Reakcie na úvod TDU: Po horúcej a skrátenej etape najspokojnejší Ewan a Bora

17.1.2017, 15:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Austrália bude mať najbližšie dni o zábavu postarané. Okrem cyklistického podujatia, ktoré odštartovalo dnes v ranných hodinách nášho času, sa u protinožcov odohráva aj tenisový sviatok Australian Open. Na oboch podujatiach sa predstavili aj Slováci, no cyklistov počas prvého dňa až tak vidno nebolo.
 
U nás je to tieto dni len sotva predstaviteľné, no v Austrálii je počasie ako stvorené na pobyt na pláži. Pokiaľ však neležíte na pláži, ale musíte sedieť počas niekoľkých hodín na bicykli, prichádza problém. Prvá etapa Tour Down Under bola pre vysoké teploty skrátená o takmer 30 kilometrov. "Myslím, že to bolo správne rozhodnutie. Teploty boli extrémne vysoké a na ceste nebol prakticky žiadny tieň," obhajoval skrátenie etapy športový manažér Bory-Hansgrohe Steffen Rodochla. Podobne sa vyjadril aj samotný víťaz etapy Caleb Ewan. "Bolo to sprané teplo. Cítil ho a trpel ním každý rovnako. To, že sa etapa skrátila bolo dobré rozhodnutie." Miesto 145 kilometrov jazdci pretekali len 118 kilometrov.  
 
 
Bennett vďačný tímu a hlavne Saganovi
 
Peter Sagan sa pred štartom vyjadril, že ešte nemá formu a že sa pokúsi čo najlepšie pomôcť kolegovi Samovi Bennettovi, ktorý mal dobrú zimnú prípravu. A aj sa tak stalo. Svojmu írskemu kolegovi rozbehol špurt v samom závere, no stačilo to "len" na tretie miesto. Posledné metre boli hektické. "Bolo to šialené finále. Chlapci ale odviedli perfektnú robotu. V správnom čase sme boli vpredu, bolo to rozbehnuté naozaj fajn, no ja som v závere chyboval. Musím sa poďakovať za skvelú prácu, ktorú pre mňa môj tím odviedol. Hlavne vďaka nej som mal dnes šancu na víťazstvo," analyzoval dnešnú etapu Sam Bennett. Všetko ale mohlo byť inak. Pôvodný plán bol totiž úplne odlišný. Jazdci mali pracovať pre Petra Sagana. "Počas etapy prišiel za mnou a povedal mi, že to bude dnes na mňa. V záverečných metroch som chcel ešte chvíľu počkať, aby som čo najviac eliminoval protivietor. Nemal som to však robiť. Po vojne je ale generál každý. Okrem toho je naozaj veľmi náročné poraziť Cleba Ewana," pokračoval v analýze 26-ročný cyklista.
 
To, že sa Peter Sagan rozhodol vzdať pozície lídra môže súvisieť s chorobou alebo s obrovskou vyčerpanosťou z tepla, čo naznačil samotný Bennett pri zmene taktiky počas etapy. Po etape Peter okamžite dostal na chrbát ľad a proteín. Dokázal ešte darovať jeden autogram a potom už smeroval do klimatizovaného pohodlia autobusu. Či ide o chorobu alebo len vyčerpanosť po náročnej etape a prípadne ako sa to bude vyvíjať vás budeme informovať.
 
 
bennett 2017 bora veloimages
Sam Bennett (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Pre Ewana to bol dnes tretí triumf
 
Tretí etapový zárez z prvej etapy prvých pretekov ročníka. To dokáže nakopnúť do ďalšej fázy celkom slušne. Myslí si to aj Caleb Ewan, teda muž, na ktorého sedí predchádzajúca charakteristika. "Som neskutočne šťastný. Pomôže nám to do celého ročníka. Okrem toho je super začať prvé preteky hneď víťazstvom. Nemusíte naň už ďalej čakať. Cítil som veľký tlak, o to väčšia je teraz úľava. Verím, že to pomôže tímu a dostaneme sa spolu ešte na vyššiu úroveň," uviedol po etape 22-ročný Austrálčan. Domáci celok Orica-Scott odštartoval preteky s veľkými cieľmi. Ten prvý sa z časti naplnil hneď po prvom dni, ten druhý je taktiež celkom dobre  rozbehnutý. Spočíva v GC. Túto úlohu by mal naplniť Simon Gerrans, ktorý okupuje šiestu priečku v priebežnom poradí. "Povedali sme si, že ak bude existovať nejaká šanca na bonusové sekundy, pokúsime sa o ne. Ak sa pozrieme na predchádzajúce ročníky, rozdiel je vždy len minimálny," dodal Ewan, ktorý myslel na dve sekundy, ktoré uchmatol práve Gerrans. 
 
 
Spokojné je aj Sky
 
No a asi najspokojnejší je Danny Van Poppel. V záverečnom dojazde nestačil len na Caleba Ewana a finišoval druhý. "Dnes bolo neznesiteľné teplo. Posledné kolo bolo naozaj dosť hektické, no mal som plán. V podstate tak ako vždy. Chcel som nastúpiť čo najneskôr, aby mi nerobil problémy protivietor. Navyše som mal vedľa seba chlapcov z tímu, ktorým môže človek vždy dôverovať. Keď som ich videl stále vedľa seba, vedel som, že som na tom správnom mieste. Naozaj by som sa im chcel poďakovať, nebyť ich, tento výsledok nedosiahnem," okomentoval striebornú pozíciu mladý Holanďan. Potom ešte dodal, že austrálsky zážitok preňho nekončí. Chcel by sa predviesť aj v ďalších etapách
 
V ďalších etapách budeme pravdepodobne počuť aj o českom pretekárovi Petrovi Vakočovi. Quick-Step Floors celý dnešný deň pracoval preňho a inak by tomu nemalo byť ani nasledujúce dni. "Dával som naňho pozor, sledoval som ho počas celého dňa. Snažili sem sa ho ochrániť od problémov v závere, kde by mohli prísť nejaké zbytočné straty," zhrnul svoju prácu aktuálny majster Nového Zélandu v časovke Jack Bauer. A práca nie len jeho, ale tiež nášho Martina Velitsa bola úspešná, pražský rodák finišoval tridsiaty v hlavnom balíku. Okrem Vakoča by sme v pelotóne našli aj ďalšieho pretekára s českým pasom. Svoj veľký debut na ceste zažil Ondřej Cink, ktorý počas premiéry v drese Bahrajnu-Merida skončil na konci prvej stovky. Zo Slovákov na TDU štartuje okrem spomínaných Sagana a Velitsa aj Michael Kolář, ktorý si po menšom páde pripísal 25 sekundovú stratu a finišoval 121.
 
 
Výsledky prvej etapy TDU
1. EWAN Caleb ORICA-Scott 3:24:18 60
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00 25
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe 00:00 10
4. KUMP Marko UAE Abu Dhabi 00:00  
5. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Cycling Team 00:00  
6. ARNDT Nikias Team Sunweb 00:00  
7. PLANCKAERT Baptiste Team Katusha - Alpecin 00:00  
8. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. SCOTSON Miles BMC Racing Team link ikonka 00:00  
10. DE BIE Sean Lotto Soudal link ikonka 00:00  
18. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 00:00  
32. VELITS Martin Quick-Step Floors 00:00  
121. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 00:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop