P-N: Porte sa ukázal ako najsilnejší vrchár, vyhral kráľovskú etapu, do žltého Henao

11.3.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
7. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Col de la Couillole 177 km Porte
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Kráľovská etapa pripravila pre pelotón "len" štyri kategorizované stúpania, no o to náročnejšie výstupy ho čakali. Celé divadlo odštartovalo z Nice krátko po pol jednej a začalo rovno prvým pripraveným kopcom. Côte de Gattières malo necelých päť kilometrov a bolo zaradené do druhej kategórie. Bolo predzvesťou súbojov o celkové víťazstvo na Paríž - Nice 2017
 
Zaujímavé súboje sme tiež čakávali v podaní dvojice Lilian Calmejane a Axel Domont, ktorí si to mali rozdať v priamom súboji o bodkovaný dres. Prvé stúpanie lepšie zvládol jazdec Direct Energie a získal pre seba cenných sedem bodov. Domont mu ale kontroval druhým miestom, pričom získal v tejto klasifikácii pre seba päť bodov.
 
V réžii dvojice Domont – Calmejane sa odohralo aj druhé stúpanie. "Jednotkové" Col de Vence vyhral opäť Lilian Calmejane. Kto skončil na druhom mieste asi ani netreba spomínať. Potom na 154 cyklistov, ktorí dnes nastúpili na štart, nečakalo dlhé kilometre nič "zaujímavé". Šestica si vytvorila náskok tri a pol minúty, ktorý mal vydržať až do začiatku tých najťažších stúpaní.

Kráľovská etapa, ktorá bola dlhá 177 kilometrov pripravila pre jazdcov milé prekvapenie. V histórii pretekov Paríž - Nice sa nikdy pred tým toto podujatie nevyšplhalo tak vysoko. Týmto rekordom sa môže pochváliť 1662 metrov vysoká hora Col de la Couillole. Pre porovnanie, na Slovensku sa mu približne podobá najvyšší vrch Chočských vrchov Veľký Choč. Toto stúpanie meralo takmer 16 kilometrov s priemerným sklonom 7,1 %. Ešte pred ním ale cyklisti museli zvládnuť sedem a pol kilometrové stúpanie na Col Saint-Martin. To pravé divadlo sa malo ešte len začať.

Medzi tým prišla zaujímavá informácia o odstúpení Arnauda Démara. Víťaz tunajšej prvej etapy nosil na sebe zelený dres. Ten teda dostal novú zápletku, ktorá sa mala rozhodnúť zajtra. Julian Alaphilippe bude o tento dres bojovať len sotva, a tak sa rozhodne medzi Degenkolbom, Kristoffom a Greipelom. Sedemdesiat kilometrov do cieľa klesol náskok skupiny vpredu na tri minúty.

Potom to vzal do vlastných rúk Lilian Calmejane. Víťaz etapy na Vuelte z vlaňajšej edície nečakal a na predposlednom stúpaní zaútočil už na jeho počiatku. Vyhral tiež šprintérsku prémiu v Roquebilliere, no je dosť možné, že si to ani nevšimol. Tento 24-ročný Francúz sa sústredil len na vrchol Col Saint-Martin. Zo skupiny prenasledovateľov to vzdal Omar Fraile, ktorý sa zaradil späť do balíka.
 
Možno až príliš, a preto zavelil do útoku Jakob Fuglsang z Astany. Dán bol v poradí na konci druhej desiatky, so stratou viac ako 18 minút, takže išlo len o pokus vyhrať etapu. O neúspešný pokus. Úspešný bol však Julian Calmejane, ktorý predposledné stúpanie vyhral. Nie len naňho, ale aj na celý hlavný balík, z ktorého sa už vyselektovali len samotní lídri, čakal dlhý zjazd. Dole kopcom to bolo asi dvadsať kilometrov.
 
Na čele balíka pracovali jazdci Quick-Stepu, Sky a zaujímavé bolo, že tam bol aj jeden zástupca BMC. Všetci sa chystali na záverečný kopec, ktorý mal bez mála 16 kilometrov, s priemerným sklonom sedem percent. Na čele sa ešte stále zdržiaval hlavný hrdina dnešnej etapy Lilian Calmejane, nový držiteľ "polka-dot jersey".
 
Francúzskeho jazdca potom dobehli Pacher, UlissiGautier, ale ich náskok na začiatku cieľového kopca bol príliš malý. Najviac energie tu mali PacherUlissi. V balíku boli všetci zoradení za tímom Sky. Ako posledný vydržal vpredu Ulissi, ale taliansky pretekár bol chytený desať kilometrov pred páskou. V skupine favoritov sa nachádzalo už len 15 jazdcov, ale Alaphilippe medzi nimi chýbal. Líder pretekov sa dostal do problémov pomerne skoro a mal čo robiť, aby dnes udržal žltý dres.
 
Na záverečnú bitku však boli pripravení Henao, Porte, Contador, Zakarin, Martin alebo Izagirreovci. Pri problémoch lídra pretekov mal najväčšiu šancu na žltý dres Sergio Henao. Následne zrýchlil Pantano a vo vedúcej skupine zostali iba Henao, Contador, Martin, Porte, Fuglsang a Ion Izagirre.
 
Štyri kilometre pred páskou začal testovať súperov Porte a austrálsky borec sa dostal na čelo pretekov o niekoľko sto metrov neskôr. Za cyklistom tímu BMC zostali bojovať Contador a Henao, nevzdával sa ani Daniel Martin.
 
Richie Porte sa nenechal rozladiť svojim postavením v klasifikácii a v kráľovskej etape si pripísal cenný triumf. Na druhom mieste nakoniec finišoval Alberto Contador, ktorý sa pred vrcholom dokázal zbaviť Sergia Henaa. Španielsky jazdec stratil na víťaza etapy dvadsať sekúnd. Veľmi dobrý finiš ukázal Daniel Martin, ktorý sa dostal cez Henaa, ale jazdec tímu Sky môže byť aj tak spokojný, pretože sa stal novým lídrom pretekov. Julian Alaphilippe totiž stratil 2:40.
 
Kráľovská etapa vyvrcholila až na cieľovom kopci, ani jeden z favoritov sa neodhodlal na dlhý útok. Po postupnej selekcii sa udržali na najvyšších miestach najsilnejší cyklisti a túto bitku vyhral Richie Porte, ktorý prekonal svojich konkurentov silným výkonom na záverečných štyroch kilometroch. Jazdec tímu BMC sa ukázal ako najsilnejší vrchár na podujatí a po tomto triumfe musí byť aspoň čiastočne spokojný, keď mu nevyšla celková klasifikácia.
 
V dobrom svetle sa ukázal aj Alberto Contador. Hoci nemohol myslieť na etapový triumf, bojoval až do konca a nakoniec z toho vyťažil druhé miesto v tejto náročnej etape. Statočný výkon predviedol Daniel Martin, ktorý sa na cieľovom kopci bil o každú jednu sekundu, za čo bol odmenený postupom na druhé miesto v GC.
 
Sergio Henao na konci myslel skôr na žltý dres ako na etapový triumf a kolumbijský jazdec si naozaj vybojoval vedúcu priečku s pekným náskokom. V zajtrajšej etape však musí spolu s kolegami obhájiť tridsať sekúnd na Martina a Contadora a španielsky jazdec bude určtie na trati vynaliezavý.
 
V kráľovskej etape ukázali svoju kvalitu Jakob Fugslang a Ion Izagirre, jazdca tímu Bahrajn – Merida musel potešiť aj výkon svojho brata Gorku. Ťažkú previerku zvládol aj 23-ročný domáci pretekár Pierre Latour, vo finále došli sily Ilnurovi Zakarinovi.
 
Náročné chvíle prežil na záverečnom kopci Julian Alaphilippe, ktorý na dlhom stúpaní vypadol príliš skoro zo skupiny favoritov. Aj keď sa snažil bojovať, v cieli sa musel zmieriť s tým, že v klasifikácii klesol na piate miesto. Čo však nie je zlý výsledok. Najlepší deň neprežil ani Tony Gallopin, ktorý sa dostal do úzkych už na predposlednom kopci, ale francúzsky zástupca dokázal udržať miesto v Top 10. Juraj Sagan a Michael Kolář získali väčšie straty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porteho (víťaz)
"Je to pre mňa obrovská satisfakcia. Tím mi nikdy neprestal veriť. Ďakujem im za to. Tieto preteky sú pre nás sklamaním, ale dnešné víťazstvo mi veľmi pomohlo. V závere som neatakoval v pravom zmysle, ale súperom som ušiel, pretože ma nechceli stíhať. Posledné tri kilometre boli brutálne, ale presvedčil som sa tam, že mám formu. Môj tréner mi povedal, že v časovke som ukázal kvalitné lezeckú výkonnosť, preto som to chcel potvrdiť."
 
 
Výsledky
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 5:01:35 60
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:21 25
3. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:32 10
4. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:32  
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:55  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:07  
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:11  
8. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:21  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:21  
10. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 01:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 27:01:15 10
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:30  
3. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:31  
4. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 01:00  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:22  
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:34  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:41  
8. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 03:22  
9. BARGUIL Warren Team Sunweb 04:07  
10. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:39  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

video v clanku ikonka ciernaZáver kráľovskej etapy
 
 

 
Krátky opis trasy etapy:
Kráľovská etapa začne dvomi stúpaniami Côte de Gattiéres (4,5km; 4,8 %) a Col de Vence (9,7 km; 6,6 %), ktoré budú svižným vstupom do mimoriadne dôležitej bitky o celkový triumf. Klasifikácia sa začne lámať na záverečných kopcoch, ktoré sú tempárskymi záležitosťami a na začiatku ročníka budú klásť veľký dôraz na lezeckú vytrvalosť. Col Saint-Martin (7,5 km; 7,2 %) sa vyznačuje pravidelným sklonom sedem percent, z jeho vrcholu zostáva na cieľový kopec len 20-kilometrový zjazd. Col de la Couillole (15,7km; 7,1 %) je skutočne kráľovskou záležitosťou celého ročníka, je to najvyšší bod v celej histórii podujatia. Toto dlhé a ťažké stúpanie, ktoré si udržuje svoju náročnosť od začiatku do konca, bude výzvou aj pre tých najlepších vrchárov, ktorí dostali k dispozíici perfektný kopec na vytvorenie rozhodujúcich rozdielov.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop