TDU: Ewan získal aj druhú etapu v šprinte, Sagan finišoval hneď za ním

19.1.2017, 03:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 19.1. rovinata etapa ciel rovina Glenelg > Victor Harbor 144 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 3
profil etapy (© tourdownunder.com.au)
 
 
Po lezeckej bitke o celkovú klasifikáciu čakali na pretekárov dve šprintérske etapy. Tá prvá z nich mohla vystrašiť pelotón bočným vetrom, ktorý sa mohol objaviť na trati pri jazde po pobreží. V samotnom závere si museli dať šprintéri pozor na dve zákruty, ktoré sa objavili šesťsto metrov pred páskou, takže o víťazovi rozhodovala aj správna pozičná jazda vo finále.

Na druhý etapový triumf musel myslieť Caleb Ewan, ktorý je najrýchlejším jazdcom na pretekoch. Ďalšími kandidátmi na víťazstvo boli Van PoppelBonifazio, taliansky jazdec chcel predviesť lepší výkon ako v prvej etape. To isté platilo aj o Samovi Bennetovi, ale boli sme zvedaví, ako si jazdci tímu Bora – Hansgrohe rozdelia úlohy na trati, pretože v pomerne technickom finále sa mohol presadiť aj Peter Sagan.

Na podujatí je vždy dôležitou témou počasie. V tretej etape teploty prekročili tridsať stupňov, ale na pelotón v tomto smere nečakala žiadna extrémna nádielka. Bolo zamračené a miestami sa dokonca objavil na ceste ľahký dážď.
 
Na začiatku vyrazil dopredu Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), ku ktorému sa pridali aj Clement Chevrier (Ag2R), Jeremy Maison (FDJ) a Vegard Laengen (Abu Dhabi). Vedúca štvorica si vypracovala náskok, ktorý presahoval aj štyri minúty, ale pelotón a najskôr BMC mali veci pod kontrolou. Vietor nakoniec nezasiahol do priebehu etapy, ale išlo sa svižne, štyria utečenci prinútili hlavný balík k väčšej aktivite.
 
Motorom úniku bol Thomas de Gendt, ktorý vyhral jedinú horskú prémiu a jednu šprintérsku. Na prvej rýchlostnej skúške zobral maximum bodov Jeremy Maison. Prvýkrát v tomto ročníku na šprintérskej prémii nebrali bonusové sekundy jazdci z pelotónu.
 
Na záverečných dvoch kolách nasadil balík vysoké tempo, postarali sa o celky Orica - Scott, Bora - Hansgrohe a Sunweb. Keď náskok vedúcej skupiny začal výraznejšie klesať, vpredu vyrazil do sólového ataku nórsky borec Venard Laengen.
 
Zvyšní traja utečenci boli chytení štrnásť kilometrov pred cieľom. Laengen práve vtedy prechádzal predposledný raz cez cieľovú pásku a mal náskok 35 sekúnd. 27-ročný jazdec sa vrátil do balíka päť kilometrov pred páskou. V tom momente sa už tlačili dopredu viaceré celky, ktoré sa začali formovať na čele pelotónu.
 
 
tdu 2017 scenera cdtf
Aj takto vyzerá scenéria Tour Down Under 2017 (© Slipstream Sports)
 
 
V rýchlej a hektickej koncovke spadli na zem niekoľkí jazdci, videli sme tam Bakelantsa či Wyssa, ale objavil sa tam aj druhý muž celkového poradia Gorka Izagirre. Šprintérky finiš to však neovplyvnilo, Peter Sagan sa pohyboval v blízkosti Caleba Ewana. Cez posledné dve zákruty prešiel najlepšie tím Sky, ale nevyťažili z toho etapový triumf.
 
Ten získal Caleb Ewan, ktorý bol jasne najrýchlejší, druhú priečku vybojoval Peter Sagan. Obidvaja sa nachádzali po záverečných zákrutách trošku vzadu, ale potom sa majstrovsky posunuli na čelo. Austrálsky borec sa parádne prešmykol pomedzi protivníkov a na páske nemal konkurenciu. Ewan tak rozšíril svoju zbierku triumfov na TDU na štyri víťazstvá.
 
Aj Peter Sagan sa v samotnom závere dostal na čelo trochu na vlastnú päsť, prácu Rudigera Seliga z Bory v závere paradoxne využil Ewan, ktorý sa za neho skryl a potom austrálsky šprintér v priamom súboji ukázal, kto je na pretekoch najrýchlejší. Sagan však dokázal udržať za sebou dobiedzajúceho Bonifazia a pokoril aj ďalších kvalitných súperov, takže získanie druhého miesta štvrtý súťažný deň na začiatku sezóny je výborným výsledkom. Aj ďalší slovenskí zástupcovia Michael Kolář a Martin Velits prišli do cieľa v hlavnom balíku.
 
Poradie v GC zostalo nezmenené, i keď uvidíme, ako bude na tom zo zdravotného hľadiska Gorka Izagirre, ktorý mal v závere nepríjemný pád a bol poriadne dotlčený. Našťastie, kolízia sa odohrala v ochrannej zóne, takže španielsky jazdec nestratil žiadny čas.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhá priečka)
"Som v poriadku. Tri kilometre pred cieľom bol ťažký pád a boli sme radi, že nás to nezasiahlo, pretože dojazd bol veľmi rýchly. Momentálne nemám stopercentnú formu, ale to je dobre, pretože sezóna je dlhá. Stále mám dosť času, aby som sa do nej dostal. Caleb je silný. Jazdí na domácej pôde, celú zimu tu trénoval. Na pretekoch je najrýchlejší. Ja som mal mesačné voľno a začal som trénovať len v decembri, ale som spokojný, v akom stave sa nachádzam. Ako tím tu zatiaľ predvádzame dobré výkony. Bavíme sa a sme uvoľnení."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Nebolo to jednoduché po včerajšej etape, v ktorej som vydal zo seba množstvo energie. Trvalo mi veľmi dlho, kým som sa dostal do tempa, a situáciu nezľahčila ani skutočnosť, že sme museli naháňať silný únik. Celý deň sa išlo naplno. Na konci, v zjazde, som stratil niekoľkých spolujazdcov, preto som zostal vo finále sám, bol som vzadu a musel som prebiehať okolo súperov. Ale podarilo sa mi to a zvíťazil som."
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb ORICA-Scott 3:24:45 60
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 00:00 25
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Cycling Team 00:00 10
4. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00  
5. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. ARNDT Nikias Team Sunweb 00:00  
7. DE BIE Sean Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. MANZIN Lorrenzo FDJ link ikonka 00:00  
9. GUERREIRO Ruben Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. PLANCKAERT Baptiste Team Katusha - Alpecin 00:00  
57. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 00:00  
68. VELITS Martin Quick-Step Floors 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 10:34:59 10
2. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:20  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:22  
4. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:24  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:27  
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:29  
7. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:29  
8. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:29  
9. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 00:29  
10. GESINK Robert Team LottoNL-Jumbo 00:29  
67. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 03:46  
83. VELITS Martin Quick-Step Floors 05:55  
106. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 11:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih tretej etapy od Digi Sport
 
 
Krátke preview etapy:
Tretí deň si budú chcieť opäť uchmatnúť najrýchlejší pretekári. Na trati je položená len jedna horská prémia, ale v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom, no šprintérske celky si v prvej časti budú musieť dať pozor na prípadný vietor, pretože sa pôjde v blízkosti pobrežia. Po príchode do mesta Victor Harbor sú pripravené štyri okruhy, kde si môžu šprintéri dostatočne prezrieť rozhodujúce úseky. Pred cieľovou páskou sa nachádza malá "vlna", ktorú zvládnu všetci pretekári bez akýchkoľvek problémov, dôležitými však budú dve zákruty v poslednom kilometri. Vo Victor Harbor sa finišovalo aj v minulom roku, keď po ťažšom dojazde triumfoval v špurte okresaného balíka Simon Gerrans, predtým tu dva razy uspel André Greipel. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop