Valverde nestráca nič zo svojej veľkosti, Hermans a Roglič rozšírili svoje obzory

21.2.2017, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V predchádzajúcom týždni sa odohral pekný španielsky súboj skúsených jazdcov na Ruta del Sol a podujatia v Ománe a Algarve skončili v rukách pretekárov, ktorých to môže posunúť k úspešnej sezóne.
 
 
kristoff 2017 oman spurt tbmf
Alexander Kristoff a jeho triumf v Ománe (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Valverdeho privlastnené preteky
 
Okolo Andalúzie ponúklo tri zaujímavé etapy, kde sa rozhodovalo o titule, ale konečný rezultát bol veľmi tesný. Svoj piaty triumf na tomto podujatí získal Alejandro Valverde, ktorý dokáže výborne jazdiť už na začiatku ročníka. Hneď úvodný deň sme videli vrchársku bitku a jazdec tímu Movistar zostal na čele pretekov až do samého konca a uchmatol etapu. Potom správne zareagoval na Contadorov atak na Peňa del Aquila a v časovke jednotlivcov ho potom dokázal vyzliecť z líderského dresu, aj keď len o jednu sekundu.
 
Alejandro Valverde ukázal, že aj vo veku 36 rokov je výborne pripravený na nasledujúci ročník, kde bude mat opäť len tie najvyššie ambície. Pre tímový web neskrýval radosť zo svojho celkového víťazstva: "Som super šťastný. Bolo to veľmi súťaživé podujatie, preto je víťazstvo také sladké. Tím ma výborne podporoval, bez nich by som nezískal tento piaty titul. Samozrejme, teší ma aj moje sté víťazstvo medzi profesionálmi, ale verím, že túto bilanciu ešte zlepším."
 
 
valverde 2017 triumf andaluciaf
Valverde vyhral prvú etapu (© 63ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Podujatie osviežila prítomnosť Alberta Contadora, ktorý v úvodných dvoch etapách útočil. Najskôr rozprúdil akciu na Alto de Monachil, potom ho museli ostatní chytať na cieľovom kopci Peňa del Aquila, kde napokon doplatil na jednoduchšie úseky pred páskou a neznalosť tohto kopca. Potrebný výkon ukázal aj v ITT, ale na Valverdeho to v konečnom dôsledku nestačilo. Aspoň bude mať zvýšenú motiváciu na Paríž - Nice, kde sa obidvaja jazdci znovu stretnú. Pistolero odštartoval sezónu vo veľmi dobrom svetle, takže keď bude jeho forma stúpať, môžeme sa opäť tešiť na jeho útočný štýl.
 
V dobrom rytme sa prezentoval Thibaut Pinot. Francúzsky borec vyhral kráľovskú etapu, keď eliminoval Contadorov atak tesne pred cieľom, a pekný výkon predviedol aj v časovke. Tretia priečka v nabitom štartovom poli je pre neho želaným výsledkom na začiatku roka. Silné výkony v kopcoch predviedli zástupcovia z tímu Sky, Poels, Rosa, Landa patrili v tomto smere k tomu najlepšiemu na podujatí.
 
Parádny prechod na cestnú cyklistiku ukazuje Ondřej Cink, ktorý sa v najdôležitejších etapách umiestnil na vysokých priečkach. Bol dobrý v kopcoch a zvládol aj ITT, takže v takejto konkurencii obsadil deviatu pozíciu. A to je výborný rezultát. V tíme Bahrajn - Merida musia byť s jeho výkonmi maximálne spokojní, škoda, že v Andalúzii ich nepotešil aj Ion Izagirre, ktorý to mal namierené na pódium.
 
Z českých jazdcov dosiahol pekný výsledok aj Michal Schlegel, pre ktorého to boli prvé preteky po prestupe do CCC Sprandi. 21-ročný cyklista sa nezľakol veľkých mien a v konečnom zúčtovaní obsadil 23. priečku, čo je sľubný výsledok. V prvej polovici štartového poľa sa umiestnil Jan Hirt, Daniel Turek bral pobyt v Andalúzii ako tréningový základ pre nasledujúce preteky.
 
 
Vuelta a Andalucia 2017
 
 
Hermans zaskočil hlavných favoritov
 
Na Okolo Ománu sa naplnili predpoklady, že víťaza určí stúpanie na Zelenú horu, ale len málokto čakal, že ju môže ovládnuť Ben Hermans. Belgický jazdec však predvádzal na pretekoch výborné výkony. Okrem triumfu v kráľovskej etape sa presadil aj v špurte do kopca v druhej etape a hneď nasledujúci deň bral v náročnej rýchlej koncovke tretie miesto. Ben Hermans tak vybojoval svoje najväčšie víťazstvo v kariére a môže spokojne myslieť na ardenské klasiky, kam smeruje svoju pozornosť v tomto ročníku.
 
Tri rozhodujúce etapy zvládol výborne aj Rui Costa, ktorý v nich zakaždým finišoval na pódiu. Jazdec tímu Abu Dhabi je silný v koncovkách počas náročných dní, čo ukázal v druhej a tretej etape, ale za zmienku stojí aj jeho výkon na Green Mountain, ktorý zniesol vysoké kritériá. Aj Rui Costa ladí svoju formu na ardenské klasiky, v tomto smere ide všetko podľa plánu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih kráľovskej etapy Okolo Ománu 2017
 
 
Na kráľovskú etapu sa sústredil Fabio Aru, ktorému v nej nechýbalo veľa, aby v závere prekonal Hermansa. Aj keby zvíťazil na Zelenej hore, celkový triumf by mu to neprinieslo, ale taliansky cyklista mohol byť spokojný so svojím úvodným predstavením v novej sezóne. Silný výkon v najťažšej etape je dobrým odrazovým mostíkom pre nasledujúce podujatia.
 
Na Zelenej hore sa neukázal v očakávanom prevedení Romain Bardet, ktorý tu nemal dostatok energie, aby zabojoval o celkový triumf. Francúzsky jazdec priznal, že na toto predstavenie potrebuje zabudnúť. Naopak, na pretekoch sa vytiahli Merhawi Kudus, ktorý predviedol pekný výkon aj na Okolo Valencie, a  Tsgabu Grmay.
 
V klasických šprintérskych dojazdoch úradoval Alexander Kristoff. Jazdec tímu Kaťuša - Alpecin si v koncovkách poradil najmä s talianskymi protivníkmi a so siedmimi etapovými víťazstvami je rekordérom podujatia. V jednom prípade sa radoval Soren Kragh Andersen, ktorý je nádejou celku Sunweb na jarné klasiky. Jediný český zástupca František Sisr sa na podujatí nepohyboval na predných pozíciách.
 
 
Tour of Oman 2017
 
 
Do popredia sa tlačí Roglič
 
Na Volta ao Algarve chýbali niektorí tradiční favoriti, uvoľnený trón si privlastnil Primož Roglič. Slovinský jazdec síce nevyhral žiadnu etapu, ale spomedzi všetkých sa najlepšie vysporiadal s triptychom Foia, Malhao, ITT. Jazdec tímu Lotto - Jumbo ukázal svoje schopnosti v minulom roku na Gire, kde vyhral zvlnenú časovku.
 
Roglič má skutočne zaujímavý potenciál, keďže sa cíti dobre aj v kopcoch, a bude ho chcieť rozvíjať, čo potvrdil aj pre tímový portál. "V záverečnej etape som ustrážil svoju pozíciu na čele GC. Na Malhao to bolo ťažké, ale to musel povedať každý pretekár. Nechajme sa prekvapiť, čo prinesie budúcnosť. Chcem byť dobrý v časovkách, ale aj v kopcoch. Dúfam, že vyhrám viacero pretekov podobných ako Algarve."
 
Na svoj druhý celkový triumf myslel Michal Kwiatkowski, ktorý však túto možnosť stratil na Alto da Foia. Na pódium sa dostal aj Tony Gallopin, ktorý sa tu predviedol stabilnou výkonnosťou počas najdôležitejších dní. To sa nedalo povedať o Danielovi Martinovi. Írsky jazdec bol najsilnejší na Alto da Foia a v dobrom svetle sa ukázal aj na Malhao, ale na časovku nebol dostatočne pripravený, aby mohol bojovať o stupne víťazov.
 
Nečakaným víťazom na Alto do Malhao bol domáci jazdec Manuel Antunes, ktorý jazdí za portugalský kontinentálny celok. Nebolo to však úplne prekvapujúce predstavenie, pretože Antunes nedávno obsadil tretiu priečku na Mas de la Costa na Okolo Valencie, kde Quintana rozdrvil konkurenciu.
 
V časovke triumfoval Jonathan Castroviejo, európsky šampión v tejto disciplíne pokračuje presne tam, kde v minulom roku skončil. Hromadné dojazdy sa stali korisťou Fernanda Gaviriu, ktorý získava čoraz väčší rešpekt, a André Greipela. Obidvaja českí pretekári Jan Bárta a Zdeněk Štybar využili podujatie na budovanie formy, jazdec tímu Quick-Step Floors to môže predviesť už na otváracom víkende belgických klasík. 
 
 
Volta ao Algarve 2017
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop