Tri dni De Panne-Koksijde s tradičnou trasou, na štarte Kittel či Kristoff

27.3.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
Belgickí organizátori i tento rok pripravili tradičnú trasu, ktorá by mala vyhovovať pretekárom, ktorí výborne zvládajú jazdu na vetre, disponujú výbušnosťou do krátkych (a vydláždených) kopcov a nemajú problém s kratšou časovkou. Na štarte sa predstaví aj Erik Baška.
 
Tri dni De Panne - Koksijde je tradičnou súčasťou klasikárskej jari. Časť pretekárov, ktorá sa cieli na severské monumenty, radí preteky kategórie 2.HC do svojho programu. Okrem typických klasikárov tu majú šancu uspieť špecialisti časovkári, šprintéri zas môžu mať chuť ovládnuť niektorú z jednoduchších etáp.
 
 
mesto 3
Pelotón v Belgicku (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Hellingeny, vietor a časovka
 
Už tradične bude najnáročnejšou etapou hneď tá prvá. Ďalšie dni charakterizujú profilovo jednoduchšie záležitosti, ten poslední, tretí, ale prinesie dve pol-etapy, takže záverečná časovka už nebude ľahkou záležitosťou.
 
Náročná prvá etapa umiestnená tradične medzi De Panne a Zottegem prinesie viac než 200 kilometrov a kopu krátkych kopcov, ktoré sú sústredené do celej druhej polovice pretekov. Celkovo sa jedná o 11 kategorizovaných stúpaní, medzi nimi Leberg, Berendries, Ten Bosse alebo Muur van Geraardsbergen. Mali by sme očakávať početné ataky, ktorých silu môže ešte umocniť silný vietor. Až do cieľa by mal vydržať jeden z útokov favoritov, prípadne sa bude rozhodovať v šprinte malej skupiny odolných a zároveň rýchlych jazdcov.
 
Druhá etapa zo Zottegemu do Koksijde bude s takmer 193 kilometrami opäť vytrvalostnou záležitosťou. Tentokrát sú ale hellingeny sústredené iba do stredu etapy, vrátane Kemmelbergu, posledných 70 km je potom pomerné rovinatých. Bude tak záležať na vetre, ako veľká skupina dojde pohromade. Môžeme ale očakávať špurt väčšej skupiny, ktorá si bude musieť poradiť s mierne zdvihnutým dojazdom.
 
Etapa s označením 3a okolo De Panne bude s necelými 119 km iba prvou polovicou denného pretekania. Profilovo je jasne najrovinatejšia, šprintéri sa môžu obávať len silného vetru a kratučkých stúpaní, ktoré prinesú záverečné okruhy.
 
O celkovom poradí ale bude rozhodovať etapa 3b, ktorú uvidí tiež De Panne. Časovka dlhá 14,2 km nie je tak náročnou záležitosťou, aby odrádzala od útokov počas predošlých dní, po dvoch a pol dňoch intenzívneho pretekania je ale kľúčovým prvkom etapáku. Pretekár, ktorý doposiaľ nestratil príliš času, môže svojimi časovkárskými schopnosťami rozhodnúť o svojom triumfu.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© driedaagse.be)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Rýchlosť a odolnosť ako ideálna kombinácia
 
Štartová listina zahŕňa veľa zaujímavých mien. Obhájca Lieuwe Westra síce po minulej sezóne ukončil kariéru, na štarte bude ale vlani druhý Alexander Kristoff. Sedí mu najmä prvá etapa, v ktorej má potenciál zbaviť sa ostatných. Určíte ale bude chcieť naviazať na rok 2015, kedy ovládol tri zo štyroch etáp a v časovke už víťazstvo v GC uhájil. Tento rok má už štyri etapové víťazstvá, klasiky mu ale s výnimkou Milána - San Remo zatiaľ príliš nevychádzali. Aj tento rok by ale mal byť jedným z najvýraznejších kandidátov na víťazstvá etapové i celkové. Kaťuša mu na podporu vysiela hlavne talentovaných mladíkov, ale aj rýchleho Belgičana Baptista Planckaerta.
 
Aj s Kaťušou sa ale na štarte objaví celkom sedem World Tour tímov, takže skoro 30letý Nor nebude mať nič zadarmo. Quick-Step bude chcieť opanovať šprinty s Marcelom Kittelom, miešať celkovým poradím by mal najmä Philippe Gilbert, ktorý pri návrate na kocky ukazuje, že na nich stále vie. Ambície na celkové poradie má aj skúsený Dries Devenyns.
 
 
gilbert 2017 atak cdtf
Philippe Gilbert bude chcieť znepríjemniť život súperom (© Slipstream Sports)
 
 
Orica - Scott má na celkové poradie viac želiezok. Klasiky zatiaľ veľmi dobre zvláda Luke Durbridge, dve štvrté miesta z Dwars Door Vlaanderen a E3 Harelbeke naznačujú, že jeho forma naďalej rastie. Časovka na záver je naviac jeho doménou. Uvidíme, či dobrú aktuálnu formu potvrdí i Jens Keukeleire, druhé miesto z Gent - Wevelgem ho muselo nabudiť. Kryť chrbát týmto pretekárom bude napríklad Magnus Cort Nielsen.
 
Bora - Hansgrohe sa zameria skôr na hromadné dojazdy. Z ich zostavy totiž vyčnieva hlavne dvojica Sam Bennett a Matteo Pelucchi. "Nemci" by sa preto mali snažiť dostať niekoho z nich do finišu na predných pozíciách, zvyšok tímu je pre túto činnosť zvolený správne.
 
Lotto Soudal so sebou priváža vždy útočne naladeného Tonyho Gallopina, rýchlosť by mal ukazovať predovšetkým Jens Debusschere. Trek - Segafredo by mal viesť domáci Edward Theuns, ktorý disponuje dostatočnou vytrvalosťou aj rýchlosťou do finišu. V časovke potom vie zažiariť Matthias Brändle. UAE Team Emirates bude chcieť šprintovať so Sachom Modolom, v prípade väčších selekcií bude pripravený Marco Marcato.
 
 
gallopin 2016 valonsko photo news ltsf
Tony Gallopin má rád tieto terény v prijateľnej konkurencii (© PHOTO NEWS / Lotto Soudal)
 
 
Za zmienku stojí aj účasť Britov Adama Blythea a Daniela McLaya. Šprintérske koncovky si budú priať aj Timothy Dupont, Jakub Mareczko alebo nádejný Nór, víťaz tohtoročnej Hanzame Classic, Kristoffer Halvorsen.
 
Zabojovať o celkové poradie budú chcieť skúsení Sylvain Chavanel, Stijn Devolder a Filippo Pozzato. Guillaume van Keirsbulck má vo Wanty - Groupe Gobert konečne voľnú ruku a môže všetkým dokázať, že koniec vo World Tour je len prechodnou záležitosťou. Víťazstvo na Le Samyn a ďalšie dobré výsledky ukazujú, že by na to mal mať.
 
Z našich cyklistov sa tu predstaví Erik Baška. Vzhľadom na to, že v zostave Bory figurujú aj Bennett s Pelucchim, príležitosť nedostane a bude plniť tímové úlohy. Pôvodne mal štartovať aj Martin Velits, no v konečnej nominácii Quick-Stepu sa napokon neobjavil.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop