Strade Bianche rozpúta útočnú jazdu, bude Sagan opäť hlavným architektom?

2.3.2017, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Talianska jednorazovka ponúka jedno z najvzrušujúcejších predstavení, ktoré môžeme vidieť na začiatku sezóny. Útočný terén a silné štartové pole sú vždy zárukou atraktívnej cyklistiky, a podobne ako v ostatných rokoch sa o to postará aj Peter Sagan.
 
Lajtmotívom podujatia Strade Bianche sú štrkové cesty v krásnom prostredí a zvlnený toskánsky kraj s krátkymi stúpaniami, ktoré z neho robia jedinečné preteky. Počas uplynulých desiatich edícii si vybudovalo podujatie značný kredit, preto v tomto ročníku už patrí do elitnej skupiny WT.
 
Aj keď sa odohráva ešte pred hlavnými jarnými klasikami, viacerí borci sem prichádzajú veľmi motivovaní, pretože víťazstvo na Strade Bianche má čoraz väčšiu hodnotu. Kvôli nespevnenému terénu je to výborná príležitosť pre jazdcov zameraných na mačacie hlavy, ale dokážu sa tu presadiť aj súťaživý klasikári ardenského typu, čoho dôkazom sú výsledky Valverdeho či Kwiatkowskeho.
 
 
stybar strade bianche 2015 eqsf
Zdeněk Štybar vyhral Strade Bianche v roku 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Štrkových úsekov pribúda čoraz viac
 
Na pelotón je pripravených až jedenásť úsekov na štrkovom podklade v celkovom objeme 62 kilometrov. V tomto smere je podujatie čoraz náročnejšie, oproti minulému roku sa zvýšil počet prašných ciest o deväť kilometrov a v porovnaní so sezónou 2015 dokonca o sedemnásť kilometrov.
 
Prvý úsek príde na rad už po jedenástich kilometroch a v krátkom slede bude nasledovať mierne stúpanie Ville di Corsano, ktoré má štrkový podklad. Po ďalších dvoch nespevnených pasážach sa objaví asfaltový kopec Montalcino (4 km; 5 %), ktorý zakončí úvodnú tretinu pretekov, a potom sa už cyklisti musia naplno koncentrovať, pretože posledných sto kilometrov obsahuje len niekoľko pokojných momentov.
 
Vyčerpávajúcou záležitosťou budú už piaty a šiesty sektor, ktoré dokopy merajú dvadsať kilometrov, a medzi nimi je len 1000-metrová časť na asfaltovej ceste. Do cieľa zostáva ešte ďaleko, ale akékoľvek problémy na tomto mieste môžu ovplyvniť výkon každého jazdca. Nasledujúci úsek San Martino je takisto dlhý a favoriti so silnými tímami tu môžu vyslať dopredu svojich kolegov, pretože onedlho sa už rozprúdi bitka najsilnejších jazdcov.
 
Tým kľúčovým sektorom bude Monte Sante Marie (podľa organizátorov najťažší na pretekoch), ktorý sa nachádza ako ôsmy v poradí a ktorý je po novom pomenovaný po Fabianovi Cancellarovi, ktorý získal tri tituly na Strade Bianche. Tento úsek je zo všetkých najdlhší, obsahuje niekoľko strmých kopčekov, takže tu očakávame promenádu hlavných favoritov, ktorá odštartuje 54 kilometrov pred páskou.
 
Potom sa rozohrá tá pravá bitka medzi najsilnejšími pretekármi, ktorí budú proti sebe súperiť plece pri pleci. Situácia sa môže stabilizovať na nasledujúcich osemnástich kilometroch, kde sa nenachádzajú štrkové cesty, ale vo finále stoja ešte tri pasáže, kde môže prebehnúť selekcia. Najskôr to bude 800-metrové štrkové stúpanie, ktoré dosahuje aj dvojciferné sklony.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom začína desiaty úsek Colle Pinzuto (2,4 km), ktorý má v prvej časti maximum 15 %. Ak sa tu nepodarí úspešný útok, o štyri kilometre neskôr je pripravená ďalšia pasáž, ktorá síce meria len 1100 metrov, ale obsahuje prudký kopec Le Tolfe, ktorý neklesne pod 11 % a maximálne sa vyšplhá až na osemnásť percent. Jeho vrchol sa nachádza dvanásť kilometrov pred páskou.
 
Záverečné kilometre v podstate neobsahujú ploché úseky a vo finále sa bude rozhodovať na krátkom kopci (800 m; 6,5 %; max. 16 %), ktoré cyklistov zavedie na historické námestie Piazza del Campo a vyžmýka z nich posledné sily.
 
 
strade bianche profil 2017
profil pretekov (© strade-bianche.it)
 
 
strade bianche zaver 2017
profil záveru (© strade-bianche.it)
 
 
Na nepredvídateľné finále si trúfa dostatok kvalitných cyklistov
 
Na tomto podujatí sa vynikajúco cíti Zdeněk Štybar, ktorý predchádzajúce dve účasti na Strade Bianche pretavil na víťazstvo a druhú priečku. Český jazdec ako bývalý výborný cyklokrosár zvláda jazdu na prašných cestách a silný je aj na krátkych kopcoch, takže bude veľmi motivovaný, aby pokračoval vo výborných výsledkoch. V prebiehajúcom ročníku už ukázal zdatnosť na krátkych kopcoch, preto bude pripravený zabojovať o svoj druhý titul.
 
Jeho výhodou bude silný tím. Bude mať pri sebe Gianlucu Brambillu, ktorý v minulom roku finišoval na tretej priečke, alebo krajana Petra Vakoča. Ten pre zmenu obsadil v ostatnom ročníku piatu pozíciu. Takže Quick-Step Floors bude disponovať veľkou silou, aby sa v závere pískalo podľa jeho nôt. Uvidíme, či sa im to podarí zrealizovať aj priamo na trati.
 
Po víťazstve na Omloope prichádza sebavedomý Greg van Avermaet. Belgický cyklista takisto zvláda tunajšie podmienky, v roku 2015 skončil na druhom mieste a väčšinou tu finišuje medzi najlepšími. Avermaet nemá strach skákať do únikov s najlepšími pretekármi, jeho tromfom môže byť ťažký finiš na Piazza del Campo, kde sa môže presadiť svojou výbušnosťou. Aj on bude obklopený kvalitnou tímovou podporou a na podujatí sa môže vytiahnuť aj Ben Hermans, ktorý bol veľmi silný na Okolo Ománu.
 
Viacerými kartami disponuje celok Lotto - Soudal. Tiesj Benoot tu v ostatnom ročníku obsadil ôsmu priečku a v tejto sezóne už predviedol niekoľko kvalitných výkonov. Na K-B-K finišoval v malej vedúcej skupine a parádny výsledok dosiahol v Algarve, kde na Alto do Malhao prišiel do cieľa na treťom mieste. Takže jeho lezecké schopnosti sú na vysokej úrovni. Belgická zostava sem priváža aj Tima Wellensa, ktorý v prebiehajúcej sezóne ukoristil už tri víťazstvá, a na Strade Bianche môže patriť medzi čiernych koňov, ak dostane na trati príliš veľký priestor.
 
Budeme zvedaví, v akom svetle sa predstavia pretekári z tímu Sky. Michal Kwiatkowski už toto podujatie ovládol v roku 2014 a vo veľmi dobrom svetle sa ukázal na Volta ao Algarve. Po sústredení v Južnej Afrike si odkrúti premiéru na európskych pretekoch Geraint Thomas, ktorý má silné klasikárske vlohy, ale na tomto podujatí ešte neštartoval. A nesmieme zabúdať ani na domáceho zástupcu Diega Rosu, preto tím Sky môže vo finále patriť medzi celky s najväčším zastúpením.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročných pretekov
 
 
Z talianskych pretekárov si verí na dobrý výsledok Vincenzo Nibali, ktorý podal solídny výkon v Abú Zabí, a na Strade Bianche bude striehnuť na príležitosť zaútočiť. Tento terén by mal sadnúť jeho kolegovi Ondřejovi Cinkovi, ktorý ešte v minulom roku pretekal v MTB. 26-ročný jazdec odštartoval sezónu vo veľkom štýle a má dobrú príležitosť, aby v tomto trende pokračoval aj na ťažkej a veľmi sledovanej jednorazovke.
 
Na kvalitnú dvojicu sa môže spoliehať tím Trek - Segafredo, Jasper Stuyven a Fabio Felline sa výborne predviedli počas otváracieho víkendu. Belgický jazdec má v nohách veľkú silu, čo potvrdil počas obidvoch predchádzajúcich klasík, a Felline ukázal parádnu všestrannosť,  keď na Omloope obsadil piatu priečku. Na Strade Bianche sa chce presadiť Sep Vanmarcke, ktorý pred dvomi rokmi obsadil štvrtú priečku. V jeho prípade bude kľúčové, ako si poradí s takým množstvom krátkych stúpaní. V celku Cannondale - Drapac ho bude podporovať Rigoberto Urán, ktorý takisto nie je bez šance na dobrý výsledok. 
   
Na pripravený terén sa hodí aj Boasson Hagen, ale nórsky jazdec môže doplatiť na to, že v tomto roku súťažil len na Volta ao Algarve. Naopak, vo výbornom rozpoložení preteká Rui Costa. Uvidíme, ako si vo forme jazdiaci portugalský cyklista poradí s prašnými cestami, pretože na takomto teréne ešte nesúťažil.
 
Na Strade Bianche sa dvakrát predstavil Tom Dumoulin a vždy finišoval v druhej desiatke. S nadobudnutými skúsenosťami a aktuálnou formou môže svoj výsledok ešte vylepšiť, keďže je dostatočne výbušný, aby sa udržal v popredí na krátkych kopcoch. V drese Orica - Scott sa predstaví aj Roman Kreuziger, ktorý na tomto podujatí štartoval tri razy a zakaždým bol z toho dobrý výsledok. Chráneným jazdcom v austrálskej zostave však bude Jens Keukeleire.  
 
 
strade bianche tcgf
Vlaňajšia scenéria Strade Bianche (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Sagan straší súperov hneď od začiatku ročníka
 
Po predstavení na Omloope a K-B-K musí patriť medzi najväčších favoritov Peter Sagan. Svetový šampión diktoval tempo v rozhodujúcich fázach obidvoch pretekov a podobné vystupovanie sa očakáva od neho aj tentoraz. Urobil tak aj v minulej sezóne, kde rozbil skupinu favoritov na úseku Colle Pinzuto a nakoniec obsadil štvrtú priečku, keď prišiel úplne vyčerpaný na Piazza del Campo.
 
Sagan pretekal počas uplynulého víkendu s veľkou ľahkosťou, a hoci sa ešte nedostal do najlepšej formy, stačilo to, aby bol hlavnou postavou úvodných klasík na mačacích hlavách. Aj na Strade Bianche nachádza obľúbený terén. Nespevnené cesty, krátke kopce a prudký cieľový dojazd sú presne tie atribúty, na ktorých môže vyniknúť.
 
Jeho pohoda, do ktorej sa dostal po prvom triumfe v sezóne, sa jednoducho musí prejaviť aj na prichádzajúcom podujatí. Nepochybujeme, že po dvoch druhých miestach a minuloročnom výkone bude chcieť zvíťaziť, a vo finále si poriadne otestovať svojich hlavných klasikárskych vyzývateľov.
 
Na podujatí nebude mať pri sebe žiadneho slovenského pretekára, ale môže sa spoľahnúť na Marcusa Burghardta, ktorý predviedol slušný výkon na Omloope, a najmä na Jay McCarthyho. Austrálsky borec obsadil v minulom roku na týchto pretekoch peknú trinástu priečku  a darilo sa mu aj na začiatku sezóny na domácej pôde, takže on by mal byť hlavnou Saganovou oporou na a po sektore Monte Sante Marie.    
 
 
Posledné ročníky Strade Bianche
2016 víťaz: vlajka Cancellara 2. vlajka Štybar 3. vlajka Brambilla
2015 víťaz: vlajka Štybar 2. albansko Van Avermaet 3. vlajka Valverde
2014 víťaz: vlajka Kwiatkowski 2. vlajka Sagan 3. vlajka Valverde
2013 víťaz: vlajka Moser 2. vlajka Sagan 3. vlajka Nocentini
2012 víťaz: vlajka Cancellara 2. vlajka Iglinskij 3. vlajka Gatto
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop