Koniec idylky. Začína sezóna úzkych ciest a "mačacích hláv" aj s topfavoritom Saganom

23.2.2017, 18:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Väčšina cyklistov má za sebou slnečné trénovanie a pretekanie v Austrálii, Argentíne, Španielsku či na Blízkom Východe. Ale až posledný februárový víkend otvorí tradičnou belgickou dvojičkou Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne obdobie flámskych klasík. Obdobie, keď úzke cesty, chlad, špina, prudké kopčeky, dlažobné kocky a masy fanúšikov dostanú cyklistov až na dno síl.  
 
V sobotu napoludnie sa prihlási k slovu klasika Omloop Het Nieuwsblad s trinástimi prudkými bergami a desiatimi úsekmi dlažobných kociek. Prezývka "Mini Tour of Flanders" prezrádza, že trasa čiastočne kopíruje slávnejší monument. Omloop je však o čosi kratší (198,3 kilometra), menej kopcovitý i "vydláždený". Napriek tomu, býva extrémne selektívny, veď je prvou flámskou klasikou v sezóne a v Európe ešte panuje necyklistické počasie.
 
Profilovo najťažším bergom a predpokladaným dejiskom drvivej ofenzívy bude tradične Taaienberg 60 kilometrov pred bielou čiarou. Po ročnej rekonštrukčnej pauze sa vracia do hry aj legendárny Molenberg, ktorý zamieša karty ako posledný berg 35 kilometrov pred cieľom. Za ním ešte nasledujú dlažobné úseky. Pred mužmi si ich vyskúšajú aj ženy vo verzii klasiky s dĺžkou 122 kilometrov.
 
 
liege 2015 divaci tcgfv
Ilustračná fotografia pelotónu (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Omloop sa premiérovo pôjde pod krídlami WT licencie, i keď aj bez nej lákal hviezdy pelotónu. V porovnaní s minulým rokom sa počet zúčastnených WT tímov zvýšil z dvanásť na pätnásť. Účasť odmietli iba Movistar, UAE Emirates a Dimension Data. Organizátorov stál posun medzi elitu približne 180-tisíc eur, z toho 32-tisíc eur bol poplatok pre UCI a zvyšok "zjedia" tímy na prémiách či štartovnom. 
 
"V súčasnosti nemáme potrebu, aby bola naša klasika zaradená vo WT. Ale tímy sa budú čoraz častejšie zameriavať na zisk bodov. Ak by jazdci získavali body na Abu Dhabi Tour a na Omloope nie, tak by tímy posielali jazdcov tam. Od elitnej licencie očakávame, že sa vyhneme takémuto problému," vyhlásil organizátor prvého európskeho WT podujatia v kalendári Wim Van Herreweghe
 
Tradične najväčším počtom favoritov disponujú práve domáci Belgičania. O úspech sa pokúsia Tom Boonen (Quick-Step), Greg Van Avermaet (BMC), Sep Vanmarcke (Cannondale - Drapac), Jurgen Roelandts a Tiesj Benoot (obaja Lotto - Soudal), Stijn Vandenbergh a Oliver Naesen (obaja Ag2R La Mondiale), Edward Theuns a Jasper Stuyven (obaja Trek - Segafredo) či Jens Keukeleire (Orica - Scott).
 
Spomedzi iných národností patria medzi topfavoritov Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) a Nór Alexander Kristoff (Kaťuša), obaja ukázali formu už na začiatku roka. Do širšieho okruhu favoritov zaraďujeme Britov Rowea a Stannarda (Sky) či Holanďana Booma (LottoNL - Jumbo). Čiernym koňom môže byť napríklad "motor" Tony Martin (Kaťuša) v drese nového tímu alebo niektorý čistokrvnejší šprintér ako Arnaud Démare (FDJ) alebo Bryan Coquard (Direct Energie). Pre úspech na Omloope je ale kľúčová skôr vytrvalosť v spojení so správnym načasovaním, taktikou a šťastím ako rýchle svalové vlákna. 
 
 
amstel 2016 stupanie cccf
pelotón počas jednej z klasík (© CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
Papierovo najsilnejší bude opäť Quick-Step. Okrem Boonena zabojujú o úspech Štybar, Terpstra, Gilbert či Trentin. "Modrí" zrejme nebudú mať jednoznačného lídra, ale pre Toma Boonena to bude posledný Omloop. Práve túto flámsku klasiku nikdy nevyhral, keď  vyťažil zo štrnástich účastí "iba" štyri pódiové umiestnenia.
 
Klasikári na Omloope však ešte nemajú špičkovú formu a ak ju majú, tak na to môžu doplatiť na monumentoch. Ešte nikto nevyhral kombináciu Omloop a Tour of Flanders. A vyhrať Omloop a niektorý zo štyroch jarných monumentov naposledy dokázal Johan Museeuw v roku 2000.
 
Minulý rok sa to takmer podarilo Petrovi Saganovi, ale na Omloope v záverečnom šprinte zo skupinky nestačil na večného soka Grega Van Avermaeta. Sagan má za sebou iba preteky v Austrálii, po ktorých absolvoval vysokohorské sústredenie v španielskom pohorí Sierra Nevada. Takýto typ prípravy sa mu osvedčil a pomôcť by mu mohlo aj to, že trénoval v studenom počasí.
 
Budeme zvedaví tiež na prvú vážnejšiu previerku spolupráce v tíme Bora - Hansgrohe. Vernými pomocníkmi zostávajú Poliak Maciej Bodnar a Michael Kolář. Okrem nich najviac vytŕča meno skúseného Nemca Marcusa Burghardta, ktorý žiaril na klasikách najmä pred rokom 2010. 
 
"Bude to skôr o tom, aby som otestoval nohy a dostal sa do pretekárskeho rytmu. Ale ak sa naskytne šanca, chceme ju využiť. Myslím si, že náš tím nebude riadiť preteky, ale budeme sa snažiť, aby sme mali vo finiši čo najpočetnejšie zastúpenie," povedal Žilinčan pre Radsport-news. Dodajme, že cyklistický boj v okolí Gentu bude vysielať Dvojka RTVS od 14:50.
 
 
video v clanku ikonka ciernaOmloop Het Nieuwsblad 2016
 
 
Po dojazde Omloopu čaká väčšinu pelotónu 50-kilometrový presun na nedeľňajšiu klasiku Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC). Tá obsahuje menej bergov a dlažobných kociek a posledný berg sa nachádza 50 kilometrov pred bielou čiarou, preto budú hlavnými favoritmi šprintéri.  
 
Nedeľňajšia klasika býva menej selektívna a nepraje útočníkom. Výnimkou bola napríklad minuloročná edícia, keď vyhral Jasper Stuyven po 17-kilometrovom sólovom úniku. Šprintérom by mohli prekaziť plány najmä vietor a dážď. V roku 2013 dokonca zrušili podujatie kvôli snehu. 
 
Hlavným oživením by mal byť legendárny kopec Oude Kwaremont s dlažobnými kockami v druhej polovici pretekov. Na 200 kilometrovej trase bude zrejme výherná kombinácia odolnosti a šprintérskych schopností.
 
Niektoré tímy rátajú so šprintérmi až v nedeľu, takže neunavenosť zo soboty môžu využiť rýchlici ako Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo), Sam Bennett (Bora) alebo Nacer Bouhanni (Cofidis). Nikto dosiaľ nevyhral obe klasiky belgického otváracieho víkendu v jednom roku, ale Sagan či Kristoff budú favoritmi aj v nedeľu. Priamy prenos odvysiela Dvojka RTVS od 15:00.
 
 
Posledné ročníky Omloop Het Nieuwsblad
2016 víťaz: albansko Van Avermaet 2. vlajka Sagan 3. albansko Benoot
2015 víťaz: vlajka Stannard 2. vlajka Terpstra 3. albansko Boonen
2014 víťaz: vlajka Stannard 2. albansko Van Avermaet 3. vlajka Hagen
2013 víťaz: vlajka Paolini 2. albansko Vandenbergh 3. albansko Vandousselaer.
2012 víťaz: albansko Vanmarcke 2. albansko Boonen 3. vlajka Flecha
 
 
Posledné ročníky Kuurne - Bruxelles - Kuurne
2016 víťaz: albansko Stuyven 2. vlajka Kristoff 3. vlajka Bouhanni
2015 víťaz: vlajka Cavendish 2. vlajka Kristoff 3. vlajka Viviani
2014 víťaz: albansko Boonen 2. vlajka Hofland 3. albansko Vanmarcke
2013 x                
2012 víťaz: vlajka Cavendish 2. vlajka Hutarovič 3. vlajka Van Hummel
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop