Prvé prestupové šumy prichádzajú, lákadlami Porte a Landa

10.7.2015, 07:04 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na Tour de France sa neodohrávajú zaujímavé situácie len na samotnej trati, ale aj v zákulisí. Najväčšie preteky na svete sú práve tým miestom, kde sa naplno rozbieha prestupový kolotoč a na verejnosť prichádzajú prvé neoficiálne informácie. Podľa tých úvodných špekulácii sa máme v prestupovom období na čo tešiť.
 
Pre jazdcov, ich agentov a zoskupenia platí zákaz rokovať o novej zmluve pred prvým augustom, ale v kuloároch sa odohrávajú dôležité stretnutia už dávno predtým. Na francúzskej Grand Tour začína pre tímových manažérov vrcholiť skladba celku pre budúci ročník, kto zaváha v tomto období, len ťažko získa nejakú významnú posilu. V tomto roku končí zmluva viacerým zaujímavým cyklistom, o ktorých je na trhu veľmi veľký záujem.
 
 
Rošády v Etixxe
 
Plné ruky práce má najmä manažér tímu Etixx - Quick-Step Patrick Lefevere. Na konci sezóny zostanú bez kontraktu takí jazdci ako Tom Boonen, Mark Cavendish, Rigoberto Urán, Michal Kwiatkowski, Zdeněk Štybar a Mark Renshaw. V tejto spoločnosti sa pôvodne nachádzal aj Petr Vakoč, ale ten si za posledné výkony vyslúžil predĺženie zmluvy o dva roky. Dá sa povedať, že belgický tím sa musí rozhodnúť, ako sa zachová ku všetkým svojím lídrom. Boonen je kapitánom na severské klasiky, Cavendish je jednotkou pre šprinty, Urán pre celkovú klasifikáciu a Kwiatek sa zase môže presadiť na akomkoľvek teréne.
 
A práve okolo aktuálneho majstra sveta je najväčší rozruch, pretože na jeho angažovanie sa zameral tím Sky. Britský celok dokáže parádne využívať služby univerzálnych jazdcov a je aj patrične bonitný, takže Etixx musí zvažovať správnu ponuku pre poľského cyklistu. Ten sa však vyjadril, že nechce meniť dres. Tom Boonen túži prežiť ešte jednu plnohodnotnú sezónu na mačacích hlavách, s belgickým tímom sa musia dohodnúť len na dĺžke kontraktu. Budúcnosť Marka Cavendisha zase závisí od jeho výkonov na Tour de France, kde môže jeho hodnota vzrásť, alebo klesnúť, no nikto sa aj tak neodváži spochybniť jeho kvalitu. Rigoberto Urán na Gire nesplnil svoje ambície, ktoré mali byť jeho tromfom pri tvorbe novej zmluvy. Keď zostane v tomto tíme, pre vedenie by malo byť prvoradé, aby mu získalo silnejšiu podporu v kopcoch. 
 
 
kwiatkowski-ms-finis-velka
Michal Kwiatkowski sa stáva majstrom sveta v Ponferrade (foto: Cycling-Info.sk)
 
 
Porte a Landa si môžu vyberať
 
Najviac žiadaným artiklom na prestupovom trhu bude Richie Porte. Austrálsky jazdec prežil vynikajúcu prvú časť sezóny, ktorú plánoval zakončiť úspešným Girom. Tam mal naplno potvrdiť svoje kvality Grand Tour lídra a vybojovať si zvučný kontrakt. Zo známych dôvodov sa mu to nepodarilo, preto musí poľaviť zo svojich požiadaviek, a keďže tím Sky chce trošku osviežiť zostavu, je pravdepodobné, že Porte sa objaví v novom klube. Podľa predbežných informácii o jeho služby prejavili najväčší záujem práve Etixx - Quick-Step a BMC. Uvidíme, aké rošády sa nakoniec udejú v belgickej zostave, preto býva Porte najčastejšie spájaný s BMC.
 
Americký celok má hlavného lídra v osobe Tejay van Garderena a na tom sa nič nemení. Dokonca majú zastúpenú aj pozíciu druhého Grand Tour jazdca, pretože Damiano Caruso dokázal skončiť v top 10 na Gire a Vuelte. Taliansky jazdec však nie je takou hviezdou ako Richie Porte, ktorý by mohol v tomto tíme dostať šancu vrátiť sa na Giro a revanšovať sa. Riaditeľ celku Jim Ochowicz sa zatiaľ vyjadril len v tom zmysle, že oni potrebujú predovšetkým výborných vrchárov. Ich zostava je viac-menej stabilizovaná, nevylučuje však príchod dvoch-troch pretekárov.
 
Úspešná talianska Grand Tour vystrelila do najvyššej ligy Mikela Landu. O 25-ročného jazdca sa okamžite strhla veľká bitka, pričom najväčšie šance na jeho angažovanie sa dávajú tímom Sky a Movistar. Britská zostava chce do svojich radov len tých najlepších vrchárov, Movistar potrebuje postupne nahradiť Alejandra Valverdeho a talentovaný španielsky pretekár by bol ideálnym zástupcom.
 
 
uran-landa-giro-2015-eqsf
Rigoberto Uran a Mikel Landa na Gire 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Niektorí v tímoch končia, iní pokračujú 
 
V novom tíme bude určite pretekať Jurgen van den Broeck, ktorý sa po dlhých rokoch rozchádza s tímom Lotto-Soudal. Francúzsky veterán Sylvain Chavanel nebude pokračovať v IAM Cycling, ktorý pre budúci ročník mení koncepciu, z Tinkoff-Saxo odchádza kvalitný domestik Chris Juul-Jensen. Zmluva končí aj Danielov Martinovi, Ryderovi Hesjedalovi, Maximovi Monfortovi, voľní budú aj Ion Izagirre, Ilnur Zakarin, Carlos Betancur, preto na konci sezóny môžeme uvidieť naozaj veľké presuny.
 
Naopak, mnohí jazdci už svoje kontakty predĺžili. Astana si udržala Arua, Westru a Fuglsanga, Orica-GreenEdge súrodencov Yatesovcov. Na dobrej ceste je pokračovanie spolupráce medzi Kaťušou a Joaquimom Rodríguezom, v ruskom celku však podľa všetkého skončí jeho kamarát Daniel Moreno. Už dávnejšie potvrdil zotrvanie v tomto celku Alexander Kristoff. Tím Lotto-Soudal si zase poistil vychádzajúcu hviezdu dlažobných klasík Tiesj Benoota.              
 
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop