Porte získal na TDU dôležitú spätnú väzbu, Sagan sa neskrýval v balíku

23.1.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Tour Down Under sa naplnili papierové predpoklady. V hlavnej úlohe sa predstavili dvaja domáci cyklisti, ktorí si podmanili všetky etapy a stali sa kráľmi celkovej klasifikácie i šprintérskych dojazdov. Peter Sagan sa už na začiatku ročníka predviedol v súťaživej polohe.
 
 
Porte to konečne dokázal. Bezkonkurenčne
 
Preteky mali jednoduchý vývoj. O víťazovi podujatia rozhodli dve krátke cieľové stúpania, v ostatných štyroch prípadoch sa šprintovalo. V rozhodujúcich etapách išiel tvrdo za svojím cieľom Richie Porte. Austrálskemu pretekárovi v ostatných dvoch ročníkoch pretiekol celkový triumf pomedzi ruky, takže motivácia mu nechýbala. Na prípravu mal dostatok času, pretože jeho minulá sezóna skončila po páde na olympijských hrách. A na trati to bolo vidno.
 
Na Torrens Hill Road atakoval hneď na začiatku a predviedol silný a dlhý špurt do kopca, ktorým zlikvidoval konkurenciu. Svojím súperom nedal šancu ani na Willunga Hill, kde opäť jazdil suverénne najlepšie, takže na konci pretekov svietil pri jeho mene najväčší náskok v novodobej histórii pretekov.
 
Pre Porteho to bol dôležitý úspech, ktorý prišiel na začiatku jeho kľúčovej sezóny, v ktorej sa chce presadiť na Tour de France. Potvrdil to aj pre tímový portál. "Je to neuveriteľná úľava. Pred deviatimi rokmi som tu odštartoval kariéru, dvakrát som bol veľmi blízko k celkovému víťazstvu, takže je to fantastický pocit dostať sa na najvyšší stupienok. Som veľmi spokojný s výkonom celého tímu, pretože niekoľko týchto jazdcov má so mnou rovnaký program až do Tour de France. Je úžasné, že prvýkrát v kariére mám okolo seba vybudovanú svoju zostavu. Často som bol plán B, ale BMC mi v tomto roku veľmi dôveruje. Myslím si, že víťazstvom na TDU som ukázal, že túto dôveru môžem splatiť."  
 
 
porte izagirre 2017 tdu movf
Richie Porte na Paracombe Hill (© Movistar Team)
 
 
Na druhej priečke mal svojho zástupcu tím Orica - Scott, ktorý prišiel na podujatie s dvomi lídrami na GC. Keďže Simon Gerrans nedosahoval úroveň minulých edícii, do hry sa dostal Esteban Cháves. Kolumbijský cyklista nikdy nezačínal sezónu tak skoro a na takomto významnom podujatí, ale obidve kľúčové etapy zvládol výborne. Aj keď nedosahoval Porteho úroveň, pódium na konci januára v týchto náročných pretekoch má svoju hodnotu.
 
Tím Orica - Scott sprostredkoval Chávesove vyhlásenie, že to bol z jeho strany experiment. "Nielen ja, ale všetci v tíme sme veľmi šťastní. Vyhrali sme štyri etapy, People’s Choice Classic a druhé miesto v klasifikácii, takže sme ukázali krásnu formu na začiatku ročníka. Richie sa predviedol výborne. Bol veľmi silný a na obidvoch kopcoch nemal konkurenciu. Prišiel som sem stráviť leto, pretože v minulých sezónach bolo pre mňa veľmi ťažké začať pretekať v marci či apríli, keď je veľká zima. Skúšame niečo iné, sezónu som začal skoro. Uvidíme, ako to dopadne."
 
Austrálsku zostavu potešil aj šprintér Caleb Ewan, ktorý nenašiel premožiteľa ani v jednom hromadnom špurte. Za dva ročníky vybojoval už šesť víťazstiev na tomto podujatí, rozhodne mu nechýba motivácia vytiahnuť sa pred domácimi priaznivcami. 22-ročný cyklista predviedol naozaj kvalitné špurty, pretože v niektorých momentoch si musel vo finále poradiť sám, a vždy sa dostal do takej pozície, aby mohol potvrdiť povesť najrýchlejšieho pretekára na podujatí. Ewan má pred sebou krátky odpočinok a potom sa už začne sústrediť na Giro d'Italia.       
 
 
ewan 2017 tdu spurt cdtf
Caleb Ewan a jeho neobvyklá šprintérska poloha (© Slipstream Sports)
 
 
Pre stupne víťazov bola dôležitá každá jedna sekunda
 
Na pódium sa nakoniec húževnato prepracoval Jay McCarthy. Domáci pretekár v minulom ročníku finišoval na štvrtej priečke v GC, a keďže sa dokáže presadiť na kopcoch, ktoré sú k dispozícii na TDU, jeho pozornosť smerovala na stupne víťazov. Na obidvoch stúpaniach sa však objavilo niekoľko cyklistov, ktorí boli na páske silnejší, ale jazdec Bora - Hansgrohe vybojoval pódium vďaka bonusovým sekundám.
 
Hneď v prvých dvoch etapách zbieral bonifikácie na rýchlostných prémiách a potom celý tím odviedol výbornú prácu v poslednej previerke, kde odstrčil na štvrtú priečku svojho krajana Nathana Haasa. McCarthy komentoval túto skutočnosť pre svojho zamestnávateľa nasledovne: "Som super šťastný. Pred záverečnou etapou sme sa dohodli, že pôjdeme po rýchlostných prémiách, a fungovalo to. Celý tím odviedol perfektnú prácu. Podporil ma aj aktuálny svetový šampión Peter Sagan, čo je úžasné, takže som naozaj šťastný, že som sa dostal na stupne víťazov." 
 
 
mccarthy 2017 tdu podium bohfst
Jay McCarthy dosiahol životný výsledok (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Spomínaný Nathan Haas predviedol na obidvoch kľúčových stúpaniach výborný výkon, na Willunga Hill obsadil druhú priečku. Aj keď mu pódium ušlo doslova o chlp, na pretekoch dosiahol najlepší výsledok v kariére, keď predtým v roku 2014 finišoval na piatej priečke. Hneď na začiatku sezóny sa ukázali v dobrom svetle Gesink, Kelderman a Valls, úlohu super-domestika splnil Rohan Dennis, ktorý pri podpore Porteho obsadil šiestu priečku. Na obľúbených profiloch bol viditeľný Diego Ulissi a veľká spokojnosť musí panovať v tíme Kaťuša - Alpecin, ktorú v najlepšej desiatke zastúpil 22-ročný kolumbijský jazdec Jhonatan Restrepo. Aj jemu pomohli k tomuto úspechu bonusové sekundy na prémiách.
 
Naopak, väčšie očakávania mal tím Sky. Sergio Henao sa nepresadil v klasifikácii, k čomu prispela aj smola, keď na konci druhej etapy musel riešiť dva defekty. Potom mu však nevyšiel revanš na Willunga Hill, kde atakoval príliš vehementne, a nakoniec sa nedostal ani do Top 10. Sklamaný musel byť aj Danny van Poppel, ktorý pri dobrej podpore v hromadných dojazdoch nezískal ani jeden triumf.  
 
 
Svetový šampión dúhový dres neskrýval
 
Peter Sagan od začiatku prízvukoval, že podujatie berie v prvom rade ako prípravu. Ale od tretej etapy boli vidno, že chce vybojovať víťazstvo. V troch rýchlych koncovkách sa vždy dostal do správnej pozície vďaka svojej pozičnej jazde a šikovnosti, ale to isté predviedol aj Caleb Ewan, ktorý bol v úvode sezóny rýchlejší. Peter Sagan však pred seba nepustil ostatných jazdcov ako Van Poppel, Swift či Bonifazio, čo bol rozhodne pozitívny moment.
 
 
sagan 2017 tdu podpisuje bohfst
Peter Sagan rozdáva autogramy (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 

Počas pretekov nechcel  byť schovaný niekde v balíku, už len z toho dôvodu, že prvýkrát jazdil vo farbách Bora - Hansgrohe, ale pomáhal svojim kolegom. V úvodnej etape rozbehol šprint Bennettovi, potom podporil McCarthyho v poslednej previerke, aby sa dostal na pódium. Aj tieto jeho momenty vytvorili dobrú atmosféru v nemeckom tíme, z čoho bude Peter Sagan profitovať v dôležitejších pretekoch. Teraz má pred sebou vysokohorské sústredenie a najbližšie sa predstaví na Omloop Het Nieuwsblad na konci februára. V tíme Bora - Hansgrohe má za sebou pretekárky debut aj Michael Kolář a na podujatí odštartoval sezónu  Martin Velits.
 
 
Ondřej Cink ukázal perspektívu
 
Z českých zástupcov predviedol sympatický výkon Ondřej Cink. Pre 26-ročného pretekára to bola ostrá premiéra v cestných pretekoch, ktorú zvládol veľmi dobre. Dvakrát sa ukázal v úniku a sľubné predstavenie predviedol počas obidvoch rozhodujúcich etáp. Na Willunga Hill obsadil osemnáste miesto a v celkovom meradle vybojoval 22. priečku. Petr Vakoč sa na podujatí predstavil druhýkrát v kariére a nemal ambíciu bojovať o celkovú klasifikáciu. Najlepší etapový výsledok dosiahol  v záverečnom špurtérskom dojazde, kde finišoval na jedenástom mieste. 
 
 
Konečné poradie pretekov
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 19:55:49 500
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:48 400
3. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:51 325
4. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:51 275
5. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:59 225
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:02 175
7. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 01:02 150
8. GESINK Robert Team LottoNL-Jumbo 01:02 125
9. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:02 100
10. RESTREPO Jhonatan Team Katusha - Alpecin 01:04 85
71. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 10:24  
90. VELITS Martin Quick-Step Floors 17:00  
122. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 30:24  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Bodovacia súťaž
1. EWAN Caleb ORICA-Scott 63
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 51
3. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 46
4. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 44
5. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 39
6. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 30
45. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 3
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop