Abu Dhabi Tour: Jebel Hafeet najlepšie sadol Costovi, tesne porazil Zakarina

24.2.2017, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
3. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Al Ain > Jebel Hafeet 186 km R. Costa
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
etapa 1
mapa etapy (© abudhabitour.com)
 
etapa 3 profil
profil etapy (© abudhabitour.com)
 
 
Dočkali sme sa vrcholu Abu Dhabi Tour! Tretia etapa mala rozhodnúť o víťazovi, mala rozhodnúť o všetkom podstatnom. Po dvoch jednoduchších, no to  nervóznejších dní, ktoré boli určené pre mená ako Kittel, Cavendish či Greipel, mali prísť na pretras lídri na GC. Rozhodnúť sa malo v samom závere 186 kilometrov dlhej etapy na kopci Jebel Haffet, ktorý mal bez mála jedenásť kilometrov a priemerný sklon 8,5%.
 
Etapa odštartovala približne o pol desiatej. V podstate hneď v jej úvode sa odtrhla štvorica pretekárov a narušila sa tak kontinuita šesťčlenných únikov z predchádzajúcich dní. Do dnešného dňa s najväčšou vervou vyrazili Pavel Brutt (Gazprom - RusVelo), Alan Marangoni (Nippo - Vini Fantini), Simone Andreetta (Bardiani) a Stephen Clancy (Novo Nordisk).  Po 28 kilometroch mali náskok presahujúci štyri minúty.
 
Šesťdesiat kilometrov do cieľa sa pokúšali dobehnúť jazdcov vpredu len Movistar a Dimension Data. Africký projekt  počas prvých dní pracoval pre Cavendisha, dnes to bolo pre Merwaviho Kudusa. Pracovať celé dni znamená vydať zo seba obrovské množstvo energie. A práve to bola jedna z najdôležitejších vecí. Ušetrená energia.
 
O päť kilometrov neskôr dostal defekt jeden z favoritov z takzvanej druhej vlny Tom Dumoulin zo Sunwebu. Náskok štvorky pred balíkom sa znížil viac ako o polovicu. Pomaly ale isto bolo medzi jazdcami cítiť čoraz väčšie a väčšie napätie. Našťastie sa išlo ako inak po širokej ceste, takže to pravé zápolenie prišlo až jedenásť kilometrov pred koncom. Do cieľa ich chýbalo už len tridsať.
 
V týchto chvíľach bola v pelotóne veľmi vysoká rýchlosť. Do začiatku stúpania už totiž nechýbalo veľa. Každý si chcel vytvoriť čo najlepšiu pozíciu. V tejto činnosti sa predbiehali hlavne Movistar a Trek - Segafredo. Únik sa napokon nedoži ani len začiatku stúpania. Pelotón chlapcov pohtil 17 kilometrov pred cieľom.
 
Začalo sa posledné stúpanie. To, ktoré malo rozhodnúť o víťazovi. Očakávali sa prvé útoky. Zatiaľ ale všetko kontrolovali jazdci Movistaru. No a vedeli prečo. Deväť kilometrov pred cieľom zaútočil sám Nairo Quintana. Ostatní si ho ale postrážili. V zadnej časti pelotónu zatiaľ odpadávali Cavendish, Greipel, ale aj Caleb Ewan.
 
A hlavné pole sa selektovalo aj naďalej. Už sme ani nemohli hovoriť o pelotóne, ale len o väčšej skupine favoritov. A prišli aj prvé ataky. Najserióznejší bol od dvojice Costa – Zakarin. Tí si aj vytvorili niekoľkosekundový náskok. Do pásky chýbalo posledných päť kilometrov. Skúšal to aj Steven Kruijswijk z Lotta NL - Jumbo.
 
Medzi skupinou favoritov a dvojicou vpredu sa ocitol aj Tom Dumoulin, ktorý sa snažil so svojím krajanom Kruijswijkom dobehnúť vedúcich mužov. Do cieľa ale už neostávalo veľa. Posledné tri kilometre! Prebiehal tiež krásny minisúboj medzi Quintanom a Contadorom. A nelenil ani Contadorov kolega Bauke Mollema, ktorý sa dostal na úroveň Toma Dumoulina.
 
 
favoriti abuf ansa
Quintana a Contador v závere etapy (© Abu Dhabi Tour / ANSA/CLAUDIO PERI)
 

Posledný kilometer. O víťazovi už bolo rozhodnuté. Jeden z dvojice Costa, Zakarin oslávi pekné víťazstvo. A bol to Portugalčan, ktorý nastúpil Rusovi asi sto metrov pred cieľom, na čo už jazdec Kaťuše nedokázala zareagovať. Tretí dokončil Jebel Hafeet Tom Dumoulin.
 
Štvrtý finišoval Bauke Mollema z Treku - Segafredo. Nasledovali Julian Alaphilippe, Fabio Aru a výborne vyšiel na cieľový kopec aj Rafal Majka. Najväčší favorit dnešného dňa neukázal okrem jedného nástupu v úvode stúpania takmer nič, a tak so stratou jednej minúty skončil Nairo Quintana až desiaty. Celkovo vedie a s najväčšou pravdepodobnosťou aj vyhrá Rui Alberto Faria da Costa z UAE.
 
 
zakarin costa abuf ansa
Ilnur Zakarin a Rui Costa (© Abu Dhabi Tour / ANSA/CLAUDIO PERI)
 
 
Pre bývalého majstra sveta to bolo druhé víťazstvo v ročníku. Oslavoval už v Argentíne, kde vyhral piatu etapu. Ročník 2017 je preňho úspešnejší ako ten predošlý už teraz. Vlani totiž nevyhral ani raz. 
 
Na stupňoch víťazov Costu dopĺňajú Ilnur Zakarin a Tom Dumoulin. Zajtra nás a jazdcov čaká posledná etapa. Bude rovinatá, no rozdiel medzi prvým a druhým mužom sú len štyri sekundy. Môže to byť preto ešte zaujímavé.
 
Juraj Sagan skončil etapu s mankom necelých dvanásť minút, Erik Baška finišoval na konci štartového poľa so stratou 19:17.
 
 
Výsledky
1. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 4:34:08 40
2. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 15
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:10 6
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:28  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:46  
6. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:46  
7. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:46  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:46  
9. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:46  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:58  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 12:39:15 6
2. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:04  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:16  
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:38  
5. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:56  
6. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:56  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:56  
8. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:56  
9. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:56  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:08  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop