Katalánsko: V špurte prvej etapy sa tešil Cimolai, porazil Bouhanniho aj Greipela

20.3.2017, 13:50 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
1. 20.3. rovinata etapa ciel rovina Calella > Calella 179 km Cimolai
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, kvalitnejší organizátor nezostavil (© voltacatalunya.cat)
 
 
Prvá etapa tohtoročných pretekov Okolo Katalánska odštartovala so 199 pretekármi v poli, dve stý člen pelotónu Luis Maté (Cofidis) bohužiaľ preteky absolvovať nemohol. Aj tak sa medzi štartujúcimi objavilo až 36 národností, najviac domácich Španielov a susedov z Francúzska.
 
Českí fanúšikovia sa mohli tešiť na výkony Jana Hirtu Ondreja Cinku, ktorí mali plniť rolu lídrov svojich tímov. Jan Bárta mal byť tímovým kolegom nápomocný predovšetkým v tímovej časovke, v predošlých štartoch ale dokazoval aj dobrú formu v kopcoch. Petr Vakoč išiel na preteky s tým, že by mal od tímu dostať slobodu na etapový úspech.
 
Po 20 kilometroch pretekov sa o atak pokúsili Bert-Jan Lindeman (LottoNL - Jumbo) a Jetse Bol (Manzana Postobon), boli však skoro chytení. Po ďalších desiatich kilometroch to skúsili Pierre Rolland (Cannondale), Murillo Affonso (Funvic/Brasil), Antonio Nibali (Bahrain Merida) a Magno Nazaret taktiež z brazílskeho tímu. Stúpanie tretej kategórie Alt de Parpers ovládol Affonso pred Rollandom, Nibalim a Nazaretom. V prvom šprinte na 42. km si pozície prehodili Rolland s Affonsom. Náskok sa vtedy pohyboval okolo 2:30.
 
 
katalansko 2017 etapa 1 unik catf
Dnešný únik (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Pierre Rolland potom na únik začal strácať a body na stúpanie 2. kategórie Alt dels Pinars de Badó si rozdelili Affonso, Nibali a Nazaret. Náskok potom z troch minút poklesol na hodnotu 1:30, na Alt de La Pullosa, kde si body jazdci rozdelili rovnako, však začal náskok opäť narastať.
 
Na 92. km sa do skupiny vrátil Rolland a ukoristil druhé miesto na druhej rýchlostnej prémii dňa, kde bol prvý Affonso a tretí Nibali. Náskok sa pohyboval okolo hodnoty dvoch minút. Na začiatku ďalšieho stúpania Alt El Mutanya už mali ale utečenci k dispozícii len minútu a 20 sekúnd. Kopec zvládli jazdci v poradí Affonso, Nazaret a Rolland.
 
Medzitým sa vytvorila stíhacia skupina s Brendanom Cantym (Cannondale), Axelom Domontom (Ag2R) a Jetse Bolom (Manzana Postobon). Na kilometri 112 sa títo pretekári pripojili do vedúcej skupiny, čím nám vznikla sedmička útočníkov na čele. Na 115. km mali k dispozícii 40 sekúnd náskoku na pelotón.
 
V zjazde z jedinej "jedničky" dňa Coll Formic zaútočil Brendan Canty a roztrhal vedúcu skupinu. Na vrchole bral predtým najviac bodov Nibali pred Bolom a Affonsom. Po chvíli Austrálčana ale predbehli Jetse Bol Alex Domont. V dlhom zjazde unikali pred zvyškom skupinky. Na pelotón mali 40 km pred cieľom náskok jednu minútu. Čakalo ich však ešte posledné "trojkové" stúpanie na Alt de Colissacreu, kde sme mohli očakávať posledné pokusy o útok.
 
Tridsaťpäť kilometrov pred páskou mala dvojica stále náskok jednu minútu, posledný kopec s hodnotami 2,4 km a 4,7 % nebol neprekonateľnou výzvou, pelotón však bol stále pomerne silný a behom chvíle stiahol náskok na 45 sekúnd.
 
Na čele pelotónu pracovali hlavne borci z Lotto - Soudal, zrejme verili tomu, že si so záverom dokáže najlepšie poradiť André Greipel, ktorý bol v týchto chvíľach stále prítomný v pelotóne. V bode 25 km do cieľa dokázali zmazať náskok vedúce dvojičky.
 
Na čele išli tempo stále "Belgičania", vidieť bolo dresy Kaťuši, Bory alebo FDJ. Greipel alebo Majka si prejazd cez posledný kopec strážili takmer na špici. Tempo bolo stále, nikto sa o únik ani nepokúšal.
 
Pelotón pokojne smeroval k svojmu cieľu, chystali sa rýchli jazdci, ktorí by mali zvládnuť aj nie úplne jednoduchý záver, kde na posledných niekoľkých kilometroch čakali krátke stúpania. Okrem Greipela bol favoritom na finiš aj Nacer Bouhanni. Príležitosť od svojho tímu mohol očakávať aj Petr Vakoč, ktorý je najrýchlejší z jazdcov, ktorých Quick-Step priviezol.
 
Na čele sa usadil Sky, ktorý kontroloval situáciu pre svojich lídrov. Päť kilometrov pred cieľom ale zaútočil Cyril Gautier (Ag2R), nikto sa k nemu nepripojil, vytvoril si však aj tak slušný náskok. Bol ale dobehnutý ešte tri kilometre pred cieľom a na čele ho vystriedal Peter Kennaugh (Sky). Hladný pelotón na značke kilometra do cieľa pohltil aj jeho a chystal sa hromadný špurt.
 
V ňom bol nakoniec najsilnejší Talian Davide Cimolai (FDJ), na páske porazil Nacera Bouhanniho (Cofidis). Pódium doplnil Kristian Sbaragli (Dimension Data), André Greipel zostal trochu zavretý, úplný koniec vypustil a pripísal si piate miesto. Tešiť sa môžeme z ôsmeho miesta Petra Vakoča, ktorý potvrdil svoju rýchlosť a získal v tomto hromadnom dojazde veľmi dobré ôsme miesto.
 
 
katalansko 2017 etapa 1 dojazd catf
Dojazd (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Vyzývavý profil etapy nám tak priniesol pokusy o únik, kde sme videli zaujímavé mená. Pierre Rolland Antonio Nibali dnes určite dobre potrénovali, ukázali sa aj exotickejší Brazílčania. Balík dnes ale nenechal nič na náhodu. Už pred posledným hodnoteným stúpaním boli poslední utečenci pohltení, pretože Greipel či Bouhanni mali vďaka nižšej šprintérskej konkurencii šancu na etapový triumf, o čom ich tímy samozrejme vedeli. Pokusy Gautiera Kennaugha v závere neboli zlé, na hromadnom dojazde už ale nič nezmenili.
 
Najväčším favoritom vyfúkol víťazstvo 27- ročný Talian Davide Cimolai, ktorý si opäť po roku pripísal na tomto etapáku víťazstvo. Bouhanni bude s druhým miestom zrejme spokojný, Greipel záver ale úplne nezvládol. Ten sa ale podaril Vakočovi, škoda len, že nemal v závere ešte lepšiu pozíciu. V tejto konkurencii je určite príležitosť na dobré výsledky.
 
Zvyšní Česi splnili to, čo sa od nich dnes očakávalo, dorazili do cieľa bez straty na čelo pretekov. Predovšetkým Cink Hirtom by to mali zužitkovať smerom k celkovému poradiu, čas Jana Bártu by mal prísť už v utorok, kde by mal pomôcť minimalizovať stratu lídra Rafala Majku v dôležitej TTT.
 
 
katalansko 2017 etapa 1 podium catf
Davide Cimolai na pódiu (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Výsledky
1. CIMOLAI Davide FDJ link ikonka 4:28:21 50
2. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 20
3. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 8
4. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 00:00  
5. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
6. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00  
7. IMPEY Daryl ORICA - Scott link ikonka 00:00  
8. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
9. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00  
10. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Podujatie začne zostra a v cieli môžeme očakávať príchod okresanej hlavnej skupiny. Príčinou je kopcovitá časť v strede etapy, štyri stúpania majú potrebnú razanciu, aby dostali niektorých jazdcov do problémov. Najťažšími previerkami budú El Muntanya (3,9km; 7,5 %) a Coll Formic (8,4 km; 4,7 %), kde sa natiahne pelotón, ale následne je pripravený veľmi dlhý zjazd, ktorý bude príležitosťou vrátiť sa späť do hlavnej skupiny. Posledný kopec Collsacreu (2,4 km; 4,7 %) už nebude veľkou výzvou, ale všetci kandidáti na etapový triumf sa musia pripraviť na to, že takmer na cieľovej páske je 200-metrové stúpanie s priemerom päť percent. V úvodnej etape sa môže presadiť len odolný a rýchly jazdec.         
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop