Eneco oživilo spomienky na jarné klasiky, využili to Niki Terpstra a aj Peter Sagan

26.9.2016, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Špecifickú edíciu Eneco Tour uchmatol silný klasikársky tím Etixx - Quick-Step a Niki Terpstra. Smerodajným faktorom bol aj Peter Sagan, ktorý vyhral dve etapy a v konečnom zúčtovaní obsadil tretie miesto.
 
 
Záverečná etapa predčila všetky očakávania
 
Kvôli olympijským hrám bolo podujatie presunuté takmer na záver sezóny, čo mnohí cyklisti využili na to, aby tu absolvovali prípravu pred MS. Na štarte sa objavila silná skupina najlepších šprintérov, lenže tí neboli úspešní podľa svojich predstáv. V divokých dojazdoch sa ani raz nepresadili tie najväčšie hviezdy, teda s výnimkou Petra Sagana, ktorý klasickým šprintérom "ukradol" dve etapy.
 
Do programu bola pridaná tímová časovka, čo tiež pozmenilo dynamiku pretekov. Prítomnosť tejto disciplíny dokázali využiť skúsené zoskupenia ako BMC a Etixx - Quick-Step, ktorých borci aj s pomocou ITT okupovali predné priečky v poradí. Lenže obidve časovky nerozhodli o celkovom víťazovi, aj keď mali veľký vplyv na klasifikáciu, ale definitívne rozuzlenie priniesla až posledná etapa.
 
Záverečná bitka na Muur de Gerardsbergen už má svoju tradíciu na tomto podujatí, ale nikdy nedokázala rozbiť preteky tak, ako sme to videli v tomto ročníku. Dážď a mokré cesty urobili zo zvlneného profilu náročné bojisko a problémy lídra pretekov vytvorili na trati to pravé klasikárske zápolenie muža proti mužovi.
 
Po páde Rohana Dennisa sa celku BMC úplne rozbila koncepcia a stratili súdržnosť, čo perfektne využil Etixx - Quick-Step, ktorý má na podobné momenty vhodných pretekárov. Belgická zostava okamžite začala využívať svoju početnú prevahu, do útokov vyrazili Jungels a Terpstra, a práve holandský jazdec dokázal strhnúť vývoj záverečnej etapy na svoju stranu.
 
 
Etixx využil na konci početnú prevahu, BMC so zmiešanými pocitmi
    
Niki Terpstra sa presadil svojím typickým útokom z väčšej vzdialenosti, keď vo vedúcej skupine strhol na svoju stranu ostatných jazdcov, a presvedčil ich, že dokážu vydržať vpredu aj štyridsať kilometrov. Peter Sagan v skupine prenasledovateľov nemal také šťastie na spolubojovníkov. Holandský pretekár potom využil svoje bohaté skúsenosti z jarných klasík a nemilosrdne vyrazil za titulom. Okrem vynikajúceho výkonu v poslednej etape vyťažil aj z obidvoch časoviek a silného tímu, ktorý bol pripravený na konci urobiť všetko pre celkový triumf.
 
V tomto roku nemal veľmi úspešnú jarnú klasikársku kampaň, ale tento úspech na Enecu môže radiť k tomu najlepšiemu, čo v kariére dosiahol. "Som nesmierne hrdý a šťastný, že som dokázal úspešne zakončiť skvelý výkon celého tímu. Vedeli sme, že v poslednej etape môžeme hrať viacerými kartami, a to sme chceli na trati využiť. Keď začalo pršať, už sme mali naplánované naše útoky, bol to náš zámer. Videli sme, že na druhom prejazde cez Muur boli v problémoch BMC a Tinkoff, ktorým prekážal dážď. A my sme to využili. Už sme boli rozbehnutí, keď Dennis spadol. Muselo to byť pre neho nepríjemné, navyše sa to stalo vo veľmi zlom momente. V samom závere som sa sústredil len na to, aby som prišiel bezpečne do cieľa, mojím cieľom bol celkový titul. Je skvelé, že som získal titul na takom mýtickom mieste, ako je Muur."
 
Medzi hrdinov pretekov patril aj Oliver Naesen, ktorý bol takisto úspešný v poslednej etape. Aj belgickému cyklistovi pomohli dobré výkony v obidvoch časovkách, ale finálne predstavenie malo aj tak dôležitejší dopad na klasifikáciu. V náročných podmienkach zachytil ten správny atak a vo vedúcej skupine patril k tým najsilnejším jazdcom. A mohol myslieť aj na etapový triumf, ten mu však nedoprial Boasson Hagen.
 
 
eneco 2016 podium eqsf
Pódium ročníka 2016 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Nepochybne je to jeho najväčší úspech v etapových pretekoch, ale určite to nebolo dielom náhody, keďže nedávno vyhral Bretagne Classic v Plouay. Oliver Naesen tak ukazuje stúpajúcu výkonnostnú krivku v jednodňových pretekoch, uvidíme, aké podmienky na rozvoj dostane v novej sezóne v tíme Ag2r. "Teším sa z úspechu v klasifikácii, ale v poslednej etape som myslel aj na etapový triumf. Až do flamme rouge som si myslel, že som v našej skupinke najsilnejší. Neváhal som ani na chvíľu, keď sa začalo v závere útočiť. Dostal som sa do dobrej skupiny a neváhal som jazdiť na jej čele. Síce som prišiel o energiu, ktorá mi chýbala v záverečnom špurte, ale to je môj štýl pretekania. Možno som trošku veľkorysejší k súperom, ale zároveň je to spôsob, ako dokážem vyhrávať preteky."    
 
Dobre rozohrané preteky nedokázal dotiahnuť do úspešného konca tím BMC. Rohan Dennis mal pred záverečnou etapou pole positon na celkový triumf, ale po páde a drsnej naháňačke podujatie ani nedokončil. Americkej zostave sa muselo máliť štvrté miesto v poradí, ktoré získal Greg van Avermaet, ale na druhej strane sa im podarilo ukoristiť dva etapové triumfy.
 
Športový riaditeľ celku Fabio Baldato zhrnul finále pretekov nasledovne: "Najskôr sme nevedeli, že Rohan spadol, lebo to nebolo oznámené v rádiu. Na sekundu sme to videli v televízii, ale kolóna vozidiel bola rozdelená, preto sme nemohli rýchlo zasiahnuť. Potom sme mu dali nový bicykel a mal pri sebe aj kolegov, ale už nebolo možné, aby sa vrátil späť. Vpredu nám zostali dvaja jazdci, ale Grega na chvíľu zastavila menšia kolízia, a to bolo práve v tom momente, keď sa vytvoril rozhodujúci únik. Ak by Greg s nimi zostal, možno by sme vyhrali etapu, ale naše šance v klasifikácii už boli zničené. V poslednej etape sa všetko otočilo. Vyhrali sme dve etapy, dostali sme správny impulz pred majstrovskou TTT, ale mrzí nás, ako sme skončili v poradí po našich dobrých výkonoch."
 
 
Svetový šampión sa stal svetovou jednotkou       
 
Peter Sagan dodal pretekom poriadny šmrnc. Už dlho sa špekulovalo, ako by vyzerala jeho účasť na Enecu, ktoré poskytuje veľký počet klasikárskych etáp. Svetový šampión nenechal nikoho na pochybách, že podobné terény sú mu veľmi blízke, a už v hromadných špurtoch predviedol veľkú kvalitu. Jedno tretie miesto a dve víťazstvá ho ukázali vo výbornej šprintérskej forme. Obidva jeho triumfy pramenili nielen z nájdenia si výbornej pozície a rýchlosti, ale aj šikovnosti. A keď sa k tomu prirátalo ôsme miesto v ITT, prvú časť pretekov zvládol vynikajúco.
 
 
sagan 2016 kocky eneco tnkf
Peter Sagan na obľúbenom povrchu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
V rozlete ho však zabrzdila tímová časovka, po ktorej sa dostal do defenzívnej pozície z hľadiska celkového víťazstva. Na jeho škodu mala predposledná etapa až nečakane pokojný priebeh, no všetko sa to vynahradilo v samotnom finále celého podujatia, kde sa atakovalo až nadmieru. Ale tam už nemal potrebnú energiu, aby dokázal v podstate sám konkurovať rozbehnutému Etixxu, ktorému sa darilo rozbíjať štartové pole. Aj tak urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa umiestnil v poradí čo najvyššie. A nakoniec získal tretie miesto v GC, čo musí mať pre neho rovnaký cveng ako druhá priečka na Tirreno - Adriatico, kde bol úspešný na jar.
 
Bolo vidno, že po podujatí bol veľmi unavený, aj preto sa neurčito vyjadroval o blížiacich sa Majstrovstvách sveta v Katare. No určite nebol veľmi sklamaný, lebo sa opäť bavil cyklistikou, vyhral dve etapy (najmä jeho víťazný marš v tretej etape stál za to) a stal sa svetovou jednotkou. "Prečo by som mal byť smutný? Vyhral som všetko, čo som mohol vyhrať, v poslednej etape sa pre mňa nič nezmenilo. Vybojoval som množstvo bodov do rebríčka World Tour a získal som tu viac ako ktokoľvek iný." Perfektná jazda Petra Sagana naprieč celou sezónou tak stále pokračuje. 
 
   
Konečné poradie Eneco Tour 2016
1. TERPSTRA Niki Etixx - Quick-Step link ikonka 22:43:26 400
2. NAESEN Oliver IAM Cycling link ikonka 00:31 320
3. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 01:00 260
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:02 220
5. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:03 180
6. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:11 140
7. ŠTYBAR Zdeněk Etixx - Quick-Step link ikonka 01:15 120
8. IZAGIRRE Ion Movistar Team link ikonka 01:19 100
9. DUMOULIN Tom link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 01:22 80
10. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step link ikonka 01:31 68
11. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 01:36 56
12. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:44 48
13. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 01:49 40
14. PHINNEY Taylor BMC Racing Team link ikonka 01:53 32
15. MARTIN Tony link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 02:01 28
16. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 02:12 24
17. GRUZDEV Dmitrij Astana Pro Team link ikonka 02:17 24
18. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:25 24
19. HOLLENSTEIN Reto IAM Cycling link ikonka 02:32 24
20. DÉMARE Arnaud FDJ link ikonka 02:39 24
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop