Pred monumentmi sa otestujú klasikári na E3 Harelbeke a Gent-Wevelgem

22.3.2017, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hlavnú časť jarných klasík na mačacích hlavách odštartujú podujatia E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem, ktoré na rozdielnych profiloch pripravia jazdcov na dlažobné monumenty. Pre Petra Sagana prichádza dôležitá časť sezóny a počas nasledujúceho víkendu mu budú robiť spoločnosť Juraj Sagan, Michael Kolář a aj Erik Baška. V drese Quick-Step Floors nesmie chýbať Zdeněk Štybar.
 
 
V piatok príde na rad malé Ronde  
 
E3 Harelbeke ponúkne vítanú previerku na Okolo Flámska. Na pätnástich bergoch uvidíme tradičnú eliminačnú cyklistiku, ktorú zvládnu len najsilnejší borci. Úvodná časť pretekov prebehne na jednoduchom profile, ale potom je vedľa seba natlačených trinásť krátkych stúpaní, ktoré postupne oslabia zloženie hlavnej skupiny. Prvým kľúčovým bodom podujatia je Taaienberg (650 m; 9,5 %; max. 18 %), ktorý stojí 72 km pred páskou a ktorý je obľúbeným miestom na úvodný atak niektorého z favoritov.
 
Od toho momentu sa začne rozohrávať bitka o titul, hlavný balík precedí aj Eikenberg (1200 m; 5,5 %; max. 11 %), ktorý sa nachádza o desať kilometrov neskôr. Potom sa môže situácia na trati upokojiť, ale krátky kopec Kapelberg (900 m; 4 %; max. 7 %) bude signálom, že prichádzajú rozhodujúce okamihy. Kombinácia Paterberg (700 m; 12 %; max. 20 %) a Kwaremont (2200 m; 4,2 %; max. 11 %) rozdelí aj hlavnú skupinu favoritov, záverečných štyridsať kilometrov bude intenzívnou naháňačkou medzi nimi. Obidve stúpania sú vhodné na útok, ale vzhľadom na svoju polohu na tomto podujatí rozhoduje prejazd cez Kwaremont.
 
Potom zostanú vpredu len najsilnejší jazdci, ktorí dostanú k dispozícii ešte Karnemelkbeekstraat (1530 m; 4,9 %) a Tiegemberg (1000 m; 6,5 %), ale na konci takýchto ťažkých pretekov sa môže vytvoriť rozhodujúci pohyb aj v nestráženej chvíli. E3 Harelbeke je ideálnou prípravou na Tour of Flanders, najlepší klasikári si tu môžu otestovať jeden druhého v priamom súboji.
 
 
e3 2017 profil
profil E3 Harelbeke (© e3harelbeke.be)
 
 
Šprintéri cítia šancu, ale naozaj ju dostanú?
 
Podujatie Gent - Wevelgem je z iného súdka. Obsahuje len desať bergov, niektoré nie sú náročné a ani sa nenachádzajú bezprostredne pred cieľom, takže na svoju šancu bývajú pripravení rýchli jazdci, ktorí sa spoliehajú na špurt okresanej hlavnej skupiny. V prvej polovici sa nenachádzajú žiadne stúpania a útočníci nechajú bez povšimnutia aj úvodných päť bergov, ale potom odolní šprintéri nedostanú nič zadarmo.
 
Hektické momenty začnú na prudkom Banebergu (300 m; 10 %), ktorý sa nachádza 82 kilometrov pred páskou. Ešte lepšiu príležitosť poskytne najťažší moment podujatia Kemmelberg (3 km; 4 %; max. 13 %), ktorý príde na rad o niekoľko kilometrov neskôr a cez ktorý sa pôjde najskôr z južnej strany. Tesne pred vrcholom poskytuje náročné úseky na kockách, ktoré musia využiť útočníci, ak chcú zabrániť hromadnému špurtu. A v krátkom slede bude pripravený Monteberg (1000 m; 7,3 %), kde môžu útočiaci borci zveľadiť svoj náskok pred pelotónom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih G-W 2016
 
 
Po tomto trojboji nasledovala v minulosti pokojnejšia pasáž, ktorú využila hlavná skupina, aby dostala pod kontrolu útočníkov, ale teraz sa situácia zmení. Šesťdesiat kilometrov pred páskou budú pripravené tri prejazdy cez úsek Plugstreet, ktorý obsahuje aj mačacie hlavy a ktorý bude dokopy merať vyše päť kilometrov. A to bude vítaná zmena pre klasikárov.
 
Ak by sa najdôležitejšia selekcia neodohrala na predchádzajúcich pasážach, silní cyklisti budú mať k dispozícii ešte jeden prechod cez Baneberg a aj Kemmelberg (2,5 km; 4,4 %; max. 22 %), ktorý sa teraz prebehne cez najťažšiu, západnú časť, ktorá obsahuje maximá cez dvadsať percent. Práve tu striehne hlavná hrozba pre špurt balíka. Na vrchole Kemmelbergu sa môže dostať dopredu alebo vydržať vpredu skupina najsilnejších pretekárov, ktorí to dokážu udržať až do cieľa. Do vývoja pretekov výrazne prehovorí aj počasie, ale aj bez ťažkých podmienok majú útočníci peknú šancu uspieť.  
 
 
gent 2017 profil
profil Gent - Wevelgem (© gent-wevelgem.be)
 
 
Sagan sa dôkladne pripravil, na kockách chce vyhrávať 
 
Na obidvoch podujatiach bude chcieť vyskúšať svoje možnosti Peter Sagan. Chýbali len centimetre, aby na severské klasiky dorazil ako víťaz MSR, ale jeho nástup na Poggio a chladnokrvný príchod do cieľa ukázali, že má parádnu formu a ohromnú chuť víťaziť. V minulom roku na E3 a G-W patril medzi najaktívnejších jazdcov, vždy finišoval na čele pretekov a vydoloval jeden triumf a raz skončil druhý.
 
Aj teraz sa pred ním otvára pekná príležitosť, aby si pred Ronde otestoval svojich konkurentov na Paterbergu či Kawaremonte a na G-W prekazil na Kemmelbergu záverečný špurt hlavného balíka. Nepochybujeme, že k maximálnym výkonom ho vyprovokuje aj smoliarsky dojazd na MSR, svetový šampión je totiž jedinečný v tom, že takéto koncovky ho vyburcujú k ešte lepším výkonom.
 
Počas víkendu bude mať pri sebe brata Juraja, po jednom raze budú s ním spolupracovať Erik Baška a Michael Kolář. Na nedeľné preteky bude pripravený aj Sam Bennet, ktorý môže byť pre tím Bora - Hansgrohe alternatívou pre prípadný špurt balíka, ale Peter Sagan ako obhajca prvenstva bude mať tie najvyššie ciele.
 
 
sagan cancellara gent 2016 kocky tnkf
Fabian Cancellara a Peter Sagan vlani na Gente (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Mobilizáciu hlásia Quick-Step, BMC, ale aj Trek či Lotto-Soudal 
 
Na túto časť sezóny sa špeciálne pripravuje tím Quick-Step Floors. Tradičná klasikárska zostava sa môže spoliehať na viacero lídrov, čo je výhoda, ale nie vždy jej to prinieslo želaný výsledok. Obrovskú motiváciu bude mať najmä Tom Boonen, ktorý absolvuje posledný blok jarných klasík vo svojej kariére, a bude chcieť uspieť. Niki Terpstra a Zdeněk Štybar rozširujú možnosti belgickej zostavy, najmä holandský jazdec dokáže zaútočiť v akejkoľvek chvíli.
    
Na E3 ich doplní aj Philippe Gilbert, preto budeme zvedaví, či sa im podarí pretaviť početnú výhodu aj do želaného výsledku, alebo nevystihnú tú rozhodujúcu selekciu. Na G-W sa objaví Fernando Gaviria, ktorý je dostatočne odolným jazdcom, aby vydržal v balíku až do samého konca, a potom mohol vytiahnuť svoj nebezpečný šprint. Kolumbijský jazdec tak roztvorí škálu možností pre Quick-Step na nedeľu.
 
 
gilbert 2017 rozhovor qstf
Philippe Gilbert pred novinármi (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
V celku BMC bude jasnou jednotkou Greg van Avermaet, ktorý si bude v obidvoch prípadoch želať čo najtvrdšie preteky. V poslednom čase sa mu týchto podujatiach nedarilo dosahovať najlepšie výsledky, ale teraz je sebavedomejší a verí si, že sa dokáže udržať pri najlepších na rozhodujúcich bergoch. Jeho výhodou bude silný a skúsený tím, ktorý dokáže jazdiť na týchto terénoch, ale veľkou ranou bude neúčasť Michaela Schära. Švajčiarsky jazdec si na Paríž - Nice zlomil kľúčnu kosť.
 
S dvomi taktikami cestuje na atraktívny víkend tím Lotto - Soudal. Počas E3 Harelbeke sa bude spoliehať na schopnosti Tiesja Benoota, ktoré sa už ukázali na K-B-K a Strade Bianche, a na aktívnu jazdu bude pripravený aj Tony Gallopin. V nedeľu už budú lídrami rýchli borci ako Debusschere, Hofland alebo Roelandts, takže belgická zostava sa rozhodla rozdeliť záťaž na dve skupiny.
 
Do pohotovosti sa dostane aj klasikárska zostava z Trek - Segafredo. John Degenkolb sa stane prvýkrát jej súčasťou a bude chcieť ukázať svoje kvality. Určite mu bude vyhovovať menej selektívna verzia E3, ale v obidvoch prípadoch bude nebezpečný vďaka silnej koncovke a odolnosti na bergoch. V Treku vyrastá na veľkú osobnosť Jasper Stuyven, ktorý je silným tempárom, a na dlažobných kockách sa výborne pohybuje. A nesmieme zabúdať ani na Fabia Felliniho, ktorý je cenným jazdcom aj na tento typ pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre E3 Harelbeke 2016 
       
 
V tíme Sky sa stali hlavnými postavami na severské jednorazovky Luke Rowe a Ian Stannard. Obaja britskí jazdci sa výborne pohybujú na kockách, ale nie sú veľmi rýchli, aby sa presadili v špurte, takže ak chcú byť úspešní, musia jazdiť aktívne. Zaujímavým výkonom sa môže prezentovať aj talentovaný Gianni Moscon.
 
Na nových spolujazdcov si bude zvykať Sep Vanmarcke, ale belgický pretekár už potreboval zmenu, a navyše, v Cannondale - Drapac mu budú k dispozícii aj Langeveld, Van Baarle či Van Asbroeck, takže bude mať pri sebe skúsených kolegov, ktorí mu pomôžu pripraviť priestor na útok. Otázkou ale zostáva jeho fyzický stav, po páde na Tirrene ho trápia zranené rebrá.  
 
Alexander Kristoff sa chystá len na podujatie E3, kde sa chce nastaviť na Okolo Flámska, Nórsky cyklista má výborný finiš na konci pretekov, preto je prekvapujúce, že nefiguruje v zostave na G-W. V obidvoch pretekoch však uvidíme na trati Tonyho Martina, ktorý dokáže aj na kockách nasadiť poriadne tempo.     
 
Medzi favoritov sa radí aj Arnaud Démare, ktorému viac sedia nedeľné preteky, ale francúzsky cyklista už viackrát ukázal kvalitné danosti na pavé, a okrem toho je čoraz sebavedomejší. Do dobrej formy sa dostal Boasson Hagen, ktorý bude naháňať úspech najmä na E3, keďže na G-W tím Dimension Data privezie Marka Cavendisha. Ale všetko bude závisieť od okolností, či sa britský šprintér dostane do hry.
 
Budeme zvedaví, aké výkony predvedie Guillaume Van Keirsbulck, ktorý opustil Quick-Step, aby sa ukázal práve na takýchto pretekoch. Na Gent - Wevelgem rozšíria štartové pole rýchli borci Ewan, Groenewegen či Matthews, ktorí budú dúfať v pokojnejší priebeh tejto prestížnej klasiky.
 
Parametre jednotlivých kopcov oboch podujatí nájdete priamo v ich článkoch...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop