Volta ao Algarve: Na záver prekvapenie od Antunesa, celkovo vyhral Roglič

19.2.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
1. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Albufeira > Lagos 183 km Gaviria
2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Lagoa > Alto da Fóia 189 km D. Martin
3. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Sagres > Sagre 18 km Castroviejo
4. 18.2. zvlnena etapa ciel rovina Almodôvar > Tavira 203 km Greipel
5. 19.2. zvlnena etapa ciel rovina Loulé > Alto do Malhao 179 km Antunes
 
 
 
V Portugalsku je pripravený tesný súboj o sekundy
 
Dobrú cyklistiku sľubuje aj podujatie Volta ao Algarve. Príjemné portugalské prostredie takisto uvidí trojnásobnú bitku o celkový triumf. Druhý deň sa bude končiť na stúpaní Alto de Foia (9 km; 5,5 %), ktoré je tempárskou záležitosťou. V tretej etape sa bude lámať klasifikácia v 18-kilometrovej časovke jednotlivcov a tradičné finále zaobstará finiš na Alto de Malhao (2,8 km;  9,6 %), kde sa bude bojovať o každú sekundu. Zvyšné dve etapy sú nastavené pre rýchlych jazdcov.
 
Favoritov na celkový triumf musíme hľadať medzi pretekármi, ktorí dokážu kvalitne jazdiť v kopcoch a zároveň majú dobrú časovku. V tíme Astana spĺňa tieto kritériá LL Sánchez, ktorý tu v minulom roku vyhral etapu končiacu na Alto de Foia, ale potom spadol v časovke a preteky nedokončil. Teraz dostane priestor na odplatu.
 
Na tomto podujatí sa výborne cíti Michal Kwiatkowski, ktorý tu vyhral klasifikáciu v roku 2014 a okrem toho dvakrát sa dostal na pódium. Poľský jazdec sa môže oprieť o silnú časovku a dobré lezecké schopnosti, preto bude patriť medzi najviac sledovaných cyklistov. S veľkou motiváciu sa postavia na štart domáci borci José Goncalves a Tiago Machado, ale pozornosť si zaslúži aj ich tímový kolega z celku Kaťuša – Alpecin Tony Martin. Nemecký cyklista tu dvakrát zvíťazil, a ak podá perfektný výkon v ITT a zvládne aj previerku Alto de Foia, na Malhao môže ubrániť vysokú priečku v GC.
 
Presne opačný prípad je jeho menovec Daniel Martin. Jazdec tímu Quick-Step Floors potrebuje čo najlepšie zvládnuť obidva cieľové kopce, aby si polepšil bonifikáciami, a kompenzoval prípadnú stratu v časovke. Čiernym koňom pretekov môžu byť Tony Gallopin alebo Primož Roglič, ktorí majú danosti, aby dobre obstáli vo všetkých troch kľúčových etapách.
 
Zdravá konkurencia sa zíde aj v šprintérskej časti. O dva etapové triumfy prišli bojovať Démare, Greipel, Gaviria, Cavendish, Degenkolb, Groenewegen a Bouhanni, čo bude bezpochyby zárukou vysokej kvality v hromadných špurtoch. Na štarte sa predstavia aj dvaja skúsení českí borci Zdeněk Štybar a Jan Bárta, ktorí prichádzajú budovať svoju formu na jarnú časť sezóny.
 
uran contador izagirre algarve cptf
Vlani tu bojovali Urán, Contador či Izagirre (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
1. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Albufeira > Lagos 183 km Gaviria
 
etapa1
profil etapy (2222 nastúpaných metrov) (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Prvá etapa na západe Pyrenejského polostrova odštartovala krátko pred jednou hodinou. Merala 183 kilometrov a mala zvlnený charakter. Jazdcom mala poslúžiť ako rozbeh pred zajtrajším najťažším dňom, no a pochopiteľne aj časovkou, ktorá bude mať GC pravdepodobne rozhodujúce slovo. Dnes ale očakával hromadný dojazd a na stupni víťazov mená ako Mark Cavendish, Nacer Bouhanni či André Greipel a John Degenkolb.  
 
Klasický únik dňa vytvorila pätica mužov. Boli to Joao Benta (Radio Popular-Boavista), Adam de Vos (Rally Cycling), Justin Oien (Caja Rural), Christoph Pfingsten (Bora – Hansgrohe) a Brian Van Goethem (Roompot). Napokon ale ostala vpredu iba štvorica, Adam de Vos sa zaradil naspäť do balíka.
 
Asi po  60. kilometroch mali náskok šiestich minút. Nepredpokladalo sa ale, že to dotiahnu do úspešného konca. Pelotón mal totiž ohromnú silu. O tridsať kilometrov neskôr sa náskok zmenšil o polovicu. Presne sedemdesiat kilometrov do cieľa to bolo už len 1:28, no a pred poslednými tromi desiatkami kilometrov už len niekoľko sekúnd. Na čele hlavného poľa sa objavovali dresy všetkých tímov, ktoré mali o dnešný deň eminentný interes.
 
Na čele boli krásne nastúpené vláčiky tímov Dimension Data, Cofidis, Lotto - Soudal a Trek - Segafredo. Utečenci boli chytení 25 kilometrov pred páskou. Začal sa tak typický pozičný boj pre takýto typ etapy. Do cieľa ostávalo posledných päť kilometrov.
 
A záver najlepšie zvládol jazdec Quick-Stepu Floors Fernando Gaviria. Porazil nemeckého rýchlika André Greipela, ktorý bol nahnevaný, že mu víťaz etapy pred páskou trošku skrížil cestu. Za čiarou mu ani nepodal ruku. Zástupca Lotta – Soudal ale aj tak berie miesto číslo dva a tretí stupienok patrí Francúzovi Nacerovi Bouhannimu z Cofidisu.  Z veľkých mien dnes nešpurtoval Mark Cavendish, ktorý rozbiehal posledné metre pre Edvalda Boassona Hagena. Nór z toho vyťažil desiatu priečku.
 
 
gaviria 2017 algarve vitazstvo spurt qstf
Fernando Gaviria s dnešným triumfom (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 4:28:31 20
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 10
3. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
4. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
5. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. PLANCKAERT Baptiste Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
7. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
8. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. WIŠNIOWSKI Lukasz Team Sky link ikonka 00:00  
10. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre úvodnej etapy
 
 
2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Lagoa > Alto da Fóia 189 km D. Martin
 
etapa2
profil etapy (3394 nastúpaných metrov) (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Druhý deň v Portugalsku na Volta ao Algarve býva väčšinou ten zlomový. Vytvárajú sa rozdiely, ktoré je už len ťažké zmazať. I napriek tomu, že nás zajtra čaká boj proti chronometru, práve dnes sa malo veľkou pravdepodobnosťou rozhodnúť o víťazovi. Na pretras prichádzali mená ako Daniel Martin, Tiesj Benoot, Tony Gallopin či Luis Leon Sánchez alebo Michal Kwiatkowski. Poliak už absolvoval preteky vo Valencii, na ktorých sa mu ale veľmi nedarilo, o to zvedavší sme boli na jeho výkon. 
 
Dnešná etapa merala 190 kilometrov a všetko podstatné organizátori naplánovali na jej záver. Cyklisti natrafili na tri stúpania, ktoré gradovali od trojkového cez dvojkové až k jednotkovému. To posledné bolo zároveň aj cieľové, volalo sa Alto da Foia a s parametrami 9,1 km a 6,2 % mal kopec skutočne preveriť lezecké schopnosti adeptov na víťazstvo.
 
Atraktívna etapa prilákala do úniku sedmičku statočných. Medzi "westernových hrdinov" sa zaradili Igor Boev (Gazprom), Adam de Vos (Rally),  Luis Gomes a Daniel Sanchez (obaja Radio Popular), Edward Theuns (Trek), Brian Van Goethem (Roompot) a Kenneth Vanbilsen (Cofidis). O malú chvíľu sa k nim pridal aj Joao Matias z celku La Aluminios. Dvojica de Vos a Van Goethem boli v roli unikajúcich aj včera. Dnes to bolo teda v ich podaní repete.
 
Náskok osmičky osciloval okolo troch minút, no ortieľ konca pelotón nad ňou vyriekol ešte pred začiatkom stúpania na druhý vrchol dnešného dňa. V závere existencie úniku to ešte skúšal dobrý klasikár Edward Theuns, ale ani jeho snaha nepriniesla ovocie. Tiež už začalo stúpať na Alto da Pomba (3,6 km, 8,5 %), teda spomínané druhé stúpanie, na ktorom niektorí jazdci nestíhali nastolenému tempu Quick-Stepu Floors.
 
Do cieľa chýbalo posledných dvadsať kilometrov a v týchto chvíľach bol okresaný pelotón dosť natiahnutý. Pomaly ale isto sa blížil vrchol dnešného dňa. Stúpanie Alto da Foia. Quick-Step vyzeral neskutočne dobre, ako Sky na Tour. Ešte pred samotným začiatkom stúpania sa dokonca "podlahári" oddelili od balíka a zaútočili v trojici! Daniel Martin si užíval podporu od Zdeněka Štybara a Enrica Masa, ktorý ešte vlani súťažil aj na Slovensku vrámci Kuriérov.
 
Šesť kilometrov pred koncom sa to preskupilo a vyselektovala trojica pretekárov Michal Kwiatkowski (Sky), Daniel Martin (Quick-Step) a Primož Roglič (Lotto NL). Pridal sa k nim aj miestny matador Amaro Antunes (W52). Ani táto spolupráca ale dlho nevydržala. Dôvod bol však prozaický. Zaútočil Daniel Martin, ktorého sa chytil len Slovinec Roglič. To všetko štyri kilometre pred cieľom.
 
Martin - Roglič? Roglič - Martin? Jeden z tejto dvojice si išiel po víťazstvo a výhodnú pozíciu v GC. Pekný súboj v posledných kilometroch či metroch napokon vyhral Daniel Martin, ktorý tak využil geniálnu podporu a prácu svojho tímu! Tretí došiel na vrchol Michal Kwiatkowski (+20 sek). Pre Poliaka to je taktiež výhodná pozícia, pretože zajtrajšia časovka hrá skrátka v jeho prospech. Bývalému majstrovi sveta sa v Portugalsku darilo aj v roku 2014, kedy tu vyhral. No a v roku 2017 má našliapnuté na rovnaký úspech, hoci Rogličove časovkárske kvality tiež poznáme. Proti tiež bude Daniel Martin, ktorý sa dnešným víťazstvom obliekol aj do dresu určeného pre lídra pretekov. Pre Íra to bolo prvé víťazstvo v ročníku.
 
 
martin d 2017 algarve vitazstvo
Daniel Martin tesne zdolal Primoža Rogliča (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)

 
V celkovom poradí má teda Ír bonifikačný náskok štyroch sekúnd na Rogliča, 26 stráca Kwiatkowski. Keďže ďalší súperi až okolo trištvrte minúty a Slovinec s Poliakom sú vyhlásení časovkári, nemajú už veľké šance na triumf. Posunúť vyššie by sa mohli LL Sánchez či Castroviejo.
 
 
Výsledky
1. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:46:35 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 10
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 5
4. ANTUNES Amaro Manuel W52-FC Porto-Porto Canal 00:33  
5. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 00:33  
6. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:35  
7. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:35  
8. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:35  
9. PINTO Edgar LA Alumínios-Metalusa 00:35  
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 9:14:56 5
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:04  
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:26  
4. ANTUNES Amaro Manuel W52-FC Porto-Porto Canal 00:43  
5. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:43  
6. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 00:43  
7. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:45  
8. PINTO Edgar LA Alumínios-Metalusa 00:45  
9. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:45  
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:56  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záveru etapy
 
 
3. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Sagres > Sagre 18 km Castroviejo
 
etapa3
profil etapy (141 nastúpaných metrov) (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Po včerajšej náročnej etape bol naplánovaný na dnešný deň "mierny oddych". Myslíme tým časovku, ktorá merala 18 kilometrov a bola takmer úplne plochá. Vyšantiť sa tu mohli Tony Martin, Alex Dowsett, Jan Bárta, Jonathan Castroviejo, Lars Boom či Mads Würtz Schmidt alebo Luis Leon Sánchez.
 
Samozrejme nezabúdajme na Michala Kwiatkowského a Primoža Rogliča, ktorí mali o motiváciu navyše. Poraziť Daniela Martina v celkovej klasifikácii. Slovinec strácal na Íra štyri a Poliak 26 sekúnd. Na 18-kilometrovej trati nič neriešiteľné. Jazdec Quick-Step Floors sa ale určite nehodlal vzdať.
 
Ako prvý sa na trať vydal posledný muž klasifikácie Zulmiro Magalhaes z celku La Alumínios. Ako posledný to mal dnes na pláne Daniel Martin približne o 17:40. Po prvej štyridsiatke štartového poľa bol na čele Ryan Mullen z Cannondalu časom 21:59. Po ďalšej tridsiatke ho predbehol Mads Pedersen z Treku - Segafredo, ktorý vylepšil Írov čas o šesť sekúnd.
 
A najlepší čas klesal aj naďalej. Postupne ho vylepšili Hagen, Démare a aj Lars Boom. Holanďan v drese Lotta NL - Jumbo viedol časom 21:35. Tím z krajiny tulipánov a veterných mlynov ale na svoje najväčšie želiezko v ohni ešte len čakal. Boomov čas bol aj tak veľmi dobrý, svedčil o tom fakt, že ho neporazil ani Alex Dowsett. Brit stratil päť sekúnd.
 
Všetkým ale vytrel zrak Tony Martin. Špecialista a kráľ tejto disciplíny zlepšil Boomov čas o ďalších sedem sekúnd a výkonom 21:28 sa usadil na priebežne prvú priečku. V týchto chvíľach tiež vyrazil na svojich 18 kilometrov posledný muž - Daniel Martin. O približne dvadsať minút sme očakávali meno dnešného víťaza a s veľkou pravdepodobnosťou aj toho celkového.
 
Ešte medzi tým sa musel nemecký "panzerwagen" skloniť pred európskym šampiónom Jonathanom Castroviejom z Movistaru, ktorý ho pokoril o štyri sekundy. Všetko sa už ale sústredilo na súboj Kwiatkowski - Roglič - Martin.
 
Ako prvý prišiel do cieľa Michal Kwiatek s časom 21:29. Nasledoval ho Slovinec s úplne rovnakým časom 21:29. A začalo sa rátanie, ktoré dopadlo veľmi pozitívne v prospech jazdca Lotta NL – Jumbo, pretože čas Daniela Martina sa zastavil až na úrovni 23:04! Tento 27-ročný cyklista sa tak obliekol do žltého dresu určeného pre lídra. A s veľkou pravdepodobnosťou ho udrží. To je ale ešte hudba budúcnosti.
 
Dnes vyhral etapu Jonathan Castroviejo z Movistaru, 18 kilometrov zvládol za 21:24. Druhý najrýchlejší čas namerali Tonymu Martinovi a tretí skončil Primož Roglič.
 
Celkovo sa teda na čelo dostal Roglič, ktorého dopĺňajú druhý Michal Kwiatkowski a tretí Jonathan Castroviejo. Časovka z pohľadu GC pomohla aj Tonymu Martinovi, ktorý sa prebojoval na priebežné siedme miesto. Nešťastník dnešného dňa Daniel Martin sa prepadol na pozíciu číslo šesť so stratou minútu a pol na Primož Rogliča, ktorého čakajú najbližšie dva dni ešte hektické chvíle. Je blízko prvého celkového triumfu na pretekoch HC kategórie.
 
 
Výsledky
1. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 21:24 20
2. MARTIN Tony link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:04 10
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:05 5
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:05  
5. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:11  
6. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:12  
7. DOWSETT Alex Movistar Team link ikonka 00:16  
8. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:20  
9. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:20  
10. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 9:36:29 5
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:22  
3. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:36  
4. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:55  
5. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:59  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:31  
7. MARTIN Tony link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:40  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:49  
9. ANTUNES Amaro Manuel W52-FC Porto-Porto Canal 01:54  
10. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 01:56  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
4. 18.2. zvlnena etapa ciel rovina Almodôvar > Tavira 203 km Greipel
 
etapa4
profil etapy (2383 nastúpaných metrov) (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Po včerajšej časovke bola dnes v Portugalsku na programe najdlhšia etapa. Merala 203 kilometrov a na rade bol Primož Roglič, aby uchránil svoje postavenie. Za predpokladu, že sa nič zvláštne neudeje, malo by sa špurtovať. Čiže sa v permanencii mali ocitnúť mená ako Mark Cavendish, Fernando Gaviria, John Degenkolb, Arnaud Démare či Nacer Bouhanni a André Greipel.
 
Štvrtá etapa odštartovala zhurta, už na šiestom kilometri sa odtrhla štvorica pretekárov. V najdlhší deň to skúsili Ryan Mullen (Cannondale), Taco Van Der Hoorn (Roompot), Dion Smith (Wanty - Groupe) a Joao Matias (LA Aluminios).  Prvá hodina sa išla priemernou rýchlosťou 40,2 kilometra za hodinu. Na 56. kilometri namerali časomery rozdiel medzi nimi a balíkom viac ako šesť minút.
 
Potom sa vedenia v pelotóne ujalo Lotto NL - Jumbo. A náskok mierne klesol. Náledne sa dlhé kilometre nič nedialo. Náskok osciloval medzi piatimi a šiestimi minútami. Do cieľa ostávalo už len 45 kilometrov.
 
Veľkú snahu v týchto chvíľach preukazovali najmä Cofidis, Quick-Step Floors a Dimension Data. Pridalo sa aj Lotto – Soudal, no náskok bol dvadsať kilometrov pred páskou na stále slušnej úrovni. Čakalo sa.
 
Všetko sa ale chýlilo k hromadnému špurtu. Sedem kilometrov pred záverom sa ešte vedúca štvorka pohybovala pred rútiacim sa vlakom, ale bol to krásny príklad boja proti veterným mlynom. A ten ich pomlel dva kilometre pred koncom, nasledoval pozičný boj!
 
Dojazd bol naozaj veľmi tesný. Rozhodol fotofiniš. Fotografia napokon ukázala v prospech Andrého Greipela z Lotta - Soudal. Ten na druhé miesto odsunul krajana Johna Degenkolba. Tretí finišoval Dylan Groenewegen z Lotta NL - Jumbo. Holandský tím okrem tretieho miesta obhájili aj žltý dres Primoža Rogliča. Toho zajtra čaká posledná prekážka od veľkého víťazstva. Z veľkých mien finišovali v prvej desiatke všetci až na Marka Cavendisha, jeho celok išiel opäť na Hagena.
 
 
Výsledky
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:57:51 20
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 5
4. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
7. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. SCHWARZMANN Michael Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
10. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 14:34:20 5
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:22  
3. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:36  
4. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:55  
5. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:59  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:31  
7. MARTIN Tony link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:40  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:49  
9. ANTUNES Amaro Manuel W52/FC Porto 01:54  
10. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 01:56  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáver štvrtej etapy
 
 
5. 19.2. zvlnena etapa ciel rovina Loulé > Alto do Malhao 179 km Antunes
 
etapa5
profil etapy (3364 nastúpaných metrov) (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Po Ománe a Andalúzii hlási koniec svojich pretekov aj Portugalsko. Podujatie Volta ao Algarve dnes spoznalo svojho víťaza. Najlepšie rozbehnuté to mal Primož Roglič, no záver dnešného dňa ešte sľuboval zaujímavé súboje. Cieľový kopec Alto do Malhao bol síce krátky, meral len necelé tri kilometre, no priemer 8,9% mohol tých pár chýbajúcich sekúnd získať. Okrem záveru sa s ním jazdci museli popasovať aj na 137. kilometri.
 
Etapa so svojou dĺžkou 179 kilometrov odštartovala krátko po jednej hodine nášho času. Prvým zaujímavým momentom bol boj na šprintérskej prémii medzi Greipelom a Gaviriom o červený dres v bodovačke. Jazdec Lotta – Soudal bude mať po pretekoch dres ešte červenší. Potom prišla informácia, že prvá hodina sa išla priemerne 50,2 kilometrov za hodinu.
 
Po 80. kilometroch sa vytvoril veľmi silný únik. Čo do počtu, tak aj do kvality. Ocitlo sa v ňom až 21 cyklistov. Boli to Oscar Gatto (Astana), Michael Schwarzmann (Bora), Alberto Bettiol a Sep Vanmarcke (obaja Cannondale), Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (Lotto - Soudal), Dries Devenyns (Quick-Step), Ben King (Dimension Data), Jose Goncalves a Maurits Lammertink (obaja Kaťuša), Timo Roosen (Lotto NL - Jumbo), Philip Deignan (Sky), John Degenkolb (Trek - Segafredo), Geoffrey Soupe (Cofidis), Alexey Tsatevich (Gazprom), Juan Arboleda, (Manzana), Jesper AsselmanAndre Looij (obaja Roompot), Pieter Vanspeybrouck (Wanty - Groupe), Jesus Del Pino (Efapel) a  Raul Alarcon (W52).
 
Ich náskok sa dlho pohyboval okolo úrovni troch minút. Na čele balíka pracovalo Lotto NL - Jumbo. Neskôr sa k nim pridalo aj Sky a náskok klesal. Pracovať museli oba celky veľmi tvrdo. Hrozilo veľké nebezpečenstvo. A práve počas tejto etapy sa ukázalo, ako dokážu byť jednotlivé tímy silné. Ani 21-členný únik nemal proti tímom chrániacich svojich lídrov šancu. Z úniku to nevydržal Ben King z Dimension Data. Pokúsil sa o svoje vlastné sólo.
 
Neskôr sa k nemu pridala šestica Alarcon, Devenyns, Gatto, Goncalves, Lammertink a Schwarzmann. Päť kilometrov pred páskou mali náskok 25 sekúnd! Jazdci už ale stúpali na záverečný kratučký kopec. Vpredu sa ešte nakrátko ocitol Lammertink, ktorého nahradil Amaro Antunes z tímu W52. Na záver sme ale čakali atak od úplne iného jazdca. A ten aj prišiel. Michal Kwiatkowski sa pokúšal možno už o nemožné!
 
A skutočne to už bolo priveľké sústo. Poliak už potrebné sekundy nezískal a Primož Roglič vyhráva Alto ao Algarve 2017. Obrovské prekvapenie je ale meno dnešného víťaza. Je ním portugalský pretekár Amaro Manuel Antunes z tímu W52/FC Porto! 
 
Prekvapivé bolo aj druhé miesto v podaní Vincenta Garciu (Louletano). Pomyselný bronz berie Tiesj Benoot z Lotto - Soudal. Kwiatkowski dnes štvrtý, Roglič piaty. Slovinec teda zvládol posledné dve prekážky v podobe dvoch etáp. Po časovke sa obliekol do žltého a už sa ho nevzdal.
 
Rošády nastali aj na prvých troch miestach v GC. Druhé miesto si zo západu Pyrenejského polostrova berie už spomínaný Michal Kwiatkowski, no tretie miesto má nové majiteľa. Jonathan Castroviejo končí napokon až na siedmej priečke, no a tretí je Francúz Tony Gallopin z Lotto - Soudal. Pre belgický tím celkom úspešné podujatie.
 
 
Výsledky
1. ANTUNES Amaro Manuel W52/FC Porto 4:29:28 20
2. GARCIA DE MATEOS Vicente Louletano - Hospital de Loulé 00:12 10
3. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:12 5
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:15  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:15  
6. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 00:15  
7. ROSON Jaime Caja Rural - Seguros RGA 00:15  
8. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:15  
9. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:15  
10. DE LA FUENTE David Louletano - Hospital de Loulé 00:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 19:04:03 200
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:22 150
3. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:55 125
4. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:59 100
5. ANTUNES Amaro Manuel W52/FC Porto 01:29 85
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:36 70
7. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:40 60
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:42 50
9. NOCENTINI Rinaldo Sporting Clube de Portugal/Tavira 01:56 40
10. PINTO Edgar LA Alumínios-Metalusa 02:19 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop