Na MS v TTT pokračuje rivalita medzi BMC a Etixxom, dopredu sa tlačí Movistar

8.10.2016, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Program majstrovstiev sveta už piatykrát odštartuje tímová časovka. Počas tohto krátkeho obdobia zaujímavá disciplína získala svoju prestíž, ale v tomto roku ju ovplyvnili nezrovnalosti medzi UCI a profesionálnymi celkami. Prvý raz sa bude konať bez Slovákov.
 
 
Rovinatý a rýchly profil pre špecialistov
 
Konflikt medzi Medzinárodnou cyklistickou federáciou a najlepšími svetovými tímami spôsobil, že na štarte sa objaví len desať zoskupení s licenciou World Tour, čo ovplyvní priebeh TTT. V tejto disciplíne sa nepredstavia ani také celky ako Tinkoff či Trek - Segafredo, ktoré neboli spokojné najmä s finančnou kompenzáciou za svoju účasť v tejto súťaži.
 
Ostatné zoskupenia si zmerajú sily na 40-kilometrovej trase, ktorá je úplne plochá, má rýchle úseky, ale aj niekoľko spomaľujúcich zákrut, ale aj tak je to veľmi rýchly profil. Štartovať sa bude pri multifunkčnej hale Lusail Sport Arena, pretekári potom obídu aj strelecký štadión, a v tomto športovom komplexe čaká na tímy technická pasáž, kde sa nachádza až 14 zákrut.
 
Po nepríjemnom začiatku sa jednotlivé formácie dostanú na púšť a dlhočizný priamočiary úsek, kde môžu predviesť svoju maximálnu rýchlosť, ale musia si dať pozor na vietor, ktorý môže zafúkať v blízkosti pobrežia. Táto pasáž ich zavedie na umelý ostrov Perla Kataru, kde sa bude rozhodovať o medailách. Na konci TTT je pripravených niekoľko technických úsekov a pri stupňujúcej sa únave tu môže rozhodovať aj malinká chybička. Dôležitým faktorom bude aj veľké teplo a samotné zloženie tímov, v ktorých bude pretekať iba šesť cyklistov.
 
 
etixx 2016 ttt eneco eqsf
Etixx na Enecu Tour (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Tradičná rivalita medzi BMC Racing a Etixx - Quick-Step 
 
Aj keď sa v tejto disciplíne nepredstaví kompletný balík profesionálnych celkov, nebudeme ukrátení o tímy, ktoré v TTT patria medzi tie najlepšie. V uplynulých dvoch ročníkoch vybojoval zlaté medaily tím BMC a americká zostava má ambíciu, aby svoju víťaznú sériu ešte natiahla. Na štarte sa predstaví v takmer identickej zostave ako pred rokom v Richmonde, len Silvana Dilliera vystrieda Joey Rosskopf.
 
BMC sa teda môže spoliehať na skúsenú partiu. Všetko sú to vynikajúci časovkári, ktorých má potiahnuť najmä Rohan Dennis, ktorý sa v závere sezóny dostal do vynikajúcej formy. V generálke na MS sa im podarilo vyhrať TTT na Enecu, preto budú veľmi odhodlaní a sebavedomí, aby zavŕšili víťazný hetrik.
 
Ich zdatným súperom bude Etixx - Quick-Step, ktorý bol v tejto disciplíne úspešný v rokoch 2012 a 2013. Belgický tím sa dokáže na majstrovskú časovku vždy výborne pripraviť, túto skutočnosť potvrdzuje fakt, že v spomínanej TTT na Enecu ako jediný dokázal konkurovať BMC. Etixx - Quick-Step na MS v tejto disciplíne od roku 2012 vždy vybojoval medailu a zakaždým boli pri tom Tony Martin a Niki Terpstra. Kľúčovým jazdcom bude bez debaty nemecký jazdec a veľmi dôležitá bude aj prítomnosť skúsených borcov Terpstru a Lampaerta, ale veľmi bude záležať od výkonu Boba Jungelsa, ktorý posilnil túto zostavu v roku 2016 a ktorý môže byť jazýčkom na váhach.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej TTT v Richmonde 
 
 
V minulom roku sa prvýkrát objavil na stupni víťazov Movistar a španielska zostava bude chcieť v tomto trende pokračovať. Veľmi dobre sa prezentovali v TTT na Vuelte, kde im uniklo víťazstvo len o pár stotín. Movistar patrí v poslednom čase v tímových časovkách medzi najlepšie celky a pri tom sa opiera o vyváženú zostavu. Tentoraz by mal v nej vyčnievať Jonathan Castroviejo, ktorý je európskym šampiónom v ITT, ale aj Dowsett, Erviti či Sütterlin majú svoju kvalitu, aby popreháňali BMC či Etixx.
 
Na medailové pozície bude chcieť zaútočiť tím Lotto-Jumbo, ktorý sa skladá zo zaujímavých pretekárov, ktorí by radi uchmatli jeden z najcennejších kovov. V závere ročníka má potrebnú výkonnosť časovkársky špecialista Jon van Emden, ktorého budú dopĺňať Campenaerts, ktorý má z ME striebornú medailu, Roglič, ktorý vyhral ťažkú časovku na Gire, a Kelderman, ktorý má takisto silný motor.
 
V tímovej časovke je silný aj tím Sky, ktorý to ukázal na Vuelte, kde vyhral jej 28-kilometrovú verziu. Britská zostava má dostatok skúsených jazdcov, aby namiešala ten správny mix, aby pre ňu vybojoval druhú medailu v TTT v novodobej histórii. Medzi hlavných kandidátov na víťazstvo už nepatrí Orica - BikeExchange, ktorá sa predtým dostala na pódium trikrát, pretože v ostatnom období už nediktuje podmienky v tejto disciplíne, ale partiu okolo bývalých dráharov nemôže nikto podceniť.
 
Tím Giant - Alpecin sa bude spoliehať na Toma Dumoulina, uvidíme, ako sa prejavia ďalší borci, či dokážu vystrašiť favorizovanejšie zostavy. Na MS môže prekvapiť Astana, ktorá dokáže v TT podať kvalitné výkony, ale kazašský celok by asi potreboval náročnejší profil.
 
 
giant 2016 ttt dumoulin tgaf
Tom Dumoulin a jeho zostava (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop