TDU: V druhej etape rozdrvil konkurenciu Richie Porte a pohodlne velí klasifikácii

18.1.2017, 03:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 18.1. zvlnena etapa ciel rovina Stirling > Paracombe 149 km Porte
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 2
profil etapy (© tourdownunder.com.au)
 
 
Druhý deň čakali na cyklistov vľúdnejšie podmienky, v cieľovom meste Paracombe mala teplota len zľahka prekročiť dvadsať stupňov. V závere bola pripravená prvá kľúčová bitka o GC, ktorá sa odohrala na krátkom, ale prudkom kopci Torrens Hill Road.

Svoju výkonnosť tak mohli predviesť takí borci ako Porte či Henao, ktorí patrili medzi najväčších favoritov. Boli sme zvedaví aj na minuloročných hrdinov tohto podujatia WoodsaMcCarthyho a v takomto dojazde sa dokážu presadiť Cháves, Ulissi, ale aj český jazdec Petr Vakoč alebo skúsený Gerrans.

Etapa odštartovala piatimi okruhmi v meste Stirling, ktoré neboli jednoduchou záležitosťou. Najskôr sa do úniku dostali Ondřej Cink (Bahrain-Merida) and Cam Meyer (UniSA-Australia), ale hladný pelotón ich dobehol pred prvou šprintérskou prémiou. Maximum bodov tu získal Ben Swift (Abu Dhabí), dve bonusové sekundy ukoristil McCarthy (Bora-Hansgrohe) a presadil sa aj De Bie (Lotto-Soudal).
 
Potom vyrazil do samostatného útoku Jasha Sütterlin (Movistar), ktorý si vybudoval aj päťminútový náskok, ale Orica mala všetko pod kontrolou. Na druhej rýchlostnej prémii zobral nemecký jazdec prvé miesto a ďalšie priečky obsadili Michael Kolář a jeho kolega Rudiger Delig a zabránili, aby si v tomto smere polepšili súperi Jay McCarthyho.
 
Jasha Sütterlin sa vrátil do pelotónu približne 35 km pred cieľom, to už v balíku diktoval tempo tím Sky, ku ktorému sa pridal aj BMC, ktoré vytvárali pozíciu pre svojich lídrov. Vpredu zostávali aj zástupcovia Oricy. Zaujímavosťou bolo, že tímové úlohy si plnil aj priebežný líder pretekov Caleb Ewan, ktorý sa ukazoval na čelných pozíciách. Ale včerajší víťaz bol na túto situáciu pripravený, keďže austrálska zostava tu mala dvojité ambície.
 
Po okruhoch v meste Stirling čakal na jazdcov dlhý zjazd a jednoduchšia pasáž, ktorá ich mala priviesť na stúpanie Torrens Hill Road. Práve v týchto momentoch musel meniť koleso Rohan Dennis (BMC) a mechanické problémy mal aj Sergio Henao (Sky), ktorý sa musel za pomoci viacerých kolegov vracať do balíka. Kolumbijský jazdec sa vrátil do balíka len dvanásť kilometrov pred cieľom, ale po tejto náročnej stíhačke musel stratiť veľa energie. Pred očakávaným finále jazdila na čele hlavnej skupiny najmä Orica-Scott
 
Príjazd na cieľový kopec sa odohrával v ťahavom stúpaní, z balíka začali odpadať prví pretekári. Zo zadných pozícii sa predieral dopredu Peter Sagan, zdalo sa, akoby musel vyriešiť menšie technické problémy. Svetový šampión sa pred samotným cieľovým kopcom dostal na čelo balíka a pred finále rozbehol tempo.
 
Hneď na začiatku Torrens Hill Road atakoval Richie Porte. Domáci jazdec stavil na dlhý útok a predviedol sa v parádnej forme, keď mu nikto nestačil. Za ním sa nachádzali len Gorka Izagirre a Esteban Cháves, ale Richie Porte si v cieli vybudoval veľký náskok.
 
Etapový triumf vybojoval najväčší favorit pretekov, ktorý získal na dvojicu prenasledovateľov pätnásť sekúnd, a to je na takomto stúpaní pomerne dosť. Druhú priečku získal Gorka Izagirre, tretí finišoval Esteban Cháves.
 
Richie Porte vo finále na nič nečakal a na cieľovom stúpaní zaútočil hneď na začiatku. Jeho dlhý a veľmi silný špurt do kopca odrovnal konkurenciu a na svoju stranu získal veľmi pekný náskok, ktorý mu v klasifikácii ešte vylepšili bonusové sekundy. Jazdec tímu BMC je veľmi hladný po úspechu na tomto podujatí a dnes k tomu urobil významný krok.
 
 
porte 2017 akcia tdw bmc
Richie Porte v tejto sezóne (© Tim de Waele / TDW Sports)
 
 
Na Torrens Hill Road sa k nemu snažili priblížiť Gorka Izagirre a Esteban Cháves, ktorí však nedokázali vyvinúť takú vysokú intenzitu ako víťaz etapy. V konečnom účtovaní si polepšili o tri sekundy, plus bonifikácie, oproti ostatným súperom, ale na hlavného konkurenta už potrebujú zmazať veľké časové manko.
 
Hlavná skupina favoritov finišovala so stratou devätnásť sekúnd a objavil sa v nej aj Jay McCarthy, ktorý sa posunul na štvrté meisto v GC. Aj dnes získal bonusové sekundy na rýchlostnej prémii, v závere mu pripravoval pozíciu Peter Sagan, ale aj on sa musel dívať len zdiaľky na Porteho atak.
 
Veľkú smolu prežil Sergio Henao, ktorý posledné kilometre etapy strávil za balíkom a v hektickej naháňačke, čo mu zobralo energiu, aby si mohol zmerať sily v priamom súboji s Portem. V skupine favoritov sme videli aj Keldermana a Gesinka, ktorí ukázali dobrú formu, a okrem očakávaných mien sa tu objavili aj domáci jazdci Nathan Earle a Michael Storer alebo nováčik v tíme Trek-Segafredo Ruben Guerreiro. Naopak, nedarilo sa Simonovi Gerransovi, pre ktorého bol rozhodujúci kopec príliš ťažký, a so stratou 50 sekúnd sa skončili jeho ambície v GC.
 
Peter Sagan si na začiatku cieľového kopca vystúpil z hlavnej skupiny a do cieľa prišiel vlastným tempom. Michael Kolář získal na druhej rýchlostnej prémii dve bonusové sekundy a  podobne ako Martin Velits sa vo finále nepohyboval na predných pozíciách.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porteho (víťaz)
"Pred dvomi rokmi som tu prežil nočnú moru, keď sme pred cieľom nemohli chytiť Dennisa. Moji kolegovia boli úžasní, celý deň sa o mňa starali. Teším sa, že som vyhral, je vždy dobré začať sezónu víťazstvom. Budem sa snažiť udržať líderský dres až do konca. Na úvodných okruhoch sa nešlo veľmi rýchlo, čo bola škoda. V závere som sa cítil dobre a bol som dosť silný, aby som získal pekný náskok v GC. Máme pred sebou ešte náročné etapy, ale som sebavedomý."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Estebana Chávesa (tretie miesto)
"Richie bol skutočne impozantný. Predviedol tri akcelerácie, nemohol som sa pri ňom udržať. Urobil som maximum a stačilo to na tretie miesto. Na Willunga Hill budeme bojovať a uvidíme, čo sa stane. Je to síce iné stúpanie ako Torrens Hill, ale nevzdávame sa, aj keď má Richie vybudovaný pekný náskok."
 
 
Výsledky
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3:46:06 60
2. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:16 25
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:16 10
4. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:19  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:19  
6. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:19  
7. GUERREIRO Ruben Trek - Segafredo link ikonka 00:19  
8. STORER Michael UniSA-Australia 00:19  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:19  
10. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:19  
76. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 03:42  
83. VELITS Martin Quick-Step Floors 05:33  
108. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 10:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 7:10:14 10
2. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:20  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:22  
4. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:24  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:27  
6. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:29  
7. EARLE Nathan UniSA-Australia 00:29  
8. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:29  
9. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:29  
10. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 00:29  
76. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 03:52  
83. VELITS Martin Quick-Step Floors 05:43  
109. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 11:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár druhej etapy od Digi Sportu
 
 
Krátke preview etapy:
Finále druhej etapy je šité na mieru pre výbušných jazdcov. Ešte predtým je pripravených päť okruhov v meste Stirling, ktoré je tradičnou cieľovou destináciou na austrálskom podujatí, ale v tomto ročníku uvoľnilo priestor atraktívnejšiemu dojazdu. Okruhy sú situované na pomerne vyzývavom teréne, ale prípadní útočníci to budú mať náročné, pretože potom zostáva do mesta Paracombe jednoduchých tridsať kilometrov, ktoré by si mali kandidáti na etapový triumf či celkový titul postrážiť, aby sa rozhodovalo na Torrens Hill Road (1,2 km; 9,9 %). Posledný kopec je krátky, ale strmý, takže bude vhodnou korisťou pre výbušných pretekárov. Jeho vrchol sa týči 400 metrov pred cieľom. Vzhľadom k tomu, že etapa pred záverečným kopcom poľaví, očakávame veľký počet záujemcov o etapový triumf, ale na páske sa presadí len cyklista s najlepším špurtom do kopca. Tento finiš bol na TDU použitý len raz, v roku 2015 tu triumfoval Rohan Dennis.    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop