V minulom týždni sme videli suverénneho Kittela a silného Quintanu

6.2.2017, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Uplynulý týždeň priniesol niekoľko rôznorodých zážitkov. Šprintérske súboje v Dubaji ovládol Kittel, na pomerne náročných pretekoch vo Valencii úradoval Quintana. Froome nedokázal obhájiť titul na Herald Sun a Calmejane ukázal v Bességes svoj potenciál.
 
 
V Dubaji valcoval Kittel
 
Okolo Dubaja splnilo svoju šprintérsku povesť, počas štyroch etáp si najrýchlejší jazdci v pelotóne otestovali pripravenosť na nový ročník. Najlepšiu výkonnosť predviedol Marcel Kittel, ktorý vyhral tri etapy a predviedol výbornú zohratosť so svojimi kolegami. Quick-Step Floors zvládol víťazné dojazdy majstrovsky. Vo vypätom finále dokázal posunúť Kittela na potrebnú pozíciu a nemecký jazdec už vedel, ako to má zužitkovať.
 
Preto si mohol druhýkrát vychutnať celkový triumf na podujatí. "Je to pre mňa špeciálny pocit, pretože nemám veľa príležitostí uspieť v GC. Som veľmi hrdý. Poukazuje to na konzistentnosť, ktorú sme predviedli počas týchto dní. Na podujatí sme ukázali silného ducha a boli sme najsilnejším tímom. Podľa môjho názoru sa momentálne nachádza v balíku množstvo rýchlych a silných jazdcov, preto je náročné vyhrávať. Pred sezónou tak musíte absolvovať dobrú prípravu a na trati si dobre rozumieť so spolujazdcami, pretože vo finále rozhodujú maličké detaily."
 
Preteky ovplyvnila zrušená etapa s najťažším finále, ktorá mohla zamiešať poradím. Ktovie, ako by zvládol krátky výstup na Hatta Dam druhý v poradí Dylan Groenewegen, svoju šancu by tu určite cítil John Degenkolb. Jazdec tímu Trek - Segafredo mal v klasifikácii manko dvadsať sekúnd, ale nesmieme zabúdať na to, že Kittel v minulom roku stratil na Hatta Dam len štyri sekundy. V každom prípade Degenkolb mohol byť spokojný so svojím tretím miestom v poradí, ktoré bolo vylepšené etapovým triumfom. Ten nedokázal získať Mark Cavendish, ale britský šprintér je presvedčený, že na najdôležitejších pretekoch v ročníku bude v najlepšej forme.
 
 
kittel 2017 dubaj vyhrava qstf
Marcel Kittel pri jednom z triumfov (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Veľmi silný Quintana vo Valencii   
 
Vo Valencii nebolo silnejšieho pretekára ako Nairo Quintana, ktorý sa na začiatku sezóny ukázal vo vynikajúcom svetle. Kolumbijský jazdec síce stratil významný čas v TTT, ale jeho súperi to nedokázali využiť, pretože na brutálnom stúpaní Mas de la Costa bol nezastaviteľný. Jeho výkon v kráľovskej etape zniesol tie najprísnejšie kritériá, veď na Mas de la Costa dosiahol len o deväť sekúnd pomalší čas, ako sa mu to podarilo v minulom roku na Vuelte v spoločnosti Frooma, Contadora a Chávesa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuintanov atak na Mas de la Costa
 
 
Nairo Quintana sa tak dostal do pohody hneď na začiatku ročníka, čo si bude chcieť udržať až do prvých dvoch Grand Tour. "Patrím medzi tých jazdcov, ktorí radi vyhrávajú v januári či februári, a tiež sa snažím prezentovať v dobrej forme počas celého roka. Po dlhej súťažnej prestávke bola tímová časovka náročnou previerkou. Po nej sme vedeli, že bude veľmi ťažké vyhrať preteky. V rozhodujúcej etape mi pomohli kolegovia, na kľúčové stúpanie som dorazil svieži. Môj fyzický stav je presne taký istý ako pred rokom. Mojím veľkým cieľom je uspieť na Gire a Tour. Verím, že nájdeme správny spôsob, ako to dokázať. Stopercentne sa sústredím na tieto GT, ale ak sa mi naskytne možnosť byť úspešný aj na iných podujatiach, pokúsim sa to využiť."
 
Z kvalitnej tímovej časovky v konečnom meradle vyťažili Ben Hermans a Manuel Senni, najmä belgický jazdec v kráľovskej etape statočne bojoval. V popredí sa ukázali aj Poels, Daniel Martin, Fuglsang či Kruijswijk, pre ktorých to bol vo Valencii veľmi dobrý tréning.
 
Pekným víťazstvom otvoril anabázu v celku Kaťuša - Alpecin Tony Martin, ktorý bude podobné kúsky skúšať čo najčastejšie. V šprintérskych koncovkách sa presadili Cort Nielsen, ktorému sedia dojazdy v náročnejších etapách, a Bryan Coquard, ktorý sa chce viac presadzovať na pretekoch v zahraničí, nielen doma vo Francúzsku.
 
Na pretekoch sa predviedol v dobrej forme Zdeněk Štybar, ktorý v TTT obsadil tretie miesto, a v nasledujúcich dvoch etapách finišoval na popredných priečkach. Nad jeho možnosti bol kopec Mas de la Costa, ale na prvých pretekoch v ročníku sa predviedol sympatickým výkonom. Druhý český zástupca Jan Hirt zvolil pomalší vstup do novej sezóny, jazdec tímu CCC Sprandi sa onedlho predstaví na ďalšom španielskom podujatí Ruta del Sol.
 
 
quintana 2017 valencia podium movf
Nairo Quintana na pódiu (© Movistar Team)
 
 
Na Herald Sun vyhrala Orica, s Howsonom
 
Na menšom austrálskom podujatí bojovali o celkový triumf tímy Sky a Orica - Scott, ale ich hlavnými protagonistami nakoniec neboli najväčšie hviezdy. Kľúčovú etapu končiacu na stúpaní Falls Creek ovládli domestici a Damien Howson, ktorý potom udržal svoje vedenie až do konca pretekov za pomoci svojich kolegov. Howson si musel užívať obrátenú pozíciu, keď na jeho celkový triumf pracoval aj Esteban Cháves. Kolumbijský jazdec si môže byť teraz istý, že Howson mu jeho podporu odplatí rovnakým spôsobom.
 
S veľkým apetítom pretekal tím Sky, ktorý získal tri etapové víťazstvá, ale celkový triumf musel prenechať konkurencii. Britská zostava sa v posledných etapách snažila dostať do problémov lídra pretekov, ale Orica zostávala na trati koncentrovaná, a nevyrušili ju ani akcie Chrisa Frooma.
 
Preto obhajca prvenstva odišiel z Herald Sun naprázdno. "Bol to skvelý týždeň a máme za sebou solídny súťažný blok. Naším zámerom bolo skákať do únikov, čo sa nám darilo, a pokúsiť sa presadiť v klasifikácii. Damien Howson bol však silný, v kráľovskej etape dosiahol veľké víťazstvo. Potom jeho kolegovia odviedli výbornú prácu pri obrane vedúcej priečky", povedal Froome po pretekoch. V tíme Sky sa presadili Danny van Poppel, ktorý bol najrýchlejší v krátkom prológu, a Luke Rowe s Ianom Stannardom, ktorí sa pripravujú na jarné klasiky.
 
 
V Bességes sa vytiahli domáci jazdci
 
Na Etoile de Bességes rozhodovala každá sekunda. Na víťazstvo nakoniec nestačil triumf v záverečnej časovke, ale po úniku sa presadil Lilian Calmejane. 24-ročný francúzsky jazdec zaujal v minulom roku, keď po odvážnom výkone uchmatol štvrtú etapu na Vuelte, a zdá sa, že jazdec Direct Energie má vlohy, aby pokračoval v tradícii francúzskych útočníkov.
 
Aj na tomto podujatí ukoristil etapu z úniku, ale čo bolo najdôležitejšie, celkový triumf dokázal ubrániť v náročnej časovke, kde odrazil snahu skúsenejšieho krajana Tony Gallopina. Lilian Calmejane dosiahol najlepší výsledok v kariére, ktorý posilní jeho sebadôveru. Na druhej priečke skončil spomínaný Tony Gallopin, ktorý síce vyhral ITT, ale potreboval päť sekúnd, aby sa dostal na najvyšší stupienok. Jazdcovi tímu Lotto - Soudal chýbali bonusové sekundy, ktoré mohol získať v cieli v špurtoch menšej skupiny.
 
Tieto koncovky si však nenechali vziať šprintéri. Arnaud Démare sa presadil dvakrát a presne takýmto spôsobom potreboval otvoriť sezónu, aby sa dostal do dobrého rozpoloženia. A s jedným víťazstvom môže byť spokojný aj Alexander Kristoff. Za zmienku stojí aj celková tretia priečka Madsa Würtza, ktorý je nováčikom v celku Kaťuša - Alpecin. Talentovaný dánsky jazdec vydržal na čele pretekov v rozhodujúcom úniku a výborný výkon ukázal aj v ITT, kde obsadil štvrté miesto. Preto sa môžeme tešiť na jeho predstavenie na mačacích hlavách, kam smeruje svoje zameranie.  
    
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop