T-A: Quintana predviedol víťazný útok pred vrcholom a stal sa novým lídrom pretekov

11.3.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Montalto Castro > Terminillo 187 km Quintana
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
etapa 4 ciel
profil záveru (© tirrenoadriatico.it)
 
 
V rozhodujúcej etape čakalo na jazdcov veľmi dobré počasie, malo byť slnečno, takže na Monte Terminillo sa nemala zopakovať epická zasnežená bitka ako v roku 2015. Za hlavného kandidáta na etapový triumf bol považovaný Nairo Quintana, ktorý cieľový kopec veľmi dobre pozná, vo veľmi dobrej forme aktuálne jazdili aj Pinot, Adam Yates, ale na kvalitný výsledok si trúfali viacerí jazdci. A to bolo zárukou atraktívnej koncovky.

Vytvorenie vedúcej skupiny netrvalo dlho, vpredu sa znovu ukázali niektoré známe mená. Davide Ballerini (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani), Alan Marangoni (Nippo Vini Fantini), Matvey Mamykin (Kaťuša-Alpecin), Marko Kump (UAE Emirates) a Romain Gioux (Novo Nordisk) od začiatku etapy dostávali k dispozícii veľký náskok.
 
Tretíkrát za sebou sa objavil medzi utečencami Mirco Maestri a 25-ročný jazdec si robil zálusk na červený dres. V bodovacej súťaži mal rovnaké konto ako Peter Sagan, ktorý mal na sebe červený dres, ale keď Maestri vyhral dnešnú úvodnú rýchlostnú prémiu, na čele klasifikácie si vybudoval náskok. V druhej etape sme videli v úniku aj BallerinihoMarangoniho, ktorí sa pre zmenu nachádzali na vedúcich priečkach vo vrchárskej súťaži. Na stúpaní La Colonetta bol úspešnejší Davide Ballerini.
 
Tím BMC aj tentoraz diktoval tempo v balíku a americká zostava mala pred sebou kľúčovú etapu, v ktorej musela podať maximálny výkon, aby udržala vedúce postavenie v klasifikácii Rohanna DennisaTejay van Garderena. Od obdivoch sa očakával dobrý výkon na cieľovom kopci. BMC dovolil utečencom, aby si vybudovali 10-minútový náskok, v polovici etapy preto zasiahol celok FDJ, ktorý sa pridal kontrolovať vedúcu skupinu. Thibaut Pinot sršal sebavedomím a v závere chcel potrápiť Quintanu.
 
Po zásahu francúzskeho tímu náskok utečencov klesal. Potom sa presadil aj na druhej rýchlostnej prémii Mirco Maestri. Spolupráca BMC – FDJ fungovala dobre, odstup vedúcej skupiny mal pelotón pod kontrolou. Tím Cannondale – Drapac oznámil, že z pretekov odstúpil Patrick Bevin. Cyklisti sa pohybovali pred cieľovým kopcom na zvlnenom teréne, ale žiadna výrazná vrchárska prekážka okrem Monte Terminillo ich nečakala. Pred vyvrcholením etapy však začalo tempo vzrastať.
 
35 kilometrov pred páskou sa do toho opreli celky Lotto – SoudalSunweb, ktoré poriadne natiahli pelotón. Tieto tímy sa snažili využiť vietor a prípadne rozdeliť hlavnú skupinu, čo by bola výhoda vo finále pre Toma Dumoulina. Táto aktivita netrvala príliš dlho, ale potom už bol každý zameraný na cieľový kopec.
 
Tesne pred ním striehlo krátke stúpanie, ktorého sklon presahoval štyri percentá. A práve na tomto stúpaní sa vedúca skupina rozdelila a vpredu zostali iba Mamykin, BalleriniKump, ale slovinský jazdec sa tam dlho neudržal. V krátkom zjazde mal smolu Mamykin, ktorý sa pošmykol a spadol. Osamotený Ballerini tak začal stúpať na Monte Terminillo s náskokom 80 sekúnd na pelotón.
 
Jedným z jazdcov, ktorí tu rozbiehali tempo v balíku, bol Zdeněk Štybar. Štrnásť kilometrov pred páskou si vystúpil z tempa balíka Peter Sagan. Na prvý útok z hlavnej skupiny sa odhodlal Kwiatkowski, do cieľa zostávalo dlhých 13 km. Okamžite sa k nemu pridali Špilak, Lammertink, CastroviejoKreuziger. V tom čase už bol Ballerini chytený.
 
Vo vedúcej skupine následne atakoval Špilak a tento nástup zachytili len KwiatkowskiCastroviejo. V balíku pracoval tím Bahrajn – Merida. Ďalší atak predviedol Dumoulin a to sa museli dostať do pohotovosti všetci favoriti, ale zasiahol tím FDJ, ktorý holandského pretekára priviedol späť. Medzitým zostal na čele pretekov iba Špilak.
 
Päť kilometrov pred páskou začali vystrkovať rožky hlavní favoriti, medzi ktorými už chýbal Aru, ktorý nemal potrebnú energiu. Kľúčovú bitku rozprúdil Adam Yates, po ktorého ataku zostali s ním iba Thomas, QuintanaUrán. Túto skupinku sa pokúsil rozbiť Quintana, čo sa mu podarilo dva kilometre pred vrcholom. Kolumbijský jazdec sa dostal aj cez Špilaka.   
 
Nairo Quintana sa potom dostal do správneho tempa a víťazstvo si nenechal ujsť. Na druhom mieste sa objavil v cieli Geraint Thomas, ktorý stratil 18 sekúnd. Za britským pretekárom nasledovali YatesUránom, ktorých manko prekročilo dvadsať sekúnd.
 
Na cieľovom kopci sa odohrávali zaujímavé situácie od samého začiatku, ale na útoky hlavných favoritov sme museli chvíľu čakať. Akciu nakoniec rozprúdil Adam Yates, ktorý vyselektoval najsilnejších jazdcov, medzi ktorými vyčnieval Nairo Quintana. Jazdec tímu Movistar sa skrýval až do úplného konca, ale pred cieľom predviedol parádne zrýchlenie, ktorým sa zbavil svojich súperov. Po druhom víťazstve na tomto stúpaní sa dostal na vedúcu priečku v GC, kde má pekný náskok pred Adamom Yatesom.
 
Na druhej priečke finišoval Geraint Thomas, ktorý sa na podujatí ukazuje vo veľmi dobrej forme, preto ho musí dvojnásobne mrzieť časová strata získaná v TTT. Na čele pretekov sa udržali aj Adam Yates, ktorý predviedol jednu akceleráciu, a Rigoberto Urán, ktorý opäť ukázal pekný lezecký výkon. Za svoju aktivitu bol odmenený piatym miestom Simon Špilak
 
Na cieľovom kopci jazdil aktívne Tom Dumoulin, a aj keď podal sympatický výkon, na trati sa našli silnejší jazdci. Väčšie vyhliadky mal dnes Thibaut Pinot, ktorý výborný výkon svojich kolegov nedokázal zakončiť lepším umiestnením. Naopak, svoju pole position nezvládli jazdci z BMC a lepší výkon sa čakal aj od AruaNibaliho.

V celkovom poradí má Quintana sľubný náskok pred Adamom Yatesom, pre kolumbijského cyklistu bude veľmi dôležité, akým spôsobom sa bude vyvíjať zajtrajšia etapa. O tretie miesto v poradí však bude ešte veľká bitka. Peter Sagan prišiel do cieľa so stratou cez 21 minút a v závere už myslel na zajtrajšiu etapu, kde sa môže na krátkych, prudkých kopcoch opäť vytiahnuť. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (víťaz)
"Nebol som si istý, aký výkon môžem podať na cieľovom kopci, pretože pred niekoľkými dňami som bol chorý. Preto bolo naším zámerom, aby sme mali vpredu nášho zástupcu ešte predtým, ako zaútočím. A presne to urobil Castroviejo. Výhoda, ktorú som získal v GC, je signifikantná, a pred nasledujúcimi etapami si verím."
   
 
Výsledky
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 5:27:22 60
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:18 25
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:24 10
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:24  
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:29  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:41  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:41  
8. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:41  
9. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:46  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:51  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 16:34:46 10
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:33  
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:56  
4. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:01  
5. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:06  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:19  
7. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:19  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 01:23  
9. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 01:27  
10. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:29  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledných desať kilometrov etapy
 
 

 
Krátky popis trasy etapy:
Kráľovská etapa pretekov bude zakončená stúpaním Monte Terminillo, ktoré bude hlavným motívom tejto previerky. Stúpanie je dlhé a náročné, pretože obsahuje niekoľko relevantných úsekov, ktoré prekračujú prevýšenie osem percent. Takéto časti sa nachádzajú aj v záverečnej tretine stúpania, a práve tam sa očakávajú ataky najsilnejších vrchárov. Monte Terminillo tak bude mať mimoriadne dôležitý dopad na celkovú klasifikáciu. Rovnako ako v roku 2015, keď tu vybojoval celkový triumf Nairo Quintana.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop