Cadel Evans Race: Útočníci sa nepresadili, Nikias Arndt v tesnom špurte porazil Gerransa

29.1.2017, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 29.1. rovinata etapa ciel rovina Geelong > Geelong 174 km Arndt
 
 
cadel evans great ocean road race 2017
mapa pretekov, profil je úplne rovinatý (© cadelevansgreatoceanroadrace.com.au)
 
 
Na austrálskych pretekoch sa potvrdili predpoklady a v záverečnom kole sa snažilo množstvo jazdcov atakovať, ale nakoniec o víťazovi rozhodol špurt malej skupiny. Najskôr sa dostali do úniku Angel Vicioso (Kaťuša-Alpecin), Connor Dunne (Aqua Blue Sports), Alex Porter (Korda Mentha) a Kirill Svešnikov (Gazprom-RusVelo), ktorí si v prvej časti vybudovali až 10-minútový náskok.
 
V balíku kontrolovalo situáciu niekoľko celkov, takže pelotón držal opraty pevne v rukách. Prvá akcia sa odohrala približne 65 km pred cieľom, keď pretekári nabehli na zvlnenú pasáž úvodného okruhu, kde tím BMC rozdelil hlavnú skupinu, ale táto selekcia nebola definitívna. No od tohto momentu sa preteky rozbehli.
 
Pri prvom prejazde cez Challambra Crest zaútočili Sebastián Henao (Sky), Michael Woods (Cannondale-Drapac), Luke Durbridge (Orica-Scott) a Rohan Dennis (BMC), ale pelotón nechcel rozdávať žiadne darčeky a štvoricu priviedol späť. V tom čase sa do balíka vrátili aj pôvodní utečenci.
 
Na rozhodujúce okamihy sme si potom počkali až do posledného kola. Na najťažšom stúpaní atakovali Esteban Cháves (Orica-Scott), Sergio Henao (Sky), Nathan Haas (Dimension Data), Richie Porte (BMC) a Rafa Valls (Lotto-Soudal), ale balík dokázal zareagovať aj na túto situáciu a s vypätím tento atak eliminoval.
 
Potom sa snažil presadiť sólovou jazdou Porte, ktorý dlhší čas jazdil osamotený na čele pretekov, následne to skúšali aj Bauer a Cameron Meyer. Hlavná skupina však bola dostatočne silná, aby eliminovala tieto pokusy, a v tesnom špurte sa nakoniec presadil Nikias Arndt, ktorý po posúdení cieľovej fotografie odsunul na druhú priečku Simona Gerransa.
 
Nikias Arndt patril k najdôležitejším rozbiehačom špurtov pre Marcela Kittela, ale od minulého roka sa snaží zbierať individuálne úspechy. V predchádzajúcej sezóne vyhral poslednú etapu na Gire a teraz si pripísal na svoje konto cenný úspech na jednorazovke WT. A to mu dodá sebavedomie do nasledujúcich pretekov.
 
Pekný výkon predviedol aj Simon Gerrans, ktorému pretieklo víťazstvo pomedzi prsty. Po nevydarenom účinkovaní na Tour Down Under mohol na dnešnom podujatí pookriať a aj keď sa mu nepodarilo zvíťaziť, musel to byť pre neho dobrý signál.
 
V dobrom svetle sa opäť ukázal mladý kolumbijský jazdec Jhonatan Restrepo, ktorému sa darilo aj na TDU, a medzi najlepšími finišoval aj Petr Vakoč, ktorý prišiel do cieľa v okresanej hlavnej skupine. Český jazdec tak zúročil svoju predchádzajúcu účasť na TDU. Martin Velits prišiel do cieľa so stratou sedem minút, Michael Kolář preteky nedokončil.
 
 
Výsledky
1. ARNDT Nikias Team Sunweb 4:19:15 400
2. GERRANS Simon link ikonka ORICA-Scott 00:00 320
3. MEYER Cameron Austrália 00:00 260
4. RESTREPO Jhonatan Team Katusha - Alpecin 00:00 220
5. ROWE Luke Team Sky link ikonka 00:00 180
6. VAKOČ Petr Quick-Step Floors 00:00 140
7. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 120
8. BRAMBILLA Gianluca Quick-Step Floors 00:00 100
9. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:00 80
10. MARTENS Paul Team LottoNL-Jumbo 00:00 68
88. VELITS Martin Quick-Step Floors 07:02  
DNF KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

Krátke preview pretekov:
Podujatie bolo presunuté do kategórie World Tour, na nevyspytateľnom profile tak uvidíme zvýšenú konkurenciu.  Profil sa skladá z dvoch okruhov v okolí mesta Geelong, kde sa presne na tejto trase uskutočnili majstrovstvá sveta v roku 2010.

Prvé kolo meria 113 kilometrov a v závere obsahuje zvlnenú pasáž, kde sa začne ostrá jazda. Potom sa pelotón presunie na menší, 20-kilometrový okruh, ktorý bude v ponuke trikrát a na ktorom sa rozhodne, či sa presadia rýchli jazdci alebo útočníci. Trinásť kilometrov pred páskou stojí zaujímavé stúpanie Challambra Crest (1,1 km; 8 %) a druhou previerkou bude kopec Hyland Road, ktorý je o niečo kratší a menej strmý, ale nachádza sa iba šesť kilometrov pred cieľom.

V predchádzajúcich dvoch edíciách sa v záverečnom kole odohrávala agresívna cyklistika. V minulom roku tu triumfoval po útoku Peter Kennaugh, v sezóne 2015 bol v špurte malej skupiny úspešný Gianni Meersman. A aj tentoraz sa môžeme tešiť na taktický súboj útočníkov s rýchlymi pretekármi.

Na Tour Down Under absolvovali prvé kilometre v ročníku šprintéri Danny van Poppel a Sam Bennett, ktorí si budú veriť, že prežijú na čele pretekov až do cieľa, a v tomto smere bude na tom podobne aj Edward Theuns. Na selektívnej trase s možným špurtom malej skupiny sa cíti ako ryba vo vode Simon Gerrans. Uvidíme, či jeho forma bude lepšia ako na TDU.

Medzi pretekárov, ktorí by sa mohli presadiť útokom v záverečnom kole, patria Jay McCarthy a Nathan Haas. Obidvaja predviedli kvalitný výkon na TDU, sú silní na krátkych kopcoch a okrem toho majú dobrý finiš. Prekvapením pretekov môžu byť talentovaný kolumbijský jazdec Jhonatan Restrepo alebo Jack Bauer, ktorý má momentálne perfektnú výkonnosť a v závere môže zaskočiť pelotón. Na tejto trase môžu predviesť svoje kvality Rohan Dennis či Petr Vakoč, ale v silnom štartovom poli bude veľký záujem o cenný triumf.        
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop