Okolo Katalánska: Náročnú tretiu etapu s prudkým finišom ovládol Alejandro Valverde

22.3.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
3. 22.3. rovinata etapa ciel rovina Mataró > Alt de La Molina 188 km Valverde
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy, kvalitnejší organizátor nezostavil (© voltacatalunya.cat)
 

Pred štartom stredajšej etapy sa ešte diali zaujímavé veci. Došlo totiž k revízii výsledkov utorkovej TTT, ktorú pôvodne opanoval Movistar, dve sekundy pred BMC. Už v utorok sa ale objavili informácie o  nevhodnom správaní niektorých členov víťazného tímu. José Rojas totiž v stúpaní pomáhal svojim kolegom vo forme postrkovaní rúk. Aj v rámci tímu je to v pravidlách UCI zakázané. Španielski organizátori najprv potrestali Rojasa trojminútovou penalizáciou, Nelson Olveira a Andrey Amador, ktorým Rojas pomáhal, potom dostali trest jedna a dve minúty.
 
Tento postup ale nemal oporu v pravidlách, tie hovoria o penalizácii jednej minúty pre celý tím. Predovšetkým zo strany BMC sa zdvihol odpor proti takémuto nepodloženému rokovaniu, postupne sa nespokojnosť šírila aj cez sociálne siete. Rozhodcovia nakoniec tomuto tlaku podľahli a v stredu zmenili pôvodný verdikt na penalizáciu jednej minúty pre celý tím. V utorkovej časovke teda oficiálne zvíťazilo BMC, Movistar spadol na tretie miesto so stratou 58 sekúnd. Tento fakt sa odrazil aj do celkového poradia, lídrovský dres tak obliekol Ben Hermans.
 
Stredajšia etapa začala pomerne zostra, stúpaním tretej kategórie na Alto der Parpers, kde prvé miesta obsadili Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pascal Ackermann (Bora - Hansgrohe) a Alex Howes (Cannondale - Drapač).
 
Až po 30 kilometroch sa vytvorila prvá stálejšia skupina pred pelotónom. Tvorili ju Gianluca Brambilla a Pieter Serry (Quick-Step), Natnael Berhane (Dimension Data), Pascal Ackermann (Bora - Hansgrohe) a Diego Rubio (Caja Rural - Seguros RGA). Prvý šprint na 69. kilometri získal Ackermann pred Rubiom a Serrym. Brambilla už v tej dobe v úniku nepokračoval. Utečenci mali náskok dvoch minút na pelotón.
 
Rovnaké poradie sa zopakovalo aj na ďalšom šprinte na 113. kilometri, náskok sa ale vyšplhal už na 6:50.
 
V stúpaní na prvú náročnú výzvu dňa Alto de Toses začal odpadávať Pascal Ackermann. Najviac bodov na vrchole získal Berhane, nasledovali ho Rubio a Serry. Pelotón ťahal Contadorov Trek - Segafredo, Ackermann svoju snahu vzdal a nechal sa pohltiť pelotónom. To všetko pred prvým stúpaním na La Molina, kde čelo pelotónu doplnil tím Sky. Ten rozbehol rýchlejšie tempo, náskok na 157. kilometri spadol pod tri minúty.
 
V cieli sme nemohli očakávať veľké rozdiely, favoriti si ale nemohli dovoliť dnešok vypustiť. TTT vytvorila pomerne veľké rozdiely, jazdci teda museli mať motiváciu si polepšiť. Z českých pretekárov sme dnes očakávali najviac od Ondreja Cinka a Jána Hirta.
 
Sky išlo naďalej strojovým tempom, 28 km pred cieľom mala trojica Rubio, Serry, Berhane k dispozícii už len dve minúty náskoku. Na úpätí druhého výjazdu na La Molinu už čierny vláčik Sky zaznamenával stratu 1:15 na vedúcich pretekárov, to všetko 18 km do cieľa. V tú chvíľu už nebol členom pelotónu vedúci jazdec Ben Hermans.
 
11 km pred cieľom, už v stúpaní na La Molina, nastúpil ostatným členom úniku Berhane, tí ale mali na pelotón náskok už len 30 sekúnd. O kilometer neskôr už bol na čele len Berhane, prvá asi 25-členná skupina naň strácala cez 20 sekúnd. Tempo naďalej určoval Sky.
 
Berhaneho únik vzápätí tiež skončil, určovanie tempa prevzal tím Trek-Segafredo, skupina favoritov sa neustále zmenšovala.

Šesť kilometrov pred cieľom zaútočil z čelnej skupiny Carlos Verona (Orica - Scott), jeho náskok ale nebol veľký. Na čelo sa znova poskladal Sky, Contador a Atapuma kontrolovali situáciu za nimi. Veronov náskok bol ľahko zlikvidovaný.
 
Na pretekárov už čakala len záverečná prudká rampa. Tesne pred ňou odpadol zo skupiny Jan Hirt. Prvý útok predviedol Adam Yates (Orica - Scott), po ňom sa snažil Daniel Martin (Quick-Step), nakoniec ich ale prešpurtoval Alejandro Valverde (Movistar). Ďalšie víťazstvo pre skúseného Španiela, po rannom sklamaní z penalizácie výborná odpoveď.
 
Stredajšia etapa tak mala očakávaný priebeh. Únik dňa bol zlikvidovaný v poslednom dlhom stúpaní, kde sa potom o útok pokúsil len Carlos Verona. Ďalším atakom zamedzilo vysoké tempo skupiny favoritov, ktorá sa neustále zmenšovala.
 
Top vrchári sa šetrili až na záverečný dvojkilometrový prudký výjazd. Ten najlepšie zvládol Alejandro Valverde, ktorý rozšíril svoju bohatú zbierku úspechov. Za ním skončili Daniel Martin a Adam Yates, ktorí tiež potvrdili svoju výbušnosť a pokúsili sa rozhodnúť niekoľko stoviek metrov pred cieľom. Contador s Froomom zaznamenali len malé straty, lídrom pretekov sa stal Tejay Van Garderen. Na svojich súperov mal v GC náskok vyše 40 sekúnd. 

 

vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (víťaz)
"Trvalo veľmi dlho, kým sa vytvoril únik, dovtedy to bolo veľmi rýchle. Ale to platilo aj o záverečných päťdesiatich kilometrov, kde nasadil vysoké tempo Sky. Keď na konci Martin zaútočil, hneď som zachytil jeho pohyb. Išiel som si po etapový triumf, vedel som, že to bude mať veľmi ťažké, aby ma porazil. Takéto špurty mi sedia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tejay van Garderena (líder GC)
"Celý tím odviedol dobrú prácu. Verili sme si, že môžeme udržať líderský dres. Dozvedeli sme sa len pred etapou, že sa mení poradie. Museli sme meniť našu taktiku a kontrolovať preteky, ale podarilo sa nám to. Máme pohodlnú pozíciu v GC, ale nič nie je isté, ťažká bude najmä piata etapa. My si však veríme, že vedúcu priečku dokážeme ubrániť."
 
 
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 10:24:33 8
2. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:41  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:44  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:45  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:49  
6. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:10  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:13  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:18  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:25  
10. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 01:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Štvrtýkrát za sebou uvidíme finiš na kopci La Molina. Kopcovitá etapa obsahuje tri stúpania, kľúčové úseky odštartujú na Alt de Toses (6,3km; 7 %), po ktorom bude nasledovať dvojnásobný prejazd cez cieľové stúpania. La Molina (11,6 km; 4,3 %) obsahuje najťažšie úseky pred vrcholom a po druhom prechode cez toto stúpanie zostávajú do cieľa už len tri kilometre. Po krátkom zjazde posledné dva kilometre vyskočia na priemerný sklon sedem percent, tesne pred páskou stoja najprudšie úseky. V minulosti rozhodoval o víťazovi etapy práve špurt do kopca na finálnych dvoch kilometroch.    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop