Tirreno ponúklo pre favoritov kvalitnú prípravu na Giro, Saganova forma graduje

16.3.2017, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Tirreno – Adriatico sme sa nenudili ani jeden deň, okrem súboja o celkový triumf zaujali aj svižné koncovky jednotlivých etáp a obidve časovky. Celkovým triumfom sa popýšil Nairo Quintana a medzi najúspešnejších jazdcov tradične patril aj Peter Sagan.

Klasifikácia dostala zaujímavý rozmer už po tímovej časovke. Kým celky BMC, Movistar, Orica a FDJ dostali svojich lídrov na vysoké priečky v poradí, Sky v tejto disciplíne výrazne prepadol. Ale nebolo to na škodu veci, pretože britská zostava potom vytiahla do útoku. Hlavná bitka o celkový triumf sa uskutočnila na ťažkom kopci Monte Terminillo, i keď jazdci na GC dostali zabrať aj v piatej etape. A tento mix atraktívnych profilov najlepšie zvládol kolumbijský jazdec z Movistaru.
 
 
tirreno 2017 podium rcsf
Pódium: Dennis - Quintana - Pinot (Tirreno-Adriatico / GM D'Alberto / LaPresse)
 
 
Pred Girom získal Quintana od súperov rešpekt

Nairo Quintana sa mohol oprieť o kvalitný tímový výkon nielen v TTT, ale aj v ostatných etapách, a jeho kolegovia mu pripravili výbornú pozíciu aj v rozhodujúcom dojazde. Na Monte Terminillo sa nenechal uniesť okolnosťami ako na Jebel Hafeet v Dubaji, ale svoj útok presne naplánoval a vyťažil z toho rozhodujúci náskok. Po Valencii a Dubaji ukázal aj na Tirrene, že v kopcoch je neuveriteľne silný, a s pribúdajúcimi skúsenosťami dokáže svoje kvality využívať čo najefektívnejšie.

Po svojich výkonoch na predchádzajúcich etapových pretekoch sa môže spokojne sústrediť na Giro. Na začiatku sezóny položil výborné základy pre svoj veľký tohtoročný cieľ. „Toto podujatie bolo pre nás aj o získavaní skúseností pred Girom. Spoznávali sme cesty, tempo, akým sa tu jazdí a posilnili sme súdržnosť tímu, čo mám veľmi pomôže v máji. V priebehu pretekov sa moja výkonnosť zlepšila, ale momentálne ešte nejazdím v stopercentnej forme. To budem až na Gire. Nemyslím si, že som dosiahol vrchol svojich schopností, stále sa zlepšujem. Iste, raz sa prestanem vyvíjať, ale verím, že tie najlepšie časy mám ešte len pred sebou.“
 
 
quintana 2017 tirreno rozmazana rcsf
Nairo Quintana počas pretekov (Tirreno-Adriatico / GM D'Alberto / LaPresse)
 

Rohan Dennis potvrdil, že s výbornými výkonmi v časovkách môže obsadiť v poradí vysokú priečku. Obidve jazdy proti chronometru vyhral, ale na druhú pozíciu v klasifikácii musel podať kvalitný výkon aj v kráľovskej etape, kde nezložil zbrane a statočným spôsobom bojoval o každú sekundu. Medzi najsilnejšími finišoval aj v náročnej piatej etape, takže si pripomenul svoje najlepšie výsledky na etapových pretekoch, ktoré dosiahol v roku 2015, keď bol úspešný na Tour Down Under a USA Pro Challenge.

Austrálsky jazdec tak môže intenzívne premýšľať nad novými cieľmi vo svojej kariére. „Je to pre mňa veľký krok, aby som sa stal jazdcom na Grand Tour. Nemyslel som si, že môžem vybojovať druhé miesto. Dodalo mi to veľké sebavedomie. Som rád, že som sa mohol odmeniť celému tímu za výbornú prácu počas celého týždňa. Zameranie na etapové preteky momentálne nijako neovplyvňuje moju časovku, ale viem, že postupne budem musieť zhodiť dve-tri kilá. Zlepšil som sa v lezení. Idem na Giro, ale nebudem tam jazdiť na celkové poradie, ale v tomto smere získavať skúsenosti. Chcem zvoliť pomalší vývoj, ale určite to plánujem vyskúšať, pretože sa chcem stať najlepším jazdcom, akým môžem.“

So stupňami víťazov bol spokojný aj Thibaut Pinot, ktorý ubránil tretie miesto. Francúzsky jazdec odštartoval preteky s výborným výsledkom v TTT, po ktorom sa sústredil na svoje predstavenie v kopcoch. Na Terminillo síce našiel silnejších súperov, ale v piatej etape a záverečnej časovke sa predviedol v potrebnom prevedení, takže udržal pódium. Pre Pinota to bola dobrá škola pred Girom, pretože s jazdou na talianskych podujatiach nemá veľké skúsenosti.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVrchársky súboj na Monte Terminillo
 

Smoliarom pretekov bol Geraint Thomas, ktorý doplatil na slabý výkon v TTT. Následne však vyhral etapu po kvalitnom ataku, na Terminillo skončil druhý a nezastavila ho ani ťažká piata etapa. Britský jazdec potvrdil, že berie vážne svoje stopercentné zameranie na GT a Giro, v kopcoch bol veľmi silný. „Je to veľká škoda, že som skončil až na piatom mieste, pretože podobné príležitosti neprichádzajú často a musíte ich využiť. Mohol som finišovať vyššie, ale teší ma, že to zapríčinil smoliarsky moment, a nie zlé nohy. Ukázal som, že som na správnej ceste a že moja práca sa vypláca. Bolo povzbudzujúce byť tak blízko k Nairovi v kráľovskej etape, ale na Giro je ešte dlhá cesta a musím naďalej tvrdo pracovať.“
 
 
thomas 2017 tirreno vitazstvo 1 rcsf
Geraint Thomas a jeho triumf v 2. etape (Tirreno-Adriatico / GM D'Alberto / LaPresse)

 
V skupine najlepších jazdcov na celkové poradie sa začína etablovať Primož Roglič, ktorý sa opäť presvedčil o tom, že týždňové etapové preteky mu veľmi sedia. Uvidíme, akým spôsobom sa bude prezentovať na Tour de France. Ďalší pekný výkon na etapových pretekoch ukázal Tom Dumoulin, ktorý sa v tomto smere neustále zlepšuje.

Rigoberto Urán sa predviedol kvalitným predstavením v kráľovskej etape, kolumbijský jazdec už dlho tak dobre neliezol. S miestom v Top 10 môžu byť spokojní Bauke MollemaDomenico Pozzovivo, no holandský jazdec chcel predviesť silnejší výkon na Terminillo. Prekvapujúcim elementom v najlepšej desiatke je Jonathan Castroviejo, ktorý bol počas celého týždňa veľkou oporou pre Quintanu, a podľa toho vyzerá aj jeho výsledok v GC. Pre európskeho šampióna v ITT je to nepochybne veľký úspech.
 
 
tirreno 2017 finis yates uran
Adam Yates a Rigoberto Urán (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Zdeněk Štybar sa na podujatí pripravoval na prichádzajúce klasiky. V tímovej časovke pomohol Quick-Stepu k druhej priečke. Profilove mu najviac sedela druhá etapa, ale v nej pomáhal Jungelsovi, a dobrý výkon ukázal v piatej etape, ktorá bola výbornou previerkou a v ktorej prišiel do cieľa s Van Avermaetom. Pre Romana Kreuzigera to bol prvý dôležitý test v tomto ročníku. V TTT neudržal vysoké tempo svojich kolegov až do cieľa, no v kráľovskej etape jazdil v skupine favoritov, predviedol jeden pohyb, a finišoval v druhej desiatke. Po ťažkom predstavení končiacom v meste Fermo sa posunul v klasifikácii do Top 20, ale hneď nasledujúci deň odstúpil z pretekov kvôli zdravotným problémom. 
 
 
Konečné poradie Tirreno-Adriatico 2017
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 25:56:27 500
2. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:25 400
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:36 325
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:45 275
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:58 225
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:01 175
7. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:18 150
8. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:36 125
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:38 100
10. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:59 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Saganova forma rastie každým týždňom
 
V rýchlych koncovkách sa presadili len dvaja pretekári. Fernando Gaviria zvládol hektický dojazd šiestej etapy a po tesnom súboji s Petrom Saganom získal na tomto podujatí druhý triumf v kariére. Kolumbijský jazdec musel po etape odpovedať na otázky, či sa podobný súboj odohrá aj na Miláno – San Remo. „Finále etapy mohlo byť podobné ako na MSR, ale Poggio prichádza po 290-tich kilometroch, takže tam máte menej energie. V minulom roku som si nemyslel, že môžem prežiť takmer tristo kilometrov. Na konci som spadol, lebo som mal strach, že sa predo mňa dostane Sagan. Nemal som sa obzrieť. Spanikáril som, tak som spadol. Hovorí sa, že to podujatie je lotéria, ale najviac záleží na tom, aby ste boli dobrý na Poggio. Peter je taký silný, že na tomto záverečnom kopci môže zaútočiť a vyhrať sám. Keď proti nemu jazdíte, nemáte takmer žiadnu výhodu. Neviem, či ho na MSR dokážem poraziť, ale mojím cieľom je vyhrať čo najviac pretekov.“ 
 
 
gaviria 2017 tirreno podpis rcsf
Fernando Gaviria (Tirreno-Adriatico / GM D'Alberto / LaPresse)

 
Petrovi Saganovi sadli na podujatí štyri profily a vyťažil z nich maximum, čo sa dalo. V druhej etape finišoval na treťom mieste, keď predviedol v hlavnom balíku najsilnejší špurt do kopca, ale doplatil na dvoch útočníkov, ktorí ušli z pelotónu. Na konci tretieho dňa si postrážil pozíciu na čele balíka a z tohto benefitu vyťažil etapový triumf.
 
Vrcholom jeho predstavenia bolo víťazstvo v piatej etape, kde na krátkych, ale strmých kopcoch nielenže sekundoval najlepším vrchárom na podujatí, ale ich aj porazil. Pripomínalo to jeho úspech z roku 2013, keď na Tirrene predviedol epický výkon v šiestej etape, keď finišoval po boku Nibaliho a Rodrígueza. A medzi hlavných hrdinov patril aj v predposlednej etape, kde pred cieľom útočil, ale stále mu zostalo dostatok energie, aby súperil s Gaviriom o víťazstvo.
 
Štvrtýkrát za sebou získal na talianskom podujatí červený dres a víťazné konto si tu rozšíril na sedem etáp. V tomto smere mu patrí delená tretia priečka s Erikom Zabelom, pred svetoým šampiónom sa nachádzajú už iba Freire (11) a Petacchi (10). Sagan pokračoval v nasadenom trende, ktorý rozbehol na belgickom otváracom víkende, a chcel sa presadiť, kde to bolo možné. V štyroch rôznych etapách si dôkladne otestoval aktuálnu výkonnosť, ktorá je už beztak na vysokej úrovni, ale na najdôležitejších jednorazovkách bude ešte vyšperkovaná. Bora - Hansgrohe tak môže spokojne hlásiť, že Peter Sagan je na jarné klasiky perfektne pripravený.          
 
 
sagan 2017 tirreno triumf bohfst
 
Peter Sagan a jeho triumf (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 42
2. MAESTRI Mirco Bardiani - CSF 40
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 32
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 19
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 17
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 17
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop