Bouhanni jasne ovládol Danilith - Nokere Koerse, Baška sa do špurtu nezapojil

15.3.2017, 13:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 15.3. zvlnena etapa ciel rovina Deinze > Nokere 192 km Bouhanni
 
nokere profil 2017
profil pretekov (© nokerekoerse.be)
 
 
nokere finis 2017
profil záverečných troch kilometrov (© nokerekoerse.be)
 
 
Danilith - Nokere Koerse máva z dvojice tohtotýždňových belgických zápolení ťažší záver ako piatková Handzame Classic, takže aj dnes sa čakal šprintérsky dojazd do kopca na kockách už iba s jedným-dvoma pomocníkmi aj pre tých najlepších. Vlani sa tu ukázal Timothy Dupont (Verandas), ktorý prvý raz v sezóne porazil zvučné mená z Pro tímov. Mal však lepšiu formu ako tento rok, takže sme rozhodne viac favorizovali Nacera Bouhanniho (Cofidis).
 
Zvedaví sme tiež boli na Boru bez Sagana, Bennetta, Pelucchiho aj Kolářa. Erika Bašku trápili zdravotné problémy a v tejto sezóne si ešte nezašpurtoval. Špurt do kopca mu však dokonale nesedel, preto sme skôr očakávali špurt Michaela Schwarzmanna alebo Rudigera Seliga a u Erika snahu obhajovať piatkový triumf. Tento týždeň bol veľmi dôležitý, pretože ak by sa nepresadil, veľmi dlho by zrejme ďalšiu šancu nedostal. Z českého pohľadu bol zaujímavý František Sisr (CCC), ktorý už neraz ukázal dobrú rýchlosť.
 
Hneď v úvode ešte v neutrálnej zóne došlo k pádu, rozhodcovia sa preto rozhodli všetko na chvíľu prerušiť a 192-kilometrové preteky ostro odštartovali o pár minút neskôr. Pelotón dnes prešiel cieľovou čiarou deväťkrát. V prvej hodine sa šlo rýchlo a žiadna unikajúca skupina sa nedokázala vytvoriť. Odskočiť dokázala iba štvorka Maxim Belkov (Kaťuša), Koen Bouwman (LottoNL), Frederik Backaert (Wanty) a Brecht Dhaene (Pauwels), ale udržali sa vpredu iba päť minút.
 
Stalo sa tak až na konci druhej 120 km pred cieľom. Boli v nej Floris De Tier (LottoNL), Gaetan Bille (Verandas), Hamis Schreurs (Academy), Kenneth Van Rooy (Sport), Ludwig De Winter (Veranclassic) a Ole Forfang (Joker).
 
Veríme, že pri mene Novozélanaďana Hamisa Schreursa slovenským fanúšikom hneď blikla kontrolka a vybavili si, že vlani na Okolo Slovenska vyhral súťaž do 23 rokov, skončil celkovo piaty, tesne pred prvou etapou v Banskej Bystrici odpadol a museli ho kriesiť, napriek tomu sa takto presadil. Celkovo vyhral tiež vlaňajších Kuriérov. Všetko vo farbách Klein Constantia. V tejto sezóne má už zmluvu v prokontinentálnom Israel Cycling Academy a možno sa na náš etapák vráti...
 
Šestica si vybudovala náskok iba na hranici troch minút a už ich pelotón sťahoval. Na jeho čele pracovali tiež ľudia kontinentálnych celkov. Aj tak to v týchto prestížnych klasikách býva. V Belgicku tento rok ubudli dve HC klasiky, ktoré prešli do World Tour a organizácia Flanders Classics nepozýva na svoje podujatia (ostali ešte Scheldeprijs a Brabantský šíp) kontinentálne tímy, takže pre kvalitné celky tretej ligy je takýto HC deň ako dnes s vysokými prize money, UCI bodmi aj šancou ukázať sa v televíznom prenose veľmi dôležitý.
 
V prostrednej časti pretekov sa nič zásadné nedialo. V pelotóne sa ešte jednotlivé tímy  nevedeli ideálne dohodnúť, kto bude ťahať. Každý sa chcel šetriť, takže náskok sexteta osciloval od 1:30 do 2:30.
 
Vo výpočte favoritov sme ešte nespomenuli Nóra Kristoffera Halvorsena z tímu Joker, ktorý bol vlani druhý a v Dohe sa stal majstrom sveta do 23 rokov. Určite sa tu znova chcel ukázať vo veľmi dobrom svetle, keďže ešte nemá profesionálnu zmluvu. Proti jeho dnešnému najväčšiemu vyzývateľovi Nacerovi Bouhannimu trošku hrala minulosť. Dlho sa tu totiž nepresadila veľká šprintérska hviezda, ale skôr miestni matadori ako už spomínaný Dupont, alebo Boeckmans, DeHaes, Stegmans, Keukeleire či tragicky zosnulý Weylandt. Naopak rýchlici ako Greipel, Swift, Groenewegen aj samotný Bouhanni tu v minulosti ťahali za kratší koniec.
 
39 km pred pásku začal hrať nejaké hry celok BMC, ktorý pred kockovým sektorom rozprúdil vášeň v pelotóne, no Martinovi Elmigerovi a Silvainovi Dillierovi nikto nechcel pomôcť. Navyše, ich kolega Miles Scotson práve v tom čase dostal defekt. Vzrušenie ale neutíchalo. Neskôr sa pridali aj ďalšie tímy a zrýchlilo sa. Trvalo to asi desať minút a všetko bolo pohromade. Vpredu ešte ostávala pôvodná skupina, no už iba s náskokom tesne nad pol minúty.
 
Dnes sme veľa pádov nevideli, po jednom sa ale s pretekmi predčasne rozlúčil Lennard Hofstede zo Sunwebu. Držal sa za ruku a vieme, čo to v cyklistickom svete znamená. Únik to mal za sebou 24 km pred cieľom tesne pred kľukatou pasážou s aj s kockami. Tam sa nič nestalo. Pelotón jazdil natiahnutý, ale pokope, hoci núdza o ataky nebola. Erik Baška sa vpredu vôbec neukazoval, nejazdil medzi zvyšnou päticou jeho tímových kolegov, ktorí sa snažili byť aj pri určovaní tempa. Bora v záverečnej hodine zároveň oznámila, že dnes idú na Rudigera Seliga, teda tak ako sme to v úvode predpokladali.
 
Na hranici posledných desiatich kilometrov spadol Michael Schwarzmann z Bory na vysokej pozícii v balíku a vzal so sebou Timothyho Duponta aj ďalších ľudí vrátane Ryana Bouhanniho. Potom došlo k nejakému sporu Krisa Boeckmansa (Lotto Soudal) s jazdcom Veranclassic a vyzeralo to tak, akoby rozhodcovia jedného z bývalých víťazov vylúčili.
 
Potom došlo k ďalším dvom pádom. V jednom sa ocitol pretekár Fortunea a potom dokonca štvorica z nórskeho Jokeru. Medzi nimi bol s najväčšou pravdepodobnosoťu aj Halvorsen a bolo jasné, že celé pódium dnes bude vyzerať úplne inak ako vlani. Neutíchali ani nástupy. Ukázal sa aj Silvain Dillier (BMC).
 
Všetko ale vyvrcholilo klasickým špurtom do kopca. Nacer Bouhanni v ňom dominantne potvrdil, kto tu bol najväčším favoritom. S väším odstupom finišoval druhý Adam Blythe z Acqua Blue, hoci mal ešte desať kilometrov pred páskou defekt. Tretie miesto musí brať za úspech kontinentálny celok Cibel vďaka Joerimu Stallaertovi. Dobre to vyzeralo aj so Seligom z Bory, ktorý vyrazil na špurt po pravej strane a opticky sa držal na druhom mieste, ale v samom závere ho skočili ešte piati pretekári a skončil siedmy. Zaujímavé je, že bol jediným pretekárom tímu WT v Top 10. Erika Bašku sme napokon zaregistrovali, ako prešiel cieľom v druhej časti balíka. Dnes sa viditeľne šetril na piatok, ktorý mu bude oveľa viac vyhovovať. Po chorobe nabral potrebné súťažné kilometre.
 
Záver teda dopadol podľa predpokladov, Bouhanni premožiteľa nenašiel, hoci viacerí jeho súperi mali dnes plné kýble smoly. Spomínali sme defekt druhého Blytha, pád jazdcov Jokeru, kde s najväčšou pravdepodobnosťou skončil aj Halvorsen. Schwarzmann so sebou na zem nechtiac stiahol aj vlaňajšieho víťaza Duponta a diskvalifikovaný bol Boeckmans.
 
Väčšina tímov si dá v piatok na Handzame Classic repete. Práve Bouhanni ale nepríde, pretože chce skúsiť San Remo a keďže Halvorsen s Dupontom dnes okúsili asfalt, šance sa možno otvoria ďalším, snáď aj Baškovi. Dnes dobre vyzeral jeho bývalý kolega Blythe. Príde tiež Quick-Step, hoci bez šprintérskej hviezdy, keďže takmer všetko budú mať na San Reme.
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 4:07:31 200
2. BLYTHE Adam Aqua Blue Sport 00:00 150
3. STALLAERT Joeri Cibel - Cebon 00:00 125
4. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00 100
5. VAN LERBERGHE Bert Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 85
6. VERMELTFOORT Coen Roompot - Nederlandse Loterij 00:00 70
7. SELIG Rüdiger Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 60
8. LOOIJ Andre Roompot - Nederlandse Loterij 00:00 50
9. BANASZEK Alan CCC Sprandi Polkowice 00:00 40
10. DE WITTE Matthias Cibel - Cebon 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Krátky úvod k pretekom:
Hlavným motívom podujatia je záverečný okruh, ktorý pelotón absolvuje osemkrát a na ktorom je pripravený krátky dláždený kopec Nokereberg (400 m; 5 %), kde celé preteky vyvrcholia. Vo finále budeme určite svedkami niekoľkých útokov, ale terén nie je natoľko komplikovaný, aby silné tímy neudržali hlavnú skupinu pokope a pre svojich rýchlych jazdcov vybavili hromadný špurt do kopca. Presne takýmto spôsobom vyvrcholili ostatné edície.

Na štarte nebudú chýbať obhajca prvenstva Timothy Dupont a víťaz z roku 2015 Kris Boeckmans, v odhodlanej zostave sa predstavia celky BMC, Lotto - Jumbo alebo Sunweb. Cofidis priváža na podujatie Nacera Bouhanniho, ktorý tu v sezóne 2014 získal tretiu priečku, a nabezpeční budú aj Blythe a Fenn z Aqua Blue Sport. Na pretekoch bude štartovať aj Erik Baška, ktorý v minulom roku finišoval v druhej časti štartového poľa. V minulom týždni ho trápila choroba, preto sme zvedaví, akým výkonom sa predvedie na tejto zaujímavej jednorazovke.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop