MS: V pretekoch juniorov vyhral Dán Egholm po sóle, naši neboli v kľúčovom úniku

14.10.2016, 07:30 | Preteky vo svete | Timko, Šandor
uci 2016 road world championships banner
 
pi 14.10. rovinata etapa 07:30 Doha > Doha (4 kolá) 75 km Balsamo
 
Presne osemdesiat junioriek sa postavilo na štart pretekov trochu menej sledovanej kategórie na svetovom šampionáte. V klasicky horúcom počasí sa dievčatá nepokúšali o žiadne vylomeniny a jazdili celý čas spolu bez úniku, ktorý by si vybudoval aspoň pár desiatok sekúnd. Do špurtu sa dostala polovica štartovej listiny, viaceré pretekárky tempo i počasie nevydržali. A zhruba dvadsiatka pretekárok sa hneď v prvom kole dostala do pádu a veľká časť z nich sa do pelotónu už nevrátila.
 
Suverénne najlepší vláčik a dá sa povedať, že jediný, predviedli Talianky a úplne zaslúžene získali zlato. Elisa Balsamová vyhrala o dĺžku dvoch bicyklov pred Skylar Schneiderovou z USA a Susanne Andersenovou z Nórska. Pretekárky na pódiu dekoroval najznámejší katarský športovec Nasser Al-Attiyah, bronzový medailista z OH v Londýne zo streleckej disciplíny skeet a zároveň dvojnásobný víťaz Rally Dakar. Hymnu pod pódiom na plné hrdlo spievali ostatné štyri talianske juniorky, ktoré ku Balsamovej neskôr aj vybehli na pódium.
 
Taliansko skompletizovalo medailovú zbierku. Zo všetkých cenných kovov majú po jednom. Spojené štáty sa s piatimi dostali na dostrel k vedúcemu Nemecku so šiestimi medailami. Popoludní si zmerajú sily juniori. Čaká ich osem kôl, teda dvojnásobná vzdialenosť.
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky sumár pretekov junioriek - pád v 25. sekunde
 
 
road race women juniors
mapa trate - 4 kolá (© dohacycling2016.com)
 
 
pi 14.10. rovinata etapa 12:15 Doha > Doha (8 kôl) 136 km Egholm
 
 
Medzi juniormi sme mali na štarte štyroch zástupcov, ktorí spoločnými silami mohli dosiahnuť pekný výsledok. Na svoje predchádzajúce úspechy na medzinárodnej scéne v Ncupe chcel nadviazať Matúš Štoček, ktorý je aktuálnym juniorským majstrom SR v časovke a cestných pretekoch.
 
Na cyklistov bol pripravený už známy okruh a tradične nepríjemné poveternostné podmienky. Na začiatku sme videli niekoľko pokusov o vytvorenie úniku, ale silné celky zatiaľ dopredu nikoho nepustili. Úvodné kilometre sprevádzalo niekoľko pádov v druhej časti balíka.
 
Na konci prvého kola sa vetral na čele pretekov holandský jazdec Jarmo Mobach, ale pelotón išiel veľmi rýchlo, aby niekto mohol výraznejšie odskočiť dopredu. Štoček a Oros sa pohybovali v prvej časti štartového poľa. V druhom kole jazdil pred pelotónom s malým náskokom Awet Habtom (Eritrea), ku ktorému sa neskôr pridal slovinský borec Tadej Pogacar. Táto dvojica si vypracovala náskok 20 sekúnd.
 
Menšiu kolíziu mal Samuel Oros, ktorý narazil do jazdcov pred sebou, ktorí náhle spomalili, a musel meniť koleso, ale bez problémov sa vrátil do balíka. Vedúcu dvojicu doplnil Dennis van der Horst z Holandska, no balík vedúcim jazdcom nenechával veľký priestor. Potom bola táto skupina chytená, ale opäť to skúšal Awet Habtom, ku ktorému sa pridali Ide Schelling a Bert Van Moe.
 
Podobné pokusy však pelotón poľahky eliminoval, po troch kolách bolo všetko pokope. Všetci naši jazdci sa nachádzali v hlavnej skupine, Štoček sa pohyboval na samom čele.
 
Bolo zaujímavé, že v pretekoch juniorov neboli povolené národné mechanické vozidlá, ale cyklisti dostávali pomoc len od neutrálneho vozidla Shimano. Ak by niektorí pretekár potreboval získať svoj druhý bicykel, musel to urobiť len na bufete. 
 
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom balík stále kontroloval všetky pokusy o vytvorenie úniku, išlo sa veľmi rýchlo. Naši štyria zástupcovia sa stále pohybovali v hlavnej skupine. Aj keď sa nedarilo vytvoriť vedúcu skupinu, nepríjemné pády stále strašili cyklistov. V bufete sa ocitol na zemi aj Matúš Štoček, ktorý spadol na ľavú časť tela, ale nebol to ťažký pád.
 
Po niekoľkých pádoch sa pelotón sa rozdelil na skupiny. Vpredu sa pohybovalo 14 jazdcov, ktorí si vybudovali 20-sekundový náskok na hlavný balík. Na jeho konci jazdili aj všetci štyria naši reprezentanti. Päťdesiat kilometrov pred cieľom boli preteky úplne rozbité. Do vedúcej skupiny priskakovali ďalší pretekári a pred pelotónom sa pohybovalo viacero skupín. 
 
Na čele pretekov sa usadila silná trojica Johansen (Dánsko), McNulty (USA) a Brunel (Francúzsko), pričom americký jazdec vybudoval pred niekoľkými dňami titul v ITT. Brunel je zase európskym časovkárskym šampiónom a len 17-ročný Johansen obsadil v Katare v juniorskej časovke výborné štvrté miesto.
 
Tri kolá pred koncom sa za touto skupinkou nachádzalo sedemnásť jazdcov s mankom pod dvadsať sekúnd. Naši štyria pretekári sa pohybovali v tretej skupine, ktorá strácala na lídrov 50 sekúnd.
 
Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom vedúca trojica počkala na prenasledovateľov, na čele tak jazdilo dvadsať pretekárov. Hlavný balík, vrátane našich borcov, zaostával 50 sekúnd a bolo otázkou, ktoré celky budú sťahovať toto manko, pretože vpredu mali zástupcov takmer všetky silné zoskupenia.
 
Do predposledného kola išli utečenci s náskokom 40 sekúnd. Zdalo sa, že tento odstup pred balíkom si udržia a budú bojovať o víťazstvo. Túto šancu si vybojovali Debeaumarche, Brunel, McNulty, Kron, Egholm, Johansen, Moer, Hirschi, Muller, Horvat, Primozic, Jerman, Bustamante, Sweeny, Eriksson, Musie, Markl, Schelling, Mozzato a Ullebo.
 
V pelotóne sa niektorí jazdci pokúšali dostať na vlastnú päsť do vedúcej skupiny, vrátane Matúša Štočeka, ale tam sa veľmi dobre spolupracovalo, a vedúci borci si udržiavali minútový náskok. V záverečnom kole sa začalo vo vedúcej skupine taktizovať a začali nastupovať tí jazdci, ktorí sa nechceli spoliehať na záverečný špurt.
 
Na posledných desiatich kilometroch predviedli vynikajúci výkon dánski jazdci Julius Johansen a Jakob Egholm. Prvý menovaný rozbehol akciu pre Egholma, ktorý potom musel zvládnuť sám posledné kilometre. Tvrdo za ním vyštartoval najmä Alexys Brunel a dánskeho jazdca dostával pod veľký tlak.
 
Jakob Egholm však s vypätím posledných síl udržal svoj náskok až do cieľa a stal sa juniorským šampiónom po parádnom útoku v závere pretekov. O druhé miesto špurtovala skupina prenasledovateľov, striebornú medailu získal nemecký borec Niklas Markl a na pódium sa dostal aj švajčiarsky zástupca Reto Muller.
 
Traja naši zástupcovia finišovali v hlavnej skupine, ktorá za víťazom zaostala 1:45. Najvyššie sa umiestnil Adrián Foltán, ktorý obsadil 38. priečku. Matúš Štoček preťal pásku na 49. mieste, Samiel Oros skončil na 77. pozícii. Tomáš Person stratil v cieli 4:08 a skončil na mieste číslo 105.
 
Preteky sa začali lámať približne šesťdesiat kilometrov pred cieľom, keď po sérii niekoľkých pádov a menšej obozretnosti v balíku zaútočili silní pretekári a na čele vytvorili kvalitnú vedúcu skupinu. Po dobrej spolupráci táto partia vydržala vpredu až do konca, pomohlo jej, že tu mali zastúpenie všetky silné zostavy, takže v balíku ich nemal kto dostať pod tlak.
 
Samotný záver výborne zvládli dánski cyklisti, po odvážnom útoku sa tešil z víťazstva Jakob Egholm. V špurte o druhé miesto bol najrýchlejší Niklas Markl a spolu s tretím v poradí Reto Mullerom môžu lamentovať, že nemali pri sebe kolegov, ktorí by im zariadili špurt o medaily. Naopak, v Top 10 mala až troch zástupcov slovinská zostava, ale aj tak obišli naprázdno.
 
Pre slovenských jazdcov skončili preteky práve v tom momente, keď sa vytvorila silná vedúca skupina. Potom už nebolo prakticky možné, aby sa vrátili späť do hry. Práve v tom momente spadol na bufete Matúš Štoček, ktorý tak stratil možnosť reagovať na vzniknutú situáciu.
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo celých pretekov juniorov
 
 
 
 
road race men juniors
mapa trate - 8 kôl (© dohacycling2016.com)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop