Paríž - Nice: Porte sa pokúsi o hattrick. O ten pôjde aj Contadorovi

3.3.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Ak sa podarí streliť futbalistovi či hokejistovi počas zápasu tri góly, väčšinou ide o veľmi vydarený zápas. Pokiaľ sa ale cyklistovi podarí získať tri triumfy na jedných pretekoch, znamená to, že to musia byť vydarené hneď tri ročníky. Pre Richieho Porta, ale aj pre Alberta Contadora majú preteky Paríž - Nice navyše zvláštnu príchuť. Obaja tu získali svoje skutočne prvé veľké víťazstvo v GC.
 
Prvá edícia slávnych pretekov sa odohrala ešte v roku 1933. Teda v roku, kedy sa napríklad v Nemecku diali nepríjemné veci... Tento rok teda oslavujú menšie jubileum 75 rokov. Organizátori z Amaury Sport Organisation pripravili už tradične príťažlivú zmes etáp od tých, ktoré sú určené špurtérom, cez časovku až po náročný kráľovský dojazd na vrchole kopca.
 
Paríž – Nice si z histórie pamätá mnoho mien. Asi najväčšmi však na írskeho pretekára Seana Kellyho, ktorý tu v 80. rokoch doslova ničil svojich konkurentov. Vyhral sedemkrát. Päťkrát tu oslavoval tiež Jacques Anquetil. Ak by sa podarilo v tomto roku vyhrať jednému z dvojice Contador – Porte, dostali by sa do spoločnosti Laurenta Jalaberta, Joopa Zoetemelka či slávneho Eddyho Merckxa.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© letour.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Porte chce vylepšiť pozíciu z vlaňajška
 
Rok 2016 bol na pretekoch v znamení britského Sky. Je pravdou, že Geraintovi Thomasovi pomohol aj jeden zrušený dojazd na kopec, ale tým sa na vážnosti výsledku nič nemení. Tretí vtedy skončil Richie Porte. Rok 2017 ale prichádza s novými výzvami. Tou v Európe bude práve blížiace sa podujatie. Rodák z Tasmánie začal sezónu bravúrne. Na úvodnom WT podujatí Tour Down Under si otvoril účet víťazstiev už v druhej etape. No a potom ako bol najsilnejší aj na Willunga Hill, mohol na domácom podniku oslavovať prvýkrát celkový zárez. Potom ešte pretekal na Cadel Ewans Great Ocean Road Race, no potom si dal od pretekárskeho režimu pohov. Podľa jeho slov je ale načase, aby sa vrátil. Po viac ako mesiaci pretekania doma v Tasmánii, ale aj v Monaku, je pripravený pobiť sa s ostatnou konkurenciou. To potvrdil aj športový riaditeľ BMC Yvon Ledanois. "Richie s vracia do Európy, aby naplnil svoj prvý veľký cieľ. Mal skvelý štart do sezóny a my chceme, aby jeho forma pretrvala aj najbližšie dni. Ešte viac by sme chceli, aby vygradovala počas júla. Richie je vo výbornej kondícii, je motivovaný a my sme pripravení," vyhlásil nebojácne Ledanois. "Do Francúzska berieme silný tím. Amaёl Moinard, Nicolas Roche a Alessandro De Marchi budú hrať dôležitú úlohu v horách. Michael Schär, Danilo Wyss a Francisco Ventos zase prinášajú bohaté skúsenosti. Som presvedčený, že chlapci Richiemu pomôžu a privedú ho k víťazstvu," dodal Ledanois.
 
Tím BMC sa teda do toho pravého pretekania vrhne až o čosi neskôr počas priebehu pretekov. Hneď od úvodu ale bude chcieť pretekať množstvo iných cyklistov. Prvé etapy sú totiž určené pre rýchlych mužov a tých sa na štartovej listine zišlo dosť. Začiatok by sa mal teda točiť okolo mien ako Marcel Kittel, André Greipel, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni či Arnaud DémareJohn Degenkolb. Z druhej vlny potom prichádzajú Bryan Coquard, Niccolo Bonifazio, Magnus Cort, Michael Matthews či Andrea Guardini.
 
 
degenkolb 2017 dubaj tbmf
John Degenkolb vyhral etapu v Dubaji (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
V tíme Bahrajn - Merida vládne pred pretekmi dobrá nervozita. Na preteky sa chcú pozerať každý deň inak, pretože každý deň to budú vlastne iné preteky. "Sú to prvé preteky, kde chceme ísť skutočne na plný plyn. Je tu viacero vhodných etáp pre šprintérov. Myslím, že dokopy asi štyri. Na to tu budú Niccolo Bonifazio a Sonny Colbrelli. Na GC pôjde Ion Izagirre. Samozrejme, pokúsime sa aj o nejaký pobyt v úniku. Chceme bojovať o víťazstvo každý deň," vyhlásil športový riaditeľ nového tímu medzi elitou Philippe Mauduit.
 
Jasno v taktike majú aj klokanskom tíme Orica-Scott. "Magnus už v tejto sezóne ukázal, že si zaslúži byť naším šprintérom. Na Paríž-Nice chodí tradične veľa veľkých mien, čo ale nám vlastne vyhovuje. Nebude na nás dopadať ten obrovský tlak. Môžeme a aj budeme jazdiť pokojne," lišiacky vysvetľuje plány svojho celku športový riaditeľ Laurenzo Lapage. Magnus Cort Nielsen by mal teda riešiť záverečné dojazdy. Sezónu má rozbehnutú celkom dobre. Vyhral klasiku v Almerii, ale aj etapu vo Valencii.
 
Tiež John Degenkolb berie tieto preteky pochopiteľne vážne, ale z časti ich berie tiež ako prípravu. "Podnik je pre mňa dôležitý, to áno, ale beriem ho viac ako prípravu na veľké klasiky," uviedol jazdec v rozhovore s organizátormi. "Je to posledná šanca ako otestovať svoju formu pred vrcholom jarnej časti sezóny. Tréning je definitívne skončený, prichádza pretekanie. Som pripravený. Spolieham sa tiež na to, že bude dobré počasie," pokračuje jazdec Treku - Segafredo.
 
Zvláštna kombinácia výrobcu bicyklov a kávy sa premietne aj priamo na francúzske cesty. V tíme je totiž aj Alberto Contador. Práve španielsky cyklista je skutočným vodcom. Nemec bude, ako sám hovorí, len v ostrej príprave. Je ale rád, že sa tu zišla šprintérska smotánka. Aspoň sa vyložia na stôl všetky karty a ukáže sa skutočná výkonnosť. Z tej najužšej špurtérskej špičky tu chýba len Mark Cavendish.
 
"Záverečné dojazdy sú vždy riskantné. Samozrejme, nebudem riskovať. Bolo by pekné zvíťaziť, ale naozaj nechcem prísť o všetko. V prvom rade chcem zabrániť nebezpečenstvu pádu," dodal na záver John Degenkolb. Rodák z mesta Gera chce nadviazať na úspešnú jarnú časť sezóny z roku 2015 a predísť či zabudnúť na nepríjemné zranenie spred roka, kedy takmer prišiel o prst na ruke.
 
 
thomas contador nice 2016 tnkf
Vlani tu Contador bojoval aj s Thomasom (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Kráľovská etapa tak vysoko ešte nikdy nedosiahla, otázna Bora
 
Etapa s poradovým číslom sedem bude finišovať na vrchole Col de la Couillole, a to v nadmorskej výške 1678 metrov nad morom. Nikdy pred tým sa v histórii pretekov do takejto výšky pelotón nedostal. Bude to teda niečo nové. Okrem toho ale s veľkou pravdepodobnosťou stúpanie s dĺžkou takmer 17 kilometrov a priemerným prevýšením 7,1% rozhodne o celkovom víťazovi. So stúpaním má skúsenosť aj ďalší veľký favorit pretekov. Romain Bardet je ako Francúz vystavený tlaku, no tlak by mala vyrovnať veľká motivácia. "Paríž – Nice je skutočným cieľom! Dva etapáky na Blízkom východe nám ukázali, že vieme spolupracovať. Ešte viac sme sa zomkli a pripravili na to, čo príde. A najbližšie príde náročný kurz ôsmych etáp. Vrcholom bude Col de la Couillole. Na marec je to veľmi ťažké stúpanie. Absolvoval som ho ale pred niekoľkými týždňami v rámci tréningu," povedal jazdec AG2R, ktorý tak môže využiť vedomosti o serpentínach, horšom asfalte a podobne.
 
Medzi favoritov musíme zarátať aj ruského pretekára Ilnura Zakarina, ktorý ešte ani zďaleka neukázal, čo všetko vlastne dokáže. Kaťuša - Alpecin sa pred sezónou vzdialila od ruského vplyvu, no tento Rus by mal byť pre projekt veľkým prínosom. Ukázal to aj na Abu Dhabi Tour, kde na Jebel Hafeete finišoval druhý. Porazil ho len Rui Costa. Problémom by mohla byť práca celku na začiatku pretekov pre Alexandra Kristoffa, no Zakarin by mal byť od toho oslobodený. Všetko bude závisieť od koktejlu taktiky, ktorý namieša športový riaditeľ Gennady Michajlov. Istotou ale ostáva, že Ilnur Zakarin chce vylepšiť svoje štvrté miesto z minuloročnej edície.
 
 
costa 2017 abu podium triumf abuf bazzi
Rui Costa je naladený z Abú Zabí (© Abu Dhabi Tour / MATTEO BAZZI)
 
 
Zvláštny vzťah k pretekom vychádzajúceho slnka má Alejandro Valverde. Prečo? Pretože ich ešte nikdy nevyhral. Túto sezónu má rozbehnutú zatiaľ slušne. Vyhral Vuelta a Andalucia. Vyhral tam aj etapu a v časovke skončil druhý. Kvôli chorobe tu ale napokon štartovať nebude. Podobne dlhá časovka bude jazdcov čakať aj v krajine galského kohúta. Bude mať pätnásť kilometrov a rovinatý charakter, čo znamená, že veľké časové rozdiely nevytvorí. Každá sekunda sa ale počíta. Medzi okruh adeptov na víťazstvo tiež spadajú Julian Alaphilippe, Sergio Henao, ktorý by chcel potvrdiť úspešnosť britského tímu na  etapáku z predchádzajúcich ročníkov, ale tiež Daniel Martin, Simon Yates či Tsgabu Grmay. Tiež nemôžeme zabudnúť na faktor domáceho prostredia. Okrem Bardeta a Alaphilippeho by ho chceli využiť Tony GallopinWarren Barguil.
 
Zo silnou slovenskou stopu prichádza do Francúzska Bora - Hansgrohe. Trojica Saga-Baška-Kolář už pár pretekov spolu absolvovali, no tak významné podujatie akým je Paríž - Nice zatiaľ nie. Hlavne pre Erika Bašku by to mali byť obrovské skúsenosti. Naposledy spolu s Jurajom Saganom pretekali v Abú Zabí, Michael Kolář nedávno prispel k úspechom Petra Sagana. Nemci do Francúzska ale nevyslali žiadneho typického vrchára typu Rafal Majka či Leopold König, a tak GC pravdepodobne ostane na pleciach Emanuela Buchmanna. V spomínanej časovke sa pobije o minimálne dobrý výsledok český pretekár Jan Bárta.
 
 
pariz nice pocasie tnkf
Vlani počas pretekov za slnkom aj snežilo (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Posledné ročníky Paríž - Nice
 
2016 víťaz: vlajka Thomas 2. m.: vlajka Contador 3. m.: albansko Porte
body: albansko Matthews vrchy: vlajka Duchesne U25:   x
 
2015 víťaz: albansko Porte 2. m.: vlajka Kwiatkowski 3. m.: vlajka Špilak
body: albansko Matthews vrchy: albansko De Gendt U25: vlajka Kwiatkowski
 
2014 víťaz: vlajka Betancur 2. m.: vlajka Costa 3. m.: vlajka Vichot
body: vlajka Degenkolb vrchy: vlajka Ligthart U25: vlajka Betancur
 
2013 víťaz: albansko Porte 2. m.: vlajka Talansky 3. m.: vlajka Peraud
body: vlajka Chavanel vrchy: vlajka Tschopp U25: vlajka Talansky
 
2012 víťaz: vlajka Wiggins 2. m.: vlajka Westra 3. m.: vlajka Valverde
body: vlajka Wiggins vrchy: albansko Veuchelen U25: vlajka Van Garderen
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop