Lombardia ponúka bezkonkurenčný profil, záujemcov je dostatok

28.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Jediný jesenný monument patrí k najťažším klasikám v ročníku, na kopcovitom profile sa môžu presadiť len silní vrchári, ktorí si udržali dobrú formu aj v závere sezóny. Aj keď bude na trati chýbať obhajca prvenstva Vincenzo Nibali, štartová listina tradične obsahuje kvalitných cyklistov.
 
Okolo Lombardie je jednou z mála jednorazoviek, ktoré sedia útočným vrchárom. Hornatý región na severe Talianska poskytuje pre nich skvelú možnosť, ako získať cenný klasikársky titul. A keď sa k tomu pridajú bohatá história a jedinečná pozícia v kalendári, toto podujatie motivuje mnohých jazdcov, aby zostali v pretekárskej pohotovosti aj na konci ročníka.
 
 
Ideálny profil pre vrchárov
 
Trasa nemá svoju stabilnú podobu. Každý rok prídu organizátori s niečím novým, ale vždy sa snažia navrhnúť ťažký profil, ktorý je pre fanúšikov atraktívny a pre cyklistov veľkou výzvou. Oproti minulému roku si tradičné mestá Como a Bergamo vymenili pozície, štartovať sa bude v známej turistickej destinácii Como, ktorá je úzko spätá s Il Lombardia.
 
Úvodná časť podujatia je jednouchá, ale bude sprevádzaná nervozitou pri tvorbe vedúcej skupiny. Prvá lezecká prekážka príde po šesťdesiatich kilometroch, a nebude to nič iné ako legendárne stúpanie týchto pretekov, Madonna del Ghisallo (8,6 km; 6,2 %). Povestný výstup ku kaplnke už nemá takú významnú pozíciu ako v minulosti, ale bez tohto kopca sa nedá predstaviť klasika padajúceho lístia. Už na jeho sklonoch si pretekári vyskúšajú prevýšenie okolo desiatich percent. Ďalšie stúpanie sa nachádza o tridsať kilometrov neskôr, ale Colle Brianza bude len slabým odvarom toho, čo príde neskôr.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrezentácia pretekov
 
 
Po polovici pretekov odštartuje tá správna cyklistika na Valico di Valcava (11,6 km; 8 %; max. 17 %). Toto dlhé a ťažké stúpanie môže na otvorených a veterných cestách vypojiť z hry vyčerpaných jazdcov, pretože tesne pred vrcholom obsahuje 3-kilometrovú pasáž s priemerným sklonom 11,6 percent. Potom zostáva do cieľa ešte sto kilometrov, ale už tu očakávame silnú jazdu od niektorých celkov, ktoré budú chcieť dostať pod tlak svojich súperov. A od tohto momentu nebudú mať pretekári priestor na odpočinok, pretože bude nasledovať skupina štyroch výstupov.
 
Túto intenzívnu pasáž odštartuje nenápadný kopec Berbenno (5,5 km; 5,3 %), po ktorom budú pripravené dve oveľa nepríjemnejšie stúpania. Sant’Antonio Abbandonato (6,5 km; 8,9 %; max. 15 %) obsahuje v strede dlhý úsek, kde nesklesne prevýšenie pod desať percent. Po krátkom zjazde sa cyklisti dostanú na kopec Miragolo San Salvatore (8,7 km; 7 %; max. 11 %), ktorý síce nemá prudké sklony, ale pretekárov unaví svojou pravidelnosťou. A kopcovitú sériu zakončí Selvino (6,9 km; 5,9 %), čo nie je veľmi odstrašujúca prekážka, ale po predchádzajúcich kilometroch v kopcoch bude mať svoju vážnosť.
 
Potom do cieľa stále zostáva necelých tridsať kilometrov. Po pomerne dlhom zjazde a rovinatom úseku sa borci dostanú do Bergama, kde je pripravená ešte jedna malá výzva. 3500 metrov pred cieľom stojí kilometrové stúpanie s priemerom osem percent, ktoré je ťažšie v druhej časti, kde sa nachádza aj krátky úsek na pavé a maximálny sklon 12 %. Posledné kilometre prebehnú v zjazde, úplne plochých je iba záverečných päťsto metrov.
 
Od polovice pretekov čaká na jazdcov poriadna fuška. Od kopca Valico di Valcava bude prebiehať prirodzená selekcia smerom dozadu, na za nasledujúcich stúpaniach sa vpredu neudrží príliš veľa cyklistov. Najťažšími prekážkami budú Sant’Antonio AbbandonatoMiragolo San Salvatore. Tie však striehnu 58, resp. 40 kilometrov pred cieľom, čo je asi príliš ďaleko, aby práve tu vznikol rozhodujúci nástup, no určite výrazne okrešú hlavnú skupinu.
   
Skôr je pravdepodobné, že postupne sa vyprofiluje partia najsilnejších jazdcov, kde si budú favoriti nastupovať, a z toho môže vzniknúť na čele malá skupinka pretekárov, ktorá ujde svojím konkurentom. Vzhľadom na veľmi náročný profil to môžu byť zo strany favoritov opatrné preteky. Toto môžu využiť niektorí odvážni borci, ktorí sa nebudú báť riskovať, alebo sa rozhodne len v samotnom závere, kde sa presadí agresívny vrchár s dobrým finišom.
 
 
lombardia 2016 profil
profil pretekov (© ilombardia.it)
 
 
Široký okruh favoritov, ale presadia sa len niektorí
 
Nedávne talianske jednorazovky pekne odhalili formu kandidátov na víťazstvo. Veľmi motivovaná bude Astana, ktorá priváža silnú zostavu. Miguel López ovládol klasiku Miláno - Turín, takže jeho výkonnosť musí byť na dobrej úrovni. Hlavným ťahúňom bude Fabio Aru, ktorý veľmi túži uspieť na tomto podujatí. Sprevádzať ho budú kvalitní pomocníci do kopcov, takže od Astany sa očakáva hlavná iniciatíva na trati, aby mal Aru v závere čo najlepšiu pozíciu pre víťazstvo.
 
V týchto dňoch sa  v dobrom svetle ukazuje aj Cannondale - Drapac. Všetko to spôsobila sebadôvera Ribogerta Urána, ktorý sa rozjadil k výborným výkonom. Kolumbijský jazdec sa môže spoliehať na svoje skúsenosti a veľmi dobrý finiš, takže v závere sa nebude obávať ani príchodu do cieľa v malej skupine. 
 
Podobné ťažké profily obľubuje Romain Bardet. Francúzsky cyklista je dostatočne silný vrchár a agresívny jazdec, aby sa dokázal presadiť na tomto monumente, veď sa mu zvykne dariť aj na LBL. Uvidíme, ako to bude s jeho tímovou podporou, ale Bardet nepotrebuje držať za ruku až do samého finále, kde sa nebojí atakovať aj z väčšej vzdialenosti.
 
Po víťazstve na Giro dell'Emilia si zdvihol sebavedomie Esteban Cháves. Kolumbijský jazdec ukázal, že aj v závere sezóny má stále veľmi dobrú výkonnosť. Asi by mu viac vyhovovalo, ak by boli najťažšie kopce bližšie k cieľu, aby mohol predviesť svoju akceleráciu. Ale môže sa presadiť aj v takýchto eliminačných pretekoch, kde by sa mal udržať na čele až do samého finále, a potom ukázať svoju rýchlosť. Na trati sa bude najviac spoliehať na Simona Yatesa, ktorý by mal byť jeho najvernejším spoločníkom.
 
Na podujatí nesmie chýbať Daniel Martin, ktorý si užíva takéto náročné jednorazovky. Írsky jazdec už triumfoval na tomto podujatí v roku 2014, ale to bola jedna z najľahších edícii v Lombardii v poslednom období. Teraz má šancu ukázať sa na tvrdom profile, kde môže predviesť svoje vrchárske kvality a klasikársky cit, ktorý je podporený výborným finišom. V Etixx - Quick-Step sa pokúsia zaujať aj Alaphilippe alebo Brambilla.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNibaliho atak a triumf z minulého roka
        
 
Movistar tu síce nebude zastupovať Alejandro Valverde, ale španielska zostava sa môže spoľahnúť na Daniela Morena, ktorý v závere ročníka jazdí vo veľmi dobrej forme. Na ME vybojoval bronzovú medailu a nestratil sa ani na predchádzajúcich talianskych klasikách. Navyše, v minulej sezóne vybojoval na tomto podujatí druhé miesto, takže sa dokáže výborne pripraviť na náročné preteky aj na konci sezóny.  
 
Celok Lampre-Merida vsadí na osvedčenú dvojicu Rui Costa a Diego Ulissi. Obidvaja majú správne klasikárske gény a na trati bude pre nich kľúčové, aby sa po najťažších kopcoch udržali na čele pretekov. Ak tam zostanú až na stúpanie Selvino, ich šance na dobrý výsledok výrazne porastú, pretože záverečná pasáž je presne podľa ich gusta.   
 
V dobrej zostave sa predstaví na podujatí tím Sky. Pozornosť bude smerovať na tohtoročného víťaza Liége - Bastogne - Liége Wouta Poelsa. Holandský pretekár síce nedávno vyhral etapu na Okolo Británie, ale vôbec sa tam nepresadil v GC, a lepší výsledok chcel dosiahnuť aj na ME. Uvidíme teda, v akej forme sa predstaví v Lombardii. Svoju šancu tak môžu dostať Leo König alebo Nicolas Roche.
 
Tinkoff tu bude zastupovať Alberto Contador, ale španielsky pretekár nebol nikdy úspešný na podobných jednorazovkách. A okrem toho by bolo prekvapujúce, ak by sa po Vuelte dal natoľko dokopy, aby atakoval vysoké priečky, ale sám tvrdí, že chce obstáť čo najlepšie. Na štarte sa objaví aj Roman Kreuziger, ktorý sa typologicky hodí viac na tento terén, budeme zvedaví, ako si na konci ročníka poradí s náročným profilom.          
 
Na pretekoch uvidíme aj Joaquima Rodrígueza, ktorý je dvojnásobným víťazom Il Lombardia. Jazdec tímu Kaťuša však nejazdil od olympijských hier, a ani to už neplánoval, preto je jeho výkonnosť veľkým otáznikom. Medzi favoritov sa radí aj dvojica tímu Lotto - Jumbo Robert Gesink a Wilco Kelderman, v Treku sa budú opierať o Bauke Mollemu, na svoju príležitosť bude čakať Warren Barguil.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop