Van Avermaet získal aj Gent, porazil Keukeleireho. Sagan nahnevaný a tretí, Juraj 14.

26.3.2017, 10:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 26.3. zvlnena etapa ciel rovina Deinze > Wevelgem 241 km Van Avermaet
 
gent 2017 profil
profil pretekov (© gent-wevelgem.be)
 
 
Klasikárska jar sa posúva ďalej a dnes bolo na programe tradičné zápolenie na trase z Deinze do Wevelgemu, kde má základňu Quick-Step Floors. Na pretekárov tohto celku bola ako vždy upriamená pozornosť. Koniec-koncov v mechanických vozidlách mali mimoriadne skúsených športových riaditeľov a bývalých víťazov tohto podujatia z deväťdesiatych rokov Wilfried Peetersa a Toma Steelsa.
 
Táto klasika vrcholí špurtom častejšie ako jej slávne flámske sestry, takže aj tímy nasadili na štart mnohých šprintérov. Napríklad Fernando Gaviria už zo spomínaného Quick-Stepu dostal na E3 voľno, aby sa pripravil na dnešný deň, teda mohol byť vo výhode. Rovnaký postup zvolili aj Arnaud Démare (FDJ), Michael Matthews (Sunweb), Caleb Ewan (Orica) a Dylan Groenewegen (LottoNL). Alexander Kristoff (Kaťuša) s Petrom Saganom (Bora), Gregom Van Avermaetom (BMC) a Johnom Degenkolbom (Trek) zasa štartovali na E3, ale nie na Dwarse. Žiadny z veľkých favoritov ale nevynechal dnešok, teda aj preto sme očakávali silnú kontrolu šprintérskych tímov.
 
V minulosti tu ale práve Peter Sagan dokázal trhať papierové predpokaldy a v rokoch 2013 a 2016 vyhral nie zo špurtu veľkej skupiny, no a pred dvoma rokmi si pamätáme tú veternú lotériu aj s únikom ôsmich silných pretekárov, ktorých pelotón prestal stíhať a radoval sa Luca Paolini. Inak sa tu špurtovalo a víťazili Tom Boonen či John Degenkolb. Šprintérska koncovka teda bola najpravdepodobnejším scenárom dnešného dňa. S tým ale určite nemohli byť zmierení v BMC a Sky, škoda, že sa nemohli spoliehať na veľkú pomoc Cannondalu, ktorý nemohol počítať s nedoliečeným Sepom Vanmarckem, ktorý sa rozhodol šetriť na Flámsko. No a hladný po úspechu musel byť aj Peter Sagan, ktorému piatok nevyšiel. Mimochodom, ešte žiadnu jarnú klasiku nevyhral dvakrát, no práve Gent - Wevelgem je výnimkou a tri vavríny by ho už zaradili do histórie, pretože viac ako trikrát tu nikto nevyhral a vyrovnal by Eddyho Merckxa, Maria Cipolliniho a Toma Boonena.
 
 
Deväť ľudí so snahou dostať sa do súboja o umiestnenie cez únik
 
Po štarte v Deinze pár kilometrov južne od Gentu pelotón vyrazil na rovinatých 120 kilometrov smerom k pobrežiu Severného mora a aj späť do vnútrozemia. Vietor v úvodných minútach robil menšiu šarapatu, boj o únik bol mohutný, no napokon k nemu došlo skôr ako v posledných rokoch. Po tridsiatich kilometroch sa odpútalo sa deväť ľudí Hugo Houle (Ag2r), Ryan Mullen (Cannondale), Jay Thomson (DiData), Preben Van Hecke (Topsport), Dennis van Winden (Israel), Elmar Reinders (Roompot), Mark McNally (Wanty), Loic Chetout (Cofidis) a Christophe Masson (Veranclassic).
 
Po tuhom boji v úvodnej polohodine (šlo sa cez 50 km/h) pelotón takmer zastal, hoci ešte nebolo povolené ani občerstvovanie. Za desať kilometrov stúpol náskok čela na šesť minút. Ako prví tak iniciatívu na čele pelotónu prevzali jazdci FDJ. Keď teda zvýšili tempo, domáci mazáci z Quick-Stepu vycítili terezín, poslali na čelo balíka Keisseho a znova sa tempo poriadne nakoplo. Podlahárom sa podarilo dokonca mierne rozdeliť balík, ale ešte bolo skoro na takéto vylomeniny, takže sme boli zvedaví ako rýchlo sa to spojí späť. Do cieľa ostávalo ešte 190 kilometrov. V tomto nepokoji došlo k prvému pádu a odstúpeniu z pretekov. Smoliarom bol 20-ročný mladík Filippo Ganna z UAE, vlanajší víťaz Paríž - Roubaix do 23 rokov.
 
 
gent 2017 peloton cdtf
Takéto veterné úseky narobili pretekárom poriadne problémy (© Slipstream Sports)
 
 
Situácia s pelotónom rozdeleným na dve skupiny nebola iba chvíľková, ale pokračovala aj v nasledujúcich minútach a oscilovala medzi 20 až 40 sekundami. Nemali sme však informácie, či ostal niekto zaujímavý vzadu. Televízny prenos sa ešte nevyrábal a samotné tímy by sa k tomu určite nepriznali. Spokojní nemohli byť najmä jazdci v úniku, ktorým rýchlo klesala časová výhoda. Mark McNally dnes spolu s tímom spomínali na tragicky zosnulého Antoine Demoitieho, ktorého tu vlani smrteľne zrazila motorka.
 
Medzi tým prišla dobrá správa z Wevelgemu, že Matúš Štoček (CyS Akadémia Petra Sagana) obsadil v juniorskej edícii týchto pretekov piatu pozíciu. Do unikajúcej skupiny sa dostal po ataku spolu s dvojicou ďalších pretekárov, ktorých neskôr dobehli ďalší štyria a rozdali si to o triumf v špurte.
 
Pelotón bol už hodinu rozdelený bez toho, aby sme mali akékoľvek bližšie informácie, mohli sme sa preto iba domnievať, že vzadu ostali skôr slabší pretekári. Líšili sa informácie o rozostupe. Niektoré zdroje uvádzali iba 15 sekúnd, niektoré aj o minútu viac. Potom prišla infomácia, že únik už nemá k dobru tri a pol, ale až sedem minút. To naznačovalo, že pelotón by už vôbec rozdelený byť nemusel. Ďalší pád postihol Svena Erika Bystroma z Kaťuše, nemal ale problém pokračovať.
 
 
Pády postupne škrtali viacerých favoritov, BMC chcelo držať opraty pretekov
 
150 km pred cieľom sa teda začala písať nová kapitola pretekov s upokojenou situáciou v pelotóne, ktorý sa preskupil a mohol občerstviť. Aj preto sa náskok čela vrátil na vyššie čísla, dokonca dnes najvyššie, keďže siahal až k ôsmim minútam.
 
Zhruba o 14:22 došlo k nepríjemnému pádu v hlavnej skupine. Na zemi sa ocitlo viacero pretekárov, najhoršie vyzeral Francúz Rudy Barbier (Ag2r) s krvavým šrámom na tvári, spadol aj jeho kolega a jeden z piatkových hrdinov Olivier Naesen, rovnako ako Arnaud Démare (FDJ). Obaja boli v poriadku a v kolóne mechanických vozidiel sa snažili dostať späť ako aj ďalší ľudia hlavne z Ag2r a FDJ vrátane Michaela Kolářa, ktorý sa tam zaplietol tiež, ale našťastie nevyzeral zranený.
 
 
gent 2017 pad cdtf
Núdza o pády nebola, v jednom sa ocitol aj Wippert (© Slipstream Sports)
 
 
Situácia sa upokojila a pomaličky sa blížili prvé kopčeky a kocky. Po dlhých rokoch vypadol z itinerára Casselberg, teda prvý kopec ležiaci na území Francúzska severo-západne od mesta Lille, ktorý sa zvykol jazdiť dvakrát ešte pred hranicou stého kilometra pred páskou. Nahradili ho maličké kopčeky, ku ktorým neboli ani vypísané parametre. Prvý už s nimi bol Catsberg. On ani KokereelbergVert MontCote du RavelCôte de la Blanchisserie či La Ravensberg žiadny vzruch nepriniesli.
 
Ďalšie dva pády prišli 90 km pred páskou, no odohrali sa v druhej časti balíka, kde väčšina favoritov nebola, no dôležitejšie bolo, že sa všetko natiahlo a na útok zavelil Daniel Oss, ktorý sa spolu s kolegami z BMC rozhodli využiť otvorený terén, ktorý nasledoval. Netrvalo to ale dlho, zrejme dostali pokyn od športových riaditeľov, aby sa na to vykašľali. Pekne vpredu hneď za červenými dresmi jazdili bratia Saganovci. Naopak strácať sme videli Larsa Booma (LottoNL) s Nikim Terpstrom (Quick-Step).
 
Ešte pred prvou dvojkombináciou Baneberg - Kemmelberg sa zdalo, že súperov chce trošku vyprovokovať Greg Van Avermaet (BMC), no na čele balíka sa ukázal iba krátko. Na samotnom Banebergu sa ukázal Tony Martin (Kaťuša), ktorý napálil vysoké tempo a mierne odskočil balíku. Pridali sa k nemu Yves Lampaert (Quick-Step), Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) a Markus Burghardt (Bora). Nebolo to rozhodne slabé kvarteto, ale Panzerwagenovi príliš nestriedali a na nasledujúcej rovine ich borci z BMC na čele balíka dobehli.
 
Kemmelberg sa odohral veľmi pokojne, nič závažné sa nestalo, v jeho úvodnej fáze mal ale technické problémy Mišo Kolář a zrejme ostal mimo hry. Všetci favoriti vyšli na prvé priečky a kontrolovali preteky aj svoje pozície navzájom. Vpredu sa partia trošku rozdelila a najviac síl mali Van Hecke a Chetout. Ich náskok klesol k dvom minútam.
 
 
Na šotoline prišiel atak Quick-Stepu, ktorý ich kritizoval
 
Na trojicu šotolinových úsekov, ktoré organizátori zaradili tento rok prvý raz a volali sa Plugstreet (60 km pred páskou to začínalo a trvalo 4700 metrov) dorazili favoriti v asi 80-člennom balíku aj s bratmi Saganovcami. Najprv sa zdalo, že sa nič nebude diať a Podlahári určovali priemerné tempo. To ale trvalo iba krátko a Zdeněk Štybar s Matteom Trentinom vyprovokovali únik menšej partie s Van Keirsbulckom (Wanty), Naesenom (Ag2r) či Theunsom (Trek). Zaujímavé bolo, že pred štartom Patrick Lefevere tento úsek kritizoval. Za nimi ale pracovali borci BMC a tí na nasledujúcej rovine pelotón dotiahli späť.
 
 
gent 2017 prach cdtf
Dnešný deň pripomínal aj Strade Bianche (© Slipstream Sports)
 
 
50 km pred páskou tak ostával na čele pretekov osamotený Preben Van Hecke (Topsport) a za ním šla asi sedemdesiatka pretekárov vrátane Gaviriu, Degenkolba i Sagana. Nebol tam ale Kristoff, ktorý mal defekt a pracoval spolu s Morkovom vzadu na návrate. Mal šťastie, že sa vpredu trochu spomalilo a prišla široká asfaltová cesta, vďaka čomu sa sformovala aj kolóna mechanických vozidiel. Niekde tam zrejme bol aj Markus Burghardt. Skúsený borec z Bory mal rovnako technické problémy. Peter ale ešte stále mal pri sebe minimálne jedného pretekára.
 
Hodinu pred dojazdom spadli Gianni Moscon, Tony Martin a ďalší borci z rôznych tímov. Zaplietol sa tam aj Peter Sagan, ktorý musel prejsť po tráve, spomaliť a balík mu trošku ušiel. Veľmi rýchlo sa ale vrátil. Potreboval aj kúsok šťastia, aby v nasledujúcich kilometroch pri roztiahnutej hlavnej skupine nedošlo k ďalším pádom, ktoré by to rozdelili a on ostal zaseknutý. Našťastie sa tak nestalo a pod predposledný kopec, znova Baneberg prišiel v spoločnosti ostatných dôležitých ľudí. Zároveň dobehli Van Heckeho. V 60-tke ľudí, ktoré prežili všetky nástrahy dnešného dňa, sme zaregistrovali aj Juraja Sagana.
 
 
Kemmelberg vyselektoval favoritov, Van Avermaet so Saganom ukázali silu
 
Na záverečnom Kemmelbergu zaútočil Greg Van Avermaet, no Peter Sagan ho napriek trošku horšej pozícii v úvode stúpajúcej kockovej pasáže bez problémov dolepil. Poradil si tam s Johnom Degenkolbom, ktorý si ale napokon do čela doskočil a potom už na rovine sa to podarilo aj Štybarovi, Trentinovi, Terpstra, Matthewsovi, Hagenovi, Colbrellimu, Naesenovi, Keukeleiremu a pár ďalším. Vzadu ostávalo ešte ambiciózne Lotto či Sky, no už viac tímov nechcelo pracovať. Predbežne mimo hry teda ostávala aj dvojica Boonen - Gaviria.
 
Na čele bolo štrnásť ľudí s mnohými favoritmi, niektorí mali pri sebe kolegov, iní boli sami ako aj Peter. Ten sa tam príliš vpredu netočil. Snažil sa trochu šetriť, lebo vedel, že tam budú borci ako Naesen, ale aj trojica Quick-Stepu, ktorá asi mala v pláne útočiť. O triumf sa chcela pobiť štrnástka Van Avermaet, Sagan, Degenkolb, Terpstra, Štybar, Boasson Hagen, Matthews, Naesen, Keukeleire, Trentin, Colbrelli, Thwaites, Bettiol a Kragh Andersen.
 
 
naesen 2017 gent kocky cdtf
Znova sa vo výbornom svetle ukázal aj Olivier Naesen (© Slipstream Sports)
 
 
Dvadsať kilometrov pred páskou sa aj táto partia rozdelila a zbavila sa pár šprintérov. Van Avermaet a Sagan boli iniciátormi. Peter už začal pracovať a viezol si za chrbtom Terpstru, Van Avermaeta, Keukeleireho a Krag Andersena. Vzadu sa s tým nechceli zmiereiť najmä Hagen, Degenkolb s Naesenom. Zaváhali však pár minút pred tým, a to bolo pre nich kľúčové. Napokon sa rozhodli, že to bude boj s veternými mlynmi a že počkajú početnejšiu partiu vzadu, kde bolo aj viacero domestikov z ich celkov a budú mať tak väčšiu silu. Tá partia však strácala už viac ako 40 sekúnd.
 
 
Rozhodujúci odskok Belgičanov, Sagan chcel pomoc od Terpstru
 
Vpredu ale získal menšiu medzeru Van Avermaet, ktorého sa chytil iba Keukeleire, a to bol problém aj pre nášho pretekára, ktorý to odpojil a nechcel sám pracovať na ich dobehnutí. Nútil do toho Terpstru, ten nereagoval tak ako Peter chcel, tak sa po chvíli vydal na stíhačku sám, no ako sa neskôr ukázalo, bolo už neskoro. Terpstra ho dobehol a bola to veľká cukatúra, belgická dvojka na čele šla pekne pravidelne a postupne sa vzďaľovala. Vyzeralo to tak, že má dostatok síl na to, aby udržala za sebou trio, ktorého sa zubami-nechtami držal aj Dán. Ostatní favoriti strácali vo väčšej skupine minútu. Pracovali tam Trek aj Lotto Soudal, ale nestačilo to.
 
Saganova trojka sa napokon dohodla na slušnej spolupráci, Terpstra aj Andersen si uvedomili, že hoci za sebou majú rýchlych kolegov, už sú príliš vzadu, takže to dnes bude na nich. No bolo už neskoro. Rozostup sa držal na 12-16 sekundách.
 
Čelná dvojica zabojovala o triumf, ktorý získal Greg Van Avermaet. Bol donútený k špurtu z čela, ale veril si a napokon aj ukázal prečo, udržal krajana za sebou a po Omloope a E3 získal tretí klasikársky triumf v sezóne. Veľká poklona patrí Jensovi Keukeleiremu. Peter Sagan bez problémov ošpurtoval svojich súperov a prišiel si po tretie miesto tesne pred balíkom, ktorý doviedol na piatej priečke John Degenkolb, keďže Andersen v samom závere nevydržal tempo a pásku preťal až šestnásty. V druhej polovici Top 10 sa zoradili všetci ostatní a smutní šprintérski favoriti. Udržal sa tam aj Juraj Sagan, ktorý si došpurtoval po krásne 14. miesto a zaznamenal tak životný výsledok! Gratulujeme!
 
 
sagan 2017 gent podium bohfst
Peter Sagan na pódiu vedľa "starej kamarátky" (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Nie je pochýb, že Van Avermaet si dnešný triumf zaslúžil. Predviedol niečo podobné ako mnohokrát v minulosti na týchto cestách Fabian Cancellara či Tom Boonen a dnes odpracoval na čele najviac. Jens Keukeleire sa prvý raz dostal na klasike World Tour na pódium a neskrýval šťastie napriek tomu, že ho od triumfu delili iba dva metre. Peter Sagan bol aj v cieli nahnevaný na Nikiho Terpstru. Povedal, že to bol jeden z príkladov, ako prehráte preteky ak súperíte prioritne proti nemu. Samozrejme, každý to vidí zo svojho uhla pohľadu, nám to hodnotiť neprislúcha. Reakciu Quick-Stepu spracoval kolega Rastislav Boris v sumári reakcií na dnešný tlak dvíhajúci deň.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega Van Avermaeta (víťaz)
"Preteky sa výborne vyvíjali, všetko hralo do mojich karát, nemyslel som si, že vyhrám práve dnes. Cítim sa úžasne, že som dokázal vyhrať takéto kvalitné a prestížne podujatia. No chcel by som ešte vyhrať Flámsko a aj tento dnešný deň mi pomôže v nadobudnutí sebavedomia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (3. miesto)
"Neviem, čo chcel Terpstra robiť. Šiel do úniku, ale tam nechcel spolupracovať. V jeho prípade to bol jeden z príkladov ako prehráte preteky, keď jazdíte proti mne. Ja nie som jeho tímový kolega, aby som mu odtiahol niekoľko kilometrov a potom ma porazí v šprinte? Znova som tak rozhodol o tom, kto vyhral.
Pre mňa je to ďalšia motivácia. Ak vyhrávate stále, môžete motiváciu ľahšie stratiť, ako keď ste blízko, ale nevyhrávate, takže som veľmi motivovaný do ďalších pretekov a pokúsim sa bojovať o víťazstvo. Ale nechcem už hrať takéto lacné hry, ktoré nepatria do športu."
 
 
Výsledky
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 5:39:05 500
2. KEUKELEIRE Jens ORICA - Scott link ikonka 00:00 400
3. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:06 325
4. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:06 275
5. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:06 225
6. BOONEN Tom link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:06 175
7. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:06 150
8. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:06 125
9. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:06 100
10. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:06 85
11. VANTOMME Maxime WB Veranclassic Aqua Protect 00:06 70
12. VAN LERBERGHE Bert Sport Vlaanderen - Baloise 00:06 60
13. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:06 50
14. SAGAN Juraj Bora - Hansgrohe link ikonka 00:06 40
15. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:06 35
16. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:06 30
17. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 00:06 30
18. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:06 30
19. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:06 30
20. VAN KEIRSBULCK Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:06 30
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo poslednej polhodiny pretekov
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 

 
 
Stúpania na trase (údaje v km do cieľa):
1. 118 km: Catsberg (500 m; 8 %; 14 %)
2. 115 km: Kokereelberg (1200 m; 6,2 %; 12 %)
3. 103 km: Vert Mont (2300 m; 5,4 %)
4. 100 km: Cote du Ravel (2370 m; 4,4 %)
5. 95 km: Côte de la Blanchisserie (2370 m; 4,1 %)
6. 93 km: La Ravensberg (600 m; 6,1 %)
7. 82 km: Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
8. 74 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
9. 67 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
-. 58 km: Plugstreets - kocky a šotolina (4700 m)
10. 39 km: Baneberg (270 m; 9 %; 20 %)
11. 34 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop