Tirreno - Adriatico: V TTT podal najlepší výkon BMC, Bora chcela ísť lepšie

8.3.2017, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 8.3. rovinata etapa ciel rovina Lido di Camaiore 22,7 km BMC
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Na začiatku pretekov privítalo cyklistov priaznivé počasie, takže v tímovej časovke sa jednotlivé formácie mohli sústrediť len na svoju výkonnosť. V celku Bora – Hansgrohe si túto disciplínu prvýkrát vyskúšal Peter Sagan. Nemecké zoskupenie prišlo na podujatie naháňať etapový triumf a s Rafalom Majkom uspieť v klasifikácii.
 
Ako prvý sa objavil na trati Lotto – Soudal, ktorý si chvíľu užíval aj vedúcu pozíciu, keďže ich výkon 24:12 nedokázali poraziť ani Bahrajn – Merida, SunwebTrek – Segafredo. A to bol veľmi dobrý vstup do pretekov od belgickej zostavy. na druhej strane bahrajnský tím išiel vôbec prvýkrát v histórii TTT.
 
Potom však dorazila do cieľa jedna z najsilnejších zostáv a tím Movistar nesklamal. Španielsky celok zastavil časomieru na hodnote 23:42 a svojich súperov pokoril o 30 sekúnd. Quintana tak dnes získal pol minútu na Nibaliho či Mollemu. Ich priemerná rýchlosť bola takmer 57,5 km/h, čo bol vynikajúci výkon.
 
 
dvorscik 2017 tirreno meranie rcsf
Milan Dvorščík (vľavo) meria bicykle pred štartom (© LaPresse/GM D'Alberto)
 

Ale ani Movistar nevydržal dlho na čele poradia, pretože ich pokoril Quick-Step Floors. Belgický celok bol od nich rýchlejší o päť sekúnd a nadviazal na svoj minuloročný výkon na týchto pretekoch. V ostatnej edícii ich dokázal poraziť len BMC o dve sekundy a aj tentoraz netrpezlivo čakali na výsledok americkej zostavy. 
 
Do elitnej spoločnosti v tímovej časovke sa dostal aj FDJ, ktorý podal skutočne výborný výkon. Francúzska zostava prišla do cieľa na úrovni Movistaru a to len potvrdilo skutočnosť, že v poslednom čase urobili v časovke značný progres. Spokojný musel byť Pinot, pre ktorého začali preteky parádne.
 
Zahanbiť sa nenechal ani Orica - Scott, ktorý zaostal za belgickou zostavou len osem sekúnd. Adam YatesKreuziger našli v tomto smere od svojho austrálskeho celku výbornú podporu. Astana predviedla svoj štandardný výkon, aj keď nie najlepší. Kazašská zostava zaostala v cieli 38 sekúnd a Aru mohol začať premýšľať, ako získa späť stratený čas. 
 
Bora - Hansgrohe zakončila časovku s piatimi jazdcami, Peter Sagan medzi nimi nechýbal. Spolu s ním priviedlo nemecké zoskupenie do cieľa aj Majku a ich strata sa vyšplhala na 56 sekúnd. A to bol výkon na úrovni Cannondale - Drapac.
 
 
bora ttt 2017 tirreno rcsf
Peter Sagan na čele zoskupenia Bora - Hansgrohe (© LaPresse/Fabio Ferrari)


Nedarilo sa celku Sky, ktorý prekročil pásku s mankom 1:25, čo bola veľká rana pre ambície Gerainta Thomasa, ktorý sa chcel presadiť v GC. Smolu mal aj Moscon, ktorému sa z ničoho nič zlomilo predné koleso. 
 
Potom sa už čakalo len na výsledok posledného štartujúceho, ktorým bol tím BMC. Americká zostava držala v napätí priebežných lídrov z Quick-Stepu a bolo to oprávnené, pretože BMC dokázal vyhrať časovku s náskokom 17 sekúnd. 
 
Americká zostava si na trati najlepšie rozložila sily a nadviazala na svoje minuloročné víťazstvo na tomto podujatí, ale dnes boli rýchlejší o 35 sekúnd ako pred rokom a ako jediní prekročili priemernú rýchlosť 58 km/h. V klasifikácii získal dobrú východiskovú pozíciu Tejay van Garderen, uvidíme, v akej forme sa predstaví v ťažkých etapách. 
 
 
bmc 2017 ttt tirreno podium rcsf
Radosť jazdcov BMC na pódiu (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Na druhej priečke skončili majstri sveta v tejto disciplíne, na trati ich porazil silnejší protivník. Po výbornom výkone obsadil tretiu pozíciu FDJ, čo je motivujúci základ pre Thibaut Pinota, ktorý má na podujatí tie najvyššie ambície. Identický výkon podal aj Movistar, takže veľmi dobrú východiskovú pozíciu získal aj Nairo Quintana. Medzi najlepšími sa objavil aj austrálsky zástupca Orica, ktorý zariadil pre svojich lídrov dobrý vstup do pretekov.               
 
Po prekvapujúco zlom výkone si poriadne skomplikoval situáciu tím Sky, Geraint Thomas má len minimálnu šancu, že sa mu podarí v klasifikácii napraviť tento výsledok. S istou stratou pokračujú v pretekoch Aru, Nibali, DumoulinMollema, ktorí musia v nasledujúcich etapách bojovať o vylepšenie svoje pozície. 
 
Bora - HansgrohePetrom Saganom obsadili pätnáste miesto so stratou 71 sekúnd. Nie je to najlepší výsledok pre Majku z hľadiska GC, ale nijako neovplyvní záujem nemeckého tímu získať na Tirrene etapový triumf. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora-Hansgrohe)
"Nebol to výkon, ktorý sme očakávali. Bola to pre nás prvá tímová časovk. Mnoho nových ľudí pracovalo spolu a noví jazdci si museli na seba zvyknúť, takže sme boli pomalší o takých 15 - 20 sekúnd, ako sme očakávali. Musíme pokračovať v napredovaní."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tejay van Garderen (víťazný tím)
"Dnes to bolo neuveriteľné. Vždy je výborné získať etapový triumf, najmä s takýmto tímom. Ukázalo sa, že ako tím kladieme veľký dôraz na TTT. Kľúčovým pre náš triumf bola naša sebadôvera a prístup celej zostavy. Je vždy dobré mať na začiatku pretekov náskok na svojich súperov. Ja sa cítim veľmi dobre. Verím, že keď si udržíme vysoký štandard, bude z toho pekné miesto v GC."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Davide Bramati (DS Quick-Step Floors)
"Môžeme byť spokojní. Predviedli sme dobrý výkon, ale boli sme porazení silnejším tímom. Je dobrý spôsob odštartovať preteky takýmto spôsobom. Nemáme žiadne výčitky, dali sme do toho všetko. Znovu sme potvrdili, že v tejto disciplíne patríme medzi najlepších. Pred nasledujúcimi etapami sme sebavedomí."
 
 
Výsledky:
1. BMC RACING TEAM 23:20
2. QUICK-STEP FLOORS +0:16
3. FDJ +0:21
4. MOVISTAR TEAM +0:22
5. ORICA - SCOTT +0:25
6. LOTTO NL - JUMBO +0:40
7. LOTTO SOUDAL +0:52
8. BAHRAIN - MERIDA +0:53
9. DIMENSION DATA +0:53
10. ASTANA PRO TEAM +0:55
11. TEAM SUNWEB +0:56
12. TREK - SEGAFREDO +0:58
13. AG2R LA MONDIALE +1:00
14. UAE TEAM EMIRATES +1:09
15. BORA - HANSGROHE +1:11
16. CANNONDALE DRAPAC +1:18
17. KATUSHA ALPECIN +1:36
18. TEAM SKY +1:42
19. ANDRONI GIOCATTOLI +1:45
20. BARDIANI CSF +2:21
21. NIPPO - VINI FANTINI +2:22
22. TEAM NOVO NORDISK +2:52

 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Podujatie otvorí klasická tímová časovka, ktorá prebehne na pobreží Tyrrhenského mora v meste Lido di Camaiore. Trasa je veľmi rýchla, priamočiara, na tímové zostavy čakajú v polovici previerky len štyri zákruty, aby sa otočili späť. Je to profil pre špecialistov na túto disciplínu a pre každého favorita na celkový triumf bude dôležité, aby hneď prvý deň nezískal smerodajnú stratu na svojich konkurentov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop