Paríž - Nice: V piatej etape sa po hromadnom dojazde najviac tešil André Greipel

9.3.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
5. 9.3. zvlnena etapa ciel rovina Quincié-en-Beaujolais 199 km Greipel
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Včerajšia časovka splnila svoj účel. Priniesla chaos v podobe úplného prekopania priebežného poradia. Na čelo sa dostala dvojica Francúzov, ktorých ale prenasleduje veľká skupina favoritov na čele s Albertom Contadorom či Ilnurom Zakarinom. Dobre rozbehnuté preteky ale nemienil pokaziť najmä Quick-Step Floors. Predstavenie s poradovým číslom päť odštartovalo krátko pred dvanástou hodinou. Na štart najdlhšej etapy tohto ročníka  sa postavilo 166 pretekárov.
 
Dnešná etapa mala zvlnený charakter a pre jazdcov na GC mala poslúžiť ako transportná etapa pre vrchol podujatia. Prvé etapy ale ukázali, že počasie vie byť niekedy väčším nepriateľom ako slabšia výkonnosť. A tak i napriek pozitívnym predpovediam boli cyklisti v strehu.
 
Už na dvanástom kilometri sa odtrhla šestica pretekárov, medzi ktorými boli jazdci Axel Domont (Ag2r), Natnael Berhane (Dimension Data), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo),  Lilian Calmejane (Direct Energie), Federico Zurlo (UAE) a Remy di Gregorio (Delko - Marseille), ktorý vyhral etapu na Paríž -  Nice ešte v roku 2011. Vytvorili si náskok štyroch minút. Prvá hodina etapy sa išla priemerne 38,5 kilometra za hodinu.
 
Dvesto kilometrová prekážka odštartovala v meste Quincié. V jeho okolí sa nachádzajú pre Francúzsko tak typické vinice. Tiež asi nikoho neprekvapí, že je v okolí aj veľké množstvo hradov. Je ich až pätnásť, pričom najstarší je z dvanásteho a najmladší z devätnásteho storočia. Návštevníci tú môžu ochutnať aj tunajšie klobásky.

V dnešný deň stretli pretekárov na trati len malé prekážky či zaujímavé elementy. Jedným z nich bola aj šprintérska prémia na 70. kilometri v Brindas, ktorú vyhral Domont a pripísal si tak tri body do boja o zelený dres. V tejto klasifikácii viedli pred etapou dvaja muži. Julian Alaphilippe a Arnaud Démare. Obaja mali po 29 bodov. Druhá hodina pretekov sa išla o čosi rýchlejšie. Konkrétne to bolo 39,7 kilometra za hodinu, stále však bolo cítiť rezervy.
 
Približne v polovici pretekov zdolali najprv utečenci, potom aj pelotón, "trojkové" stúpanie na Côte de Givors. Ako prvý ho zlomil Lilian Calmejane. A razom sa ocitol v boji o bodkovaný dres na siedmom mieste. So štrnástimi bodmi tu zatiaľ kraľuje Romain Hardy. Calmejane má na konte aj víťaznú etapu na Vuelte. Vlani vyhral štvrtý deň po úniku, keď ho skupina, v ktorej bol, podcenila.
 
Náskok šestice stúpol na päť minút. Po šprintérskej prémii číslo dva v Serrieres, ktorú opäť vyhral Axel Domont, náskok úniku klesol o dve minúty. A túto tendenciu si zachovával. Na jazdcov čakala tiež druhá vrchárska prémia. No a kopec druhej kategórie Côte de Saint-Uze vyložil na stôl nové karty. Zo šestice sa vyselektovala už len štvorica pretekárov. Vypadli CalmejaneZurlo. Ostatní jazdci si po klesaní udržiavali náskok dvoch minút. Federico Zurlo to ale o pár kilometrov neskôr vzdal úplne a Calmejane bojoval osamotený. Avšak ani jeho snaha nebola dlhá.
 
A začala sa klasická naháňačka. Pelotón jazdcov ešte nechal vetrať sa, predsa len bolo do cieľa celkom ďaleko. Našťastie pre Tonyho Gallopina, ktorý mal defekt. Spolujazdci ho ale počkali a bezpečne doviedli do pelotónu. Horšie dopadol líder Cannondalu - Drapac Davide Formolo. Priebežne 16. jazdec mal pád.
 
Veľkú silu a chuť ukázal Remy di Gregorio. Nastúpil svojim kolegom, ktorí to vzdali. Každému však bolo jasné, že išlo len o propagačný atak. Do pásky chýbalo posledných jedenásť kilometrov. Na čele pracovali hlavne Kaťuša, FDJ, ale aj Bora s Janom Bártom. Ukazovalo sa aj Direct Energie pracujúce pre Bryana Coquarda. Pochopiteľne tam ale nechýbal nikto dôležitý. Ostávalo posledných päť kilometrov.
 
No a boli tam ani chlapci z Lotta - Soudal, ktorí síce svojmu lídrovi nerozbehli špurt ideálne, ale zastúpil ich Groenewegen, za ktorým sa André Greipel vyviezol a na poslednej stovke nedal nikomu šancu. Fotofiniš rozhodol o druhom mieste Arnauda Démara (FDJ) pred Dylanom Groenewegenom. Obaja však zaostali za nemeckou "Gorilou" takmer o dĺžku dvoch bicyklov.
 
Sam Bennett z Bory - Hansgrohe sa tentoraz na širšom poslednom kilometri dopredu neprekľučkoval a skončil desiaty v poli porazených šprintérov, kde sa opäť ocitli Matthews, Degenkolb či Kittel s Coquardom. Juraj Sagan sa do hranice tretieho kilometra pohyboval s Bennettom, ale nemal šťastie na jeden z kruhových objazdov a pomoc ukončil možno skôr ako chcel. Finišoval bez straty. Michael Kolář s Erikom Baškom si záver odbili spolu s Joe Dombrowskim pred zberákom a stratili nepodstatných 14 minút.
 
Boj o žltý dres dnes ostal bez zmien, naďalej vedie Julian Alaphilippe z Quick-Stepu, druhý je Tony Gallopin z Lotta-Soudal a tretí Gorke Izagirre z Movistaru. O dve miesta, z desiatej na ôsmu priečku, sa vďaka bonusovým sekundám posunul druhý muž dnešného dňa Arnaud Démare, ale to mu môže byť jedno, pretože zajtra to už nebude jeho deň. To najzaujímavejšie z podujatia Paríž - Nice nás čaká už najbližšie tri dni. Práve počas nich sa rozhodne o celkovom víťazovi.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie André Greipela (víťaz)
"Najlepšia pozícia v závere vám ešte nemusí zaručiť víťazstvo. Záverečný šprint prebehol v protivetre, ale ja som vyrazil dopredu v správnom čase. Čakal som až do poslednej chvíle, som rád, že som urobil správne rozhodnutie. Záverená hodina etapy bola veľmi nervózna, ale nakoniec sme si to rozdali v hromadnom špurte. Som veľmi šťastný, ako to dopadlo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Arnaud Démara (druhé miesto)
"Mal som pripravenú ideálnu pozíciu, bohužiaľ, Greipel ma porazil. Mal som dobré nohy a aj preteky dopadli pre mňa výborne, keď som s výnimkou časovky vždy obsadil vysoké priečky v etape. Pre šprintérov už nebudú etapy, bude to trochu pokojnejšie, ale zelený dres môže byť zaujímavá výzva."
 
 
Výsledky
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:43:35 60
2. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00 25
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 10
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00  
5. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:00  
7. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
8. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 17:20:02 10
2. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:33  
3. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:47  
4. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 01:05  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:20  
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:24  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:28  
8. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 01:29  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:31  
10. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 01:32  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný šprintérsky dojazd na podujatí
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop