Katalánsko: Vo 4. etape neodradil šprintérov posledný kopec, presadil sa Bouhanni

23.3.2017, 14:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Llívia > Igualada 194 km Bouhanni
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy, kvalitnejší organizátor nezostavil (© voltacatalunya.cat)
 
 
Štvrtá etapa dostala pred štartom nový rozmer. Pretekári sa zobudili do zasneženého rána a po dohode s organizátormi a rozhodcami bola etapa skrátená o 58 kilometrov, aby sa pelotón vyhol chladnému a nepríjemnému zjazdu. Túto možnosť umožňoval protokol o extrémnom počasí.
 
Všetci sa tak presunuli autobusmi do dedinky Montferrer, odkiaľ zostávalo do cieľa 136 kilometrov. To bola dôležitá informácia najmä pre šprintérov, ktorí mali tak väčšiu šancu, že prežijú v balíku záverečný kopec, i keď si nemohli byť istí, či tam nebudú nejakí borci. Na etapový triumf mysleli Bouhanni, Greipel a táto koncovka bola vhodná aj pre Cimolaia alebo Sbaragliho.
 
Na štarte už nefiguroval Pascal Ackermann z Bory a po niekoľkých kilometroch skončil na pretekoch Pieter Weening (Roompot), ktorý mal pád v klesaní. Úvodné okamihy etapy boli veľmi rýchle, ale aj tak sa podarilo dostať do úniku päť jazdcov. José Goncalves (Kaťuša-Alpecin), Martijn Keizer (Lotto-Jumbo), Matteo Bono (UAE), Diego Rubio (Caja Rural) a Juan Felipe Osorio (Manzana Postobon).
 
Vedúca skupina si vypracovala 3-minútový náskok, v balíku kontroloval situáciu tím BMC. Rýchle tempo zastavila prvá horská prémia, na ktorej sa presadil kolumbijský jazdec Osorio. Po polovici skrátenej previerky balík znížil stratu na dve minúty, utečenci nedostávali na trati priestor, ktorý by očakávali. Nebolo prekvapením, že v pelotóne pracovali celky FDJ, Cofidis, Lotto - Soudal a Dimension Data, ktoré si želali šprintérsku koncovku.
 
V poslednej hodine pretekania čakali na cyklistov dve stúpania, ale len jedno z nich bolo kategorizované. Štyridsať kilometrov pred páskou bol rozdiel medzi skupinami pod dvomi minútami. Na jedinej rýchlostnej prémii zobral najviac bodov Diego Rubio.
 
V rýchlej klesajúcej pasáži sa balík dostával k vedúcej skupine a v tom momente sa odohral pád, do ktorého boli zapletení jazdci z Lotto -Soudal, Cannondale - Drapac a na zemi sa ocitol aj Ilnur Zakarin. Ruský borec pokračoval ďalej, ale sťažoval sa na bolesti hrudníka. Vo vedúcej skupine najdlhšie vzdoroval Juan Osorio, ktorý mal malý náskok na začiatku posledného stúpania.
 
Na Turó del Puig zaútočili Cataldo s Fuglsangom z Astany. Dánsky jazdec si vytvoril menšiu medzeru, ale v pelotóne jazdila pozorne Orica. Tesne pred vrcholom vyrazili dopredu aj Bardet s Danielom Martinom, ale ich pokus len natiahol hlavnú skupinu, no poriadne preveril rýchlych jazdcov, ktorí mysleli na etapový triumf.
 
Zaujímavý atak sa odohral aj v klesaní, keď sa najskôr dostali dopredu Soler a Gaudu, ku ktorým sa pridali Valverde s Froomom. A to rozprúdilo veľkú naháňačku medzi vedúcou štvoricou a hlavnou skupinou. Balík bol v tomto smere úspešnejší a do cieľa sa blížila početná skupina, kde sme videli aj Cimolaia a Bouhanniho.  
    
Na záverečný špurt ušetril najviac energie Nacer Bouhanni, ktorý odsunul na druhú priečku Davida Cimolaia. Tretiu priečku obsadil Daryl Impey.
 
Skrátená etapa a posledné stúpanie neobrali rýchlych jazdcov o možnosť bojovať o etapový triumf. Finálne úseky prežili v hlavnom balíku Bouhanni, Cimolai a Impey. Juhoafrický jazdec mal veľkú oporu vo svojich kolegoch na Turó del Puig, ale na pásku sa dostali rýchlejší borci.
 
Davide Cimolai dostal v závere dobrý lead-out, ale Nacer Bouhanni sa pekne za ním vyviezol, počkal na správnu chvíľu, nie ako v úvodnej etape, a vybojoval druhý triumf v ročníku. Prácu svojich spolujazdcov, ktorú odviedli v priebehu etapy, nedokázali zúročiť Greipel a Sbaragli, ktorí sa nedostali do dnešnej koncovky. Posledné stúpanie bolo pre nich príliš náročné.
 
Sympatický atak v zjazde predviedli Alejandro Valverde a Chris Froome, ktorí dali svojim súperom najavo, že sú nabudení pred kráľovskou previerkou tohtoročnej edície. Na čele poradia zostal Tejay van Garderen, ale americký cyklista má pred sebou veľkú výzvu, aby svoje vedenie udržal na strmom kopci Tortosa, na ktorom sa budú predvádzať najlepší vrchári.  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nacera Bouhanniho (víťaz)
"Musím poďakovať kolegom, ktorí sa snažili od samého začiatku etapy. Na dnešnú etapu som nastúpil poriadne motivovaný, veľmi som chcel vyhrať. Prehra v úvodnej etape bola moja chyba, vyštartoval som príliš skoro. Bol som frustrovaný, že som prehral o dva centimetre. Preto som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať. V závere som urobil presne to, čo som mal."
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 3:04:27 50
2. CIMOLAI Davide FDJ link ikonka 00:00 20
3. IMPEY Daryl ORICA - Scott link ikonka 00:00 8
4. EDMONDSON Alexander ORICA - Scott link ikonka 00:00  
5. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 00:00  
6. SERRY Pieter Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
9. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00  
10. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 13:29:00 8
2. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:41  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:44  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:45  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:49  
6. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:10  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:13  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:18  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:25  
10. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 01:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále štvrtej etapy 
 
 

 
Krátky popis trasy etapy:
Najjednoduchšia etapa na podujatí bude lákať najrýchlejších jazdcov v štartovom poli. V tomto smere prijateľný terén neobsahuje žiadne výrazné výzvy, medzi také nepatrí ani posledné stúpanie Turó del Puig (3 km; 5,7 %), ktoré musí záujemca o etapový triumf prejsť v hlavnej skupine. Bude to však veľké lákadlo pre utečencov. V úvodnej časti etapy očakávame svižné tempo, kde si môže únik vytvoriť sľubný náskok, a rýchly bude aj príchod do cieľa. Pre úspech vedúcej skupiny bude rozhodujúce, koľko tímov bude odhodlaných odrobiť celý deň na čele balíka, aby zariadili hromadný dojazd pelotónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop