Výlet do púšte vyvoláva otázniky aj u mužov, Sagan je pripravený na všetky možnosti

15.10.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vrcholom každého svetového šampionátu sú preteky mužov Elite. V špecifických katarských podmienkach sa proti sebe postaví silné štartové pole, v ktorom sa budú miešať rôzne taktiky, ako sa dostať k medaile. Jedným z najdôležitejších stratégov bude Peter Sagan.

Ťažisko majstrovského týždňa sa odohráva v meste Dauha. Hlavné mesto Kataru však neposkytuje náležité podmienky pre súťaž v hlavnej mužskej kategórii, preto elitných cyklistov čaká nevyspytateľné dobrodružstvo v púšti. A práve táto skutočnosť krotí prílišné nadšenie špičkových šprintérov. Po piatich rokoch síce dostali k dispozícii úplne rovinatý profil, ale nemusia mať záruku, že sa bude rozhodovať v klasickom hromadnom špurte.
 
 
Púštna vsuvka mení dynamiku pretekov

Začínať sa bude v Dauhe, ale nie na ostrove Perla Kataru, kde v závere celé preteky vyvrcholia. Po niekoľkých kilometroch v neutrálnej zóne a ostrom štarte v mestskej časti pretekári vykročia na dlhú, takmer 150-kilometrovú cestu po púšti. Nebude to zložitý tranzit. Pelotón sa vydá smerom na sever popri pobreží Perzského zálivu a po otočke sa jednoducho vráti späť do Dauhy. Na trati nebude žiadna kopcovitá prekážka.

Lenže práve táto pasáž bude poznačená veľkou nervozitou. Na púšti a najmä v blízkosti pobrežia môže fúkať silný vietor, ktorý dokáže roztrhnúť pelotón. Spoločne s vysokými teplotami tu striehnu na cyklistov veľmi náročné podmienky, a keďže jazdci strávia v tejto lokalite väčšinu času majstrovských pretekov, spotrebujú v púšti veľkú časť energie. Preto to bude dôležitý úsek, ktorý môže ovplyvniť ich aktuálnu výkonnosť v samotnom závere.

Po vrátení sa z púštnej exkurzie sa balík dostane na okruh na umelom ostrove, kde sa rozhodovali cestné preteky všetkých kategórii. Na mužov čaká sedem kôl s celkovou dĺžkou 105 kilometrov. Je to dostatočný úsek, aby sa pelotón sformoval a pohodlne sa pripravil na hromadný dojazd. Ale ako sa mu to podarí, bude závisieť od toho, v akom stave príde balík na záverečné okruhy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov atak a víťazstvo v Richmonde
 

Trasa na nich vyzerá byť zložitá, ale nie sú tam prudké zákruty a príliš technické momenty, cez viaceré zatáčky sa dá na širokých cestách prechádzať plynule. Posledná ostrejšia zákruta sa nachádza necelé štyri kilometre pred cieľom, potom je stále dostatok času, aby sa zoskupenia či šprintéri sformovali alebo pripravili na rozhodujúci šprint. Aj vo finálnych kolách môže zafúkať vietor, ale nemal by mať dramatický vplyv na priebeh podujatia.

Kľúčom pre úspech na šampionáte bude púšť. Viaceré celky sa budú snažiť rozkúskovať pelotón pred návratom do Dauhy, avizovali to minimálne Belgičania s Holanďanmi. Vietor v týchto končinách býva dostatočne silný, ale je otázne, aká bude jeho intenzita práve počas majstrovských pretekov a či po príchode na záverečné okruhy bude selekcia natoľko výrazná, aby rozkol vydržal až do cieľa. Vyše sto kilometrov v zastavanom území je komfortná vzdialenosť, aby sa balík pospájal a situácia sa stabilizovala.

Kľúčové bude, v akom rozpoložení dorazí hlavný balík na druhú časť pretekov. Ak predtým v púšti neprebehne veľká selekcia, pelotón sa môže spojiť už po jednom kole. Ale ak sa vpredu objaví silná a početná skupina s favoritmi, môžeme uvidieť dlhotrvajúcu a strhujúcu naháňačku. V každom prípade to bude pre každého pretekára vyčerpávajúca, intenzívna a stresujúca previerka, a nech sa už bude finišovať akýmkoľvek spôsobom, úspešný môže byť len pretekár, ktorý bude maximálne fyzicky pripravený.
 
 
katarska sceneria
aj takto vyzerá scenéria Kataru
 
 
V Dauhe jedinečná šanca pre klasických šprintérov 
 
V očakávaní hromadného špurtu prichádza do Kataru silná skupina šprintérov. Markovi Cavendishovi sa musia vynárať spomienky na rok 2011, keď v Kodani získal titul majstra sveta a britská zostava všetko podriadila tomuto cieľu. Aj tentoraz bude mať okolo seba kvalitný a početný tím. Na predchádzajúci úspech si pamätajú Thomas, Cummings a Stannard a nepochybujeme o tom, že sa budú znovu snažiť kontrolovať preteky, aby Cavendish dostal šancu ukázať sa v záverečnom špurte.
 
Britský šprintér musí mať dôvod na sebavedomie, pretože na Tour de France sa prezentoval vo vynikajúcej forme a vyhral štyri etapy. Tento impulz, že stále dokáže vyhrávať na najvyššej úrovni, potreboval, a preto prichádza do Kataru odhodlaný získať druhý svetový titul. Jeho bezprostrednú prípravu narušili menšie zdravotné problémy, kvôli ktorým niekoľko dní netrénoval, ale ako skúsený jazdec si s takýmito komplikáciami dokáže poradiť.      
 
Veľkú šancu, ktorá sa už nemusí v ich kariére opakovať, cítia nemeckí cyklisti. Designovaným lídrom tímu je André Greipel, ale na takomto majstrovskom profile nemôže chýbať ani Marcel Kittel, ktorý dostane v pretekoch voľnú ruku. Obidvaja patria medzi najrýchlejších jazdcov na svete a veľmi sa im darilo v prvej časti sezóny, najmä na Gire, ale potom sa akoby zasekli a vo veľkej miere im víťazstvá nepribúdali.
 
Vedúcu pozíciu nakoniec získal André Greipel, ktorý sa lepšie pohybuje v náročných, klasikárskych pretekoch. Ale Marcel Kittel predviedol skvelý výkon v TTT, kde finišoval vo vedúcej štvorici, takže jazdec tímu Etixx - Quick-Step musí byť vo výbornej forme. Uvidíme, ako sa pre nich vyvinie situácia na trati, keďže majú pri sebe len štyroch kolegov. Tí musia postrážiť hromadný dojazd balíka a v závere jednému z nich pomôcť rozbehnúť špurt. Lenže na ich strane budú stáť John Degenkolb a v super-forme jazdiaci Tony Martin, čo bude výrazná podpora. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaCavendishov majstrovský triumf v roku 2011
 
 
V zaujímavej konštelácii prichádza na šampionát francúzska zostava. Krajina galského kohúta vybojovala maximálny počet miesteniek, ale zostavu rozdelila pre dvoch lídrov, ktorí budú mať pri sebe po troch členoch zo svojho lead-outu. Sme zvedaví, kto z nich bude v prípade potreby jazdiť v závere na čele balíka, ktorý líder tam pošle svojich jazdcov a či sa Bouhanni alebo Démare dokážu v núdzi obetovať jeden pre druhého, alebo budú jazdiť len na svoje tričko. 
 
Rýchlejší z nich je Nacer Bouhanni, ktorý sa nedávno naladil na víťaznú vlnu na Tour de Vendée. Jazdec tímu Cofidis sa nebojí dlhých a náročných pretekov a na ich konci vie predviesť perfektný šprint. Dokázal to aj na Miláno - San Remo, kde ho len technické problémy obrali o veľkú šancu vybojovať šprintérsky monument.
 
Na tomto podujatí však zažiaril Arnaud Démare, ktorý podobný úspech veľmi potreboval. 25-ročný jazdec potom v priebehu ročníka doplácal na nevyrovnané výkony, ale tesne pred MS sa dostal do výbornej formy, keď ovládol klasiku Binche - Chimay - Binche a na Paríž - Tours obsadil druhé miesto. Démarovi by vyhovovalo, ak by mali majstrovské preteky selektívny priebeh, pre rýchleho cyklistu s klasikárskymi vlohami by to bol parádny scenár.  
 
Pozornosť bude smerovať aj na Fernanda Gaviriu. Kolumbijský pretekár v prvom kompletnom ročníku medzi profesionálmi niekoľkokrát dokázal, že je obrovským talentom. Vyhral etapu na Tirreno - Adriatico a Okolo Poľska, presadil sa na jednorazovkách Primus Classic a Paríž - Tours. A najmä úspech v Tours ukázal, že momentálne jazdí vo výbornej forme a perfektný šprint dokáže predviesť aj na konci dlhých pretekov. Uvidíme, ako si poradí s podmienkami v púšti, no bude mať pri sebe dostatok spolujazdcov, vrátane skúseného Rigoberta Urána, ktorí mu budú bezvýhradne pomáhať.    
 
 
Gaviria 2016 tirreno eqsf
Fernando Gaviria chce získať titul aj na ceste (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
V početnej zostave sa predstaví aj austrálska reprezentácia, ktorej cieľom bude, aby sa do záverečného špurtu dostal Michael Matthews, prípadne Caleb Ewan. Matthews nemá najväčšie šance v klasickom hromadnom dojazde, na druhej strane Ewan je dostatočne drzý a rýchly, aby ho dokázal nahradiť. Pre obidvoch bude veľmi dôležité, ako prežijú výlet po púšti a v akom stave dorazia na záverečné okruhy.   
 
 
Ich zámerom bude aktívna cyklistika
 
Veľké ambície musí mať na šampionáte nórska zostava. S deviatimi pretekármi a s takými kvalitnými koncovými hráčmi ako Alexander Kristoff a Boasson Hagen sa môžu na tejto trati dostať na vysoké priečky. V púšti nemusia nevyhnutne útočiť, pretože Kristoff je veľmi silný aj v klasickom špurte na konci náročných pretekov, ale ak sa im naskytne príležitosť, možno zavelia do útoku. Práve ich prístup k pretekom môže byť jazýčkom na váhach, či to budú náročné preteky, alebo rovinatá klasika. Ale pre Kristoffa bude predsa len výhodnejšie, ak pred cieľovou páskou bude mať pri sebe menší počet unavených súperov.
 
Vo veterných podmienkach vedia výborne jazdiť holandskí pretekári, čo môže byť výhoda pre šprintérov Dylana Groenewegena a Danny van Poppela. Groenewegen má za sebou veľmi dobrú sezónu, podarilo sa mu vyhrať niekoľko jednorazoviek a etapu na Enecu a Okolo Británie. Dravý, 23-ročný jazdec, môže v Katare využiť selektívne preteky a chaotický špurt. Spoločnosť mu bude robiť rovnako starý Danny van Poppel, takže v hromadnom dojazde môžu tvoriť zaujímavú dvojičku.
 
Uvidíme, ako sa bude na trati a najmä v púšti správať Niki Terpstra, ktorý tunajšie podmienky dokonale pozná, veď je dvojnásobným víťazom Okolo Kataru. Možno práve on bude spúšťacím mechanizmom na rozbitie pelotónu a ohrozenie spoločného dojazdu balíka.     
 
Ťažké preteky si želá talianska zostava. Pre záverečný špurt bude mať k dispozícii Eliu Vivianiho a Giacoma Nizzola. Partia okolo trénera Davide Cassaniho si uvedomuje, že cesta za úspechom vedie cez špurt okresaného balíka, kde majú väčšie šance ich spomínaní šprintéri. Viviani bol nedávno chorý a nemohol sa zúčastniť na Enecu, jeho forma nemusí byť stopercentná. Naopak, Nizzolo v poslednom čase vyhral Coppa Bernocchi a Giro del Piemonte, preto sa na štarte predstaví s veľkými očakávaniami.
 
 
viviani 2015 vitazstvo britania SweetSpot
Elia Viviani bude chcieť zaskočiť favorizovanejších súperov (© SweetSpot)
 
 
Celá talianska zostava pozostáva z kvalitných jazdcov, ktorí sa vedia pohybovať vo vetre a majú bohaté skúsenosti z jednorazoviek. Preto budú chcieť prispôsobiť preteky na svoj obraz a urobiť ich takými ťažkými, aby dostali do problémov klasických šprintérov.       
 
Rozdelenie pelotónu a ataky budú hlavným cieľom belgického celku. Tom Boonen a Greg van Avermaet sa môžu v závere presadiť len v menšej skupine, alebo po nečakanom ataku, preto bude ich prvoradým zámerom, aby prekazili spoločný dojazd pelotónu. Ak bude v púšti fúkať silný vietor, môže sa im podariť rozdeliť balík, ale otázkou zostáva, ako dlho vydrží potrhaný pelotón na záverečných okruhoch.
 
V každom prípade tu majú silnú zostavu. Boonen má bohaté skúsenosti s jazdou v Katare, ak by sa preteky zvrtli na náročnú klasikársku bitku, bude mať šancu na pekný výsledok. Vynikajúci ročník bude chcieť zakončiť ďalším veľkým úspechom Greg van Avermaet, pre olympijského víťaza vedie cesta za medailou cez aktívnu cyklistiku. V prípade hromadného dojazdu môže predviesť dobrý šprint Jens Debusschere, ktorý predvádzal slušné výkony v jarných klasikách, veď vyhral Dwars door Vlaanderen. Belgické farby budú mať silné zastúpenie na každom poste, preto urobia všetko preto, aby naplnili svoje vysoké ambície.
 
 
Bolo Eneco Saganovými poslednými pretekmi v dúhovom drese?
 
Peter Sagan bude v Dauhe čeliť jednej z najväčších výziev svojej kariéry. Obhájiť titul majstra sveta je unikátna záležitosť, naposledy to dokázal v sezóne 2007 Paolo Bettini. Slovenský pretekár nie je pod žiadnym tlakom, a tobôž výsledkovým, veď v prebiehajúcom ročníku si perfektne uctil a užil dúhový dres, ale možnosť nosiť ho aj v ďalšom období musí byť pre neho veľmi vábivá. Preto je nepochybné, že na trati urobí maximum, aby sa tak stalo.
 
 
sagan albasini 2016 boj suisse tnkf
Peter Sagan tento rok víťazil aj v špurtoch (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Rovinatý profil s púštnym dobrodružstvom bude pre neho zaujímavou výzvou. V prípade, že sa bude na konci rozhodovať v klasickom hromadnom špurte, v balíku sa nachádza niekoľko cyklistov, ktorí sú rýchlejší ako on. Lenže na konci ťažkých a dlhých pretekov vyzerá špurt úplne inak. Nebude to natoľko kontrolovaná záležitosť a elitní šprintéri nebudú mať pri sebe absolútnu podporu v záverečných úsekoch, na akú sú naučení v etapových pretekoch. A práve nesúrodý šprint je veľkou devízou Petra Sagana, kde môžu vyniknúť jeho individuálne schopnosti. Presne tak, ako sa mu to podarilo v silnej konkurencii na Eneco Tour, keď si dvakrát poradil s rýchlejšími pretekármi.
 
Samozrejme, aj jemu bude vyhovovať, ak bude mať proti sebe pred cieľovou páskou čo najmenej súperov do šprintu. Ako elitný klasikár bude v púšti pripravený na každú alternatívu, no určite tam nemieni zbytočne mrhať energiou. Ale čím selektívnejšie preteky vytvoria najsilnejšie tímy, tým lepšie pre neho.
    
Aj tentoraz bude mať po svojom boku len dvojicu pomocníkov, ale jeho brat Juraj a Michael Kolář do bodky splnia jeho potreby. Pre slovenskú trojicu bude veľmi dôležitý úsek v púšti, aby sa tadiaľ Peter Sagan dostal bez najmenších problémov. S prípadným vetrom môžu získať preteky zaujímavý spád, ale len priamo na trati sa bude dať urobiť správne rozhodnutie. A to už Sagan dokázal mnohokrát. V slovenských farbách na posledných dvoch podujatiach sa schovával až do samého záveru, ale potom jeho finiš v Richmonde a Plumelci stál za to. Nepochybujeme, že aj tentoraz dokáže predviesť špičkové predstavenie nielen po výkonnostnej, ale aj taktickej stránke.             
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop