T-A: V náročnej etape exceloval Sagan, v závere porazil malú skupinu vrchárov

12.3.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 12.3. rovinata etapa ciel rovina Rieti > Fermo 210 km Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
etapa 5 ciel
profil záveru (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Po včerajšom horskom dojazde sa zapotili pretekári ešte raz, pretože ich čakala nevyspytateľná etapa, ktorá v závere obsahovala niekoľko krátkych, ale prudkých stúpaní. Podobné finále je veľmi ťažko kontrolovateľné, takže na konci striehlo nebezpečenstvo aj pre jazdcov na celkové poradie.

Etapový triumf mohli ukoristiť útočníci, na kľúčový atak bol priestor takmer kdekoľvek, alebo sa mohlo rozhodnúť len na poslednom kopci, ktorý dosahoval maximum 22 percent. Bol to vyzývavý profil aj pre Petra Sagana, ktorý v minulosti predviedol na podobných profiloch výborné výkony. Boli sme preto zvedaví, akým spôsobom sa bude chcieť presadiť, či sa pripojí k útočníkom, alebo sa bude sústrediť na záverečné stúpanie. Na dnešnú etapu nenastúpil Fabio Aru, ktorého trápili zdravotné problémy. Zápal priedušiek a horúčka ho zastavili už vo včerajšej etape.

Všetci vedeli, že to bude náročná previerka, preto bol veľký záujem o vytvorenie brejku. Práve preto sa vedúca skupina tvorila dlho, únik sa vytvoril až po tridsiatich kilometroch. Vpredu sa ukázali  Moser (Astana), Monfort (Lotto-Soudal), Terpstra (Quick-Step), Cummings (Dimension Data), Lammertink (Kaťuša-Alpecin), Moscon (Sky), Ganna (UAE), Canola (Vini Fantini), Gougeard (AG2R), Thwaites (Dimension Data) a Ballerini (Androni). 
 
Aj keď sa vpredu nachádzalo niekoľko silných cyklistov, nedokázali si vybudovať veľký náskok, pelotón ich držal pod prísnou kontrolou. Po prvej horskej prémii dokonca zlikvidoval túto vedúcu skupinu, ale to bol len signál pre ďalšie ataky a pred balíkom sa objavili noví jazdci. V nasledujúcom klesaní sa však všetko spojilo, i keď pelotón bol poriadne natiahnutý.    
 
Osemdesiat kilometrov pred páskou sa hlavná skupina rozdelila, na čele sa pohybovalo okolo 25 jazdcov. Vedúcu partiu ťahal tím Sky a videli sme v nej aj Petra Sagana. Kým tieto dve skupiny neboli od seba veľmi vzdialené, vo väčších problémoch sa objavil Adam Yates, ktorý sa pohyboval príliš vzadu. A druhý muž poradia napokon nasadol do tímového vozidla a odstúpil. Trápili ho žalúdočné problémy.
 
Potom sa dostali do vedenia Cattaneo (Androni), Landa (Sky), Jungels (Quick-Step) a Wellens (Lotto-Soudal), ktorí tvorili veľmi silnú skupinu. V pelotóne začal kontrolovať situáciu Movistar, hoci Quintana stratil svojho najbližšieho prenasledovateľa. Španielska zostava však nemohla podceniť túto partiu, Jungels strácal v poradí necelé dve minúty.
 
 
tirreno 2017 etapa 5 peloton rcsf
Pelotón počas etapy (Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Pretekárov čakala najdôležitejšia pasáž v okolí mesta Fermo, kam dorazili 40 kilometrov pred páskou. Tesne predtým hlavná skupina eliminovala Jungelsovu skupinu. Potom vyslal na čelo balíka svojich jazdcov Bora – Hangsrohe, aby kontrolovali situáciu. Už na prvom ťažko stúpaní sa dostali niekoľkí jazdci do problémov a štyridsať kilometrov pred cieľom vyrazil do útoku Kwiatkowski. Ale jeho pokus netrval dlho.
 
Na rozhodujúcu fázu etapy nedorazil pelotón v kompletnom zložení. Peter Sagan si strážil pozíciu na vedúcich priečkach balíka. Nasledujúci pokus predviedli Fabio FellineOscar Gatto, ku ktorým sa znovu pripojil Kwiatkowski  a aj ďalší borci, ale pelotón nikoho nepúšťal dopredu. 
 
Po prvom prejazde cez najťažšie stúpanie, ktoré bolo naplánované 25 km pred páskou, sa dostali na čelo Kreuziger, RosaCosta, ale v hlavnej skupine útoky pokračovali. Peter Sagan sa nikam neponáhľal a držal tempo balíka. Novou vedúcou dvojicou sa stali Kiryienka a LL Sánchez, ktorí si dokázali vybudovať náskok 25 sekúnd. Situáciu v pelotóne hasil tím FDJ. Keď náskok vedúcej dvojice neklesal, na čelo balíka sa posunul Majka, aby pomohol Petrovi Saganovi.
 
Desať kilometrov pred páskou bol vo vedení už len LL Sánchez, pretekári mali pred sebou ešte dve stúpania. K španielskemu reprezentantovi sa dostal Garderen, ale hlavná skupina ich mala obidvoch na dosah. Pred záverečným, najťažším stúpaním zostalo v balíku okolo dvadsať jazdcov, Sagan medzi nimi nechýbal.
 
LL SánchezGarderen boli chytení a na najťažšom úseku zrýchlil tempo Quintana, za ktorým sa vydali len najsilnejší vrchári. Peter Sagan medzi nimi nefiguroval. Túto stíhačku zvládol Thomas, ktorý dobehol kolumbijského jazdca, ale na jednoduchších úsekoch sa na čelo vracali viacerí borci. A bojoval aj svetový šampión. Sagan sa vrátil do vedúcej skupiny, no cyklisti mali pred sebou ešte jeden prudký úsek.
 
Tam už svetový šampión ukázal svoju extratriedu, postrážil si posledné momenty a vybojoval druhý triumf na podujatí. Za ním prišiel do cieľa Thibaut Pinot, tretí skončil Primož Roglič.
 
 
sagan 2017 tirreno spurt vrchari rcsf
Peter Sagan špurtuje za krásnym triumfom (Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Piata etapa splnila do bodky predpoklady, na konci sme videli množstvo útokov. Ale ani jednej skupine sa nepodarilo vytvoriť rozhodujúci náskok, preto sa na konci presadili najsilnejší jazdci. Tí sa po postupnej selekcii ukázali na záverečnom kopci a každý z nich musel byť nemilo prekvapený, že sa tam udržal aj Peter Sagan, ktorý si následne vychutnal koncovku v malej skupine. 
 
Svetový šampión vybojoval svoj tretí triumf v ročníku, ale tento získal v najťažších pretekoch, ktoré obsahovali na konci množstvo prudkých kilometrov. Svedčí o tom aj fakt, v akej spoločnosti sa objavil v cieli. Sagan dnes neplytval silami a bolo pre neho výborné, že perfektný výkon podal aj Rafal Majka, ktorý mu v kľúčových momentoch veľmi pomohol.
 
Slovenský jazdec sa potom sústredil na posledný kopec, kde síce nemohol udržať Quintanovu akceleráciu, ale neprestal bojovať a vrátil sa do vedúcej skupiny. A tam už potom využil svoju kvalitnú koncovku a pokračoval v demonštrácii svojej sily, ktorú predvádza od začiatku ročníka.

Na čele pretekov finišovalo len deväť jazdcov a nechýbal medzi nimi ani jeden cyklista, ktorý okupuje vysoké priečky v GC. Na záverečný šprint sa zmohli PinotRoglič, na najprudších úsekoch sa predviedli QuintanaThomasom. Celkovú klasifikáciu tak ovplyvnilo len odstúpenie Adama Yatesa, favoriti svoje pozície postrážili.
 
Nairo Quintana úspešne postrážil vedúcu priečku a pomohlo mu aj odstúpenie britského cyklistu. Na druhú priečku sa posunul Thibaut Pinot a už teraz sa môžeme tešiť na záverečnú ITT, pretože o pódium budú bojovať výborní časovkári Dennis, Roglič, Dumoulin a najlepšiu pozíciu má zatiaľ jazdec tímu BMC. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Cítil som sa veľmi zle, ale veľmi sa teším z tohto víťazstva. Vyzerá to tak, že zajtra nebudem schopný pretekať. Od začiatku sa išlo na plný plyn a stále sa útočilo. Neviem, či si ostatní jazdci pozreli profil, ktorý nás čakal. Rafal Majka mi dnes veril. Povedal som mu, aby nebol hlúpy. Ak budeme obaja v jednej skupine a bude mať dobré nohy, môže ísť na seba. Veril mi viac ako ja sám. Na záverečnom kopci som síce vypadol z vedúcej skupiny, ale dokázal som sa vrátiť späť. A potom som dal do toho úplne všetko."
 
 
sagan 2017 tirreno podium ukazuje rcsf
Peter Sagan dnes na pódiu (Tirreno-Adriatico / GM D'Alberto / LaPresse)
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 5:00:05 60
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:00 25
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 10
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:00  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00  
9. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:06  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 21:34:51 10
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:50  
3. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:06  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:15  
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:19  
6. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 01:23  
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:30  
8. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:32  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:37  
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:59  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 32
2. MAESTRI Mirco Bardiani - CSF 30
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 29
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 19
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 17
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 12
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFiniš piatej etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Finále v meste Fermo patrí medzi najočakávanejšie predstavenia na Tirrene. Cyklistov čaká vyzývavý deň, hlavná a najzaujímavejšia bitka sa uskutoční v okolí cieľového mesta. Pelotón sa tam prvýkrát dostane 42 kilometrov pred páskou a následne sa musia jazdci pripraviť na drsnú jazdu, ktorá obsahuje niekoľko prudkých kopcov, kde sa objavia dvojciferné gradienty. Záverečných tridsať kilometrov obsahuje štyri podobné stúpania, ktoré určite rozdelia balík a budú motivovať k útokom. Atraktívny bude aj samotný dojazd na cieľovú čiaru. Tritisíc metrov pred páskou vyvrcholí kilometrový kopec s priemerom štrnásť percent a posledný kilometer bude takisto do kopca, s maximálnymi hodnotami desať percent. Piata etapa bude veľkou výzvou pre výbušných jazdcov a v závere musia zostať totálne pozorní aj jazdci na GC, pretože finále v meste Fermo má potenciál, aby sa vytvorili zaujímavé rozdiely v klasifikácii.
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 92
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 118
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 19
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 26
Tour of California (2.HC) 6x 2010-2014, 2016
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 3x 2014 - 2016
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Eneco Tour (WT) 2016
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 237
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 268
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2340
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 455 bodov / 5. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 3 (v rátane iných disciplín 3)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 8 (62 % z 13 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2016): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 13 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016): 7
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2
Eneco Tour, WT (2016): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2016): 14 víťazstiev z 48 etáp (29,2%), 5x bodovacia súťaž (83%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2016): 13 víťazstiev z 56 etáp (23,2%), 5x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 30
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop