Colbrelli si na Tre Valli Varesine vychutnal vrchárov, preteky poznačila nehoda motorky

27.9.2016, 13:40 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ut 27.9. zvlnena etapa ciel rovina Saronno > Varese 193 km Colbrelli
 
 
Taliansky klasikársky týždeň odštartoval súbojom medzi mestami Saronno a Varese, kde si pretekári naložili 193 kilometrov na stredne náročnom profile. História tu pozná rôznych víťazov, najčastejšie aktívnych jednotlivcov, ktorí nastúpili v predposlednom alebo záverečnom okruhu. Vlani sa tu radoval Vincenzo Nibali. Triumf prišiel obhajovať.
 
Do klasického úniku sa vydala trojica Zakari Dempster (Bora), Nicolas Grosu (Nippo) a Igor Bojev (Gazprom). Dempster má dnes narodeniny, takže rozhodol sa ich osláviť takto.
 
Pelotón im bol v pätách, silné tímy World Tour ako Cannondale a Astana tvrdo pracovali a trošku prekvapujúco už štyridsať kilometrov pred páskou ich dobehli. Museli tak chytať mnohé nástupy a všetko sa delilo i spájalo.
 
V popredí hlavnej skupiny bolo vidieť jazdiť veľmi silnú Astanu s Nibalim, Aruom, Cataldom, Rosom i Lopézom. Snažili sa byť v každom náznaku zlomovej situácie. Rovnako tak Lampre-Merida s Ulissim i bývalým víťazom Durašekom. Ukazovali sa aj Visconti či Urán. Štartová listina bola nabitá veľkými menami.
 
Nemalo by zmysel vypisovať všetky pokusy, ale ukázať sa chceli skoro všetky tímy. Vpredu sa dlhšie držala partia, ktorú vyprovokoval Alessandro de Marchi z BMC. Zavesil sa za neho Jakob Fuglsang (Astana). Po chvíli prišli dopredu tiež Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) a Tom-Jelte Slagter (Cannondale). 45 km pred páskou sa štvorka rozrástla na sedmičku, pretože sa pridali Ivan Santaromita (Taliansko), Sebastien Reichenbach (FDJ) a Simone Velasco (Bardiani). Reagovala ešte Orica i Tinkoff, dopredu poslali Magnusa Corta a Michaela Gogla. Razom bolo vpredu osem ľudí a celky, ktoré predchádzajúce hodiny ťahali pelotón, to robiť prestali.
 
Bol to poplach pre družstvá, ktoré vpredu nemali svoje zastúpenie. Najprv ťahal Movistar, ale napokon sa rozhodol zareagovať nástupom v podobe Dayera Quintanu. Dotiahol sa do čela a vpredu už bolo deväť ľudí. Pelotón strácal tri kolá pred cieľom, teda 38 km na pásku, 23 sekúnd. Viedol ho Giant-Alpecin. Mladší brat víťaza Vuelty bol akousi rozbuškou, ktorá pochovala únik a začínalo sa zasa odznova.
 
Približne v týchto momentoch došlo v zjazde a neprehľadnej zákrute na okruhu k stretu sprievodnej policajnej motorky, ktorá išla pred cyklistami, s oproti idúcim autom, ktoré na tom mieste počas úplnej uzávierky nemalo čo robiť. Organizátori si to nepostrážili. Cyklisti si museli v posledných dvoch okruhoch dať veľký pozor na tento zúžený úsek plný úlomkov z nehody. Podľa prvých informácií bol motorkár, ktorý letel priamo na čelné sklo auta, vo vážnom stave prevezený do nemocnice sanitkou, ktorá bola súčasťou pretekov a ihneď pri ňom zastavila. V aute sedeli tri ženy, ktoré neutrpeli vážnejšie zranenia.
 
Policajné motorky čistia trať zhruba kilometer pred prejazdom prvých cyklistov a jazdia dve vedľa seba, čím symbolicky ukazujú, že uzavretá je celá vozovka v oboch smeroch. To sa stalo osudným vodičovi tej, ktorá šla v protismere a auto už nečakal, pretože pred nimi malo ísť policajné vozidlo, odjazdilo sa už šesť kôl a polícia mala mať zároveň pod kontrolou všetky odbočky.
 
 
tre valli varesine nehoda
Fotografia nehody (© varesenews.it)
 
 
12 800 metrov dlhý okruh mal vo svojom profile dve stúpania a pochopiteľne hlavne počas nich sa situácia najviac menila. V treťom kole od konca sa nič zásadné nestalo a do predposledného vchádzala stále obrovská skupina. Tam sa atakom o minútovú pozornosť prihlásil Romain Combaud z Delka Marseille. Inak sa tímy akoby zmierili s tým, že atakovať sa bude až v záverečnom kole a tempa sa ujalo BMC.
 
Prvými volavkami boli jazdci Delka a Bardiani, ale nohy si už pripravovali zvučnejšie mená na čele s Nibalim a Gilbertom. Tempo zvýšil ako prvý Fabio Aru a pelotón sa začal zmenšovať. Rozhodne nechcel útočiť sám za seba, ale Astana sa potrebovala zbaviť šprintérov, pretože sama žiadneho v zostave nemala a pripraviť ideálnu pozíciu Nibalimu.
 
Aurova práca v prvej polovici záverečného okruhu žiadne rukolapné výsledky nepriniesla. Síce sa to v kopci potrhalo, ale v zjazde a zákrutách postupne spájalo a menej odolní borci sa začali vracať do hry. Očakávali sa nástupy na záverečnom stúpaní s vrcholom kilometer pred páskou. Na útok zavelil Diego Ulissi, víťaz Czech Tour. Jazdca Lampre-Merida si ale dorazili viacerí ďalší borci a v hre ostávalo tridsať ľudí.
 
Následne to vyskúšal Gianluca Brambilla, dnes štartujúci v reprezentačnom drese, keďže Etixx tu nie je. Prenasledovateľov viedol Rigoberto Urán (Cannondale) tak, že sa od nich odtrhol, ale na vrchole kopca bol dostihnutý.
 
Rozhodovalo sa v špurte pätnásťčlennej skupiny, a to bola proti vrchárom výborná situácia pre Sonnyho Colbrelliho. Jazdec Bardiani suverénne zvíťazil. Druhý dorazil na pásku Diego Ulissi (Lampre-Merida), tretí Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli).
 
Colbrelli má za sebou perfektný mesiac. Vyhral etapu na Tour du Poitou Charentes, jednorazovky 1.1 Coppa Agostoni a Coppa Sabatini, no a bol tiež blízko k triumfu na etapáku Giro della Toscana. Zásluhou dnešného dňa by sa mal posunúť dokonca až na 13. miesto svetového rebríčka.
 
 
colbrelli 2016 na podiu poitou
Takto sa Colbrelli radoval na Tour Poitou-Charentes (© Courtesy Tour Poitou-Charentes)
 
 
Smutné ostali silné celky, ktoré tvorili preteky, ale nezbavili sa motivovaných domácich matadorov. Najmä Astana a BMC ostali s dlhým nosom. Philippe Gilbert skončil šiesty, Fabio Aru deviaty. Vincenzo Nibali napokon z čelnej skupiny vypadol.
 
 
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF 4:48:18 200
2. ULISSI Diego Lampre - Merida link ikonka 00:00 150
3. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 125
4. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 100
5. VISCONTI Giovanni Movistar Team link ikonka 00:00 85
6. GILBERT Philippe link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 70
7. KEUKELEIRE Jens ORICA - BikeExchange link ikonka 00:00 60
8. BRAMBILLA Gianluca Taliansko 00:00 50
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00 40
10. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečných kilometrov
 
 
tre valli varesine profil 1
profil nájazdu (© trevallivaresine.com)
 
tre valli varesine profil 2
profil okruhu v cieľovom meste - 9 kôl (© trevallivaresine.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop