor Campanaerts, ktorý je aktuálnym belgickým majstrom v tejto disciplíne, a v roku 2013 sa stal európskym šampiónom U23 v ITT. Zdá sa, že z neho vyrastá kvalitný borec. Bronz uchmatol Moreno Moser, ktorý raz za čas dokáže predviesť veľmi kvalitný výkon.
 
 
castroviejo 2016 itt spanielsko movf
Jonathan Castroviejo sa dočkal časovkárskeho úspechu (© Movistar Team)
 
 
Sagan ustál presilu tradičných cyklistických krajín
 
V cestných pretekoch to bola záležitosť medzi francúzskou, belgickou a talianskou reprezentáciou. A Petrom Saganom. Tri najsilnejšie celky sa snažili manažovať preteky a na konci si vytvoriť pozíciu na zisk medaily. Podľa očakávaní sa na posledných okruhoch na stúpaní Cote de Cadoudal odohrávali útoky, ale ani jeden z nich nemal víťazný punc, lebo v balíku vždy niekto zasiahol.
 
Dva razy sa dostala dopredu silná a početná skupina, ale v jednom momente to nebolo po vôli belgickej zostave, potom zasiahla domáca partia. Najmä aktivita belgického celku výrazne ovplyvnila vývoj pretekov. V tom momente mali v úniku dvoch jazdcov a spolu s nimi tam boli aj Aru, Villella či De la Cruz, a ktovie, ako by to vyzeralo, keby sa belgické farby rozhodli, že ponúknu šancu Hermansovi a Vanendertovi. V balíku museli hasiť tento oheň len slovenská a portugalská zostava, ktoré by to mali bez pomoci belgických jazdcov veľmi ťažké, aby dobehli tento únik.
 
Po pretekoch sa Belgičania nesťažovali ani tak na to, že tejto skupine nenechali priestor, ale mrzela ich skutočnosť, že v záverečnom špurte nemal dosť síl Philippe Gilbert. Tomu na konci rozbiehal šprint Gianni Meersman, ale Gilbert nestačil udržať jeho zadné koleso a finišoval na ôsmom mieste. Podľa všetkého by Gianni Meersman dosiahol lepší výsledok, ak by išiel sám na seba.
 
Talianska reprezentácia sa snažila jazdiť aktívne, v rozhodujúcich únikoch mala zastúpenie, v závere atakovali aj Moser a Villella, ale ich súperi všetky pokusy ohroziť hromadný špurt eliminovali. Na toto vyvrcholenie sa spoliehala španielska zostava, ktorá právom verila skúsenému cyklistovi Danielovi Morenovi. Ten vo svojej kariére vyhral niekoľko špurtov do kopca, ale aby sa presadil aj proti Saganovi na Cote de Cadoudal, potreboval by tvrdšie sklony. Moreno však môže byť spokojný, po celkovom ôsmom mieste na Vuelte získal na ME bronzovú medailu, čo naozaj odzrkadľuje výbornú formu.
 
Výnimočnosť Petra Sagana ani netreba rozoberať, musel sa pred ňou skloniť aj Julian Alaphilippe. Talentovaný francúzsky cyklista ju pocítil už v minulom roku na Okolo Kalifornie, kde sa medzi nimi odohrala perfektná bitka o žltý dres. Alaphilippe vo vzájomnom súboji ťahal za kratší koniec aj v špurte do kopca v druhej etape na TdF, takže po ďalšej porážke zo strany svetového a teraz aj európskeho šampióna musí mať pred sebou obrovskú motiváciu, aby sa mu podarilo získať Saganov skalp.
 
 
Medailová bilancia pre Francúzsko    
 
V ženských pretekoch boli úspešné holandské pretekárky. Anna van der Breggenová vyhrala cestné preteky, po triumfe na olympijských hrách je to jej druhé cenné víťazstvo v tejto sezóne. A okrem toho vybojovala striebornú medailu v ITT. V tejto disciplíne ju porazila krajanka Ellen van Dijková, ktorá si tak vynahradila olympijskú časovku, kde sa len tesne nedostala na pódium.
 
 
me 2016 uec zeny
ženské pódium: Niewiadoma - Van der Breggen - Longo Borghini (© UEC)
 
 
Výborný výsledok dosiahla v cestných pretekoch ešte len 21-ročná poľská cyklistka Katarzyna Niewiadoma, ktorá v hlavnej ženskej súťaži obsadila druhé miesto, a zároveň bola najlepšou pretekárkou do 23 rokov. Časovku v tejto kategórii uchmatla ruská pretekárka Anastasia Iakovenko. V rovnakej mužskej kategórii bol v jazde proti chronometru úspešný talentovaný nemecký borec Lennard Kämna, ktorému je predpovedaná úspešná kariéra. V cestných pretekoch do 23 rokov zvíťazil Alexandr Riabushenko, ktorý sa presadil v špurte malej skupiny. V juniorských pretekoch boli úspešní domáci jazdci Alexys Brunel a Nicolas Malle, medzi juniorkami sa presadili nemecká pretekárka Liane Lippert a talianska reprezentantka Lisa Morzenti.
 
Najväčší počet medailí získali domáci zástupcovia, ktorí vybojovali až sedem kovov, z toho dve zlaté medaily. Rovnakú úspešnosť mali aj talianski cyklisti, ktorí sa tešili z jedného víťazstva. V popredí sa umiestnili aj holandská a nemecká reprezentácia, s dvomi medailami a jedným titulom prežili úspešný šampionát poľská a bieloruská zostava. Lepšiu bilanciu očakávali belgickí jazdci, ktorí získali "len" dve strieborné medaily.
 
Po príchode profesionálnych cyklistov dostali majstrovstvá Európy oveľa väčší šmrnc a výrazne tomu pomohlo aj to, že prvým víťazom sa stal Peter Sagan. V tomto roku podujatie trošku utrpelo kvôli nabitému kalendáru, čo spôsobili olympijské hry, ale ak sa v tej nasledujúcej sezóne nájde primeraný termín, určite sa to prejaví na silnejšej konkurencii.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop